Drgania silnika na biegu jałowym

Awatar użytkownika
marcin87
Początkujący
Auto:: Touran 2,0 tdi 136km AZV
Imię:: marcin

Post autor: marcin87 »

Tomas pisze:Drgania są jednym z podstawowych objawów dwumasy. Poczytaj forum, było o dwumasie wiele napisane.
ok zgadza się tak mówi większość ale nikt nie daje gwarancji że po wymianie drgania ustaną
z reszta na forum są opisy ze po wymianie nic nie ustało.
ale i tak czeka mnie wymiana dwumasa + kpl. sprzęgła,
zrobię to w przyszłym tyg.
takze na pewno opiszę jak się uda zlikwidować te j...ne drgania przez które nie mogę już spać.
jeśli ma ktoś na sprzedaż kpl. dwumasy plus sprzęgło do silnika bkd 2004, 140km to mozna pisać krawol_87@poczta.fm
Piotr1979
Specjalista
Auto:: Touran
Imię::
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: Piotr1979 »

Ja dwumasę wymieniłem i drgań jak miałem tak na biegu jałowym nie mam.
A gwarancję dostałeś w życiu tylko jedną, że kiedyś zejdziesz.
I wyśpij się, szkoda zdrowia z powodu kilku kilogramów żelastwa.
Pozdrawiam
ps. Panie Kazimierzu, klucze! :hahaha:
Szukajcie a znajdziecie.
Awatar użytkownika
winetu_vip
Zaawansowany
Auto:: Touran 2.0, AZV+, 2004
Imię:: Tomek
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 36 razy

Post autor: winetu_vip »

marcin87 pisze:
Tomas pisze:Drgania są jednym z podstawowych objawów dwumasy. Poczytaj forum, było o dwumasie wiele napisane.
ok zgadza się tak mówi większość ale nikt nie daje gwarancji że po wymianie drgania ustaną
takze na pewno opiszę jak się uda zlikwidować te j...ne drgania przez które nie mogę już spać.
jeśli ma ktoś na sprzedaż kpl. dwumasy plus sprzęgło do silnika bkd 2004, 140km to mozna pisać krawol_87@poczta.fm
Kolego jak masz dwumase do wymiany to wymień i ustaw kąt synchronizacji wałka rozrządu zgodnie z zaleceniami kolegi z forum JacaTuran tu cytat:

" Optymalne ustawienie to wartość -1 do -1.5 . Tak ustaw, a będziesz zadowolony z osiagow i spalania. Dla tego silnika ustawienie na 0 jest poprawne, ale zmienia początek wtrysku tak, że autko nie osiąga swojego pełnego potencjału."

a myślę że będziesz spał spokojnie przez najbliższe pare lat :super:
Awatar użytkownika
marcin87
Początkujący

winetu_vip pisze:
marcin87 pisze:
rozrządu zgodnie z zaleceniami kolegi z forum JacaTuran tu cytat:

" Optymalne ustawienie to wartość -1 do -1.5 . Tak ustaw, a będziesz zadowolony z osiagow i spalania. Dla tego silnika ustawienie na 0 jest poprawne, ale zmienia początek wtrysku tak, że autko nie osiąga swojego pełnego potencjału."

a myślę że będziesz spał spokojnie przez najbliższe pare lat :super:

dzięki koledzy
także wymiana jest faktycznie nieunikniona
koszt 2350
kpl. LUK
to nie zła cena wraz z wymianą
jak wymienię to napiszę co się poprawiło
alex
Podziękował: 1 raz

Nierówna praca na biegu jałowym

Post autor: alex »

Witam panowie
Mam mały problem w Turanku 2.0 n na biegu jałowy występuje nierówna praca. W momencie zwiększenia obrotów problem znika ale dymi na niebiesko. Jak ktoś spotkał się z czymś takim to proszę o podzielenie się swoją wiedzą pozdrawiam
:drinks:
dabjer
Początkujący

Re:

Post autor: dabjer »

Koledzy doradźcie.... regeneracja czy kupno nowej dwumasy do DSG? Różnica 1000zł a co do żywotności...ciężko wyczuć. Jeśli ktoś już regenerował to proszę o namiar NA FIRMĘ . Dziw,że po przejechaniu 45tys km zaczyna jargotać.
Awatar użytkownika
m73
Początkujący
Imię:: Mirosław
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: Drgania silnika na biegu jałowym!!!!!!!

