"Chowający się" płyn chłodzący

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica
cinczyk
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

Re: "Chowający się" płyn chłodzący

Post autor: cinczyk »

na diagnostyce w ASO stwierdzono, że działanie w/w silniczków jest jak najbardziej prawidłowe, podejrzenie pada na nieprawidłowe właśnie cisnienie w układzie chłodzenia co może powodować chyba zapowietrzenie układu? Wydaje mi sie, że chowający sie płyn i niewłaściwe cisnienie w układzie chłodzenia maja bezpośredni wpływ na brak ogrzewania
Awatar użytkownika
Stefano
Początkujący
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Stefano »

Sprawdż, czy zrób test na obecnośc spalin w zbiorniczku wyrównoawczym, po intensywnym przygazowaniu!
Pozdr.
Dogrzewacze i ogrzewania postojowe; Webasto, Eberspacher. TEL 601052155
grzegomir
Użytkownik
Auto:: Touran BKC 2004
Imię:: grzesiek
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 18 razy

Post autor: grzegomir »

nie wiem jak się odpowietrza układ w touranie... z mojej obserwacji, miałem zalewany nowy płyn do chłodnicy mechanik zalał przejedz sie pan rozgrzej i dolejemy. fakt ubyło dolany i niby cacy. po przejechaniu 30 km zmiana opon zjazd z podnośnika przejechanie 10 m kontrolka. dolany jakiś litr i do tej pory spokój (przejchane 1500 km)... co mnie dziwi przez 30 km żadna kontrolka się nie zapaliła a dopiero po zjeździe z podnośnika sie zapaliła... a i ogrzewanie było kiepskie ustawione 23C a szału nie było
grzegomir
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

Odpowietrza się przy max ustawionym ogrzewaniu i dynamicznej jeździe. Problem z chowającym się płynie zaczął bym od EGR,a dokładniej jego chłodnicy.
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
cinczyk
Początkujący

Post autor: cinczyk »

diagnoza jest taka, że prawdopodobnie poszła uszczelka pod głowicą i poprzez niewłaściwe ciśnienie w układzie chłodzenia spowodowane ową uszczelką płyn "chowa" się w nagrzewnicy i zostaje tam właśnie z uwagi na podciśnienie w układzie przez co ogrzewanie w aucie jest niewłaściwe... nagrzewica sprawdzona i drożna, szczelna. Przewody układu chłodzenia i chłodnica egr sprawdzona. objechałęm kilku mechaników i ostatecznie każdy dochodził do wniosku, że jednak uszczelka lub głowica...
qwerty4u
Początkujący
Auto:: VW Touran 1.9 TDI 2006
Imię:: Rafał

Post autor: qwerty4u »

Rozważanie czysto teoretyczne: co się stanie kiedy obieg cieczy chłodzącej zacznie krążyć w przeciwną stronę lub zostanie częściowo przyblokowany? Czy jest to możliwe? Mam na myśli sam zbiorniczek wyrównawczy. Dochodzą do niego dwa przewody: jeden zasila układu w płyn, drugi dostarcza nadmiar płynu z układu chłodzenia. Nie znam dokładnego schematu, ale obstawił bym niedrożny powrót nadmiaru płynu. Teoretyczne w takiej sytuacji w trakcie pracy płyn jest wysysany ze zbiorniczka do układu i nadciśnienie go tam utrzymuje i powoduje zadziałanie czujnika poziomu, a po odkręceniu korka ciśnienie spada i może wypływać (cofać się). Czyli sprawdził bym czy przy odkręconym korku widać czy zbiorniczek jest zasilany płynem z układu nadmiaru. Temperatura cieczy jest prawidłowa, bo zbiorniczek wyrównawczy za to nie odpowiada. Od tego jest układ chłodnica-zawory termostatyczne.
Obrazek

Jest: VW Touran 1.9 TDI, Hyundai i10
Było: VW 1600L, VW Golf Mk1, Opel Ascona 1.6d, Fiat 126p, Fiat CC, VW Golf Mk3, SEAT Toledo 2.0 16V GTI, Skoda Fabia 1.4 MPI, Skoda Fabia 1.4 TDI PD,
SMIR
Początkujący

Post autor: SMIR »

