Uszkodzenie auta - co dalej robić

Problemy ogólne, które nie pasują do innych tematów.
Awatar użytkownika
Miki76
Auto:: Touran 1,9 BXE 133KM 2006
Imię:: Damian
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowań: 194 razy

Re: Potrzebuje rady w związku z uszkodzeniem auta

Post autor: Miki76 »

A więc tak dostałem dziś kosztorys bardzo śmieszny nawet nie ujęli przełamanego hokeja i pękniętej lampy zresztą zobaczcie sami najśmieszniejsze jest w tym opisie opcje wyposażenia wychodzi na to że mam tylko klime no i doczepili się że rok temu była naprawa błotnika przedniego i świeżo oberwane mocowania górne chłodnic nie są od tego tylko od wtedy i jeździłem z chłodnicą przy samym silniku tak że nie szło obrócić wentylatorów to ciekawe jak działała klima :hahaha:
Załączniki
20700044032_1_kosztorys.pdf
(101.33 KiB) Pobrany 42 razy
Awatar użytkownika
viscum
Użytkownik
Auto:: 1.5 evo 7 os. 2020
Imię:: Wojtek
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Post autor: viscum »

Nie jestem mechanikiem, ale chyba faktycznie nie jest standardem, że elementy pod maską się przemieszczają od uderzenia w tył. Jak był robiony mniej niż 12 mc temu to spróbuj rękojmi od tego co przód robił. Hokej jak pęknięty to reklamuj, klosza u mnie też nie uznali.
"Any customer can have a car painted any colour that he wants so long as it is black."

Obrazek
tomix
Zaawansowany
Auto:: Touran 1,6 TDI 2011
Imię:: TOMEK
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Post autor: tomix »

Miki76 pisze:A więc tak dostałem dziś kosztorys bardzo śmieszny nawet nie ujęli przełamanego hokeja i pękniętej lampy zresztą zobaczcie sami najśmieszniejsze jest w tym opisie opcje wyposażenia wychodzi na to że mam tylko klime no i doczepili się że rok temu była naprawa błotnika przedniego i świeżo oberwane mocowania górne chłodnic nie są od tego tylko od wtedy i jeździłem z chłodnicą przy samym silniku tak że nie szło obrócić wentylatorów to ciekawe jak działała klima :hahaha:
powiem krotko, masakra , pisz o 2 ogledziny bo inaczej nie da rady, z ta skrzynia biegow to juz wiesz co ci odpisza to samo co z uchwytami od chlodnic.
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

Odwołuj się i najlepiej znajdź sobie kancelarie prawną, przez którą pójdzie odwołanie, bo szarego człowieka mają w d****
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
WDvw
Przeglądacz
Auto:: Touran 2.0 BKD
Imię:: Patryk
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: WDvw »

Niestety tak jak pisalem najgorsze TU jakie można trafić.Zeby coś zrobić to tylko niezależny rzeczoznawca i sad innaczej z nimi nic nie zrobisz!
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów

WDvw pisze: niezależny rzeczoznawca i sad innaczej z nimi nic nie zrobisz!
Podpisuję pod tym też TU Ubezpieczenia pocztowe.
Przeszedłem to samo kwiecień-lipiec 2013r. 3 miesiące bez auta...
Touran by niko02Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
turek
Specjalista
Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
Imię:: Michal
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Post autor: turek »

Miki76 do wymiany masz hokej-spojler zderzaka a zderzak do naprawy 6/10 godz. czyli tak jak by byly jakies wieksze rysy na nim. masz czujniki parkowania oryginalne?
Awatar użytkownika
czarny73
Przeglądacz
Auto:: VW Touran 1.9 BLS z 2009r
Imię:: Wojtek
Podziękował: 60 razy
Otrzymał podziękowań: 59 razy

Post autor: czarny73 »

Co to za beznadziejna ubezpieczalnia :omatko: .Do mnie przyjechał rzeczoznawca przed rozebraniem i po rozebraniu.Wyobraż sobie że pół roku po, na przeglądzie diagnosta powiedział że mam ukręconą ,zepsutą regulacje od ustawiania świateł(była już taka jak kupiłem auto) ,a ja mu,że była stłuczka czy to może być od tego a on że tak .Zadzwoniłem do likwidatora mojej szkody zgłosiłem lampę i przyjechał ponownie rzeczoznawca i potwierdził i za to też mi wypłacili . Także nie daj się tym cwaniakom .Ja kase dostałem po 2 tygodniach z Compensa ,a jak czytałem o nich opinie były tragiczne a jednak czasami potrafią zaskoczyć.
Pozdrawiam i powodzenia
Awatar użytkownika
Miki76

