adamki pisze:Ja juz dzieki niko02 jedną mam zrobioną. Jutro wolne to drogą zrobię i efekt gotowy.
Dobrze, że się udało. Jakiej miałeś firmy i z jakiego rocznika, jaki kolor wkładki, czego użyłeś do zdejmowania srebrnej powloki? Postojówka zintegrowana, czy osobna? Pytam, bo chcę ostatecznie dojść do jakichś wniosków.
W sumie miałem trzy lampy jedną do testów rok prod.2006. A w aucie mam i tu ciekawe jedną z 2003 roku i drugą (o czym właśnie się dowiedziałem 2005 rok) wszystkie firmy AL z osobnym światłem postojowym.
Co do rozklejania Mi najłatwiej poszło z tą najstarszą z 2003 roku a najtrudniej z tą 2006 roku.
Wszystkie trzy lampy po zmyciu sreberka są czarne.
Do zmycia srebrnej powłoki zastosowałem tak jak Ty środek do czyszczenia piekarników firmy APTA, myjka zdrapka się bardzo przydała oraz szczoteczka do zębów (a i rękawice gumowe się przydały przy zmywaniu bo ten środek jest bardzo żrący).
Aby wszystko skleić zastosowałem silikon firmy Silka
Mam pytanie do założyciela postu.
Przy rozklejaniu lampy, podgrzewałeś tylko spód lampy ?
Czy po prostu jak spód "puści" to podgrzewasz górę i odginasz klosz ?
Podgrzewałem tylko spód. Nawet nie cały. Tylko tyle, żeby wsadzi obie ręce, a potem to już siła. Wszystko puści, nic nie pęknie. Z jedną było ciężej, to posiłkowałem się deseczkami drewnianymi i rozginałem.
Adamki daj znać jak z parowaniem, bo mam wrażenie, że mój silikon dosycha i trochę paruje. W tej chwili otworzyłem lampy od środka i dosychają. Jak za tydzień im nie przejdzie, to rozbieram jeszcze raz i będzie silikon na maksa.
OK, dzięki za info.
Kiedyś próbowałem rozkleić lampy ale zabrałem się "od góry" i niestety poległem.
Dzięki temu manualowi, zrobię jeszcze jedno podejście
Też miałem ten problem zaparowały mi tylko raz następnego dnia po modzie, też zdjąłem pokrywy ale tylko na jeden dzień. Stawiam że klei jeszcze parował. Silikonu nie żałowałem więc powinno być OK. Więcej się para nie pojawiła.
Jeździłeś już w deszczu? Chociaż teraz już jest taka wilgotność, że od razu by poszło. Gdzie Ci parowały? Z boku, z góry, z dołu? U mnie od dołu i bardziej w kąciku przy atrapie. Obie identycznie.
czarne lampy (do caddego) kiedyś znalazłem na alledrogo, cena 600 zł., jakaś firma z Krakowa od tuningu optycznego wystawiała, przy okazji jak byłem w Krakowie oglądałem je. Wyglądały przyzwoicie ale jakiś dziwny producent był i odpuściłem.
caddy(lepsza wersja tourana) life 1,9 TDI 75/139 KM BSU, skrzynia JCY, typ handlowy 2KBD52, model CA, 2009, bordo metalik, średnio 6,2l/100km, dołożone RNS 510, tempomat, kierownica skóra multi, światła dzienne w trybie amerykańskim 64%, MFA+, czarne światła AL przód
Rozmawiałem z kimś i powiedział mi, że zamienniki lepiej sobie odpuścić, bo raz, że słaby materiał, dwa, że nie da się idealnie spasować nadwoziem, 3 odbłyśniki padają.
Wiadomo, że są różne zamienniki ale skąd wiedzieć, e akurat ten jest dobry...