jak podłączyć iPod do RDC 300?

Problemy dotyczące radioodtwarzaczy, zmieniarek, systemów nawigacji, CB itp.
anko1973
Zaawansowany
Auto:: 2,0 TDI BKD, DSG, 2005
Imię:: Andrzej
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: anko1973 »

@Spacewalker
gdybym wiedział, że pod RCD 300 można jakis kabel AUX podłączyć i do tego iPoda i to za 30 zeta to juz dawno bym to zrobił; siedze w necie i niestety nic nie mogę znaleźć poza tym co napisałem wyżej :( więc proszę Cię nie bądź taki zagadkowy tylko napisz nazwę konkretnego urządzenia;
kolesie w ASO skody na puławskiej są zieloni; podobnie w ASO VW w Piasecznie; facet spisał VIN i ma sprawdzić; jedynie co mi poweidział to to, że niektóre samochody jak ktos sobie zamówił mają w podłokietniku gniazdo do ktrórego podłącza się kabel a z drugiej iPoda i dzaiła; ja żadgnego gniazda nie mam :?
dzisiaj gadałem znowu z przedsatwicielem Densiona; otóż ani w RCD 300 ani na MFA nie będa się wyświeltać tytuły utworów czy nazwy wykonawców; aczkolwien na moje pytanie dlaczego wyświetlaja mi się nazwy stacji juz nie potrafił logicznie powiedzieć - będzie tak jak CD - czyli CD 1,2... oraz Track 01..... - czyli lipa - 500 stów za coś takiego to pomyłka - podobni od serii 310 juz to lepiej idzie, ale na stronie producenta nie ma takiego rozróżnienia, jest tylko na text i non text - sajgon.
wcześniej w mondziaku miałem kenwooda KDC-W6537UY z kabelkiem pod ipoda; na wyświetlaczu radia- fakt że małym ale zawsze - miałem menu jak na i podzie i bardzo szybko można było znaleźć utwór, po wykonawcy, albumie, i innych kategoriach. dension niestety tego najprawdopodobniej nie proponuje; obawiam sie ze kabel AUX też nie:(
no ale szukam dalej
i znalazłem coś takiego:
http://www.jonathansblog.net/install_xc ... pod_iphone

sądząc po opisach i komtarzach to jednak ten X car link jest OK nic nikomu się nie zawiesza - ludziska (chyba amerykany) sobie chwalą sprzęt. u nas kosztuje 270 zeta w porównaniu z densionem cena jest atrakcyjna
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów
Auto:: 2x5T1
Imię:: Marek
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Turanek »

Wspomniany przez Space Media-In faktycznie współdziała z I-Podem, ALE:
1. Wymienia informacje z radiem/navi po CANie w formacie BAP
2. Więc uwzględniając uwagę z punktu 1 współpracuje z radiami/navi trzeciej generacji, jak podaje oficjalna storna VW.de:
"MEDIA-IN ist nur in Verbindung mit den Radio- und Radio-Navigationssystemen „RCD 310“, „RCD 510“, „RNS 310“ und „RNS 510“ bestellbar."
Czyli tylko z tymi modelami

Do RCD 300 i 500 możesz podłączyć zwykłe wejście Aux-In. Jak piszą na forum MT podwójne naciśnięcie na klawisz CD przełącza na Aux.

PS. Wpisz w wyszukiwarkę "rcd 300 aux-in" jak znasz niemiecki czy angielski to znajdziesz coś na pewno.
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię:: Marcin
Podziękował: 116 razy
Otrzymał podziękowań: 697 razy

Post autor: spacewalker »

Touranek .....
Ja nie jestem jeszcze posiadaczek "3th generation" a to o czym pisałem to adaptor dokładnie taki sam jak ten co mam na USB tylko pod IPOD-a
Wygląda to własnie tak, działa dokładnie tak samo jak ten na USB. Nie wyświetla tracków, bo tak jak mowisz , to nie jest 3th gen.

