Przeniesienie złącza diagnostycznego

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Awatar użytkownika
wins28ton
Przeglądacz
Auto:: Trendline 1.9tdi bkc 2004
Imię:: Wojtek
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Re: Przeniesienie złącza diagnostycznego

Post autor: wins28ton »

Nie musi być idealne, posłużyło by za atrapę a kable bym sobie pozarabiał i dosztukował.Jeżu napisz na pw swoją cenę i dane na przelew myślę ,że się dogadamy.
Kamel
Przeglądacz
Auto:: Jetta A5 BKD 2007
Imię:: Kamil
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Post autor: Kamel »

Co do manuala to - tak jak już wspomniano - nie wiem czy to najlepszy pomysł.

Jeśli chodzi o zmianę biegunowości to niezły pomysł, przy czym trzeba pamiętać o tym przy odstawieniu auta do ASO - trochę głupio jak im się sfajczy sprzęt za kilkanaście tysięcy :hahaha:

Jeśli natomiast chodzi o samo przeniesienie gniazda OBD...
Niezłe rozwiązanie, jednak jeśli amator cudzej własności będzie miał dłuższą chwilę może zacząć szukać gniazda i w końcu je znaleźć.

Lepszym rozwiązaniem jest kupno lipnego złącza OBD, pozostawienia go w ori miejscu, a fabryczne odcinamy, zmieniamy wtyczkę, którą montujemy w sobie znanym miejscu i tworzymy sobie przejściówkę którą będziemy wpinać w dodaną zmienioną wtyczkę.

wins28ton a izolacji nie nacinasz tylko najzwyczajniej odcinasz fabryczne OBD i tyle.
Po przedłużeniu kabelkologii nic się nie stanie i wszystko będzie działało :ok:

P.S. Złącza OBD można dostać na alle z kawałkami instalacjo po 20-30zł.
Obrazek
malgosia07
Początkujący
Auto:: Touran 2.0 2006
Imię:: Maniek
Podziękował: 6 razy

Post autor: malgosia07 »

Chciałabym odświeżyć temat bo potrzebuję Waszej pomocy w tym temacie ...Jakiś miesiąc temu kupiłam Tourana no i jak chciałam go niedawno podłączyć pod komputer okazało się że złącze diagnostycznie nie ma pinów ..Jestem umówiona z elektrykiem na rozbiórkę plastiku i szukanie wiązki no ale ...może no właśnie ktoś zamontował gniazdo gdzieś indziej jako zabezpieczenie dodatkowe przed kradzieżą ?? gdzie go ew. szukać ? niestety nie mam się tego jak dowiedzieć bo auto przyjechało z Niemiec -jestem jego drugą właścicielką .Czy takie przeniesienie gniazda mógł zrobić niemiecki serwis ? może da się tego poszukać w serwisie VW ? było tam dużo informacji odnośnie napraw jak go sprawdzałam no ale do głowy mi nawet nie przyszło aby sprawdzając auto szukać tam jeszcze przeniesiania gniazda diagnostycznego ....
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 418 razy

Post autor: wesol »

cikawe ze auto sie kupuje i nie podpina by sprawdzic co ze tak powiem soba reprezentuje. ale powodzenia powodzenia z tym autem. Fajnei ze sprawdzilas zmalowana piknie ksiazke serwisowa. Pisac kazdy potrafi. Swoja droga to ciezko sie schylić poszukac tego zlacza?? Nikt go siekiera raczej nie uciachal. To musi byc w miare dostepne bo w przypadku awari przecie nie bedziesz dwie godziny zlacza lokalizowac.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
gordon
Auto:: Touran 1.9 TDI BKC '05
Imię:: Ireneusz
Podziękował: 115 razy
Otrzymał podziękowań: 188 razy

Post autor: gordon »

Może gniazdo właściwe jest schowane za plastikiem, a wystawione jest oszukane. Nie podlega wątpliwości, że plastik pod kierownica do zdjęcia i sprawdzenia organoleptycznie. Możesz jeszcze włożyć rękę od dołu może coś wymacasz. Ewentualne zdjęcie plastików to 10-15 minut roboty i nie ma się czego bać, jak nie boisz się śrubokręta , to torx 20 w rękę i do dzieła. Zaczynasz od zdjęcia osłony z boku kokpitu. Odkręcasz tam jedną śrubkę, później wyciągasz półkę pod nogami i masz kolejne 3 śrubki. Potem odchylasz na dole plastik i pod nim są kolejne 2 i właściwie ostatnie śrubki. Na koniec delikatnie aczkolwiek stanowczo pociągasz ten plastik do siebie i masz bezpieczniki, bordnetz, gateway, przekaźniki i co najważniejsze gniazdo diagnostyczne na wierzchu.
Ale wyszedł elaborat ;-)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
malgosia07
Początkujący

