Kupno wv touran - zestawienie na potrzeby

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.
Awatar użytkownika
aki
Władca postów
Auto:: VW/AUDI
Imię:: Artur
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 40 razy

Post autor: aki »

ja bym tam wolał jechać i zobaczyć od kogo to kupuje i jak auto wygląda, jak on to kupi i przywiezie masz opcję nie wziąć tego samochodu, bo ci się nie podoba?
Był: VW TOURAN CROSS, AUDI A3 SPORTBACK S-TRONIC, PASSAT B6 VARIANT SPORTLINE, VW TOURAN R-LINE, VW Golf V TDI, VW TOURAN UNITED 2.0 TDI, FIAT PANDA
Jest: AUDI A6 Avant CR, MERCEDES A180, VW UP, SKODA CITIGO
"Lieber Geld verlieren als Vertrauen" - Robert Bosch.
Image
Chester
Przeglądacz
Auto:: Touran, 1.9 TDI BKC, 2006
Imię:: Mariusz
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: Chester »

To ja dodam troszkę swoich uwag w jaki sposób sprawdzałem auto ponieważ nie dawno także stałem się nabywcą :)
1. Sprawdzam zawsze wyposażenie auta, ponieważ wymagaj elektrycznych szyb x4 + klimatronik. Dla mnie to jest podstawa ponieważ nie cofajmy się do epoki kamienia łupanego gdzie wszystko ręcznie się robi a zawsze będzie łatwiej sprzedać. Z radiem już mniejszy problem aby dokupić panel :)
2. Z racji tego, że od lat jeżdżę dieslami to kupiłem 1.9 TDI ponieważ zbyt dużo naczytałem się negatywnych opinii o 2.0 :( przepraszam kolegów jeżeli kogoś uraziłem :piwo: natomiast sa też 2.0 8-zaworowe silniki i te też są dobre :)
3. Szukałem auta ze skrzynia manualną ponieważ w razie czego nie znam i nie spotkałem jeszcze dobrego mechanika, który potrafi raz a porządnie naprawić skrzynie automatyczną.
4. Przebieg auta można sprawdzić bo zuzyciu elementów typu kierownika, mieszek, przyciski szyb elektrycznych czy samych klamek oraz trzeba się przyjrzeć czy bczek od siedziska kierowcy ten zewnętrzny od strony drzwi jest mocno zgnieciony. Jeżeli tak to auto ma napewno przejechane ponad 200 tyś. Tego się nie da oszukać te boczki tracą swoją sprężystość od ciągłego wsiadania i wysiadania.
5. Lakier oczywiście sprawdzamy czujnikiem jeżeli natomiast nie ma takiego przydałaby się tu wiedza lakiernika. Z tego co widziałe ogląda wszystkei ranty, sprawdza śruby klap bagażnika, silnika czy nie były odkręcane, podobnie z drzwiami, otwieramy wlew paliwa i szukamy niby zacieków i różnic w powierzchni lakieru. Więcej tutaj nie pomogę.
6. Sprawdź przednią szybę. Czy nie ma pęknięć. Sprawdź Szyby czy mają orginalne znaczki VW i sa z PILKINGTONA tylko te małe są z innej firmy.
7. Sprawdź w bagażniku czy jest cała wlepka identyfikująca pojazd jeżeli nie ma albo jest naderwana i nie da się przeczytać kodów wyposażenia nie kupuj!
8. Sprawdź czy taka sama wlepka jest przyklejona w książce serwisowej. Musi być.
9. Sprawdź VIN, na naklejkach, na naklejce obok kierowcy oraz w schowku w podłodze za fotelem pasażera.
10. Zobacz czy książka serwisowa po zamknięciu jakiegoś działu na dole na okładce masz tekst np.: MADE IN GERMAN jeżeli jest napisane MADE IN CHINA i rok produkcji 2008 a auto jest z 2006 znaczy że książka była kupiona z allegro i wszystkie wpisane serwisy są zmyślone.
11. Jeżeli masz możliwość podpinasz VAG'a :)
12. Oczywiście jazda próbna z wyłączonym radiem :)

Po krótce to wszystko jak coś mnie się przypoomni to dopiszę :piwo:

Pozdrawiam :lol:
Awatar użytkownika
aki
Władca postów

Chester, mam pytanie co do punktu 6
"6. Sprawdź przednią szybę. Czy nie ma pęknięć. Sprawdź Szyby czy mają oryginalne znaczki VW i sa z PILKINGTONA tylko te małe są z innej firmy."