Post autor: m73 »

Witam,

Pozwolę się dołączyć i dodam, iż mam podobny problem tzn u mnie również trzęsie całą budą lecz nie jest to równomierne i nie występuje w sposób ciągły ale dość często :-(
Pompki mam raczej dobre bo kilka mcy temu przy wymianie filtrów itp przy okazji pod komputerem sprawdzałem u Jacka w Łowiczu i były bdb a raczej nie padają z dnia na dzień :-)
Silnik ogólnie działa mi dość poprawnie tylko te drgania...
Czy byłby ktoś chętny w wawie lub okolichach i z pewną wiedzą może wstępnie za sześciopaczek sprawdzić mi może pod kabelkiem pracę i zachowanie podzespołów? może coś wyjdzie może nie ale myślę, że na początek można znaleźć ewentualną usterkę najpierw od strony software a może później mechanicznej? :-)
Wymieniłem też poduszkę silnika tą główną na dole, biegi wchodzą poprawnie, silnik pali raz za pierwszym razem raz za trzecim ale też dość poprawnie, akumulator nowy...
Muszę usterke usunąć bo zaczyna mi to też dokuczać i nie sprawia przyjemności z jazdy jak tylko się zatrzymam czy bardzo zwolnię :-(
Jeżeli ktoś wie jak tą usterkę szybko i sprawnie usunąć to proszę o kontakt :-)
BKC 1.9 105 77kW 2005

pzdr
Awatar użytkownika
darek8677
Użytkownik
Auto:: Touran'06BXE 105KM
Imię:: Darek

Post autor: darek8677 »

U mnie takie nierownomierne drgania wystepowaly przed wymiana dwumasy i po wymianie sa nadal :/
Na vcds wszystko w normie: pompki, synchro itd. Musze przyznac ze po wymianie aku z 72 na 77Ah byl spokoj ze 3-4 miechy.Przelecialem nim okolo 50kkm od zakupu i drgania byly od zawsze. Aha i teraz na wakacjach wymienialem rozrzad i mechanik zostawil mi synchro na -4,5 i odziwo drgan nie bylo ale osiagi odczuwalnie spadly i jakby silnik twardziej chodzil...ja jednak ustawilem na -1,0 no i wszystko wrocilo do normy czyli drgania sa :mrgreen: jak wcisne sprzeglo drga nadal choc ciut mniej, a czasem tych podrygow nie ma wcale bez wzgledu czy na sprzegle czy tez nie.Drgania wystepuja tylko na cieplym.
Kazdy przypadek trzeba rozpatrywac indywidualnie bo przyczyna moze byc jedna z wielu:
-dwumasa
-uklad paliwowy
- wiazka pompek
- kolo altka
- poduszki itd
ZWzPD

280<kkm;)
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
Imię:: Jacek
Podziękował: 213 razy
Otrzymał podziękowań: 233 razy
Kontakt:

Re: Nierówna praca na biegu jałowym

Post autor: JacaTouran »

alex pisze:Witam panowie
Mam mały problem w Turanku 2.0 n na biegu jałowy występuje nierówna praca. W momencie zwiększenia obrotów problem znika ale dymi na niebiesko. Jak ktoś spotkał się z czymś takim to proszę o podzielenie się swoją wiedzą pozdrawiam
:drinks:
??

Dym niebieski.... - a oleju nie ubywa????
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).

