Pomysle, wezcie pod uwage że przez pracę bywam niedostępnymarek1629 pisze:jestem zabartek0-01 pisze:Uff całe szczęście my już mamy cesarzamarynarz75
Michał zgadzasz się?
Re: Informacje TKP
- Cesarz
- Władca postów
- Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
- Imię:: Michał
- Podziękował: 629 razy
- Otrzymał podziękowań: 223 razy
Re: Odp: Dyskusje dotyczące informacji TKP
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
-
- Użytkownik
- Auto:: 5T 1,6 CRKB 2016
- Imię:: Staniaław
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 18 razy
Re: Dyskusje dotyczące informacji TKP
Witam
Skoro emocje opadły i zapanowała już błoga sielanka, pozwolę sobie wrócić do spraw ważnych.
Na wstępie polecam ponowną lekturę ostatnio tak gorących tematów, tyle że bez poprzednich emocji. Co tak naprawdę się stało i dlaczego, skąd powstał problem.
Słuszna idea przejęcia finansowania forum niepostrzeżenie posłużyła niektórym do chęci niejako zawłaszczenia forum i jego treści, przy okazji wyszły sprawy natury prywatnej oraz starć międzyregionalnych.
Niech to będzie dla was i nas wszystkich nauczką. POZOSTAWCIE FORUM W SPOKOJU niech funkcjonuje i rozwija się jak do tej pory.
A tymczasem ograniczacie prawo głosu do osób które w regionach uzgodnią propozycję z liderem. Czy sądzicie że cała nasza społeczność forumowa ma czas lub chęć być aktywni w TKP, jaki nasz procent uczestniczy w spotach i zlotach.
Może czas rozgraniczyć FORUM od KLUBU
Pewnie zastanawiacie się o co mu znowu chodzi
Proponuje:
- ustanowić opłatę dla każdego forumowicza (koszt utrzymania forum podzielić na ilość forumowiczów i założyć że 30% to martwe dusze które nie zapłacą) sądzę że wyjdzie to jakaś śmieszna kwota. Pozwoli to uniezależnić forum od jakiejkolwiek grupy czy to donatorów czy klubowiczów
Niezależnie od tego czy najpierw było jajko czy kura FORUM jest wartością nadrzędną i dobrze by było gdyby KLUB nie ingerował w działalność forum a ograniczył się do działalności stricte klubowej
Skoro emocje opadły i zapanowała już błoga sielanka, pozwolę sobie wrócić do spraw ważnych.
Na wstępie polecam ponowną lekturę ostatnio tak gorących tematów, tyle że bez poprzednich emocji. Co tak naprawdę się stało i dlaczego, skąd powstał problem.
Słuszna idea przejęcia finansowania forum niepostrzeżenie posłużyła niektórym do chęci niejako zawłaszczenia forum i jego treści, przy okazji wyszły sprawy natury prywatnej oraz starć międzyregionalnych.
Niech to będzie dla was i nas wszystkich nauczką. POZOSTAWCIE FORUM W SPOKOJU niech funkcjonuje i rozwija się jak do tej pory.
A tymczasem ograniczacie prawo głosu do osób które w regionach uzgodnią propozycję z liderem. Czy sądzicie że cała nasza społeczność forumowa ma czas lub chęć być aktywni w TKP, jaki nasz procent uczestniczy w spotach i zlotach.
Może czas rozgraniczyć FORUM od KLUBU
Pewnie zastanawiacie się o co mu znowu chodzi
Proponuje:
- ustanowić opłatę dla każdego forumowicza (koszt utrzymania forum podzielić na ilość forumowiczów i założyć że 30% to martwe dusze które nie zapłacą) sądzę że wyjdzie to jakaś śmieszna kwota. Pozwoli to uniezależnić forum od jakiejkolwiek grupy czy to donatorów czy klubowiczów
Niezależnie od tego czy najpierw było jajko czy kura FORUM jest wartością nadrzędną i dobrze by było gdyby KLUB nie ingerował w działalność forum a ograniczył się do działalności stricte klubowej
- cheles
- Władca postów
- Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
- Imię:: Leszek
- Podziękował: 33 razy
- Otrzymał podziękowań: 129 razy
Stachu, ale w tym wypadku nie chodzi o żadne ograniczenia, tylko wzmocnienie roli regionów ich aktywności. Przecież nie musisz być osobiście na spocie czy zlocie, wystarczy, że będzie powiedzmy lider lub grupa z regionu na ogólnopolskim zlocie, żeby zabrać głos, podyskutować. Możesz zabrać głos przecież poprzez forum/telefon jak nie możesz być na spotkaniu. Patrzysz na to poprzez pryzmat jednostki ale spojrzyj poprzez grupę forumowiczówstach pisze:A tymczasem ograniczacie prawo głosu do osób które w regionach uzgodnią propozycję z liderem. Czy sądzicie że cała nasza społeczność forumowa ma czas lub chęć być aktywni w TKP, jaki nasz procent uczestniczy w spotach i zlotach.
Wcześniej wychodziło, że tylko region łódzko-warszawski ma monopol na decyzje czy zmiany.
Stachu, jak poczytasz wątki na forum dotyczące wpłat, to byś zauważył i za moim przykładem, że nie zależy mi na belce donator, czy jakiś innych przywilejach - nie po to dołożyłem się do wspólnej kasy - już to mówiłem więc nie jest tajemnicą, ale przypomnę, żeby pomóc koledze Maćkowi w kosztach utrzymania domeny i serwera. Dlaczego: Niech to będzie wyraz mojego podziękowania, że założył TKP oczywiście nie sam przecież, możesz się domyślić przecież.stach pisze:Proponuje:
I takie podejście mieli inni z którymi ostatnio rozmawiałem. A intencją nie jest to, żeby dzielić koleżanki i kolegów na lepszych czy gorszych. Z drugiej strony zobacz kto wpłacił - forumowicze z całej Polski, a nie tylko jedna czy dwie regionalne grupy, więc reprezentacja jest.
A co do opłaty dla każdego forumowicza jest to nierealne, bo nikogo nie zmusisz do wpłat, jak zobaczy, takie uzależnienie nawet niech to będzie 5 PLN to będzie szukał gdzie indziej, a nie będzie płacił. W tym sęk, jest taki, że dopiero dłuższy pobyt na forum, częstsze zaglądanie wyrabia pogląd, że warto poświęcić te 5-dych przykładów Ci nie muszę przecież podawać prawda