Co sugerujesz, większość aut sprowadzonych np. z Niemiec ma wymienione przednie szyby, gdyż tam jest takie prawo że jeżeli szyba posiada odprysk należy ją wymienić bo auto nie przejdzie następnego przeglądu. Odpryski to normalna rzecz wynikająca z użytkowania samochodu, według mnie. To samo powinieneś napisać o przedniej części samochodu czyli maska zderzak błotniki, jeżeli auto posiada odpryski to raczej nie było malowane chyba że czujnik wskazuje inne wartości, a Klienci przychodzą i marudzą że odpryski na masce itp.
Był: VW TOURAN CROSS, AUDI A3 SPORTBACK S-TRONIC, PASSAT B6 VARIANT SPORTLINE, VW TOURAN R-LINE, VW Golf V TDI, VW TOURAN UNITED 2.0 TDI, FIAT PANDA
Image
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

aki pisze:Co sugerujesz, większość aut sprowadzonych np. z Niemiec ma wymienione przednie szyby, gdyż tam jest takie prawo że jeżeli szyba posiada odprysk należy ją wymienić bo auto nie przejdzie następnego przeglądu. Odpryski to normalna rzecz wynikająca z użytkowania samochodu, według mnie. To samo powinieneś napisać o przedniej części samochodu czyli maska zderzak błotniki, jeżeli auto posiada odpryski to raczej nie było malowane chyba że czujnik wskazuje inne wartości, a Klienci przychodzą i marudzą że odpryski na masce itp.
dokładnie! :piwo:
Chester pisze:4. Przebieg auta można sprawdzić bo zuzyciu elementów typu kierownika, mieszek, przyciski szyb elektrycznych czy samych klamek oraz trzeba się przyjrzeć czy bczek od siedziska kierowcy ten zewnętrzny od strony drzwi jest mocno zgnieciony. Jeżeli tak to auto ma napewno przejechane ponad 200 tyś. Tego się nie da oszukać te boczki tracą swoją sprężystość od ciągłego wsiadania i wysiadania.
jeszcze mało wiesz...
Matyss
Kandydat
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: Matyss »

aki pisze:ja bym tam wolał jechać i zobaczyć od kogo to kupuje i jak auto wygląda, jak on to kupi i przywiezie masz opcję nie wziąć tego samochodu, bo ci się nie podoba?
Pytałem od kogo kupuje ale to chyba tylko z zasady :P Sprawdzał przy mnie tak na szybko na niemieckiej stronie w okolicy Dortmundu chyba do 45 km jak dobrze pamietam bo mówił ze ma tam wujka.
Tez tak myślę ze bym pojechał tylko moja wiedza w praktyce jest słaba to dużo to nie da.
Wstępnie tak się umówiliśmy ze jak znajdzie auto i zadzwoni do mnie opowie o nim itd. i się zgodzę to jest przywiezie/kupi i będę mógł wziąć auto do mechanika swojego oraz blacharza, jak mi się nie spodoba to mogę nie wziąć, tak jak mówi auta nie ściąga tylko pod jednego klienta tylko żeby móc jest sprzedać ogólnie, także wydaje mi się ze ta opcja aby sam kupił była rozsądniejsza. Ogólnie to nieliczny komis z dobrą opinią w okolicy.

Dzięki Chester za podpowiedzi, wszystkie narazie kopiuje do notatnika i studiuje :P
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

aki pisze:Co sugerujesz, większość aut sprowadzonych np. z Niemiec ma wymienione przednie szyby, gdyż tam jest takie prawo że jeżeli szyba posiada odprysk należy ją wymienić bo auto nie przejdzie następnego przeglądu. Odpryski to normalna rzecz wynikająca z użytkowania samochodu, według mnie. To samo powinieneś napisać o przedniej części samochodu czyli maska zderzak błotniki, jeżeli auto posiada odpryski to raczej nie było malowane chyba że czujnik wskazuje inne wartości, a Klienci przychodzą i marudzą że odpryski na masce itp.
Mój Touran ma 3 odpryski mocno rzucające się w oczy ale są zabezpieczone, a jak umyje szybę, to malutkich oprysków są setki... Szyba oryginał... maska też ma odpryski, więc też nie była nigdy kombinowana.... na to nie warto się oglądać...
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
Awatar użytkownika
aki
Władca postów

no wiesz jeżeli maska czy też szyba nie ma odprysków ani takich zabezpieczonych to chyba to świadczy o czymś. Mi osobiście odpryski nie przeszkadzają bo to auto używane i ma prawo mieć takowe ubytki.
Image
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

aki pisze:Mi osobiście odpryski nie przeszkadzają bo to auto używane i ma prawo mieć takowe ubytki.
:ok:
aki pisze:no wiesz jeżeli maska czy też szyba nie ma odprysków ani takich zabezpieczonych to chyba to świadczy o czymś.
Dokładnie o tym właśnie napisałem.
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
Chester
Przeglądacz

