błąd 16618, brak mocy, dwa dni po wymianie oleju
- aawol
- ____________________

- Auto:: 1t 1,9 tdi,05, bkc, conce
- Imię:: Andrzej
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowań: 126 razy
tak chyba będzie najlepiej - dziś o 17 mam do mechanika - obiecał wyjąć ocenić i w razie czego ultradźwiękami oczyścić - jeśli się kwalifikuje a jeśli nie to on wysyła gdzieś na Śląsk.... koszty, koszty...
ZWzPD - ale jaja!!!!
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę
auto touran aawol
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę
auto touran aawol
- aawol
- ____________________

no mój mechanik jest dobrym fachowcem choć stroi od elektroniki ... nie jest typowym wymieniaczem ale raczej grzebie... Niemniej zastrzegł że jeśli mycie ultradźwiękami nie pomoże odeśle turbinę do regeneracji....
w powrotnej drodze do domu zaświeciła się kontrolka silnika i napis "abgas werkstatt", analiza błędu to co wczoraj:
16618 - doładowanie 2550 (wczoraj było 2460) czyli problem się pogłębia - ostra przejażdżka nie pomaga - wchodzi w tryb awarii. Oby mechanik znalazł czas.... bez auta nie mam jak do pracy dojechać....
no i wstawiłem auto ale dziś nie ma najmniejszych szans żeby majster zajrzał.... parking pełny.
Jutro po południu albo lepiej wieczorem obiecał zadzwonić - do tego czasu powinien wyjąć i obejrzeć....
w powrotnej drodze do domu zaświeciła się kontrolka silnika i napis "abgas werkstatt", analiza błędu to co wczoraj:
16618 - doładowanie 2550 (wczoraj było 2460) czyli problem się pogłębia - ostra przejażdżka nie pomaga - wchodzi w tryb awarii. Oby mechanik znalazł czas.... bez auta nie mam jak do pracy dojechać....
no i wstawiłem auto ale dziś nie ma najmniejszych szans żeby majster zajrzał.... parking pełny.
Jutro po południu albo lepiej wieczorem obiecał zadzwonić - do tego czasu powinien wyjąć i obejrzeć....
ZWzPD - ale jaja!!!!
auto touran aawol
auto touran aawol
- Marco_Polo
- Specjalista
- Auto:: VW Sharan 2.0 TSI 220KM
- Imię:: Marek
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowań: 18 razy
Ja w Golfie Plusie miałem identyczne zachowanie. Turbina poszła do rozebrania i przeczyszczenia, a potem tylko "ogień" był jak dodawałem gazu 
Był VW Passat Variant B6 2005r. Comfortline 2.0 TDI 140KM - manual
Był VW Golf Plus 2005r. Sportline 2.0 TDI 140KM - DSG
Był VW Touran 2008r. Highline BMN 2.0 TDI 170KM -> 186,1KM - DSG
Był VW Sharan 2012r. Comfortline 2.0 TDI 140KM Blumotion - DSG
VW Sharan 2017r. Highline 2.0 TSI 220KM - DSG
Był VW Golf Plus 2005r. Sportline 2.0 TDI 140KM - DSG
Był VW Touran 2008r. Highline BMN 2.0 TDI 170KM -> 186,1KM - DSG
Był VW Sharan 2012r. Comfortline 2.0 TDI 140KM Blumotion - DSG
VW Sharan 2017r. Highline 2.0 TSI 220KM - DSG
- aawol
- ____________________

w żadnym wypadku nie podejrzewam wpływu oleju na turbinę - rury przy turbinie wewnątrz suche, żadnego dymu, nie ma kolejnych ubytków oleju. Pierwotny brak oleju w mojej ocenie powstał w wyniku nasączenia olejem filtra - włożyłem suchy wkład filtra - przecież on musi swoje wchłonąć...a nie miałem czasu żeby posiedzieć i poczekać bo grzecznościowo z kanału skorzystałem i dwa auta miałem do zrobienia....
Normalny filtr zawsze zalewam olejem przed montażem - może taki wkład trzeba by nasączyć lub zalewać olej przez puszkę filtra...
Co by nie było trzeba poczekać na ocenę mechanika.
Normalny filtr zawsze zalewam olejem przed montażem - może taki wkład trzeba by nasączyć lub zalewać olej przez puszkę filtra...
Co by nie było trzeba poczekać na ocenę mechanika.
ZWzPD - ale jaja!!!!
auto touran aawol
auto touran aawol
- aawol
- ____________________