Podpinam się do tematu. U mnie w Turanie mam te same objawy co cinczyk. Podczas jazdy płyn gdzieś znika, świeci się marchewa o niskim stanie płynu, po odkręceniu korka płyn wraca, zbiorniczk jest pełny, wężyk powrotny drożny. Co do ogrzewania raz wieje cieple raz zimne, ale to będzie następstwem "znikającego" płynu. Pod zbiorniczkeim widać są ślady płynu wieć wyrzucany przez korek lub też jak pisał kolega dziadol przewód pod zbiorniczkiem jest strzelony.
Jak sobie poradzicie z tą magią płynu to dajcie znac :D
scaniantos
Auto:: 1.9 TDI, BXE, 2007
Imię:: Marcin

Post autor: scaniantos »

Witam!
Niedawno walczyłem z tym samym problemem. Korek zbiorniczka wyrównawczego wymieniałem dwa razy. Ostatni kupiony w ASO. Nic to nie dało. Podejrzenia padły więc na uszczelkę pod głowicą. Zakupiłem an allegro coś takiego
allegro.pl/show_item.php?item=4909518036
Zrobiłem test i płyn zielony. Auto wylądowało u mechanika i potwierdziło to diagnozę przeprowadzoną za pomocą tego małego urządzenia - uszczelka "wydmuchana".
Więc panowie nie ma co szukać dziury w całym , UPG na 100%.
Awatar użytkownika
dziadol
Początkujący
Auto:: Golf V 1.9 TDI BKC
Imię:: Daras
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: dziadol »

Witam Panowie..

Więc wracając do sprawy wywalania płynu przez przelewowy tylko i wyłacznie po dynamicznej jezdzie lub jadąc z predkością 130-160 km/h postanowiłem zwalić głowice...Wyumieniony korek, zbiorniczek, temostat, sprawdzona chłodniczka która była OK...i nagrzewniaca....Drożność przelewowego itp....Wywaliłemkupe kasy na wyeliminowanie problemu z uszczelką...Aaaalle jednak ręce opadły iiiiii..........................

Obecnie głowica na sprawdzeniu przy pomocy płaszcza wodnego więc....

Ale co mnie zastanawia to na starej uszczelce nie ma śladów wydmuchania....Uszczelka wygłada na cała.....Coś nie haloo czy ...
Człowiek jest wielki,nie przez to co ma,nie przez to kim jest,
nie przez to co posiada, lecz przez to, czym dzieli się z innymi.

Jan Paweł II
Awatar użytkownika
kriso
Przeglądacz
Auto:: Touran 1.9 TDI,BLS,2006
Imię:: Krzysiek
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 27 razy

Post autor: kriso »

U mnie też płyn znikał ,przy jeździe do 90 było ok , na wyrzszych prędkościach komunikat że niema płynu a więc do znajomego mechanika podpioł jakieś urządzenie i diagnoza uszczelka , na dwóch środkowych tłokach przedmuchy
Awatar użytkownika
dziadol
Początkujący

kriso pisze:...................diagnoza uszczelka , na dwóch środkowych tłokach przedmuchy
Witaj Widzisz u Ciebie było widać a u mnie nie było śladu przedmuchu, pęknięć wypaczeń....na uszczelce

Załamką bedzie jak okaże się po płaszczyku, ze głowica kaput, lub jest OK a po wymianie uszczelki problem nie zostanie rozwiązany.... :shock: :cry: :cry: :( :(

Pozdro.
Ostatnio zmieniony pn lut 23, 2015 00:57 przez dziadol, łącznie zmieniany 1 raz.

Jan Paweł II
Awatar użytkownika
kriso
Przeglądacz
Auto:: Touran 1.9 TDI,BLS,2006
Imię:: Krzysiek
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 27 razy

Post autor: kriso »

Głowica poszła do sprawdzenia była na szczęście cała ale i tak był zrobiony szlif wymiana uszczelniaczy i gniazda zaworowe koszt 450 zeta
Awatar użytkownika
dziadol
Początkujący

Czapa zamontowana...Obecnie nic nie wywala płynu....Ani predka jazda, ani dynamiczna....Więc pozostaje mi przyznać się z pokorą, że szkoda było kasy na wymiany zbiorniczka, korków, i mechaników sprawdzający inne podzespoły, które były OK....No ale cóż....Kazdy się broni przed zdejmowaniem głowicy i wymianą UPG...nie upewniając się....

Pozdro....

Jan Paweł II
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

Jaki koszt?
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
Awatar użytkownika
dziadol
Początkujący

niko02 pisze:Jaki koszt?
Wymiana uszczelki. Tulejowanie na dwóch wkretach świec żarowych...Stare swiece wykręciły się z gwintem..Płaszcz wodny...Wymiana przy okazji oringów na PD, usczelniaczy półpanewek itp...

Całkowity koszt 1600 pln.... :(

Jan Paweł II
ODPOWIEDZ