Montaż CB radia

Problemy dotyczące radioodtwarzaczy, zmieniarek, systemów nawigacji, CB itp.
torbyd
Auto:: Touran
Imię::

dalej

Post autor: torbyd »

Głosnik zamontowany w radiu, tylko nawierciłem półkę otworami 8mm aby dźwiek nie był przytłumiony i wyjąłem oczywiście gumowy oryginalny dywanik.
Załączniki
radio 1.jpg
radio 1.jpg (42.51 KiB) Przejrzano 3485 razy
Ostatnio zmieniony wt mar 15, 2011 09:26 przez torbyd, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
rock4
Specjalista
Auto:: Touran 1,9 AVQ 2003
Imię:: Marek
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy
Kontakt:

Post autor: rock4 »

Na wstępie chciałem powiedzieć, że montaż radyjka w wykonaniu Turanka i specewalker'a budzą mój zachwyt (nie boje się tego słowa użyć).
Niemniej chciałbym podzielić się swoimi osiągnięciami w tym kierunku.
Zamontowałem radyjko po stronie kierowcy, pod kolumną kierownicy używając standardowego wyposażenia montażowego dołączonego do radia.
Jeśli chodzi o wady (bo jest ich mniej):
- w razie wypadku radio pięknie wkomponowuje się w moją piszczel,
- kabel od anteny idzie za pedały i wraca pod dywanikami w stronę bagażnika, efekt tego taki, że antena którą mam (president) jest o ten kawałek za krótka i już nie udało mi się jej w bagażniku schować.
Natomiast zalety:
+ podczas wypadku biorę wszystko na siebie - prawdziwy macho jestem :)
+ podczas blisko rocznego użytkowania w tym miejscu radio ani razu nie zostało przeze mnie kopnięte,
+ mam zawsze czytelny wyświetlacz na radiu (brak odbić na szybce)
Jeśli chodzi o rzeczy które muszę jeszcze zrobić to puścić w lepszy sposób kabel zasilając (obecnie biegnie w dół i do zapalniczki) oraz nawiercić nowe otwory w uchwycie radia tak by było bliżej plastików. Przydało by się skrócić jeszcze kabel od gruszki bo obecnie mam zawinięty wkoło kierownicy co mnie trochę denerwuje, ale nie dorobiłem się jeszcze lutownicy, a urodziny mam dopiero we wrześniu :P
Poniżej dwie fotki obrazujące sposób zamontowania radyjka.
Obrazek
Obrazek

aaa... i jeszcze jedno, sorki że nie wypucowałem bucika do zdjęcia ;)
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista
Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
Imię:: Andrz3j
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 101 razy

Post autor: andrz3j »

Ja zamontowałem przed podłokietnikiem w miejscu na napoje... a na postoju chowam do podłokietnika.
+ łatwy montaż
+ dobrze słychać z głośnika
Mój Touran

...tylko PB98
Obrazek
palonek00
Przeglądacz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: palonek00 »

a ja nadal mam dylemat gdzie i jak
w poprzednim autku a była to Laguna miałem najpierw na rzepach
jednak się nie sprawdzały
za duży ciężar radyjka i się odczepiało
potem wkurzyłem się i przykręciłem na dwóch śrubkach
to znowu przy sprzedaży koleś się nagadał że dziury że widać itp. a w końcu i tak kupił
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów
Auto:: 2x5T1
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Turanek »

Przykładowe rozwiązania masz podane. Dużo zależy od wymiarów radia, dlatego ja wziąłem najkrótsze.
PS. W Lagunie kolega wrzucił pod zamykaną klapkę w konsoli środkowej.
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
Awatar użytkownika
Rauko
Expert
Auto:: 06.2006 2.0BMM DSG
Imię:: Marcin
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: Rauko »

A ja chyba na CB poświęcę schowek pod podłokietnikiem - moim zdaniem idealne miejsce.
Blisko do zasilania z zapalniczki w tylnym rzędzie, blisko do wyprowadzenia anteny przez tylną klapę, a jak się zamknie podłokietnik to radia nie będzie widać.
emil
Początkujący

Post autor: emil »

Ja też myślę nad montażem.

Wstępnie myślałem o tym, żeby zmontować antenę gdzieś z tyłu dachu (reling, magnes, klapa), kabel puścić podsufitką do drzwi kierowcy i tam w schowku zamontować radio.
Co prawda nie jestem do końca do tego przekonany i najbardziej podoba mi się rozwiązanie spacewalkera z radiem w schowku górnym. Z tym, że ja chcę kupić jakieś małe radyjko (Zeus albo Harry III) a one mają głośnik u góry a nie z przodu i pewnie trzeba będzie zainwestować w dodatkowy głośnik zewnętrzny, który gdzieś trzeba będzie zamontować (znów szukanie miejsca ... :/ ).

Nie chcę montować w miejscu popiółki, bo czasem się przydaje jako "kosz" (ze względu na konfigurację fotelików dziecięcych :mrgreen: ). Przypinanie radia do boku konsoli środkowej to ewentualnie tylko prawa strona, ale jakoś nie bardzo chce mi się wiercić dziury. W schowku "pod łokciem" mam zmieniarkę CD, więc też odpada.