Dzięki Gordon za ten elaboracik ... :oki: tak właśnie podejrzewamy z elektrykiem że wiązka jest pod plastikiem .. albo wyprowadzona obok - jutro poszperam bo śruboktęt i nie tylko mi nie straszny :)
A co do posta wesol miałam ochotę pozostawić go bez komentarza ale się nie da ... chłopie jak nie masz nic konkretnego do powiedzenia to się nie wcinaj ... toż to moja sprawa co sprawdzałam a co nie i dlaczego - nic Ci do tego ... nie mam ochoty czytać twoich wymądrzań niezwiązanych z tematem ...bo co bo kobieta to myślisz że od razu blondynka ? zagięłabym Cię w niejednym temacie motoryzacyjnym i nie tylko ...
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 418 razy

Post autor: wesol »

Próbuj próbuj powodzenia życzę.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
gordon
Auto:: Touran 1.9 TDI BKC '05
Imię:: Ireneusz
Podziękował: 115 razy
Otrzymał podziękowań: 188 razy

Post autor: gordon »

Malgosia07 do elaboratu dołożę jeszcze manuala z wymiany gateway, gdzie dokładnie jest pokazane na zdjęciach co i gdzie trzeba odkręcić. Manual tutaj. Wcześniej pisałem z tel wiec możliwości miałem nieco ograniczone.
malgosia07
Początkujący

Gordon :piwo: jesteś bardzo pomocny wielkie dzięki jestem pod wrażeniem ... i o takie posty chodzi jak człowiek w niewiedzy jest a nie o jakieś wycieczki osobiste jak poprzednicy którzy piszą je tylko po to aby im postów na liczniku przybywało .
Jeszcze raz dzięki
Ziomek
Przeglądacz
Auto:: Cross Touran '08 1.9BLS
Imię:: Tomek
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Post autor: Ziomek »

Takie złącze może być rownież ukryte lub przerobione i wtedy pełni funkcję zabezpieczenia antykradzieżowego.
Pozdrawiam,
Ziomek
malgosia07
Początkujący

.no właśnie dokładnie tak jest u mnie ..okazało się że auto w Niemczech miało włamanie i właścicielka przede mną przerobiła to złącze ..no i ..jest wiązka ..:) ukryta pod plastikiem ..nie będę tego ruszać ...niech nadal tam będzie i będzie dodatkowym zabezpieczeniem :) bo wcale nie jest trudno po instrukcjach forumowych ;) ten plastik odkręcić a znów aż tak często pod komputer się auta nie podpina ...
Ziomek
Przeglądacz
Auto:: Cross Touran '08 1.9BLS
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Post autor: Ziomek »

:brawa:
Pozdrawiam,
Ziomek
Awatar użytkownika
tomek12
Zaawansowany
Auto:: TOURAN 2.0TDi CFHC , 1T3
Imię:: Tomasz
Podziękował: 56 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Post autor: tomek12 »

Witam troszkę odkopie temat.
Czy może ktoś podpowiedzieć na " priv " najlepiej w który kabel (Pin) od gniazda OBD się wpiąć i wstawić włącznik.
Bo chcę też to gniazdo przenieść gdzieś tam i dołożyć włącznik. Mam dłuższą wiązke także przenoszenie obeszło by się bez obcinania.
Także jeśli ktoś może mi podpowiedzieć poradzić proszę wysłać na " priv ". Dzięki
VCDS i wszystko jasne ;-)
był 1.9TDI BKC a teraz jest 2.0TDI CFHC
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 675 razy

Post autor: jeżu »

@tomek12 najprościej i najlepiej to pozamieniać piny w złączu obd i zrobić sobie przejściówkę która to później prostuje. Sprawdzony sposób. A co do przecięcia to zazwyczaj zasilanie może dodatkowo can... Schematy pin obd znajdziesz na google...
Awatar użytkownika
tomek12
Zaawansowany
Auto:: TOURAN 2.0TDi CFHC , 1T3
Imię:: Tomasz
Podziękował: 56 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Post autor: tomek12 »

jeżu pisze:@tomek12 najprościej i najlepiej to pozamieniać piny w złączu obd i zrobić sobie przejściówkę która to później prostuje. Sprawdzony sposób. A co do przecięcia to zazwyczaj zasilanie może dodatkowo can... Schematy pin obd znajdziesz na google...
a jaki przekrój przewódy zastksować do tych dodatkowych włączników?

-- Wt cze 20, 2023 15:33 --
jeżu pisze:@tomek12 najprościej i najlepiej to pozamieniać piny w złączu obd i zrobić sobie przejściówkę która to później prostuje. Sprawdzony sposób. A co do przecięcia to zazwyczaj zasilanie może dodatkowo can... Schematy pin obd znajdziesz na google...
a jaki przekrój przewódów zastosować do tych dodatkowych włączników?
VCDS i wszystko jasne ;-)
był 1.9TDI BKC a teraz jest 2.0TDI CFHC
ODPOWIEDZ