test reflektorów przy starcie

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Awatar użytkownika
scenic
Użytkownik
Auto:: 1T1, 1,9TDI 2003
Imię:: Radek
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 14 razy
Kontakt:

Re: test reflektorów przy starcie

Post autor: scenic »

szkoda że rzeźba garażową nie nazwiesz dokładania Aux`a do radia, montażu CB (które również nie występuje fabrycznie), jakiejś lampki czy gałki biegów od passata (również nie fabrycznych).. po co się udzielasz skoro nie masz kompetencji żeby odpowiedzieć na pytanie zadane w temacie, nikt się nie pytał czy to legalne czy nie tylko czy da radę coś takiego niedrogim kosztem zorbić.. są auta które fabrycznie miały xsenon a nie miały samopoziomowania (np A8 D2).. w jaki sposób niby to wielkie samopoziomowanie poprawia bezpieczeństwo? na nierównościach nawet nie zdąży zareagować. a wysokość świateł przy załadowanym samochodzie można sobie samemu ustawić..
Nie dyskutuj z idiotą !!!
Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem..

Zobacz profil mojego auta na Driiive.com
Awatar użytkownika
Bzyku
Specjalista
Auto:: BKD, 2008
Imię:: Tomek
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 27 razy

Post autor: Bzyku »

drogi kolego, akurat tak się sprawa ma że kupiłem auto z taką instalacją jaką chcesz zrobić, i ze względu na fakt oślepiania ludzi z przeciwka postanowiłem cały ten chłam wywalić i odbudować całość tak jak ma być - koszt to około 1000pln (nie liczę tu lamp, które ja już miałem a które u Ciebie będą przerabiane). są ludzie na forum, którzy robili podobnie jak ja, właśnie po to aby nie stwarzać zagrożenia na drodze. myślę że moje kompetencje są wystarczające w tym zakresie aby się wypowiadać w tym temacie. Tobie i podobnym gratuluję pomysłowości, wystarczy pojeździć po kraju i popatrzeć co ludzie robią z ksenonami.

A może przemyśl zamontowanie innych żarówek do Twojego auta, na forum jest temat o lepszym świetle? rozumiem, że może Cię nie być stać na całą kompletną instalację i szanuję to proponując wymianę żarówek. ale nie narażaj mnie na zjechanie z drogi i zabicie mojej rodziny tylko dlatego że oślepisz mnie swoimi Hid i super testerem silniczków :omatko:
Był i się zmył Highline z 2003 z 2.0 TDI AZV 7os

Jest Trendline z 2007 z 2.0 TDI BKD + DSG 7os

Będzie ... ?
Awatar użytkownika
scenic
Użytkownik
Kontakt:

widzę ze trochę problemów stwarza czytanie poprzednich postów, do oryginalnej obudowy reflektora włożona będzie oryginalna soczewka od tourana, obudowa reflektora przystosowana jest i do xenonu i do halogenu o czym świadczy jego homologacja. jedynie palnik D2S (również oryginalny) zasilany będzie przetwornicą z zestawu HID. wypadałoby poczytać wcześniejsze posty a nie wciąć się ze swoimi "mądrościami" :czytaj: w połowie tematu

Awatar użytkownika
Bzyku
Specjalista

scenic pisze:widzę ze trochę problemów stwarza czytanie poprzednich postów, do oryginalnej obudowy reflektora włożona będzie oryginalna soczewka od tourana, obudowa reflektora przystosowana jest i do xenonu i do halogenu o czym świadczy jego homologacja. jedynie palnik D2S (również oryginalny) zasilany będzie przetwornicą z zestawu HID. wypadałoby poczytać wcześniejsze posty a nie wciąć się ze swoimi "mądrościami" :czytaj: w połowie tematu
czytałem to co napisałeś i to bardzo dokładnie. Wkurzasz mnie tym co chcesz zrobić i mam nadzieję że nigdy nie trafię na Ciebie na drodze. a ponieważ jestem miłym i kulturalnym gościem to odpowiem na Twoje pytania:

nie ma czegoś takiego jak test silniczków który możesz zrobić przy każdym uruchomieniu auta, wynika to z tego że regulacja i sam silniczek jest sterowany pokrętłem w kabinie. w przypadku ksenonu odpowiada za to oddzielny sterownik, w którego ustawieniach są takie testy. Zatem jeżeli nie dołożysz dodatkowego sterownika (może być taki jak podałaś z alle..) to testu o który pytasz nie zrobisz.

Będzie ... ?
Awatar użytkownika
scenic
Użytkownik
Kontakt:

dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :ok: , tylko czemu nie można było zrobić tego na samym początku? Myślę że spotkanie się na drodze do szansa jedna na milion wiec możesz być spokojny o bezpieczeństwo swoje i Twojej rodziny.

