Radio rozladowuje akumulator ALPINE

Problemy dotyczące radioodtwarzaczy, zmieniarek, systemów nawigacji, CB itp.
Awatar użytkownika
kijek
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: kijek »

Zapalniczki u mnie maja stale zasilanie wiec odpada. Poprostu trzeba sprawdzic na innym radiu czy bedzie to samo .

Dostalem sie dzis do climatronica i i od prawej strony pierwsza z trzech jest wtyczka i jest kabelek pierwszy od prawej niebiesko czarny ktory dostaje prad po przekreceniu kluczyka podepne pozniej pod niego radio i zobaczymy co bedzie sie dzialo.
Awatar użytkownika
MarceL
Użytkownik
Auto:: 1,9; 2007
Imię:: Marcin
Podziękował: 2 razy

Post autor: MarceL »

Hmm, u mnie zapalniczka "żyje" wraz z kluczykiem. Na początku nawet mi to przeszkadzało ale widzę, że teraz będzie to dla mnie ratunek jak założę niefirmowe radio.
Awatar użytkownika
kijek
Przeglądacz

A ja juz podlaczylem radyjko tak jak pisalem poszlo pod zasilanie od climatronica i dziala ze stacyjka pobor pradu na postoju 0.01A-0.02A
Awatar użytkownika
MarceL
Użytkownik

Właśnie nowe radyjko zabiło mi akumulator...
Wyjechałem z garażu żeby podłączyć nowego Blaupunkta 410BT. Podłączyłem za pomocą przejściówki z pierwszego posta w tym wątku. Posiedziałem z godzinę w aucie, pobawiłem się radiem, poustawiałem BT itp i już do garażu nie mogłem wjechać bo nie odpalił. Zasilanie do radia podłączyłem stałe, z czerwonego kabelka. Gateway mam w wersji L więc powinno być OK.
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

MarceL pisze:pobawiłem się radiem
Raczej to,aku zabiło,a nie samo radio.

Zasilanie stałe tylko pod podtrzymanie bym podpiął,a normalne po stacyjce.
MarceL pisze:Gateway mam w wersji L więc powinno być OK.
Gateway nie ma nic do tego,bo nie masz radia CANowego,które trzeba by było usypiać.
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Awatar użytkownika
MarceL
Użytkownik

Bawiłem się ustawieniami słuchając go jednocześnie ale niezbyt głośno. Zasilanie po stacyjce mógłbym podłączyć od zapalniczki ale nie bardzo wiem jak się do niej dobrać. I wolałbym, żeby radio działało również bez stacyjki, no chyba, że się nie da.
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów

MarceL, najwidoczniej masz kijowy juz akumulator jak padł po godzinie...

Można podłączyć na stałe,ale trzeba by było podłączyć go tam,gdzie on się usypia po ok pół h..jedynymi miejscami miejsca,które mi przychodzą teraz do głowy to lampka bagażnika :? Ale to słaby pomysł..Na pewno jest gdzieś jeszcze "taki" stały prąd..
Awatar użytkownika
MarceL
Użytkownik

Jeśli są takie miejsca to byłoby super. Czekam na propozycje.

[ Dodano: Pon Lut 04, 2013 08:42 ]
Po ładowaniu akumulatora wygląda na to, że jest "OK". Bo wytrzymał dobę i rano odpalił z podłączonym (nie włączonym) radiem. Piszę, że jest "OK" ponieważ całkiem OK nie jest.
Pierwsza sprawa, to mój akumulator jest kilka miesięcy starszy od samochodu (czerwiec 2007), więc czeka mnie wydatek.
Ponadto na niefirmowym radiu gorzej odbiera stacje radiowe. Przejściówkę na antenę mam z dwoma gniazdami oraz z separatorem antenowym, więc powinno być OK ale radio szumi i trzeszczy na stacjach ogólnopolskich. Czy jest na to jakiś sposób? Może na jednej antenie będzie lepiej niż na dwóch...?
Poza tym radio prezentuje się całkiem przyzwoicie. Bez żadnych zbędnych bajerów. Kolorystyka klawiszy jest identyczna jak czerwień nawiewów i 1/2 fisa. Niebieski klawisz włącznika też ładnie współgra z kolorystyką zegarów.
Awatar użytkownika
kijek
Przeglądacz