po gruntowanym czyszczeniu okazuje się że jednak są mechaniczne skutki zużycia ( mechanik powiedział że jak spadł stan oleju to mógł być niedobór smarowania - przy olbrzymich obrotach turbiny to zgubne). W związku z tym turbina jedzie do regeneracji..... znów czekam.
ZWzPD - ale jaja!!!!
auto touran aawol
auto touran aawol
- aawol
- ____________________

nie mam etki a mam prośbę o sprawdzenie modelu turbiny w moim turku
VIN WVGZZZ1TZ5W187857 , z góry dziękuję
VIN WVGZZZ1TZ5W187857 , z góry dziękuję
ZWzPD - ale jaja!!!!
auto touran aawol
auto touran aawol
- aawol
- ____________________

dziś byłem znów u mechanika - dostałem propozycję - 1500 nowa turbina ( wymieniona cała łącznie z muszlą - stary zostaje tylko mój kolektor) + 250 przełożenie.
Roczna gwarancja na turbinę oraz usługę.
Czy są takie turbiny bez kolektorów? Skoro 1200 regeneracja z pełną wymianą wnętrza...
Jakieś wnioski, sugestie?
Byłem u innego mechanika ( też polecany człowiek - z doświadczeniem w VW były pracownik serwisu Bełtowski w Krakowie) bo mój wyjechał do niemiec na co najmniej kilka tygodni - ma tam jakiś pakiet maszyn do naprawy.
Teraz takie mam opcje (coraz głupszy jestem):
- dobra regeneracja 1200 + kurier w dwie strony 60... = 1260 (gwarancja 1 rok polecana w sieci firma firma - mechanik da gwarancje tylko na usługę)
- nowa z kolektorem 1950 (gwarancja 1 rok - oryginał producenta - ile w tym prawdy?)
- nowa bez kolektora ( rozumiem że wymieniają turbo na nowe a zostaje mój kolektor 1500 ( gwar. 1 rok na turbo i usługę)
- byle jaka regeneracja 500-700 + kurier 60 (z gwarancją wirtualną... firma krzok)
Ostatni wariant odpada więc co możecie doradzić?
Roczna gwarancja na turbinę oraz usługę.
Czy są takie turbiny bez kolektorów? Skoro 1200 regeneracja z pełną wymianą wnętrza...
Jakieś wnioski, sugestie?
Byłem u innego mechanika ( też polecany człowiek - z doświadczeniem w VW były pracownik serwisu Bełtowski w Krakowie) bo mój wyjechał do niemiec na co najmniej kilka tygodni - ma tam jakiś pakiet maszyn do naprawy.
Teraz takie mam opcje (coraz głupszy jestem):
- dobra regeneracja 1200 + kurier w dwie strony 60... = 1260 (gwarancja 1 rok polecana w sieci firma firma - mechanik da gwarancje tylko na usługę)
- nowa z kolektorem 1950 (gwarancja 1 rok - oryginał producenta - ile w tym prawdy?)
- nowa bez kolektora ( rozumiem że wymieniają turbo na nowe a zostaje mój kolektor 1500 ( gwar. 1 rok na turbo i usługę)
- byle jaka regeneracja 500-700 + kurier 60 (z gwarancją wirtualną... firma krzok)
Ostatni wariant odpada więc co możecie doradzić?
ZWzPD - ale jaja!!!!
auto touran aawol
auto touran aawol
- aawol
- ____________________

hmmm o markę nowej turbiny bez kolektora nie spytałem - jakby automatycznie wyszło mi że takie jak moje... ja mam BorgWerner sądząc z numeru. Ogólnie były montowane dwie firmy i ta co mam ją w aucie to ta tańsza ( pewnie również gorsza - choć ja nie narzekałem dopóki działała)
ZWzPD - ale jaja!!!!
auto touran aawol
auto touran aawol