diagnoza - bledy swiec zarowych ?
- darek8677
- Użytkownik
- Auto:: Touran'06BXE 105KM
- Imię:: Darek
witam, zaczne od poczatku: Pojawial mi sie sporadyczny blad swiecy na 2 garze. Po skasowaniu bylo z miesiac spokoju i tak sie sytuacja powtarzala mimo dwukrotnej wymiany.Za trzecim razem tylko zamienilem miejscem swiece druga z pierwsza, znow kilka tyg. spokoju pieknie palil ,rowno pracowal po odpaleniu po kilku dniowym postoju. No i przy pojawiajacym sie bledzie (swieca zarowa-obwod otwarty-sporadyczny) po odpaleniu przez chwile poszarpuje.Widac swieca nie grzeje.Co myslicie o tym? Mysle ze to mostek stykowy swiec a predzej ktorys kabelek po drodze do niego odpowiadajacy za druga swieczke. Duzo roboty jest przy wymianie tego mostka? Mial ktos taki przypadek?Pozdrawiam szanownych forumowiczow 

- Turanek
- Władca postów
- Auto:: 2x5T1
- Imię:: Marek
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
To będzie najprawdopodobniej właśnie mostek. Niestety wymiana nie jest łatwa, bo:
1. Mostek to monolit z tworzywa i trzeba go odcinać od wiązki
2. Wewnątrz masz 4 dość grube przewody, więc wykonanie naprawy będzie się wiązało z lutowaniem i dobrym zaizolowaniem
3. Przewody są krótkie i łączą się z wiązką przewodów pompowtryskiwaczy
1. Mostek to monolit z tworzywa i trzeba go odcinać od wiązki
2. Wewnątrz masz 4 dość grube przewody, więc wykonanie naprawy będzie się wiązało z lutowaniem i dobrym zaizolowaniem
3. Przewody są krótkie i łączą się z wiązką przewodów pompowtryskiwaczy
- darek8677
- Użytkownik
- Auto:: Touran'06BXE 105KM
- Imię:: Darek
Turanek, tzn ze wystarczy wymienic mostek czy wina lezy moze dalej w przewodach? ciezko to stwierdzic. Wlasnie z mostka leca 4 kable zaraz dochodzi wiazka pompek i leca sobie gdzies dalej... zeby winny byl mostek to ok, ale moze byc takze winny jest jeden kabel gdzies dalej w wiazce. Moze trzeba by rozbebeszac cala ta wiazke. gdzie te przewody leca? pod skrzynke bezpiecznikow w komoze silnika? czy moze pod przekaznik swiec. Pozdrawiam 

- xmientus
- Przeglądacz
- Auto:: HIGHLINE, 2.0TDI, 2015
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
- Kontakt:
Re: diagnoza - bledy swiec zarowych ?
U mnie problem ze świeca na drugim cylindrze, wyrzuca błąd w VCDS. Wykręciłem świece, jest ok grzeje, sprawdziłem mostek i wiązkę do przekaźnika świec J179, brak przerwy, wszystko sprawne. macie jeszcze jakiś pomysł? Czyżby przekaźnik?
-
- Początkujący
- Auto:: Touran 2008
- Imię:: Krzysiek
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Re: diagnoza - bledy swiec zarowych ?
U mnie to samo, błąd świecy na drugim cylindrze, świeca wymieniona na nowa, błąd powrócił ..xmientus pisze:U mnie problem ze świeca na drugim cylindrze, wyrzuca błąd w VCDS. Wykręciłem świece, jest ok grzeje, sprawdziłem mostek i wiązkę do przekaźnika świec J179, brak przerwy, wszystko sprawne. macie jeszcze jakiś pomysł? Czyżby przekaźnik?