- Eljot
- Władca postów
- Auto:: 1T1 BLS 1,9 2006
- Imię:: Lesław
- Podziękował: 780 razy
- Otrzymał podziękowań: 344 razy
- Kontakt:
cheles dobrze gada!
Dać mu wódki!
stach już podczas pierwszych rozmów (I Zlot) mówiliśmy o współdzieleniu kosztów obsługi Forum oraz pieniążków na naszą "działalność" (baner, wizytówki, gadżety itp.).
Nieuchronne zapewne będzie kiedyś zarejestrowanie się (czy coś w tym rodzaju), to wszystko generuje koszta i od nich nie uciekniemy choćbyśmy nie wiem co robili. Chcemy być Forum postępowym a nie przedpotopowym reliktem.
Forum żyje TYLKO dzięki aktywnym członkom i to właśnie dzięki ich staraniom inni mają szansę cokolwiek znaleźć. A więc jeżeli chcemy ustrzec się wpadania tutaj osób tylko po problem, lub zakoszenie jakiegoś moda zawsze będę ZA "opłatą" aby mógł ten ktoś docenił pracę tych co wkładają w to serce i czas.
Dać mu wódki!

stach już podczas pierwszych rozmów (I Zlot) mówiliśmy o współdzieleniu kosztów obsługi Forum oraz pieniążków na naszą "działalność" (baner, wizytówki, gadżety itp.).
Nieuchronne zapewne będzie kiedyś zarejestrowanie się (czy coś w tym rodzaju), to wszystko generuje koszta i od nich nie uciekniemy choćbyśmy nie wiem co robili. Chcemy być Forum postępowym a nie przedpotopowym reliktem.
Forum żyje TYLKO dzięki aktywnym członkom i to właśnie dzięki ich staraniom inni mają szansę cokolwiek znaleźć. A więc jeżeli chcemy ustrzec się wpadania tutaj osób tylko po problem, lub zakoszenie jakiegoś moda zawsze będę ZA "opłatą" aby mógł ten ktoś docenił pracę tych co wkładają w to serce i czas.
-
- Użytkownik
nie panowie nie rozumiecie mnie
wy patrzycie ze swojej perspektywy dla was forum jest jednoznaczne z klubem uważacie że być aktywnym na forum znaczy również działać w klubie i właśnie takie podejście zaowocowało tym całym ostatnim bałaganem przypomnijcie sobie jak było, właśnie w kontekście słusznej sprawy współfinansowania forum ktoś chciał zamknięcia bazy wiedzy tylko dla płacących lub żądał przywilejów padło też nieufne zapytanie jakie są koszty utrzymania forum (nie każdy ma szlachetne intencje a nawet te mogą się zmienić
powtórzę
- tylko współfinansowanie forum przez każdego forumowicza uniemożliwi zawłaszczenie forum lub jego części przez kogokolwiek czy to w dobrej czy złej intencji
- forum jest wartością nadrzędną z którego wyłonił się TKP rozdzielcie więc forum od klubu kasę forum od kasy klubu
to fakt że prawdopodobnie najwięcej do forum wnieśli najbardziej aktywni forumowicze którzy również działają na rzecz TKP ale czy tylko oni, czy zatem oni mają w tej chwili przejąc kontrolę nad forum
a co do 5 zł może i wyszło by 2 zł a może 10 ale obowiązek ponoszenia kosztów forum jest oczywisty i musi być ponoszony przez każdego i od tego należałoby uwarunkować możliwość przeglądania jego zawartości, zrozumcie dogodność takiej sytuacji, płacę na forum i jest ono moje nikt mi go nie zabierze dopóki nie złamie regulaminu
spróbujcie to przemyśleć w tym kontekście- płaca wszyscy i forum jest wspólne bez jakichkolwiek zagrożeń
eljot tu nie chodzi o opłatę za moda czy pomoc
było dobrze i po co to zmieniać niech się forum dalej rozwija
jedyna zmiana jest oczywista
wiadomo jedna osoba nie moze finansować całego forum wiec niech placa wszyscy i tyle niech wszystko zostanie takie jak było tylko teraz trzeba zapłacić nie za tego czy innego moda czy też jakąś pomoc po prostu trzeba zapłacić za serwer, obsługę itp to jest oczywiste
wy patrzycie ze swojej perspektywy dla was forum jest jednoznaczne z klubem uważacie że być aktywnym na forum znaczy również działać w klubie i właśnie takie podejście zaowocowało tym całym ostatnim bałaganem przypomnijcie sobie jak było, właśnie w kontekście słusznej sprawy współfinansowania forum ktoś chciał zamknięcia bazy wiedzy tylko dla płacących lub żądał przywilejów padło też nieufne zapytanie jakie są koszty utrzymania forum (nie każdy ma szlachetne intencje a nawet te mogą się zmienić
powtórzę
- tylko współfinansowanie forum przez każdego forumowicza uniemożliwi zawłaszczenie forum lub jego części przez kogokolwiek czy to w dobrej czy złej intencji
- forum jest wartością nadrzędną z którego wyłonił się TKP rozdzielcie więc forum od klubu kasę forum od kasy klubu
