Touran

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.
seba244
Expert
Auto:: Touran
Imię:: .......
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: seba244 »

Ja powiem tak:

Jak ktoś sie przejdzie dłuższy czas automatem to podobno na manualna nie przejdzie:)
Sam to doświadczyłem bo w Passacie mam skrzynie automatyczną...i jeździ.... a ma przejechane 340 000..(dane z licznika :D )
Wygoda jest na 100%- która skrzynia lapsza? hhmm.. ciężko stwierdzić, wg mnie zależny to od stylu jazdy. Dotyczy zarówno manualnej jak i automatycznej skrzyni..

Napewno automat ciut więcej pali, ale to nie przeszkadza z niczym..
W Audi A8 i A6 skrzynie są hermetyczne nic nie zrobisz, w ASO mówią po 300 000 wymiana skrzyni, a znajomy ma przejechane 410 000 i śmiga dalej...........

Reasumując -->manual czy automat obydwie skrzynie są bardzo dobre a jak będziesz dbał o skrzynie, to skrzynia jak i całe auto odwdzięczy ci się bezawaryjną jazdą....

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
LYJO
Władca postów
Auto:: 2.0 TDI/BKD/DSG/2004
Imię:: Olek
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowań: 17 razy

Post autor: LYJO »

Dokładnie. to co napisał Seba na końcu jest najważniejsze w tym wszystkim.
seba244 pisze:jak będziesz dbał o skrzynie, to skrzynia jak i całe auto odwdzięczy ci się bezawaryjną jazdą....
i to całe sedno zapytania o skrzynie. A wywody ludzi nie mających pojęcia o automatach to sobie można między bajki wsadzić. Moje poprzednie auto (c-klasa) miało 16 lat a automat hulał jak nowy z salonu. A "mądre głowy" mi odradzały jak go kupowałem gdy miał 10 lat, że to już ruina będzie z tą skrzynią. Bardzo się mylili i auto jeszcze spokojnie z kilka lat pojeździ u kolejnego właściciela.
Obrazek
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

"stare" automaty z Merca to oddzielny rozdział o skrzyniach ;) sa to jedne z najmniej awaryjnych automatów... ale tak jak koledzy pisali jak sie dba tak sie ma i to sie tyczy wszystkiego... ja miałem Paska w Tipronicu miał nalatane 180 tys. i skrzynia chodziła jak nowa... jedyny - tej skrzyni to wieksze spalanie ale w DSG tej roznicy praktycznie nie czuc...
o wygodzie juz nie wspomne...
Awatar użytkownika
Rauko
Expert
Auto:: 06.2006 2.0BMM DSG
Imię:: Marcin
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: Rauko »

DSG 140KM - 213000 i nic nie było przy skrzyni dotykane (tak wynika z książki serwisowej i własnego przebiegu) ;) Moja żona, która na początku była na nie jeżeli chodzi o DSG (automat), teraz już nie chce manuala ;)
Do Niemiec przybyłem, zobaczyłem, sprowadziłem =>Szaraczek - z pomocą znajomego.
Obrazek
Iza_30
Użytkownik
Auto:: Touran 2.0 TDI140 KMDSG
Imię:: Iza
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Iza_30 »

Ja też juz nie chce manuala....Nie wiem jak mozna nie lubić jazdy automatem. Chociaż DSG klasycznym automatem nie jest.
Jakis czas temu jechałam autem z manualną skrzynią.....na dodatek po W-wie, najchętniej to bym się wlokła na 2, bo po co się rozpędzać do 3 skoro i tak zaraz będę hamowac ;), po za tym dusiłam to sprzęgło niemiłosiernie

Chłopcy mam jeszcze pytanie odnośnie DSG. Jak wyjechać z zaspy? Czy jest jakas technika czy grzecznie czekać na pomoc?
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów
Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
Imię:: Michał
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: Cesarz »

Iza_30 pisze:Ja też juz nie chce manuala....Nie wiem jak mozna nie lubić jazdy automatem. Chociaż DSG klasycznym automatem nie jest.
Jakis czas temu jechałam autem z manualną skrzynią.....na dodatek po W-wie, najchętniej to bym się wlokła na 2, bo po co się rozpędzać do 3 skoro i tak zaraz będę hamowac ;), po za tym dusiłam to sprzęgło niemiłosiernie

Chłopcy mam jeszcze pytanie odnośnie DSG. Jak wyjechać z zaspy? Czy jest jakas technika czy grzecznie czekać na pomoc?
ja poprostu wyjeżdzałem... ESP wyłączone... gaz i jechane ... no i opony ze zdrowym bierznikiem
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 670 razy

Post autor: jeżu »

Iza_30 pisze:Chłopcy mam jeszcze pytanie odnośnie DSG. Jak wyjechać z zaspy? Czy jest jakas technika czy grzecznie czekać na pomoc?
Może Ci też pomóc program zimowy... taki przycisk z literką W jak masz...
Iza_30
Użytkownik
Auto:: Touran 2.0 TDI140 KMDSG
Imię:: Iza
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Iza_30 »