Obrazek

W tym linku masz adaptor do IPOD-a i nr czesci, mozesz sprawdzic w ASO.

http://www.volkswagen-accessories.ie/ipod_adapter
Ten adaptor ma w sobie 2 kable , pod radia 1 i 2 generacji (czyli od VW Betta, Gama począwszy, po MFD, MFD2 itp) Ten adaptor miałem i byłem zadowolony, ale pozbyłem się ipoda bo obsługa Itunesa itp jest dla mnie chora, USB -podłaczam gdzie chce, przeciagam tracki i mam, na IPOD-a by wgrac MP3 to kazdy musi miec Itunesa w kompie (

O Xcarlink mozna poczytac na niejednym forum czy polskim czy zagranicnzym. Chcesz miec dobry sprzet, to kup Gateway 100, na Niemeickim Ebay mają wersje pod IPOD-a i USB. Z drugiej strony piszesz ze chcesz puszczac dzieciakom MP3 w aucie, to po jaką cholere jeszcze Ci na zegarach info o tym ? Nie wiem czy choc raz w ciagu 3 lat jechałem autem z ustawioną stacją radiowa na zegarach, co jak co, ale tam to mi tylko spalanie potrzebne i dystans jaki pozostał na baku.
anko1973
Zaawansowany

wielkie dzieki spacewalker za zdjęcie - o to chodziło :mrgreen:
ale nigdzie nie piszę, że chcę puszczac MP3 dzieciakom, chcę puszczać pliki z ipoda.
Jak masz na iPodzie 200 cd zgranych i do tego z 1000 róznych ebooków i podkastów to uwierz podłacznie pod wejsie AUX jest .... dla mnie bezcelowe; niechodzi o info co mi teraz gra, tylko chodzi o szybkie wyszukanie i puszczenie pliku z bazy kilku tysięcy plików, utworów.
a bawienie się z pamieciami i odtwarzaczmi MP3 .... od 4 lat mam iPoda i nie zamienie tego na nic innego; wkładasz płytę do kompa, odpalasz, synchornizujesz ipoda i masz płytę; podobnie ściagasz e booki i podkasty. zmieniarka CD czy jakies wejście AUX w samochodzie to moim zdaniem nieporozumienie :P
mi iTunes odpowiada - osobna kwestią jest niemożnośc kupowania dla Polaków no ale....
pewnie pod RCD nie będe miał tego jak chę więc .... chyba założę jakis kenwood, alpine czy coś wtym stylu - wygląd syfiasty trochę ale .... obsługa ...zajefajna za 1200 powinienem mieć suoper sprzęt z bluetoothem; może gdzies jakąś uzywke dostanę

@Turanek - własnie pod serię RCD 310 i wyższe widziałem w ASO adapter pod iPoda - i to mnie zainspirowało do poszukiwań pod RCD 300 - kosztuje to jakieś 350 zeta o ile pamiętam - jak ktoś ma takie radia i iPoda to kupowac nie zastanawiac się - pod warunkiem, ze te radia pozwalaja sterowac i podem i wyświetaja teksty jak tutaj:

popatrzcie na to:
http://www.kenwood-electronics.co.uk/pr ... od_iphone/

ale dla tych co maja 5 tysia do wywalenia jest tez cos takiego:
http://www.youtube.com/user/KenwoodElec ... 5F0ED94EE1

podaje kenwooda bo wczesniej miałem i ale podobny sprzet ma Pioner, apline, JVC pewnie

reasumując dla innych i jak ktos ma RCD 300 i chce miec obsługę/dostep do menu iPoda z poziomu radia - trzeba na 99% zmienic radio :( - na jakie to już pozostawiam Waszej decyzji - ja firmowego VW na 99,9% nie wybiorę - no chyba, ze w totka wygram ale niestety prawdopodobnieństwo jest mniejsze niz te 0,01% wiec... :P
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów

Rozumiem gdybys miał 6" LCD na zegarach, ale na tym to Mi cięzko ksiązke telefoniczną przewijac a co dopiero szukac piosenki z (jak napisałes 200 płyt CD czyli okolo 2000 tracków).
Mam nadzieje ze Cię nie spotkam na trasie wpatrzonego w zegary i bezustannie szukającego utworu ;)
Awatar użytkownika
ENERGY
Początkujący
Auto:: Touran Ecofuel, 2.0, 2007
Imię:: Robert
Podziękował: 1 raz