O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/

https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/

tel.509963064

Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
Awatar użytkownika
marcin87
Początkujący

wymiana dwumasy i sprzęgła przeprowadzona
koszt ok 2500zł
efekt
samochód jeżdzi nieznacznie lepiej ( nie znaczy szybciej ) ale drgania ja były tak są dalej.
tylko teraz rzadziej.

dzisiaj nawet egr wyczyściłem
nie wiem co teraz zrobić
wcześniej już ktoś opisywał że zmiana kąta synchronizacji wałka rozrządu pomogła ale mechanik odradził.
koledzy doradzcie coś jeszcze .
aha jeszcze jedna sprawa która wynikła podczas wymiany
mechanik u którego wymieniałem dwumasę z ciekawości spuścił trochę ropy
okazało się że jej kolo był kompletnie czarny
otworzył filtr paliwa a on także kompletnie czarny i pływały jakieś śmieci ( filtr wymieniałem osobiście jakieś 7tyś km )
także czeka mnie jeszcze ostre płukanie
...trzeba było kupić benzynę ... :bry:
Awatar użytkownika
winetu_vip
Zaawansowany
Auto:: Touran 2.0, AZV+, 2004
Imię:: Tomek
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 36 razy

Post autor: winetu_vip »

marcin87 pisze:wymiana dwumasy i sprzęgła przeprowadzona
koszt ok 2500zł
efekt
samochód jeżdzi nieznacznie lepiej ( nie znaczy szybciej ) ale drgania ja były tak są dalej.
tylko teraz rzadziej.

nie wiem co teraz zrobić
wcześniej już ktoś opisywał że zmiana kąta synchronizacji wałka rozrządu pomogła ale mechanik odradził.
:bry:
Kolego mechanik odradził ci poprawne ustawienie konta synchronizacji wałka rozrządu??? :omatko: Po pierwsze to chyba nie wie co to jest i jak sie do tego zabrać a po drugie to zmień mechanika !!! Pojedź do takiego co zrobi to fachowo a podejrzewam, że problem będziesz miał z czaszki.
Apropo paliwa, to chyba czas zmienić dystrybutor :on:
https://SecreLocal.com - Meet Local Singles - No Verify - Anonymous Sex Dating - Live Dating Site
Awatar użytkownika
m73
Początkujący
Imię:: Mirosław
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: Drgania silnika na biegu jałowym

Post autor: m73 »

U mnie mechanik stwierdził, że to ewidentnie poduszki bo silnik latał dość mocno :-(
Możecie mi doradzić jakie są dobre poduszki silnika i skrzyni (bez tzw łącznika bo jest wymieniony) i jakie są ich oznaczenia dla BKC 1.9 105 77kW 2005?
Chodzi o to, że oryginalne są kosmicznie drogie i szukam dobrych i trwałych zamienników :-)

pzdr

Ps. Zamówilem poduszki Swag-a, ktore wiekszosć polecała, po montażu dam znać czy problem u mnie ustąpił :)

Poduszki wymienione, sprawnie i szybko poszło bo operacja mało skomplikowana, co do odczucia to mi osobiście pomogły bardzo dużo tzn pedał sprzęgła pracuje bez drgań, na skrzyni drgania minimalne, przy zapalaniu nie trzęsie już tak jak na starych poduchach (a byłu zużyte bo ręką można było je wyginać), przy schodzeniu na niskie obroty już ładnie i bez większych drgań też jest ale... NA JAŁOWYM DRGANIA NIE USTĄPIŁY !!! :omatko: :omatko:
Nie mam pojęcia, dwumas wymieniony, pompki na "0"... ręce mi opadły jak wyjechałem od mechanika i stanąłem na pierwszych światłach i zaczęło się :cry: :cry: Nie jest to normalne i strasznie denerwuje podczas jazdy, HELP !!!
Awatar użytkownika
wksgymsport
Przeglądacz
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Kontakt:

Post autor: wksgymsport »

heh ja w czwartek daje do mechana, zobaczymy czy u mnie to problem dwumasy czy czegos innego... Wspolczuje bo ja nawet wyprzedzac nie moge bo jak dodaje gazu to tak trzepie ze wole nie dodawac bo i tak nie jade szybciej:)

-- 17 mar 2014, o 13:55 --

No i odebrałem swojego z nową dwumasą. Efekt- cisza przy wyłączaniu i na luzie nie trzeszczy jednak drgania sa nadal. Poprosiłem mechana do środka i mowie ze co on zrobil jak dalej talepie budą. On powiedzial ze przypadkow takich drgań robił już dużo i to na 100% wtryski... Ale powiedzial ze moze byc zajechany filtr paliwa... gdy otworzył moj filtr to powiedzial ze wujek helmut chyba go jeszcze wsadzał i od nowosci nie byl wymieniony... skruszał juz troszeczke...( delikatnie mowiąc) no ale wsdzilismy nowy i dalej byly drgania... takze powiedzial ze to na 100% wtryski... podłączył jakis program ESI boszowski i pokazalo mu te wtryski i jeden swiecil na czerwono- na co rzekł ze cud ze to auto odpala bo jeden wtrysk woigole nie pracuje.... i ze daje reke obciac ze drgania sa dlatego ze nie ma paliwa... no i moze racja bo jak jade spokojniutko to drgan nie ma ale jak dam w p... to sie zaczynają no i nie idzie tak jak powinien:) wtryski zalatwilem juz ale to kolejne 250 zl... zobaczymy po nastepnym weekendzie czy to jednak to...
Ubezpieczenia OC AC NNW, i inne. Przez telefon i mail. Bez wychodzenia z domu. Dla Klubowiczów maksymalna zniżka!
http://www.wksgymsport.pl
sipe51
Kandydat
Auto:: BMM, 2006
Imię:: sipe51

Post autor: sipe51 »

Witam Szanowne Forum,

na wstepie chce sie przywitac gdyz jestem od bardzo niedawna nowym forumowiczem.
Login sipe51 Touran Trendline 2006 2.0 TDI BMM 160 tkm

Chcialem przylaczyc sie do dyskusji i zadac pytanie z prosba o pomoc.
Od dlugiego juz czasu walcze z nasteoujacymi objawami i zaden z fachowcow nie jest w stanie postawic diagnozy.

Podczas zatrzymywania / wychamowywania do zera bez wcisinietego sprzegla nastepuja drgania silnika/karoserii, z wcisnietym sprzeglem objawow tych nie ma.
Podczas szybkiej jazdy przy wzniesieniach/zmianie polozenia halas z lewej strony (raczej) cos w rodzaju zgrzytania - ?metalicznego?.
Na postoju przy wylaczonym silniku poruszajac silnik rekoma przod/tyl silnik przesuwa sie o jakies 2-4 cm - odczuwalny luz raczej bardziej po stronie kierowcy (skrzynia biegow).

Na postoju podczas pracy silnika zadnych halasow zgrzytow tylko ten wspominany zgrzyt podczas jazdy / przyspieszania.

Moje pytanie brzmi, czy jest to dwumasa czy ktoras z poduszek silnika? Jesli poduszka to ktora najprawdopodobniej?

Wiem ze trudno o odp nie mowiac o diagnozie nie widzac auta etc.
Mimo to bede bardzo wdzieczny za jakakalowiek odp.

pzdr
sipe51
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

sipe51 pisze:Witam Szanowne Forum,

na wstepie chce sie przywitac gdyz jestem od bardzo niedawna nowym forumowiczem.
Login sipe51 Touran Trendline 2006 2.0 TDI BMM 160 tkm
miło kolega zaczął tylko , że nie w tym miejscu... reszta :ok:

witamy się TU
ODPOWIEDZ