Jaki samochód golf czy polo
- DLUGI-74
- Expert
- Auto:: VW Touran Cross
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 54 razy
- Otrzymał podziękowań: 63 razy
Re: Jaki samochód golf czy polo
Co do Ibizy 1.4 tdi właśnie kupiłem z bratem dla jego żony z motorkiem 80 ps bez DPF i dwumasa poliftowa 2008 i rewelacja jeśli chodzi o osiągi gorzej kultura pracy tego motoru ale idzie sie przyzwyczaić.
Będę miał foty to wrzucę.
Będę miał foty to wrzucę.
- JEDARO
- Expert
- Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
- Imię:: Darek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 518 razy
Faktycznie Jacek przypomniał mi o silniku 1.4
też fajna zabawka miałem możliwość pośmigać chwilę i spoko w polo się sprawdza ale nie wiem jak na dłuższy okres ale ogólnie nie słyszałem nic złego na jego temat
- stann
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1.4 TSI BMY 2007
- Imię:: Staszek
- Podziękował: 55 razy
- Otrzymał podziękowań: 53 razy
Jak czytam to nie polecają nigdzie motorka 1.4 TDI jak już to 1.9 TDI. Niby oszczędny ale po przebiego 140 tyś są uciążliwe bardzo.
-
motoria
- Przeglądacz
- Auto:: touran 1,9 BXE 2006
- Imię:: Jacek
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 10 razy
Naprawdę polecam ten silnik.Nie polecają ludzie którzy kupili auta z przebiegiem 400kkm. skręcone na 100kkm.Nasze a2 ma teraz 200kkm i silnik oglądam tylko podczas wymiany oleju.To jest po prostu skrócony 1.9tdi o jeden garnek. Prawda..... mruczy jak pół v6-tki. Ale osiągi,spalanie i bezawaryjność rekompensuje wszystko.Widok twarzy kierowców wyprzedzanych aut na autostradzie przy 200 kmh daje niezapomniane wrażenia i wspaniałe samopoczucie. 
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
- viscum
- Użytkownik
- Auto:: 1.5 evo 7 os. 2020
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 8 razy
Wracając do tematu, przed Touranem miałem Golfa 1,6 z 1999 więc początek produkcji. Samochod bardzo wygodny, jak dobrze serwisowany to bezawaryjny. Spalanie 7-8, części te same co do Oktawii więc nie na problemu. I jeszcze jedna sprawa - jak ma jeździć do Lublina, to Polo się zamorduje. Mnie zdarzało się zrobić po 1000 km w dzień i naprawdę dawał rade. Jako ciekawostka, model z 1999 miał isofix, nie było oznaczeń ale mocowania były. Osiągi bardzo przyzwoite. Tdi oczywiście super, ale ich przebiegi w tej chwili to 500-800 tys, a benzynę znajdziesz z połowę mniejszym.
"Any customer can have a car painted any colour that he wants so long as it is black."

- PIOTR.PMS
- Użytkownik
- Auto:: touran bkd dsg
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
W przebieg typu 100-200 tys niemasz co liczyc
Jesli duzo jezdzi i ma byc benzyna to nawet 1.8 bym rozwazyl i do gazu go dac.
Wysłane z mojego LG-P760
Jesli duzo jezdzi i ma byc benzyna to nawet 1.8 bym rozwazyl i do gazu go dac.
Wysłane z mojego LG-P760
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
- Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 285 razy
- Otrzymał podziękowań: 484 razy
To ja jeszcze podkręcę temat, jeżeli bardziej stawiał by na Golfa IV to niech weźmie też pod uwagę Audi A3, ceny bardzo spadły, aut tych jest teraz dużo na rynku.
Na pewno lepszy wybór niż Golf, lepsze materiały wewnątrz, ładniejsze autko (moim zdaniem), nie wiem jaki ma budżet ale powinno wystarczać mu na pewno na wersję przedliftową.
Co do silników benzynowych to 1.6 odpada, bardzo dużo pali nawet do 12 litrów, 1.8 litra / 125 kucy (bez turbo) jest lepszym rozwiązaniem, sam miałem takie autko i byłem zadowolony, ale najlepszym rozwiązaniem jest 1.8 turbo i to nie pomyłka, autko przy spokojnej jeździe pali mało, oczywiście jak depniemy to trochę schla, ale dzięki zapasie mocy nie trzeba kręcić wysoko silnika i spalanie spokojnie może zejść poniżej 10 litrów w mieście.
