Podróż z dziećmi: w dzień czy w nocy?

Ciężkie problemy ze stolcem tak to tutaj
matti1535
Specjalista
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: matti1535 »

Tak? Jak najlepiej i co tam się dzieje? W sobotę też tak jest?
Awatar użytkownika
DLUGI-74
Expert
Auto:: VW Touran Cross
Imię:: Tomasz
Podziękował: 54 razy
Otrzymał podziękowań: 63 razy

Post autor: DLUGI-74 »

Tym bardziej w sobotę... korek do miasta wszyscy jadą nad Bałtyk a tam masz -światła,rondo światła i to wszystko.
- zapytaj na CB jak tam wygląda wlot do Bobolic (jeśli masz CB :> )
A jak to objechać:
-jadąc 11 za Szczecinkiem w miejscowości Wierzchowo odbijasz w lewo na chyba...Siniewo lub podobna nazwa miejscowości dolatujesz do miej.Czechy i w prawo 171 do Bobolic - dalej już 11 na Koszalin
A i jeszcze jak mogę podpowiedzieć ja jadę tak w tym kierunku (DARŁĂ“WKO) : Września -Gniezno-Wągrowiec-Margonin-Szamocin-Złotów-Jastrowie-0konek-Szczecinek- i dalej Koszalin mniej fotoradarów i niespodzianek z tym związanych.Taka tam alternatywa dla Ciebie .
Możesz zacząć od Ostrowa Wlkp- Września i dalej j.w. :ok:
matti1535
Specjalista

Kiedyś w Bobolicach puściłem się na Wałcz, żeby znajomych odwiedzić w Bydgoszczy po drodze to po 20 km już miałem fotkę. Rok temu jechałem przez Gniezno, Wągrowiec i być może w drodze powrotnej jadąc w dzień też tak zrobię. W tamtą stronę nocą raczej polecę głównymi drogami. Dzięki za wskazówki.
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

Mnie w nocy najbardziej martwią biegające tu i ówdzie dzikie zwierzęta... psy, sarny itp...
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

niko02 pisze:Mnie w nocy najbardziej martwią biegające tu i ówdzie dzikie zwierzęta... psy, sarny itp...
dokładnie, a z tego co widze wszyscy bagatelizują to zagrożenie...w nocy widoczność jest mocno ograniczona i trzeba mocno wytężać wzrok żeby coś zobaczyć...

dodam jeszcze do tego popularne w naszym kraju nieoświetlone przyczepy, wozy, sprzęty rolnicze... ja straciłem tak bliską osobę więc wiem o czym mówię... sam nieraz się naciąłem ale dzięki refleksowi udało mi sie uniknąć zderzenia... znam wiele osób które miały przygody ze zwierzętami w nocy...
Awatar użytkownika
transporter0
Przeglądacz
Auto:: 1.9TDI BXE 2009
Imię:: Marcin
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: transporter0 »

Wydaje mi się że trochę demonizujecie jazdę w nocy. Nie chcę nikogo urazić ale chodzi tylko o jazdę, dojechanie z punktu A do B. Te same sytuacje mogą przydarzyć się i w dzień i w nocy.
Turek 1.9TDI '09 i BMW e61 520dA LCI 2010
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów

transporter0 pisze:Nie chcę nikogo urazić ale chodzi tylko o jazdę, dojechanie z punktu A do B. Te same sytuacje mogą przydarzyć się i w dzień i w nocy.
zgadzam się z Toba w 100%... ale inne ryzyko jest w dzień inne w nocy...
Awatar użytkownika
rock4
Specjalista
Auto:: Touran 1,9 AVQ 2003
Imię:: Marek
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy
Kontakt:

Post autor: rock4 »

Dyskusja zaczyna przypominać polemikę nt. wyższości świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkanocnymi ;), a tu czuję, że od niektórych sarkazmem wieje:
aawol pisze:Kolego transporter - dobre jest to poczucie że masz dzień do przodu.... a to że jesteś padnięty ( bo nie wierzę że po nocce za kierą jesteś świeży i chętny do aktywnego wypoczynku z dzieckiem).
aawol, z racji, że podzielam zdanie kolegi transporter0, zauważę że decydując się na jazdę nocną nie śpię tylko ja (podejrzewam że u kolegi również jest podobnie)! A to że jest "dzień do przodu" dotyczy całej rodziny a nie tylko mnie bo przecież jedziemy rodzinką na wakacje.

Pozdrawiam jeżdżących nocą jak i tych wybierających jazdę za dnia :) - udanych wakacji :super:
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów

tak czy siak każdy wybierze sobie porę dnia jaka mu pasuje...
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

A ja dorzucę do tematu. Szczęśliwej drogi, życzę każdemu kto wyjeżdża czy to w dzień czy to w nocy. A ja wolę raczej wyjechać wcześnie rano powiedzmy tak 4 lub 5 ale jechać za dnia.
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów

cheles pisze:A ja dorzucę do tematu. Szczęśliwej drogi, życzę każdemu kto wyjeżdża czy to w dzień czy to w nocy. A ja wolę raczej wyjechać wcześnie rano powiedzmy tak 4 lub 5 ale jechać za dnia.
no właśnie... i dalszą dyskusję w tym temacie uważam za zbędną pomimo, że to Hyde park...
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

Dokładnie, co forumowicz to będzie inne zdanie. Chyba, że zrobimy sondę ?
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów

cheles pisze:Dokładnie, co forumowicz to będzie inne zdanie. Chyba, że zrobimy sondę ?
można, ale co ona będzie miała na celu... tylko pewnie to o czym napisał rock4, że to będzie "przypominać polemikę nt. wyższości świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkanocnymi "...
matti1535
Specjalista

Może gdyby to nie był piątek, to zdecydowałbym się na jazdę za dnia, ale piątki w najmniejszych mieścinach (w jednej z nich mieszkam) bywają ciężkie. Pogodzę obie opcje, czyli w tamtą stronę nocą, a powrót w dzień, ale w sobotę. Co do zwierząt żerujących to mam swoje doświadczenia i nie bagatelizuję zagrożenia (nikomu nie radzę lekceważyć). Dyskusję wywołałem, aby niezdecydowani mogli poczytać o plusach i minusach każdej opcji, o ile nie przekonali się o nich na własnej skórze. Marzeniem byłby autostrady jak w Belgii, czyli w dobrym stanie, bezpieczne i oświetlone, ale to, że tak powiem, nie za mojej kadencji... Wszystkim i o każdej porze życzę spokojnej jazdy do celu!
Awatar użytkownika
GUCIO
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: GUCIO »

Dodi pisze:można, ale co ona będzie miała na celu... tylko pewnie to o czym napisał rock4, że to będzie "przypominać polemikę nt. wyższości świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkanocnymi "...
Tu nie ma problemu, wiadomo, które są ważniejsze...
A jazda nocą i dniem może być przyjemna, jeśli jest się wypoczętym i warunki drogowe są dobre. Samopoczucie kierowcy najważniejsze.
Każdemu życzę szczęśliwego powrotu do domu...
P.S.
A co by, unikać niepożądanych fotek to w PL jest YANOSIK testowałem sprawdza się wyśmienicie...
W Rzeszowie młodzian chciał mi pokazać jak się jeździ i za 500m wpadł na nieoznakowany radiowóz a ja o nim już 2000m wcześniej wiedziałem dzięki yanosikowi.
ODPOWIEDZ