Naprawa mechanizmu opuszczania szyby - przodu.

Miejsce do prezentowania własnych modyfikacji - co ulepszyliśmy, usprawniliśmy i chcemy podzielić się tym z innymi.
Awatar użytkownika
matis991
Początkujący
Auto:: VW Touran 1T1 1.9TDI 2005
Imię:: Mateusz
Podziękował: 2 razy

Re: Naprawa mechanizmu opuszczania szyby - przodu.

Post autor: matis991 »

Odgrzeję kotleta... mam pytanie odnośnie montażu silniczka podnoszenia szyby, czy jego też trzeba jakoś ustawić w położeniu w jakim jest szyba czy jak on działa?? Kiedy silniczek wie że szyba jest max otwarta i max zamknięta?? Trzeba go jakoś może zaprogramować jak przy odpięciu i podpięciu akku?? Chodzi mi o to żeby nie było czegoś takiego że jak złożę to np nie domknie mi się do końca szyby bo silniczek będzie już na max zamknięty a potem przy otwieraniu będzie dalej kręcił mimo że szyba będzie już na samym dole. Jutro będę to składał.
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

Powiem tak, jak nie był rozbierany i linka się gdzieś nie popierdzielila - czytaj jest prawidłowo zapięta na wózku, to silniczek będzie chodził poprawnie.

Kiedyś mi linka wypadła, bo grzebałem i trochę się namęczyłem ale tak naprawdę, to nie da się tego źle złożyć...
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
Awatar użytkownika
rzutnik
Specjalista
Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
Imię:: Wojtek
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 133 razy

Post autor: rzutnik »

matis991 pisze:Odgrzeję kotleta... mam pytanie odnośnie montażu silniczka podnoszenia szyby, czy jego też trzeba jakoś ustawić w położeniu w jakim jest szyba czy jak on działa?? Kiedy silniczek wie że szyba jest max otwarta i max zamknięta?? Trzeba go jakoś może zaprogramować jak przy odpięciu i podpięciu akku?? Chodzi mi o to żeby nie było czegoś takiego że jak złożę to np nie domknie mi się do końca szyby bo silniczek będzie już na max zamknięty a potem przy otwieraniu będzie dalej kręcił mimo że szyba będzie już na samym dole. Jutro będę to składał.
Silnik się sam zaprogramuje. Otwierasz do końca i gdy się szyba całkiem się otworzy silnik nie pociągnie dalej więc jest większy opór, a co za tym idzie większy pobór prądu i sterownik "wie" że jest koniec (przestaje kręcić). Podobnie z zamykaniem. Gdy podczas zamykania natrafi na jakąś przeszkodę np. ręka to też nie będzie zamykał do końca tylko po zwiększeniu oporu zatrzyma się.
Awatar użytkownika
matis991
Początkujący
Auto:: VW Touran 1T1 1.9TDI 2005
Imię:: Mateusz
Podziękował: 2 razy

Post autor: matis991 »

rzutnik pisze: Silnik się sam zaprogramuje. Otwierasz do końca i gdy się szyba całkiem się otworzy silnik nie pociągnie dalej więc jest większy opór, a co za tym idzie większy pobór prądu i sterownik "wie" że jest koniec (przestaje kręcić). Podobnie z zamykaniem. Gdy podczas zamykania natrafi na jakąś przeszkodę np. ręka to też nie będzie zamykał do końca tylko po zwiększeniu oporu zatrzyma się.
Oki wielkie dzięki za info, mechanizm założony i wszystko działa jak należy :) i faktycznie do mojego przedlifta musiałem troszkę pancerz skrócić.
eX3
Początkujący
Auto:: Audi B4 1.9 TDI ;)
Imię:: Marcin
Podziękował: 1 raz

Post autor: eX3 »

Pozwolę sobie odkopać temat odkąd mam auto pojawiał się problem z szybą kierowcy.. tj zamknięcie szyby wymagało czasami wciśnięcie kilkukrotnie przycisku ( potrafiła się cofnąć ). Aż do teraz.. aktualnie po opuszczeniu szyby nie podniosła się w ogóle..
Szybkie rozebranie tapicerki, wyjęcie silniczka.. i podłączenie go "na krótko" z wyjęciem z mechanizmu podnoszenia szyby i nadal stoi.. parę razy podłączenie, odłączenie.. lekkie poczyszczenie tych zębatek i innych i rusza.. wkładam do plastików szyba do góry, cofa, znowu góra itd.. i nic..
I teraz tak, szyba ręcznie chodzi wg mnie dość przyzwoicie góra, dół.. bez większych problemów..

Pytanie czy silniczek nie podnosząc szyby może nie działać? Ani w jedną ani drugą stronę? Bo wydaje mi się że on tutaj jest problem.. bo potrafi tak się "zawiesić" mimo że słychać charakterystyczne pyknięcie i prąd dochodzi.. styki we włączniku też są ok..
Czy czepiać się mechanizmu szyby i patrzeć linki pod tą osłoną?

//edit pozwolę sobie odpowiedzieć sam, podmiana silniczka pomogła.. sterownik zostawiłem stary bo ten nowy działał odwrotnie z podnoszeniem szyby, a nie chciało mi się już kombinować ;)
ODPOWIEDZ