Może źle się wyraziłem bo pisałem to na szybko z pracy :P Chodziło mi o to że jak szyba jest zbyt piękna i nie ma właśnie odprysków to coś było nie tak. Jeżeli szyba była wymieniana warto spytać czy sprzedawca zrobił zdjęcie poprzedniej. Kolega tak spytał i pokazał zdjęcia i nie wyglądały na jakiś photoshop. Nawet podał firmę gdzie wymieniał. Pech chciał że spadła dachówka i idealnie poszło na szybę. Ale wymienił na szybkę z tej samej firmy czyli PILKINKTON. Druga firma co produkuję dobre szyby to SAINT-GOBAIN.
Spotkałem się ze sprzedawcą, który przyznał się, że wymieniał szybę bo mówił że uderzono kamieniem dziwne, że maska była bez odprysków :)
Tak prawdę mówiąc nie kupowałbym auta z Niemiec. Niemcy jako naród nie dba o samochody (ja się tak natknąłem i to jest tylko moja opinia), kupowałbym z Holandii lub Francji. Niemcy bardzo dużo jeżdżą autami pracują w zakładach gdzie są daleko od miejsca zamieszkania i auta mają bardzo dużo przejechane.
Ja osobiście miałem 3 auta z Holandii, jedno było bite i zrobione w Holandii. Nim objeździłem prawie 400 tys. km i nic się nie stało z blacharką ani mechaniką :)

Bardzo się cieszę, że mój post poruszył kolegów do rozmowy. Kolego Dodi, napisałeś, że mało wiem to proszę napisz na co trzeba zwracać uwagę. Koledze, który założył wątek na pewno się przyda a ja i się czegoś nauczę bo pewnie jeszcze nie jedno auto będę kupował :)

Pozdrawiam :piwo:
Awatar użytkownika
Robcio
Użytkownik
Auto:: Touran 1,9TDI Trendline
Imię:: Robert
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 29 razy

Post autor: Robcio »

Chester pisze:4. Przebieg auta można sprawdzić bo zuzyciu elementów typu kierownika, mieszek, przyciski szyb elektrycznych czy samych klamek oraz trzeba się przyjrzeć czy bczek od siedziska kierowcy ten zewnętrzny od strony drzwi jest mocno zgnieciony. Jeżeli tak to auto ma napewno przejechane ponad 200 tyś. Tego się nie da oszukać te boczki tracą swoją sprężystość od ciągłego wsiadania i wysiadania.
jeszcze mało wiesz...[/quote]

Chester a co jezeli ta drobnica zostanie przez handlarza wymieniona? Przed weekend'em ogladalem Touran'a w komisie w moim miescie [ogloszenie jest jeszcze na otomoto]... plastiki przy progach w drugim rzedzie normalne - troche porysowane/przytarte, a przy kierowcy i po stronie pasazera idealnie nowiutkie. Licznik pokazuje 130tys. przebiegu, ale kierownica to pewnie ze 300tys. przejechala. I samochod tak wyprany, ze nowy chyba taki czysty nie byl :P A jaka bajke sprzedawca mi opowiedzial... ksiazke moznaby napisac :hahaha:
Chester
Przeglądacz

Robcio pisze:ale kierownica to pewnie ze 300tys. przejechala.
no widzisz ale kierownicy nie wymienił :) więc można się troszkę zorientować :) powiem Ci, że z tymi plastikami przy progach nie wiedziałem jeszcze dobrze, że wspomniałeś :) Czegoś się nauczę.
Zauważyłem, że wszyscy czepiają się tego punktu :P Napisałem go tak ogólnie aby nie zapomnieć też o takich rzeczach, ale dobrze dobrze widzę u kolegów sporą wiedzę :)
Awatar użytkownika
Robcio
Użytkownik
Auto:: Touran 1,9TDI Trendline
Imię:: Robert
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 29 razy

Post autor: Robcio »

I nie wiem dlaczego nie wymienili tej kierownicy, auto byloby idealne :P - moze multifunkcja byla juz zbyt droga :P

...nikt sie nie czepia, mysle, ze kazdy post podobny do Twojego jest potrzebny, trzeba tylko podkreslic, ze zwrocenie uwagi na detale nie zalatwia sprawy, poniewaz i tu moze byc 'bula'.

A z wyposazeniem zgadzam sie z Toba w 100%, w dziesiejszych czasach elektryczne szyby i klima powinny byc standardem... mnie np. dziwi troche przypadek auta nowego za ponad 100tys., w ktorym z tylu szyby sa na korbe.
ODPOWIEDZ