to fakt że prawdopodobnie najwięcej do forum wnieśli najbardziej aktywni forumowicze którzy również działają na rzecz TKP ale czy tylko oni, czy zatem oni mają w tej chwili przejąc kontrolę nad forum
a co do 5 zł może i wyszło by 2 zł a może 10 ale obowiązek ponoszenia kosztów forum jest oczywisty i musi być ponoszony przez każdego i od tego należałoby uwarunkować możliwość przeglądania jego zawartości, zrozumcie dogodność takiej sytuacji, płacę na forum i jest ono moje nikt mi go nie zabierze dopóki nie złamie regulaminu
spróbujcie to przemyśleć w tym kontekście- płaca wszyscy i forum jest wspólne bez jakichkolwiek zagrożeń
eljot tu nie chodzi o opłatę za moda czy pomoc
było dobrze i po co to zmieniać niech się forum dalej rozwija
jedyna zmiana jest oczywista
wiadomo jedna osoba nie moze finansować całego forum wiec niech placa wszyscy i tyle niech wszystko zostanie takie jak było tylko teraz trzeba zapłacić nie za tego czy innego moda czy też jakąś pomoc po prostu trzeba zapłacić za serwer, obsługę itp to jest oczywiste
- cheles
- Władca postów
Stach, więc tę propozycję należy przegadać - zgłoszę propozycję adminom do dyskusji ogólnej np poprzez założenie nowego tematu z ankietą, a jej wyniki i dyskusja będzie tematem do przegadania na zlocie.stach pisze:nie panowie nie rozumiecie mnie
powtórzę
Podsumowując jeżeli dobrze zrozumiałem i popraw mnie jeżeli nie zrozumiałem to proponujesz, by oddzielić sprawy czysto forumowe od spraw klubowych.
-
- Użytkownik
dokładnie tak
klub spoty regiony zloty to jedno
a forum to inna sprawa
oczywiście forum może służyć jako tuba dla klubu
no i oprócz tego proponuje o płatność na forum dla każdego by zapobiec próbom jakiegokolwiek zawłaszczenia czy ograniczania forum
to jest takie proste i oczywiste po co komplikować
forum kosztuje: serwer, obsługa i inne więc skoro postanowiliśmy że admin nie ma sam ponosić tego kosztu to niech go ponoszą wszyscy
i Leszku poczekaj jeszcze z tą ankietą jeszcze będzie pewnie parę powodów by większa ilość osób to zrozumiała i poparła te tezy (bo była dyskusja o donatorach, teraz o miejscu zlotu, będzie więcej takich okazji by zrozumieć że dobrowolność wpłat będzie destrukcyjna, bo zawsze znajdzie się ktoś co powie ja płacę i ja mam prawo...)
klub spoty regiony zloty to jedno
a forum to inna sprawa
oczywiście forum może służyć jako tuba dla klubu
no i oprócz tego proponuje o płatność na forum dla każdego by zapobiec próbom jakiegokolwiek zawłaszczenia czy ograniczania forum
to jest takie proste i oczywiste po co komplikować
forum kosztuje: serwer, obsługa i inne więc skoro postanowiliśmy że admin nie ma sam ponosić tego kosztu to niech go ponoszą wszyscy
i Leszku poczekaj jeszcze z tą ankietą jeszcze będzie pewnie parę powodów by większa ilość osób to zrozumiała i poparła te tezy (bo była dyskusja o donatorach, teraz o miejscu zlotu, będzie więcej takich okazji by zrozumieć że dobrowolność wpłat będzie destrukcyjna, bo zawsze znajdzie się ktoś co powie ja płacę i ja mam prawo...)
- cheles
- Władca postów
Ankieta to propozycja zobaczymy co inni na to.
podyktowane z podróży za pomocą HTC
- aawol
- ____________________
- Auto:: 1t 1,9 tdi,05, bkc, conce
- Imię:: Andrzej
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowań: 126 razy
Mocno popsuła mi humor informacja z rezygnacją jeża, mam nadzieję ( i jak sądzę nie tylko ja) że pozostanie aktywnym użytkownikiem forum. Z swej strony bardzo dziękuję mu za okazaną pomoc.
14.02 br
Kolejny dzień i kolejna rezygnacja, która jakby w jakiś sposób wyjaśnia wczorajsze zdarzenia. To tylko uświadamia mi jak mało wiem o tym co się dzieje za kulisami forum, i narasta we mnie pewność że to co wiem to i tak więcej niż wiedzieć chcę.
I tu również z mojej strony podziękowanie dla kolegi jarry za pomoc i pozostaje mieć nadzieję że zostanie z nami na forum.
Coś jakbym się powtarzał..... sic!
14.02 br
Kolejny dzień i kolejna rezygnacja, która jakby w jakiś sposób wyjaśnia wczorajsze zdarzenia. To tylko uświadamia mi jak mało wiem o tym co się dzieje za kulisami forum, i narasta we mnie pewność że to co wiem to i tak więcej niż wiedzieć chcę.
I tu również z mojej strony podziękowanie dla kolegi jarry za pomoc i pozostaje mieć nadzieję że zostanie z nami na forum.
Coś jakbym się powtarzał..... sic!