Post autor: ENERGY »

podłączę się pod temat, chciałbym podłączyć pod RNS 300 pen-draka, przeglądałem ostatnio coś takiego:

BLAUPUNKT

miał może ktoś z tym do czynienia?
Ostatnio zmieniony czw sie 04, 2011 23:07 przez ENERGY, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów

Heh, i znowu ja. Miałem to 5 lat temu. dzialalo ok, nie uzywałem jeszcze wtedy tego jako zestawu BT a ma to taką tez opcje. To ma jeszcze chyba ADAP (o ile dobrze pamietam) czyli mozesz odtwarzac MP3 z telefonu w głosnikach.
kufcio
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::
Podziękował: 1 raz

Post autor: kufcio »

Tak dla potomnych co szukaja zmieniarki z wejsciem liniowym.

Przerzuciłem 2 zminiarki ktore sie zawieszały podczas rozruchu dopiero ta jest bezobsługowa.
Obrazek
anko1973
Zaawansowany

@kufcio
rozumiem, że to sprzęt X car link, tylko,że ten sprzedawca romekus sprzedaje model 12 pin za 329 plus koszty i jest to starszy model; nowszy model jest za 270 zeta; napisz coś więcej o obsłudze bo ja widzisz wyżej space pisze, że sprzet potrafi zawodzić; aczkolwiek ja troche postów przejrzałem na kinnych forach i nie widziałem negatywnych uwag
bozzio
Przeglądacz
Auto:: HGL 1.9 BLS DSG 2006
Imię:: BOGUSLAW

Post autor: bozzio »

Witam,
podepnę się tutaj w temacie zmieniarki, aby nie zaczynać extra tematu. Potrzebuję podać zasilanie do zmieniarki dyskowej Phatnoise Phatbox - skąd najlepiej podać? Czy napięcie do zmieniarki 6CD w podłokietniku jest podawane z RNS 300? - jeśli tak to czy mogę się tam podpiąć? No i potrzebuję jeszcze punkt podpięcia się do masy. Wszystko najlepiej w części za RNS-em.

pzdr,
bozzio
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów

Nie masz okablownaia do Phatbox ? Zasilanie do CD idzie z RNS, masa jest gdzie kolwiek chcesz.
bozzio
Przeglądacz

Mam kabel do Phatboxa, tylko że wtyczka, która idzie do FAKRy ma osobne wyprowadzenie na +12V i masę - może Phatbox potrzebuje większego prądu niż podaje RNS do zmieniarki 6CD i dlatego jest osobne wyprowadzenie. Mogę podpiąć 12V do wtyczki (bodajże pin 4) i będzie OK, a masę gdziekolwiek.
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów

Mozesz pociangnac z radia 12V i mase z obudowy radia, czy nadwozia.
bozzio
Przeglądacz

podłączyłem pod pin4 zmieniarki w RNS i masę za popielniczką i chodzi jak ta lala. Sposób sterowania prawie jak w zwykłej 6CD, ale cała reszta bezcenna :mrgreen:
teraz jeszcze większy dysk i cała muza lossless ze mną.
ofiary: w ludziach - brak, w sprzęcie - jedna śruba (chyba jakaś 10 z torxem 30 - jest za popielniczką w ilości 2szt.) wpadła za wykładzinę i nie mogę jej wyciągnąć oraz pin nasadowy torx 30.
Karmel
Kandydat
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: Karmel »

Dziś podłączyłem do swojego RDC 300 adapter z wyjściem aux ( taki z allegro za chyba 100 PLN). Wyprowadziłem przewód z mini jackiem do schowka i jestem zadowolony. Nie jestem zbytnio wymagający co do sprzętu grającego i powyższe rozwiązanie zadowala mnie w zupełności. Jak ktoś poszukuje prostego i taniego rozwiązania do puszczania mp3 w aucie z RDC300 to polecam.
ODPOWIEDZ