Tylna klapa oględziny, poprawka
-
- Specjalista
- Auto:: 1.6 TDI 2016r
- Imię:: Ludwik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowań: 14 razy
Re: Tylna klapa oględziny, poprawka
No właśnie ciekawy jestem jak do tego podejdą? Nie mam doświadczenia z użeraniem się z nimi.admin pisze:
Niestety jest to wada fabryczna i standard w Turkach po lifcie. Jeżeli ruda "wyjdzie" na zewnątrz to z reguły w ASO to robią bezpłatnie, ale jak sobie w środku pracuje to nie widać...
Od środka już pacnąłem na cacy.

Ktoś to reklamował w ASO?

-
- Specjalista
- Auto:: 1.6 TDI 2016r
- Imię:: Ludwik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowań: 14 razy
Sprawa bardzo prosta.Łukaszz pisze:Może jakiś manual ktoś czasnie apropo tej klapy nieszczęsnej?
Osłona klapy przykręcona na 4 śrubki typy torx- dwie na wierzchu po prawej i lewej stronie w zagłębieniach, oraz dwie w schowku na trójkąt ostrzegawczy trzymające także paski zabezpieczające trójkąt.

Najtrudniejsza sprawa to uwolnienie teraz osłony z zatrzasków.

Jak odskoczy chociaż ze dwa, trzy (jest ich kilkanaście po zewnętrznej stronie osłony), to ja wcisnąłem tam rękę z płaskoszczypami uwalniałem zatrzaski od tyłu, ściskając je (jest tam na tyle miejsca, choć nie jest łatwo).

Zespół podświetlenia rejestracji - odpinamy wtyczkę i odkręcamy 5 nakrętek na klucz 10.
Gotowe. Wszystko mamy na wierzchu i ukazuje nam się co się dzieje od środka wokół lampek.

Dalej wszystko zależy od was czym i jak to zakonserwujecie.
Montaż w odwrotnej kolejności.
Zdjęcia może ktoś wklei kto demontuje klapę?

Ja jakoś nie pomyślałem o tym. Myślałem, że już nie jeden z was to uczynił.

PS
Po zdemontowaniu zespołu podświetlenia nie zamknijcie klapy!

Jeżeli tak się stanie przypadkowo, należy wejść od tyłu podłączyć wtyczkę do zespoły oświetlenia( jest tam też klameczka ze stycznikiem do otwarcia klapy) i otworzyć klapę na nowo.

Ja niestety tak nurkowałem.

-
- Początkujący
- Auto:: Touran 2,0 DSG
- Imię:: Andrzej
Cześć.
Po weekendzie majowym (a było deszczowo) po otwarciu klapy bagażnika, zauważyłem wodę wyciekającą z pod pokrywki trójkąta ostrzegawczego. Dalej woda już była we wnęce koła zapasowego. Dzisiaj wziąłem się za rozbiórkę klapy i wyszło, że nieszczelność pochodzi z pod uszczelnienia silniczka wycieraczki. Rdzy jak na razie nie widać.
Pytanie moje, czy faktycznie wystarczy tą uszczelkę wyczyścić i przesmarować jak ktoś wcześniej pisał, czy raczej ją wymienić ze względu na starość i stwardnienie gumy?
Pozdrawiam
Po weekendzie majowym (a było deszczowo) po otwarciu klapy bagażnika, zauważyłem wodę wyciekającą z pod pokrywki trójkąta ostrzegawczego. Dalej woda już była we wnęce koła zapasowego. Dzisiaj wziąłem się za rozbiórkę klapy i wyszło, że nieszczelność pochodzi z pod uszczelnienia silniczka wycieraczki. Rdzy jak na razie nie widać.
Pytanie moje, czy faktycznie wystarczy tą uszczelkę wyczyścić i przesmarować jak ktoś wcześniej pisał, czy raczej ją wymienić ze względu na starość i stwardnienie gumy?
Pozdrawiam
- jeżu
- Władca postów
- Auto:: PB8
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 678 razy
Ja nie zauważyłem u siebie, wypsikałem resztę baranka bo nie miałem nic innego w sprayu pod ręką... Wszystko od środka idealnie ale na zewnątrz za to zauważyłem jakieś wybrzuszenia lakieru w miejscu jak kończy się szyba i zaczyna "klapa" tam zawsze siedzi woda....luigisq16 pisze:Był wogóle jakiś środek wewnątrz?
- Łukaszz
- Zaawansowany
- Auto:: BLS 1.9 tdi
- Imię:: Łukasz
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Dziękiluigisq16 pisze:Błąd, błąd.Łukaszz pisze:Klape zostawiłem jak jestDwa, trzy dni i po smrodku. Miałeś na wierzchu wszystko. Profilaktycznie trzeba było.... Był wogóle jakiś środek wewnątrz?
Widziałes moją klapę....![]()
![]()
Alepoleciał

BLS 147ps 375nm
AAZ 1.9 TD 615tyś i rośnie:)
MT-09 było
MT-07 jest
AAZ 1.9 TD 615tyś i rośnie:)
MT-09 było
MT-07 jest