Układ dogrzewania wspomagania ogrzewania jak sprawdzić

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Awatar użytkownika
PIOTREL
Expert
Auto:: 2.0 173Ps BMM mod 2008
Imię:: Piotr
Podziękował: 64 razy
Otrzymał podziękowań: 108 razy

Post autor: PIOTREL »

Kolego we współczesnych pasatach też tego nie ma?????
W 2009 i 2010 występuje tak się składa, że w pasku to mam i to też z takim silnikiem. Więc może coś w tym jest. No i jeszcze jedno skoro tego by nie było to i także błędu by nie było. No, ale skoro wiesz lepiej niech będzie na Twoim. :)
Nie zwykłem się sprzeczać. Mam nawyk ustępować ............, bo nie ma sensu się denerwować i dodatkowo przepychać. Pozdrawiam Was.
Kolego Multi powinieneś dodać jeszcze jedną specjalizację.
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

Kolego we współczesnych pasatach też tego nie ma?????
W 2009 i 2010 występuje tak się składa, że w pasku to mam i to też z takim silnikiem. Więc może coś w tym jest. No i jeszcze jedno skoro tego by nie było to i także błędu by nie było. No, ale skoro wiesz lepiej niech będzie na Twoim. :)
No nie ma ku Twojemu zaskoczeniu :P Jest właśnie auxiliary heatER pod 7D czyli grzałka elektryczna(prawie jak farelka), a auxiliary heatING pod 18 to webasto spalinowe..

Proszę tu masz link do dyskusji nawet o tym..

http://forum.vw-passat.pl/threads/41655 ... co-to-jest

PIOTREL pisze:Kolego Multi powinieneś dodać jeszcze jedną specjalizację.
Primo to Muti nie Multi :P

A primo i ultimo to o jakiej specjalizacji myślisz? :roll:
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Awatar użytkownika
PIOTREL
Expert

Kolego nie wiem czy czytasz to co piszę. Cały czas piszę o grzałce elektrycznej.
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów

No może najpierw Ty kolego przeczytaj co pisałem od początku,bo od mojego pierwszego postu napisanego w tym temacie piszę o ogrzewaniu dodatkowym grzałką,ale w nagrzewnicy w kabinie,a nie silnika jak pisałeś..
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

PIOTREL pisze:To nie jest dogrzewanie na postoju tylko po odpaleniu silnika
Czyli dogrzewacz.
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Imię:: Tomek
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Post autor: Tomas »

Widzę tu pewną nerwowość u kolegi, czyżby brak argumentów merytorycznych ?
A może ty mówisz o ogrzewaniu DEFA, urządzeniu montowanym dodatkowo sprzedawanym m.in przez Intercars ?

Tak czy inaczej większość z nas mówi o webasto jako urządzeniu montowanym fabrycznie w VW w opcji dogrzewacz lub pełne ogrzewanie postojowe. Inne opcje to urządzanie elektryczne typu PTC czy DEFA nie montowane fabrycznie ale przez użytkownika. Ale skoro wiesz lepiej to po co pytasz się o radę ?
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

Daj skana z błędem i będzie po problemie, a my dowiemy się o co Ci chodziło, bo niby gdzieś dzwoni ale nie wiadomo, w którym kościele... :>
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
Awatar użytkownika
PIOTREL
Expert

Kolego
Chodzi mi o montowane fabrycznie dogrzewanie za pomocą grzałki. Nie jest to webasto. Dogrzewanie to działa po odpaleniu silnika, dogrzewa to kabinę. A jak chcesz wiedzieć jest jeszcze dodatkowe dogrzewanie zimnego silnika za pomocą trzech świec żarowych które dogrzewają płyn chłodnicy. To także nie jest webasto. To także montowane jest fabrycznie. Pewne tematy wolę przemilczeć i ugryźć się w język nie chcę się sprzeczać z „mądrzejszymi”. Fakt mogę wszystkiego nie wiedzieć gdyż nie jestem specjalistą w tym temacie, nigdy się za takiego nie uważałem. Wiem jednak co jest w moim samochodzie. Zadałem proste pytanie gdzie, co jest i oczekuję prostej odpowiedzi a nie wywodów. Jeśli ktoś mi mówi i wmawia coś, czego nie mam to jestem zniesmaczony. Na wstępie napisałem, że nie chodzi mi o webasto tylko o dogrzewanie elektryczne. Myślałem, że wyjaśniłem, o co mi chodzi. Napisałem już chyba wszystko jasno.
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów

PIOTREL pisze:A jak chcesz wiedzieć jest jeszcze dodatkowe dogrzewanie zimnego silnika za pomocą trzech świec żarowych które dogrzewają płyn chłodnicy. To także nie jest webasto. To także montowane jest fabrycznie.

Noooo jest w 1.9 tdi na VP,ale nie w PD..Także nie wprowadzaj innych w błąd.Świece to mozesz mieć tylko dodatkowo tak jak kolega Tomas wspomniał firmy defa...
A silników 1.9 i 2.0 czy to PD czy CR trochę rozkręciłem na części pierwsze,także wiem jaka jest konstrukcja..
PIOTREL pisze:Dogrzewanie to działa po odpaleniu silnika, dogrzewa to kabinę.
No to jednak nie silnik tylko kabinę...No taaak.. To muszę Cię zaskoczyć,ale w Touranach nie było montowane w ogóle,a co dopiero seryjnie ogrzewanie PTC,ale webasto ze względu na rozmiary budy i znacznie większą moc,bo aż 5kW w porównaniu do 1kW PTC...
Także jeżeli masz PTC to było ono dokładane..
Awatar użytkownika
żółwik
Użytkownik
Auto:: turek na YETI 4x4
Imię:: Krzysiek
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 16 razy

Post autor: żółwik »

rafi
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: rafi »

Ja u siebie w touranie mam dogrzewacz i oczywiscie ogrzewanie postojowe norweskiej firmy DEFA. Jest to grzalka silnika, ladowarka akumulatora, programator i ogrzewacz wnetrza. Bardzo dobry system, ktory niepozwala marznac w pierwszych minutach jazdy przy minusowej temperaturze. Oczywiscie system ten nie dziala jak nie podepniemy sie do pradu 220V.
http://www.intercars.com.pl/show_str.php?id=321
Moze kolega PIOTREL tez ma zamontowany taki system, ktory kazdemu polecam.
VW Touran 1,9 TDI 2005r. DSG
Obrazek
Awatar użytkownika
PIOTREL
Expert

Witam
Już wszystko jasne. Do tej pory byłem nie świadom tego, co znajduje się w samochodzie. Byłem przekonany, że mam dodatkowe dogrzewanie elektryczne. Niestety tak nie jest. Dzwoniłem nawet do firmy, która sprowadzała mi samochód. Zaskoczeniem dla nich i dla mnie było to, że mój samochód ma mokre webasto. Niestety ono nie działało, dlatego były problemy z dogrzewaniem. Dlatego w pierwszym poście pytałem o dogrzewanie elektryczne. Nigdzie nie znalazłem przeglądając samochód żadnej tabliczki z informacją o tym, także nie mam dodatkowego pilota. Całe to zamieszanie było niepotrzebne, cieszę się, że wszystko już jest jasne i wszystko działa.
Dziękuję wszystkim za udział w dyskusji i za udzielone odpowiedzi. Teraz muszę poczytać o tym co mam.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów
Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: Cesarz »

PIOTREL pisze:Nigdzie nie znalazłem przeglądając samochód żadnej tabliczki z informacją o tym, także nie mam dodatkowego pilota.
:brawa: :brawa: :brawa:
To jest naklejka pod maska, mogla zyczajnie odpasc.
Jak masz dogrzewacz to zadnego pilota nie bedziesz mial, załacza sie samodzielnie
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
Awatar użytkownika
PIOTREL
Expert

Dzia za odpowiedź. Właśnie się tego doczytałem. Zaczynam teraz myśleć o udoskonaleniu tego i zrobieniu automatycznego załaczania timera, albo centralki z pilotem.
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów
Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: Cesarz »

Na forum powinien byc nawet manual do takiej przeróbki
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
ODPOWIEDZ