Problem z tankowaniem

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.
mieszkoma
Użytkownik
Auto:: AVQ 2003
Imię:: Mieszko
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: mieszkoma »

A ja lubię do końca.... :)
A tak na serio to już opatentowałem pozycję "lania" staje na prawej nodze, a lewym ramieniem opieram się o Tourka :haha: Nie dociskam do końca i mam gdzieś czy się robi kolejka. Jak facet nie może szybciej to trzeba być cierpliwym :hahaha:
Awatar użytkownika
Łukaszz
Zaawansowany
Auto:: BLS 1.9 tdi
Imię:: Łukasz
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: Łukaszz »

U mnie do końca i bez problemów byle by tylko kapitał był ;)
BLS 147ps 375nm
AAZ 1.9 TD 615tyś i rośnie:)
MT-09 było
MT-07 jest
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Imię:: Tomek
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Post autor: Tomas »

U mnie też odbija, ale muszę spróbować sposobu na 90 st.
Damian15
Specjalista
Auto:: Touran '03 AZV
Imię:: Damian
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 24 razy

Post autor: Damian15 »

Jak tylko kupiłem Tyrana to w Niemcowni zablokowali mi dystrybutor bo chciałem zalać aż pod sam korek ale cały czas mi odbijało i nie dałem rady. Ale teraz już mam sposób :) nie wciskam pistoletu do końca blokuje i leci ile trzeba :D
phalt
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: phalt »

Nie wiem co jest u Was nie tak...
Wczoraj tankowałem swojego Tourana na Statoil (zawsze tankuje na Statoil) i specjalnie mieszałem pistoletem. Przekręcałem pistolet w lewo i w prawo do końca jak tylko pozwoli na to wąż. Tak sam na włożonym do końca jak i do połowy.
Tylko zauważyłem, że jak pistolet skręciłem w kierunku tyłu auta bardziej słychać było lejące się paliwo. A jak pistolet był skręcony w kierunku przodu nic nie było słychać. Tak jakby paliwo wlewało się bezpośrednio w rurę.
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów
Auto:: 2x5T1
Imię:: Marek
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Turanek »

Tankowanie - temat rzeka. Różnie z tym bywa w zależności od:
1. Szybkości wypływu i czułości końcówki dystrybutora - miałem okazje poznać różnice po wymianie pomp i dystrybutorów na stacji, gdzie zawsze tankuję
2. Temperatury na zewnątrz
3. Pienienia się paliwa (też związane z temp.)
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
Awatar użytkownika
GASIOR997
Specjalista
Auto:: SHARAN 7N2
Imię:: GASIOR
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 61 razy

Post autor: GASIOR997 »

ja tez od czasu przejścia na Tourana mam z tym problemy .
Jak pomogłem to podziękowanie! - Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wulkan
Użytkownik
Auto:: 1T2, 2.0 AZV 136KM
Imię:: Paweł
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: wulkan »

Dziś dałem gostkowi ze stacji zatankować i też zdziwiony, na dodatek pzygadałem że licznik 'nakręca' a nic tylko wybija ;)
kazałem mu troche cofnąć pistolet i było ok, swoją droga jak to jest z tymi dystrybutorami, jak tak odbija i cofnie paliwko to ileś tam 'nakręci' na ich korzyść?
Pozdrawiam
\.//\.//ulkan

Obrazek
berek
Początkujący

Post autor: berek »

u mnie zależy chyba od stacji, czasami odbija, a czasami jest normalnie. Nie znam przyczyny:(
Awatar użytkownika
Puchal's
Użytkownik
Auto:: VW Touran 1.9 TDI
Imię:: Kamila
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Puchal's »

U mnie działa 90 stopni w bok.
Ostatnio mi gość nalewa i mu odbija i odbija, ja mu mówię: proszę przekręcić o 90 stopni. Popatrzył na mnie krzywo bo przecież on wie najlepiej jak się leje, ale pomogło i był bardzo zdziwiony.
seba244
Expert
Imię:: .......
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: seba244 »

Ja do końca i może z 40 stopni w bok ..ale nie 90.... :D
Awatar użytkownika
aki
Władca postów
Auto:: VW/AUDI
Imię:: Artur
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 40 razy

Post autor: aki »

ja jak tankuje wkładam pistolet do pewnego momentu, wtedy go blokuje i leje się do wybicia. Nie kręcę pistoletem, potem dolewam po trochu do pełnej sumy i tyle po tankowaniu.
Był: VW TOURAN CROSS, AUDI A3 SPORTBACK S-TRONIC, PASSAT B6 VARIANT SPORTLINE, VW TOURAN R-LINE, VW Golf V TDI, VW TOURAN UNITED 2.0 TDI, FIAT PANDA
Jest: AUDI A6 Avant CR, MERCEDES A180, VW UP, SKODA CITIGO
"Lieber Geld verlieren als Vertrauen" - Robert Bosch.
Image
Awatar użytkownika
Tomasz_W-wa
Władca postów
Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
Imię:: Tomasz
Podziękował: 285 razy
Otrzymał podziękowań: 484 razy

Post autor: Tomasz_W-wa »

Ostatnio zrobiłem waszym patentem i lekko przekręciłem pistolet i nalewało się dość dobrze.
Trochę to wkurzające z tym laniem paliwa, ostatnio nalewał mi pracownik stacji i zamiast nalać mi cały bak to nalał mi 75 % baku, już nie chciało mi się dolewać i odjechałem z taką ilością.
Trochę to lipne, ciekaw jestem czy ktoś doszedł co jest tego przyczyną, stawiam że jakiś wężyk jest zapchany.
U mnie wcześniej wszystko było ok, myślę że od momentu jak zostało zabezpieczone podwozie barankiem coś się zakleiło i nie ma odpowietrzenia i dlatego tak teraz odbija pistolet do tankowania (taką mam teorię He He).
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
osa-o7
Początkujący

Post autor: osa-o7 »

Koledzy. Pracuję na stacji paliw już 17 lat i powiem wam że problem z naszymi touranami tkwi całkiem gdzie indziej. Jeżeli ktoś kilka razy już tankował auto pod korek narobił sobie tego ambarasu jak ja. Winowajcą ciągłego odbijania jest zapowietrzony , może lepsze słowo zatkany odpowietrznik oparów z baku. Jeżeli powietrze które jest wypychane z baku idzie rurą którą leci paliwo , efekt jest taki jakby było już na ful. Z mojej chęci rozwiązania problemu dowiedziałem się od jakiegoś magika , że najprostszym sposobem rozwiązania problemu jest wpuszczenie do baku przez rurę wpustową powietrza pod ciśnieniem. Należy uszczelnić wlot , czymś na tyle aby ujście powietrza wyszło odpowietrznikiem.
Awatar użytkownika
Marko_77_
Przeglądacz
Auto:: Touran, 1.9 TDI BXE, 2007
Imię:: Marcin
Podziękował: 1 raz

Post autor: Marko_77_ »

Koledzy a ja mam inny problem. od długiego czasu zastanawiam sie ile ma pojemności zbiornik naszego Tourana. Za każdym praktycznie razem po powrocie z jakiejś trasy gdy już mam naprawdę mało paliwa (ale rezerwa sie jeszcze nie zapala) około 6-7 litrów tankuję 55, 56 litrów!!! Jak to możliwe? Dodam ze paliwa pod korkiem nie widać. Próbowałem na rożnych stacjach BP, Lotos i ciagle ten problem występuje.
Pozdrawiam Piórek
ODPOWIEDZ