No ja mam juz kilknascie dni podlaczone radyjko pod climatronic i aku nie rozładowuje sie radyjko gra pieknie jadna wada nie gra na postoju przekrecenie kluczyka wylacza radio.
Awatar użytkownika
MarceL
Użytkownik

Moje radyjko też gra znakomicie jeśli chodzi o barwę dźwięku. Akumulatora też już nie rozładowuje, mimo iż jest podłączone do stałego plusa.
Poza tym ma funkcję automatycznego wyłączenia po godzinie pracy, jeśli silnik nie pracuje.
Wygląda całkiem fajnie, kolorystyka pasuje idealnie:
Obrazek

Jedyny problem to to trzeszczące radio na stacja ogólnopolskich (Trojka Zetka, RMF), lokalne i te z silnym sygnałem grają OK. Ale niestety to samo miałem w Passacie jak wyjąłem oryginalną Betę i podłączałem marketowego Blaupunkta i Clariona. I nie pomogły żadne separatory, filtry i itp. Zmieniałem nawet antenę, kabel antenowy i wtyczki. W Passacie nie udało mi się tego ogarnąć czemu radio VW gra dobrze a każde inne trzeszczy. W Toranie mam ten sam problem.
Póki co mam podłączone oba kable antenowe do separatora. Wtyczki przy separatorze idealnie pasują do tych z instalacji Torana więc sądzę, że dedykowane pod VW.
A jak u Was grają wymienione przeze mnie stacje ogólnopolskie po przejściu na radio niefirmowe?
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów

I raczej nie pomogą :) Nie wiem czy takie separatory są,ale potrzeba takiego co ma dodatkowy kabel do podania zasilania 12V.W tourku masz wzmacniacz zasilany po gorącej żyle anteny,a bez zasilania jest gorzej niż jakby go wcale nie było ;)
Awatar użytkownika
MarceL
Użytkownik

I właśnie taki separator mam podpięty.
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów

MarceL, no to nie wiem już :P
Awatar użytkownika
MarceL
Użytkownik

Ja niestety też nie wiem a problem jest.
Efekt jest taki jakby niedomagała antena ale jest podłączona tak jak być powinna. Poprzez separator z tej aukcji:
zestaw
Oba kabelki od anteny są podpięte do radia za pośrednictwem ww separatora. Separator zasilany jest z gniazdka iso z radia.
Antena i sam w niej wzmacniacz są na pewno dobre bo oryginalne radio VW odbierało stacje bez zarzutu.
Czy ktoś z Was kto zmieniał radio na niefarbyczne podłączył je w ten sposób co ja, czy może inaczej?
Proszę o pomoc bo nie mam już pomysłów. Jak już wcześniej pisałem, dokładnie taki sam problem miałem w Passacie ale teraz wszystkie elementy są inne (inny samochód, antena, radio, separator itp) tylko "monter" ten sam ;).
Może powielam jakiś błąd ale przecież tu nie ma nawet gdzie się pomylić.
W Passacie po długiej walce odpuściłem i go sprzedałem pocieszając się tym, że "nowym' aucie nie będzie tego problemu. A jednak jest i mnie prześladuje. Do oryginalnego radia nie chcę wracać bo ten Blaupunkt ma dźwięk o wiele lepszy, że nie wspomnę o funkcjonalności (usb, BT, SD)...
Awatar użytkownika
kijek
Przeglądacz

A u mnie mam separator antenowy ale nie podwojny a pojedynczy podpiety pod jedną tylko nie pamietam ktora koncowke ori i nie mam problemu ze stacjami radiowymi graja az milo nie gubi zasiegu zero problemow.
ODPOWIEDZ