Niestety nie mam.....
Awatar użytkownika
QQRYDZA
Expert
Auto:: 1,9tdi
Imię:: dar
Otrzymał podziękowań: 7 razy

;-)

Post autor: QQRYDZA »

Iza nie wybiegaj tak do przodu;-))
saperka składana ci się przyda jakby co;-)
Ja jeszcze nigdy nie wpadłem w zaspę,pamiętaj to ty prowadzisz auto nie ono ciebie;-))
[you]--->Niebieski

ZWzPD

wiadomości wysyłać proszę na e-mail darekkruk@hoga.pl
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Re: ;-)

Post autor: cheles »

QQRYDZA pisze:Iza nie wybiegaj tak do przodu;-))
saperka składana ci się przyda jakby co;-)
Ja jeszcze nigdy nie wpadłem w zaspę,pamiętaj to ty prowadzisz auto nie ono ciebie;-))
Smiej się po ostaniej zaspie gdy ledwo wyjechałem to zainwestowałem w składaną saperkę mała ale dołączyła do własnego zestawu zimowego.:
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
Marco_Polo
Specjalista
Auto:: VW Sharan 2.0 TSI 220KM
Imię:: Marek
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 18 razy

Post autor: Marco_Polo »

Witam

Zdecydowanie polecam DSG. Jeździłem Pasatem B6 w maualu, a potem przesiadłem się na Golfa Plusa z DSG. Przez 3 lata nie miałem problemów. Obecnie nie wyobrażam sobie jazdy w manualu. Aktualnie Touranek też z DSG. :-)

Pozdrawiam
Był VW Passat Variant B6 2005r. Comfortline 2.0 TDI 140KM - manual
Był VW Golf Plus 2005r. Sportline 2.0 TDI 140KM - DSG
Był VW Touran 2008r. Highline BMN 2.0 TDI 170KM -> 186,1KM - DSG
Był VW Sharan 2012r. Comfortline 2.0 TDI 140KM Blumotion - DSG
VW Sharan 2017r. Highline 2.0 TSI 220KM - DSG
mariusz
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: mariusz »

Witam. Moje doświadczenie z DSG to dopiero kilka miesięcy ale jeśli chodzi o wygodę to można szybko się przyzwyczaić. Żona śmiga Arosą i po jeździe Touranem z DSG zaczęła zatrzymywać auto bez sprzęgła, ja zresztą też. he he. Po zakupie wymieniłem olej w skrzyni i będę dbał. Mam nadzieję, że będzie ok.
Zastanawiam się jednak czy jak będę zmieniał auto za jakiś czas to czy DSG będzie zaletą czy wadą?
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów

mariusz pisze:Witam. Moje doświadczenie z DSG to dopiero kilka miesięcy ale jeśli chodzi o wygodę to można szybko się przyzwyczaić. Żona śmiga Arosą i po jeździe Touranem z DSG zaczęła zatrzymywać auto bez sprzęgła, ja zresztą też. he he. Po zakupie wymieniłem olej w skrzyni i będę dbał. Mam nadzieję, że będzie ok.
Zastanawiam się jednak czy jak będę zmieniał auto za jakiś czas to czy DSG będzie zaletą czy wadą?
poprostu kupisz nastepne z DSG... ;)
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
Awatar użytkownika
Marco_Polo
Specjalista
Auto:: VW Sharan 2.0 TSI 220KM
Imię:: Marek
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 18 razy

Post autor: Marco_Polo »

Dokładnie mam takie samo zdanie jak mój poprzednik. Jak zaczniesz jeździć z DSG to już będziesz jeździł.
Chyba stereotyp, że jazda autem w automacie czy DSG to nie jazda, a auto musi mieć tylko i wyłącznie manual idzie do lamusa. Osoby wypowiadające się negatywnie o skrzyniach automatycznych czy dwusprzęgłowych jak DSG przeważnie nigdy takimi nie jeździli.

Pozdrawiam
Był VW Passat Variant B6 2005r. Comfortline 2.0 TDI 140KM - manual
Był VW Golf Plus 2005r. Sportline 2.0 TDI 140KM - DSG
Był VW Touran 2008r. Highline BMN 2.0 TDI 170KM -> 186,1KM - DSG
Był VW Sharan 2012r. Comfortline 2.0 TDI 140KM Blumotion - DSG
VW Sharan 2017r. Highline 2.0 TSI 220KM - DSG
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów

Marco_Polo pisze:Dokładnie mam takie samo zdanie jak mój poprzednik. Jak zaczniesz jeździć z DSG to już będziesz jeździł.

Pozdrawiam
hahah bo my z 3City musimy sie trzymac razem... :mrgreen: Kazdy z kim rozmawiałem kto ma "automata" stwierdza ze juz nie chce miec nic wspólnego z manualami. A DSG to jest szczyt szczytów... Jakis miesiąc temu jezdziłem przez tydzien Fordem Focusem 1,6 benz. z automatem to to juz nie to samo :evil:
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
Zablokowany