Zdaje się,że na innych stacjach bywamy,choć w Polsce jest ich jak na lekarstwo.ENERGY pisze:W PGNIG dystrybutory ustawione są na 20MPa (200bar) rzadko ustawione są na większe ciśnienie. Ciśnienia 25MPa jeszcze nie zauważyłem na dystrybutorze.
Co do reszty wywodów to mamy chyba odmienne zdanie więc dyskusja dla mnie jest zakończona w tym temacie.
25 MPa jest faktycznie rzadko osiągalne.Kilka razy udało mi się zatankować pod takim ciśnieniem na stacji CNG w Olsztynie ale np.końcowy etap tankowania na ul.Prądzyńskiego w Warszawie odbywa się pod ciśnieniem około 240 barów.Obie te stacje mają dystrybutory innego producenta.W Olsztynie jest to niemiecki Bauer i tam gaz sprzedawany jest na kilogramy.Taka jednostka będzie obowiązywać bodaj za rok już wszędzie.
Gaz zależnie od temperatury ma różną objętość i różne są wartości ciśnienia w jakich jest tankowany.Przy dotankowywaniu ciśnienie w butlach/zbiornikach pojazdu,też jest różne.Podobnie ma się rzecz,odnośnie temperatury zbiorników na samochodzie,zwłaszcza zimą.Natomiast kilogram to kilogram.Tyle samo waży zimą jak i latem..
Żegnam kolegę.