Damian15
Specjalista
Auto:: Touran '03 AZV
Imię:: Damian
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 24 razy

Post autor: Damian15 »

[quote="scenic"]szkoda że rzeźba garażową nie nazwiesz dokładania Aux`a do radia, montażu CB (które również nie występuje fabrycznie), jakiejś lampki czy gałki biegów od passata (również nie fabrycznych).. po co się udzielasz skoro nie masz kompetencji żeby odpowiedzieć na pytanie zadane w temacie, nikt się nie pytał czy to legalne czy nie tylko czy da radę coś takiego niedrogim kosztem zorbić.. są auta które fabrycznie miały xsenon a nie miały samopoziomowania (np A8 D2).. w jaki sposób niby to wielkie samopoziomowanie poprawia bezpieczeństwo? na nierównościach nawet nie zdąży zareagować. a wysokość świateł przy załadowanym samochodzie można sobie samemu ustawić..
Bez urazy i nie chcę się z Tobą kłucić ale. Wyrzuć komórkę na miesiąc ja wyrzuce CB radio przecież urodzileś się bez telefonu także możesz i żyć bez niego...
Piotr1979
Specjalista
Auto:: Touran
Imię::
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: Piotr1979 »

HIDom i rzeźbiarzom warsztatowym co oślepiają kierowców na drogach mówię stanowcze nie.
Szukajcie a znajdziecie.
Awatar użytkownika
scenic
Użytkownik
Kontakt:

Damian15 pisze:Bez urazy i nie chcę się z Tobą kłucić ale. Wyrzuć komórkę na miesiąc ja wyrzuce CB radio przecież urodzileś się bez telefonu także możesz i żyć bez niego...
równie dobrze można powiedzieć że urodziłeś się bez samochodu, ja wyrzucę komórke a Ty samochód? co ma piernik do wiatraka
Piotr1979 pisze:HIDom i rzeźbiarzom warsztatowym co oślepiają kierowców na drogach mówię stanowcze nie.

widzę że znowu komuś czytanie sprawia duży problem, może byś przeczytał poprzednie posty zanim się wypowiesz?

Piotr1979
Specjalista

Swoje zdanie podtrzymuje i nie napinaj się tak "scenic" bo już jest nas dwóch, co nie potrafią czytać Twoich postów. Widzę na początku tematu musiałeś klika razy naprowadzać kolegów na trop swojego planiku, bo nie potrafiłeś się wysłowić. Potem piszesz, że masz halogen a "chcem"-sz xenon i ma być tanio bez samo - poziomowania i sprysków. Kombinujesz, kluczysz a efekt potem mamy na ulicach, nie wspominam już o temacie, podjętym wraz z forumowiczem tomixem.
Ide na :piwo: Bzyk Twoje zdrowie.
Szukajcie a znajdziecie.
Awatar użytkownika
scenic
Użytkownik
Kontakt:

a kto napisał ze bez spryskiwaczy bo jakoś nie mogę się tego doszukać? widzę ze to typowe w Polsce - jest nas dwóch to zgnoimy jednego, ale z was bohaterzy :super: nikt się nie pytał czy to jest legalne tylko czy jest to wykonalne. rozumiem ze jak się opłaci składki to jest się DONATOR`em ale to nie powód żeby się szarogęsić :omatko:

Awatar użytkownika
aawol
Auto:: 1t 1,9 tdi,05, bkc, conce
Imię:: Andrzej
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowań: 126 razy

Post autor: aawol »

Panowie pokój temu tematowi !!!
Co do istoty problemu to w mojej opinii silniki sterujące lampami nie dadzą rady z xenonem bo to zupełnie inna zasada działania, xenon jest ustawiany czymś na zasadzie żyrokompasu ( automatyczna poziomica itd), ruch palnika jest szybki, precyzyjny i oparty o aktualne położenie pojazdu ( poziom). Taka sama metoda jest przy teście - a raczej chodzi o to że uruchamiając auto lampy łapią właściwe położenie ( po zgaszeniu lamp mogło się zmienić).
Silnik podnoszący lampy zwykłe oparty jest o potencjometr bez własnej logiki. Działa na przekładni więc jest mega wolny i do poziomowania się nie nada.
Napisanie programu, zanabycie czujników położenia, montaż silników krokowych w lampach i uruchomienie tego układu wydaje się być zadaniem tyleż karkołomnym co i nieopłacalnym finansowo.
ZWzPD - ale jaja!!!!
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę

auto touran aawol
Piotr1979
Specjalista

scenic pisze:a kto napisał ze bez spryskiwaczy bo jakoś nie mogę się tego doszukać? widzę ze to typowe w Polsce - jest nas dwóch to zgnoimy jednego, ale z was bohaterzy :super: nikt się nie pytał czy to jest legalne tylko czy jest to wykonalne. rozumiem ze jak się opłaci składki to jest się DONATOR`em ale to nie powód żeby się szarogęsić :omatko:
Dobra antycypowałem bo napisałeś, że ma być tanim kosztem więc mniemam, że spryski nie wchodzą w rachubę lub może już je nawet posiadasz w zderzaku. Taka linia obrony- rozumiem. Co do reszty wpisu dobrze, że to wpisałeś, bo jak dla mnie jesteś skompromitowany. Jacy bohaterzy, jakie gnojenie? Ktoś zwrócił Ci uwagę a Ty się napinasz. Ochłoń chłopie, zmocz głowę w zimnej wodzie.
Żegnam Cie ozięble - scenic.
Szukajcie a znajdziecie.
Awatar użytkownika
Bzyku
Specjalista

Piotr1979 pisze: Ide na :piwo: Bzyk Twoje zdrowie.
ale ja stawiam :uklon:

Będzie ... ?
Awatar użytkownika
scenic
Użytkownik
Kontakt:

aawol pisze:Panowie pokój temu tematowi !!!
Co do istoty problemu to w mojej opinii silniki sterujące lampami nie dadzą rady z xenonem bo to zupełnie inna zasada działania, xenon jest ustawiany czymś na zasadzie żyrokompasu ( automatyczna poziomica itd), ruch palnika jest szybki, precyzyjny i oparty o aktualne położenie pojazdu ( poziom). Taka sama metoda jest przy teście - a raczej chodzi o to że uruchamiając auto lampy łapią właściwe położenie ( po zgaszeniu lamp mogło się zmienić).
Silnik podnoszący lampy zwykłe oparty jest o potencjometr bez własnej logiki. Działa na przekładni więc jest mega wolny i do poziomowania się nie nada.
Napisanie programu, zanabycie czujników położenia, montaż silników krokowych w lampach i uruchomienie tego układu wydaje się być zadaniem tyleż karkołomnym co i nieopłacalnym finansowo.
kolega udzielił bardzo wyczerpującej odpowiedzi, dzieki i :ok: dla Ciebie, pozdrawiam

Kamel
Przeglądacz
Auto:: Jetta A5 BKD 2007
Imię:: Kamil
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Post autor: Kamel »

aawol pisze:Co do istoty problemu to w mojej opinii silniki sterujące lampami nie dadzą rady z xenonem bo to zupełnie inna zasada działania, xenon jest ustawiany czymś na zasadzie żyrokompasu ( automatyczna poziomica itd), ruch palnika jest szybki, precyzyjny i oparty o aktualne położenie pojazdu ( poziom).
W lampach halogenowych w Touranie silniczki regulacji są dokładnie takie same jak silniczki regulacji lamp xenonowych w Golfie IV, tak więc jakąś tam regulację można by zrobić, ale faktycznie raczej nie będzie to ruch typowy dla testu xenonów w Touranie czy Golfie V. W Golfie IV samopoziomowanie jest statyczne, a w Touranie czy Golfie V dynamiczne.

scenic jeśli chciałbyś to zrobić trochę lepiej, być może przyszłościowo, a przy okazji tak, żeby test był wykonywany, to powinieneś wrzucić ori xenony (z krokowymi silniczkami regulacji dla xenonów) - i nawet niech sobie tam siedzi chiński zestaw HID, w kwestii testu nie ma to akurat znaczenia.

Zakładając, że wrzuciłbyś ori lampy xenonowe to do kompletu potrzebowałbyś sterownik LWR (samopoziomowania). Sterownik podpinasz tak jak w oryginale, tj. puszczasz przewody do CAN L, CAN H, masa, skrzynka bezpieczników, wtyczki lamp (wszystko bez puszczenia przewodów do czujników poziomu, które może z czasem zdecydujesz się zamontować, podpiąć i zrobić jak fabryka).
Po montażu jak wyżej i przekodowaniu Gatewaya po odpaleniu samochodu lampy wykonają test wysokości świecenia.

Sterownik LWR można kupić już poniżej 100zł, a obecnie wisi sobie na alle.. sterownik z wtyczką i kawałkami instalacji, więc myślę, że jest to całkiem fajna propozycja.
Z czasem pozostałoby dorzucenie i podpięcie czujników poziomu (komplet można dorwać za 300-400zł) i wtedy miałbyś pełnowartościowy układ bez druciarstwa.
Obrazek
ODPOWIEDZ