Wiem co piszę bo jeździłem takim autkiem kilka lat i byłem aktywnym forumowiczem na forum A3 a więc wiem co forumowicze pisali.
Co do diesla 1.9 TDI to tu też są z 3 czy 4 wersje od 90 do 130 koni (ASZ) i ten ostatni jest bardzo cenioną jednostką.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Na pewno lepszy wybór niż Golf, lepsze materiały wewnątrz, ładniejsze autko (moim zdaniem), nie wiem jaki ma budżet ale powinno wystarczać mu na pewno na wersję przedliftową.
Co do silników benzynowych to 1.6 odpada, bardzo dużo pali nawet do 12 litrów, 1.8 litra / 125 kucy (bez turbo) jest lepszym rozwiązaniem, sam miałem takie autko i byłem zadowolony, ale najlepszym rozwiązaniem jest 1.8 turbo i to nie pomyłka, autko przy spokojnej jeździe pali mało, oczywiście jak depniemy to trochę schla, ale dzięki zapasie mocy nie trzeba kręcić wysoko silnika i spalanie spokojnie może zejść poniżej 10 litrów w mieście.
Wiem co piszę bo jeździłem takim autkiem kilka lat i byłem aktywnym forumowiczem na forum A3 a więc wiem co forumowicze pisali.
Co do diesla 1.9 TDI to tu też są z 3 czy 4 wersje od 90 do 130 koni (ASZ) i ten ostatni jest bardzo cenioną jednostką.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
- PIOTR.PMS
- Użytkownik
- Auto:: touran bkd dsg
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
Popieram a3 1.8turbo wspaniala jednostka. Mam zalozony gaz -spalanie od 9 ....
Wysłane z mojego LG-P760
Wysłane z mojego LG-P760
-
Damian15
- Specjalista
- Auto:: Touran '03 AZV
- Imię:: Damian
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 24 razy
Staszek za takie pieniądzę to bym poszukał Passerati 1,9 130 km jeżeli kolega będzie jeździł Lublin->Zielona to w Lublinie może poszukać raketfuel od wschodnich sąsiadów i na pewno będzie miał lepszy komfort podróżowania niż Golfem no ale to tylko moja opinia 
- aki
- Władca postów
- Auto:: VW/AUDI
- Imię:: Artur
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 40 razy
Silnik 1,6 w golfie to ostateczne rozwiązanie, silnik malo awaryjny, moc wystarczającą jeżeli nie oczekuje od auta sportowych osiągów. Ja bym wolał golfa 1.9 TDI 131PS.
Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka
- viscum
- Użytkownik
- Auto:: 1.5 evo 7 os. 2020
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 8 razy
ja swojego sprzedałem za 7 tys, z podobnym prawdziwym (od nowości był w rodzinie) przebiegiem (oczywiście wygląd nie był aż tak "atrakcyjny"). Odnośnie przebiegów "prawie 200 tys." to już wiele było powiedzianestann pisze:Zaraz coś poszukam, Tomku o audi A3, tak co powiecie na temat tego golfika LINK
Kwestia silników, to jest różnica 16V i 8V - ja miałem 8V, niech znawcy się wypowiedzą nad różnicami, ale w podobnej konstrukcji był stary 2.0 115 km i obie jednostki były nie do zamordowania
"Any customer can have a car painted any colour that he wants so long as it is black."

- jeffik
- Użytkownik
- Auto:: Toyota Verso
- Imię:: Andrzej
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 10 razy
Witam!
Ja swojej zonie kupiłem Yariskę z silnikiem 1.0 16V i powiem że rewelacyjny zakup. Oszczędna, bezawaryjna super.
Pozdrawiam!
Ja swojej zonie kupiłem Yariskę z silnikiem 1.0 16V i powiem że rewelacyjny zakup. Oszczędna, bezawaryjna super.
Pozdrawiam!
- stann
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1.4 TSI BMY 2007
- Imię:: Staszek
- Podziękował: 55 razy
- Otrzymał podziękowań: 53 razy
Koledzy a co powiecie na tego seata SEAT LEON
Brat uparł się na seata leona i z
Czy ktoś z was jest w stanie sprawdzić jego historię po VIN-ie?? Jak tak to proszę na pw.
Brat uparł się na seata leona i z
Czy ktoś z was jest w stanie sprawdzić jego historię po VIN-ie?? Jak tak to proszę na pw.
- aki
- Władca postów
- Auto:: VW/AUDI
- Imię:: Artur
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 40 razy
Tańsza alternatywa Golfa i Audi.