Porysowane auto

Ciężkie problemy ze stolcem tak to tutaj
Awatar użytkownika
Marco_Polo
Specjalista
Auto:: VW Sharan 2.0 TSI 220KM
Imię:: Marek
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 18 razy

Post autor: Marco_Polo »

Współczuje dużego kłopotu.
Mam nadzieje że jakoś da radę to spolerować. Przed ewentualnymi pracami lakierniczymi zrób dokumentację zdjęciową jak napisał niko02.
Ja tak zrobiłem z poprzednim autem i przy sprzedaży pokazałem co i w którym miejscu było zrobione. Moje auto też było bezwypadkowe, a miałem przycierkę w hali garażowej.

Pozdrawiam
Był VW Passat Variant B6 2005r. Comfortline 2.0 TDI 140KM - manual
Był VW Golf Plus 2005r. Sportline 2.0 TDI 140KM - DSG
Był VW Touran 2008r. Highline BMN 2.0 TDI 170KM -> 186,1KM - DSG
Był VW Sharan 2012r. Comfortline 2.0 TDI 140KM Blumotion - DSG
VW Sharan 2017r. Highline 2.0 TSI 220KM - DSG
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista
Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
Imię:: Andrz3j
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 101 razy

Post autor: andrz3j »

No i po polerce. Z maski praktycznie zeszło i nie widać. Drzwi tylne i od kierowcy w b.dużym stopniu zeszło, pozostały głębokie rysy do bazy i do podkładu. Po dokładnych oględzinach okazało sie ze na drzwiach ktoś zaczął rysować satanistyczna gwiazdę a na masce #. (oby sie smędził w piekle)...
Musze jednak stwierdzić ze lakier VW oryginalny jest gruby i bardzo wytrzymały na wszelkiego rodzaju szlifowanie papierem wodnym czy polerowanie (nie miałem nic do stracenia). Ostatecznie jestem jednak zmuszony oddac do kolegi lakiernika auto :/ Auto musi być idealne. Najprawdopodobniej jutro pojadę do mieszalni lakierów autem, aby dokładnie dobrali kolor. Z tego co mówi lakiernik kolor LC9Z ma kilka odcieni, jedne maja więcej srebrnego metalika inne jak mój ma niebieskawy odcień.
A tak to wygląda obecnie po polerce. Więcej już polerką nie zrobię.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Mój Touran

...tylko PB98
Obrazek
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

Kurde, to koleś (niech go coś potrąci) miał dużo czasu by oblecieć bok i maskę i jeszcze znaki rysować. Myślę, że to nie był przypadek. Podpytał byś się w okolicy czy nie zdarzały się już takie przypadki. Wiem może to już po fakcie, ale przecież Ty czy Twoja żona będzie parkować przy przedszkolu.
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista

Cheles pytam cały czas, koledzy także. Policje pytałem. Mam kilka życzliwych osób, które pytają i jak tylko coś się dowiedzą to dadzą znać. Brałem pod uwagę swoich pracowników ale wszyscy byli w tym czasie w pracy, pozatym z żadnym na "pienku" nie mam. Obok przedszkola jest szkoła, może jakiś artysta z podstawówki? Parkować będziemy od drugiej strony przedszkola, gdzie są bloki i większy ruch...
Już miałem nawet myśli aby nagrodę dać za wskazanie sprawcy (nawet jak miałbym wyjść na zero). Myślałem o jakimś prealarmie zbliżeniowym.Normalnie tysiące myśli, tysiące pytań. Niektórzy twierdzą że auto "kuło w oczy czystością i blaskiem" :D
Na razie wychodzę z domu "zalewać smutki" m.in z lakiernikiem :)
Mój Touran

...tylko PB98
Obrazek
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów

andrz3j pisze:auto "kuło w oczy czystością i blaskiem"
Możliwe, że komuś się nie podobało bo za ładne, ale nie znaczy, że może rysować po karoserii :evil:
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista

Lakier dobrany tak jak pisałem w jednym wątku. Z ciekawostek... odcieni lakieru LC9Z jest co najmniej 7!. Mój to akurat LC9Z(F). Jutro wstawiam do kolegi lakierni, obiecuje on że nic nie będzie widać (oby).
Mój Touran

...tylko PB98
Obrazek
lock00
Władca postów
Auto:: 1T1
Imię:: -
Podziękował: 32 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Post autor: lock00 »

jak ktoś sie zna to nie ma szans aby cos było widac :)
Iza_30
Użytkownik
Auto:: Touran 2.0 TDI140 KMDSG
Imię:: Iza
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Iza_30 »

A może zamiast rozpaczać nad rysami zapytaj żonę czy zaparkowała zgodnie z przepisami...czy nie zablokowała komuś wyjazdu itp....
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista

Iza_30 pisze:A może zamiast rozpaczać nad rysami zapytaj żonę czy zaparkowała zgodnie z przepisami...czy nie zablokowała komuś wyjazdu itp....
Jak żona zadzwoniła do mnie od razu pojechałem na miejsce. Auto idealnie było zaparkowane, od chodnika dzielił pas zieleni 0,5 m , żaden wyjazd nie zablokowała.