turek pisze:Miki76 do wymiany masz hokej-spojler zderzaka a zderzak do naprawy 6/10 godz. czyli tak jak by byly jakies wieksze rysy na nim. masz czujniki parkowania oryginalne?
zderzak raczej by trzeba wymienić bo stracił kształt hokej ma rysę i jest przełamany czyli wybrzuszony czujników parkowania jeszcze nie zdążyłem założyć i całe szczęście lampa jest pęknięta od środka i pęknięcie idzie od połowy lampy w dół jak zdjąłem zderzak okazało się że prawe mocowanie jest pęknięte jak nie będzie wyjścia biorę tą wycenę i jadę do ASO jak nie chcą uczciwie zapłacić za szkodę to w ASO będą musieli pokryć o wiele większą sumę po wikędzie udam się z tą wyceną na serwis bo ja jestem pewien że auto przed kolizją było na 100% sprawne i nie jeździłem z uszkodzonymi mocowaniami chłodnic i może się dowiem co się stalo z tym piątym biegiem
himi
Użytkownik
Auto:: Był Touran jest Jetta
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: himi »

Dlatego ja od razu robilem w aso, oni ich inaczej traktują, ja bym za mojego dzwona dostal pewnie z 3-4 tysie, aso zarobilo....15.000. Mozna się było lekko czepiac jakosci ale bez dramatu, gwarancja 3 lata i papier, ktory wyraźnie ucieszyl i uspokoil nabywcę mojego tourana.
Był Touran 1,9 TDI
jest Octavia II FL 2,0 TDI CR 140km
WDvw
Przeglądacz
Auto:: Touran 2.0 BKD
Imię:: Patryk
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: WDvw »

Tylko problem polega na tym że koledze nie uznali uszkodzeń.ASO zrobi naprawe zgodnie z oceną techniczną i nic wiecej chyba że klient zapłaci.
Awatar użytkownika
Miki76

nie że nie uznali bo oni robią swój kosztorys a nie patrzą na to co oni napisali wtedy wysyłają kosztorys do firmy proama i po akceptacji dopiero naprawa tak mnie poinformowali w tej ubezpieczalni widocznie mają takie zasady działania jest to naprawa bezgotówkowa
himi
Użytkownik
Auto:: Był Touran jest Jetta
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: himi »

Sami mechanicy mówią ze ogledziny w warsztacie a ogledziny w domu poszkodowanego to dwie rozne wyceny...
Był Touran 1,9 TDI
jest Octavia II FL 2,0 TDI CR 140km
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów

Ja mam wrażenie, że jest tak:
Mój ubezpieczyciel (OC - z winy gościa, czyli w sumie jego ubezpieczyciel) - TU Ubezpieczenia Pocztowe. Dzwonię, zgłaszam szkodę, na drugi dzień dzwoni rzeczoznawca i mówi, że będzie wtedy i wtedy. Jadę do ASO na umówiony dzień i godzinę - O dziwo rzeczoznawca zna się z szefem odpowiedzialnym za likwidację szkody w ASO (ASO 2-gi raz ma do czynienia z TU Ubezpieczenia pocztowe i nie wróżą nic dobrego) Oglądają auto, coś spisują, TU wycenia szkodę, ASO się zgadza. naprawa 20300, wartość auta 20700. TU chce kasację, ASO się nie zgadza, zamawiamy dodatkowego rzeczoznawcę, który wycenia auto na 24700, sprawa do sądu, TU wypłaca należne koszta.
Ja się okazało rzeczoznawca jest regionalny, a nie z konkretnego TU. Być może pracuje w kilka TU i jeździ dla nich po rejonie... Takie odniosłem wrażenie.
Może większe firmy mają swoich prywatnych rzeczoznawców.

Warto oddać do ASO, zawsze można pogadać i umówić się na coś EXTRA, bo wiadomo, ze oni na tym zarobią. Moja naprawa 20300zł, a prywatnie bym się zmieścił w 6000zł ale czy tyle bym sam wywalczył?
Raczej nie, dlatego dodatkowo dogadałem malowanie dokładek zderzaków przód i tył, malowanie kratek halogenów, wymianę pompki spryskiwaczy lamp, malowanie zderzaka tylnego bo były rysy i montaż spojlera na klapę bagażnika. Jak mi wycenili około 3000zł "gratis" wg ich cennika.
Touran by niko02Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Miki76

wiadomo wolał bym sam sobie to zrobić ale jak nie chcą uczciwie zapłacić za szkodę to trudno nie wiem czym się kierują takie firmy że wolą o wiele więcej zapłacić do ASO niż klientowi zapłacić myślę że te 1500zł to bym się zgodził a w ASO na pewno wyjdzie więcej sama roboto godzina oni liczą 60zł ciekawe ile ASO policzy
ODPOWIEDZ