ZWzPD - ale jaja!!!!
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę
auto touran aawol
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę
auto touran aawol
-
- Specjalista
- Auto:: 1.6 TDI 2016r
- Imię:: Ludwik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowań: 14 razy
jarry i jeżu to przecież filary naszego forum!
A się nawyrabiało!
Zobaczymy co się dalej wydarzy, jak to się skończy.
A może okrągły stół?
A się nawyrabiało!

Zobaczymy co się dalej wydarzy, jak to się skończy.

A może okrągły stół?

luigi sq16 - ZWzPD
- cheles
- Władca postów
Nie okrągły stół tylko przestanmy zachowywać się jak dzieci z piaskownicy.
-
- Specjalista
Każdy ma swoje zadanie. Uszanujmy je.cheles pisze:Nie okrągły stół tylko przestanmy zachowywać się jak dzieci z piaskownicy.

Grupa Śląska ma także mocne argumenty. Są rozwojowi.
luigi sq16 - ZWzPD
- cheles
- Władca postów
Jako Rzecznik wypowiadam sie tylko w temacie do tego przeznaczonym. A jako kolega cheles w innych działach forum. Każdy z nas, podkreślam każdy powinien zrobić rachunek sumienia. Mamy być jedną grupa kolegów z forum a nie dzielić sie na tych i tamtych.
-
- Specjalista
Dokładnie. Co do tych dzieci to chyba nietrafna uwaga?cheles pisze: Mamy być jedną grupa kolegów z forum a nie dzielić sie na tych i tamtych.

luigi sq16 - ZWzPD
- cheles
- Władca postów
Możesz sie że mną nie zgodzic ale takie właśnie mam odczucia dotyczące piaskownicy