A w Wawie wiem że rysują auta niektórzy jak ktoś zastawi im wjazd lub auto jest źle zaparkowane, lub blokuje przejście...
Iza może Ciebie to nie rusza, ale mnie bardzo. Dbam o auto, kupuje kosmetyki za więcej $ niż kosmetyki mojej żony a ktoś niszczy coś co do mnie należy i wiele dla mnie znaczy :) Kiedyś co pół roku kupowałem nowe auto teraz zaczynam się "przywiązywać" do aut (dobrych aut). Bardziej się wkurzę jak po malowaniu sytuacja się powtórzy.
Mój Touran

...tylko PB98
Obrazek
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów

Iza_30 pisze:A może zamiast rozpaczać nad rysami zapytaj żonę czy zaparkowała zgodnie z przepisami...czy nie zablokowała komuś wyjazdu itp....
Ale to nie znaczy, żeby komuś zniszczyć lakier i narazić na koszty. :evil: Zwrócić uwagę, że źle zaparkował - w porządku, "karną naklejkę" dostać zgoda, ale nie gwoździem po lakierze :evil:
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów
Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
Imię:: Michał
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: Cesarz »

cheles pisze:ale nie gwoździem po lakierze
witaj Warszawo :P :P :P
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
Iza_30
Użytkownik
Auto:: Touran 2.0 TDI140 KMDSG
Imię:: Iza
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Iza_30 »

Ja nie miałam nic złego na myśli....
Tu gdzie mieszkam jest istny armagedon jeśli chodzi o parkowanie. Jako przypowiastka krązy po osiedlu opowieść o matce, która nie mogła wózkiem o chodniku (samochód nie zostawił przepisowego 1,5) to rozsmarowała na samochodzie zawartość pieluchy. Poza tym w niedziele widuje auta zaparkowane na chodniku, na łuku przy podwójnej ciągłej. Na osiedlu były już akcje z rysowaniem itp dlatego o to zapytałam.

Rozejrzyj się wokoł miejsca gdzie parkowała żona. Czasami przedszkola, sklepy, bloki mają monitoring.
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista

Iza_30 pisze:Rozejrzyj się wokoł miejsca gdzie parkowała żona. Czasami przedszkola, sklepy, bloki mają monitoring.
Przedszkole nie ma monitoring, szkoła ma ale tylko nad wejściem (informacje z Policji, moje pierwsze pytanie na policji było czy jest monitoring).

Może ma ktoś sposób na przyszłość poza parkowaniem w innym miejscu np. pod oknami bloków itp aby uniknąć takiej sytuacji? Prealarm zbliżeniowy? Kamerka w aucie (kost ok 150 pln) ?
Mój Touran

...tylko PB98
Obrazek
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów

andrz3j pisze:
Iza_30 pisze:Rozejrzyj się wokoł miejsca gdzie parkowała żona. Czasami przedszkola, sklepy, bloki mają monitoring.
Przedszkole nie ma monitoring, szkoła ma ale tylko nad wejściem (informacje z Policji, moje pierwsze pytanie na policji było czy jest monitoring).

Może ma ktoś sposób na przyszłość poza parkowaniem w innym miejscu np. pod oknami bloków itp aby uniknąć takiej sytuacji? Prealarm zbliżeniowy? Kamerka w aucie (kost ok 150 pln) ?
To nic Ci nie da. Nawet jak kamera nagra to będziesz musiał dochodzić roszczeń w postępowaniu cywilnym. Alarm zbliżeniowy, może odstraszyć ale jak się uprze to i tak porysuje. Myślę, że takie rzeczy robią ludzie z czystej złośliwości. Jeden przejdzie, poklnie pod nosem ale pójdzie, a drugi porysuje bo masz za ładne auto.

Iza_30: gratulacje dla matki z dzieckiem. :super:
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
GioW
Expert
Auto:: 2.0 TDI BKD HL '04
Imię:: Janek
Otrzymał podziękowań: 91 razy

Post autor: GioW »

andrz3j - plandeke sobie kup i nakrywaj auto :haha: taki mały żarcik ;) a tak na poważnie na idiotów nie ma sposobu - no może snajper na pobliskim dachu :mrgreen:
ODPOWIEDZ