kolego może silniki 2.0 sa troche awaryjne ale ludzie też przesadzają.Na tyle tysięcy silników jakis procent jest awaryjny.Tylko ile w tym samym czasie sprzedali aut z tymi nieawaryjnymi silnikami?Znam osobiście kilka osób które mają 2.0 i nie narzekają.A jak chodzi o 1.9 to nie jest to slawne które było montowane w np.Golfie 4!Jak dobrze trafisz to bedzie jezdził i nie będziesz wiedzial co to awaria!I nie tylko sport ma climatronica.
Kolego ja mam 2.0 TDI i to pierwsze wersje AZV i szczerze mówiąc jestem z niego bardzo zadowolony. Jest w moich rękach od września 2011 zrobiłem prawie 40000 km i to sporo ciągając przyczepkę więc polecam 2 litry
widzę że większość tutaj sobie chwali niby awaryjne silniki, wiadomo auto musi mieć prawdziwy potwierdzony przebieg, a nie jak to jest u nas w PL same rodzynki
Był: VW TOURAN CROSS, AUDI A3 SPORTBACK S-TRONIC, PASSAT B6 VARIANT SPORTLINE, VW TOURAN R-LINE, VW Golf V TDI, VW TOURAN UNITED 2.0 TDI, FIAT PANDA Jest: AUDI A6 Avant CR, MERCEDES A180, VW UP, SKODA CITIGO "Lieber Geld verlieren als Vertrauen" - Robert Bosch.
Chyba jednak zostanę przy i postaram się go zaczipować o 30% mocy w albo znajdę jakiś w miarę profesjonalny warsztat z hamownia.
Czy ktoś z was czipował Turanka?
Ja tam nie narzekam też mam virusa na 180ps i 392 NM i jakoś niestraszny mi ten silnik 2.0 tdi BKD mysle że to sprawa tego typu.... tyle ile właścicieli tyle i opinni na temat tego silnika jak i auta.
czesio19892404 pisze:Kolego ja mam 2.0 TDI i to pierwsze wersje AZV i szczerze mówiąc jestem z niego bardzo zadowolony. Jest w moich rękach od września 2011 zrobiłem prawie 40000 km i to sporo ciągając przyczepkę więc polecam 2 litry
Witam w klubie! Taki sam silnik i trochę mniejszy przebieg u mnie. Ogólnie ponad 200 000 i z silnikiem odpukać żadnych problemów.
- 2.0 TDI 8V z wałkami wyrównoważającymi
(np. BKP) - problemy te same co z BMM + awarie napędu pompy oleju,
....
- 2.0 TDI 16 V z wałkami (BKP, BMR, BRD)
lub bez wałków wyrównoważających (BMN) ale z pompkami piezo od Siemensa -
analogiczne problemy jak dla tych z Boschem + problemy z pompkami
(utrata mocy, zapychanie się dysz).
Czytający straci w końcu orientację, czy BKP ma 8 czy 16 zaworów. Poza tym w tej "rozpisce" brakuje silnika BMP występującego w Passacie, mającego 8 zaworów, moduł wałków, DPF i świece żarowe ceramiczne - znaczy sam miód
Turanek, miałem Passata z silnikiem BMP i także na niego nie narzekałem, silnik pracował bardzo fajnie i był bardzo trwały, 3 lata i zero wkładu po za olejem i filtrami.
Był: VW TOURAN CROSS, AUDI A3 SPORTBACK S-TRONIC, PASSAT B6 VARIANT SPORTLINE, VW TOURAN R-LINE, VW Golf V TDI, VW TOURAN UNITED 2.0 TDI, FIAT PANDA Jest: AUDI A6 Avant CR, MERCEDES A180, VW UP, SKODA CITIGO "Lieber Geld verlieren als Vertrauen" - Robert Bosch.