Kurde, tyle tych schowków w tym samochodzie, że już na nic nie ma miejsca :evil: ...
Rowik
Użytkownik

Post autor: Rowik »

Dodatkowy głośnik CB nie jest drogi. Polecam "małego" Albrechta. Ojciec ma go w ciężarówce 4lata, używany non-stop i niema rzadnych problemów. Taki sam mam w swoim osobowym. W poprzednim aucie głośnik CB miałem zamontowany na magnes (dołączony do głośnika) do metalowego stelarza pod siedzeniem kierowcy. Wszystko bardzo dobrze było słychać.
Volkswagen Touran 1.9TDI 2004r TREND 74kW AVQ
Kliknij aby zobaczyć
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów

Inna opcja to Albrecht z osobnym panelem. Być może panel wymiarami wjedzie do schowka na desce. Wystarczy uchylny uchwyt i panel chowasz w schowek i zamykasz klapkę. Tak mam zrobioną navi w pomarańczy.
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
Awatar użytkownika
skorpion1vw
Przeglądacz
Auto:: VW TOURAN 1.9 AVQ 03'
Imię:: Wojtek

Post autor: skorpion1vw »

W Pasku miałem tak

Obrazek

W Touranku mam tak sorrki za super jakość fotek ;-) ale HTC to nie lustrzanka ;-)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony wt mar 29, 2011 22:16 przez skorpion1vw, łącznie zmieniany 1 raz.
CB Lafayette Zeus+antena Snake

Pozdrawiam
skorpion1vw
dolnośląskie
emil
Początkujący

Post autor: emil »

skorpion1vw - właśnie myślę o takim montażu u siebie :mrgreen:

Jak się sprawuje antena zamontowana w tym miejscu?
Wszędzie zalecają aby montować najbliżej środka dachu i zastanawiam się jeszcze nad
magnesem z tyłu dachu po środku.
Radyjko masz przykręcone?

Nie do końca jestem przekonany do wiercenia w plastikach, ale z drugiej strony może wartość
oszczędności na ewentualnych "przygodach" będzie dużo większa niż zakup nowego plastiku :P ...

PS (OT): Jak możesz, to proszę napisz mi na PW jak sprawuje się Zeus :) Nie ma RFGain-a ale
ma podobno dobre filtry, no i jest przede wszystkim tańszy od Harry'ego 3.
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów

Emil, za nim ostatecznie wstawiłem Sirio w dziurę, to robiłem próbę z ML'ką Sirio na magnesie no końcu dachu (za rekinem) i mi dosyć duży SWR wychodził 1,3-1,4 mimo dopasowywania bata. W końcu postawiłem po środku dachu nieco z przodu, na tyle co kabla starczyło.
Mojego Zeusa przerobiłem zgodnie z zamieszczonymi kiedyś opisami w necie, czyli:
- wstawiłem kondziora, żeby lepiej SQ chodził (z ASQ prawie nie korzystam)
- przylutowałem, żeby Roger Beep na AM chodził
- zmostkowałem zworki i ok. 6-8 Watów w AM powinno być (nie mierzyłem, tylko odsłuchowo)
- wstawiłem diody podświetlenia klawiszy w majku
SQ chodzi znacznie lepiej - mam porównanie na dwóch Zeusach w moich autach

PS. Następne radio to będzie Atena (z RF'em)
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
Awatar użytkownika
aawol
Auto:: 1t 1,9 tdi,05, bkc, conce
Imię:: Andrzej
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowań: 126 razy

Post autor: aawol »

czy ktoś może doradzić jak wygląda montaż anteny na relingu? Czy uchwyt anteny nie zdziera lakieru? i czy taka antena ma normalną masę (przecież relingi są z jakiegoś stopu i dodatkowo pomalowane)? poszukuje jakiejś krótkiej anteny tak do 70 cm max. żeby do garażu wjechać. Na presidenta mnie nie stać a chińskich anten (45-60cm) magnetycznych trochę się obawiam. Magnes długości 60 cm będzie mi zawadzał o bramę ( brama ma przejazd 2 metry) wiercić dach mi szkoda więc myślę nad montażem do relingu. Pozostaje również montaż do krawędzi klapy bagażnika ale też się obawiam o lakier. Zupełnie pomijam fakt że radio używam sporadycznie i dziś siedziałem w aucie i rozmyślałem gdzie je włożyć .... takie duże auto i nie ma nigdzie miejsca pomimo że radio mam małe (TTI 770)
ZWzPD - ale jaja!!!!
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę

auto touran aawol
Awatar użytkownika
skorpion1vw
Przeglądacz
Auto:: VW TOURAN 1.9 AVQ 03'
Imię:: Wojtek

Post autor: skorpion1vw »

Też kombinowałem co gdzie i jak już prawie wziąłem się z rozbebeszenie tyłu popiołki ale po co ,dwa małe wkręty w uchwyt C-eownik do boczka następnie do radia dwa motylki po bokach radia i git.
Zeus przeszczepiony z Paska bo to dobre radio sprawdzone,małe i niebieskie podświetlenie(również rozpatrywałem zakup Albrechta)ale jestem zadowolony,choć miałem małą przygodę z reklamacją bo padł mi SQ i szumiał jak cholera ale po reklamie gra i ostrzega o namierzaniu hehe
CB Lafayette Zeus+antena Snake

Pozdrawiam
skorpion1vw
dolnośląskie
palonek00
Przeglądacz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: palonek00 »

a ja mam nadal problem powiem wam
próbowałem przykleić na rzepach do prawej strony plastików przy nogach pasażera