xenon w przedlifcie - modyfikacja lamp

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Awatar użytkownika
winetu_vip
Zaawansowany
Auto:: Touran 2.0, AZV+, 2004
Imię:: Tomek
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 36 razy

Re: xenon w przedlifcie - modyfikacja lamp

Post autor: winetu_vip »

bavariaservice pisze:a nie można drogowych pozostawić tam gdzie sa ori ? czy jak jest biksenon to tam nie pakujemy żarówki?
Światła drogowe są nie ruszane przy przeróbce! Zmienia się tylko odbłyśnik świateł mijania na soczewkę z przesłoną.
Po przeróbce otrzymujesz lampę ze światłem xenon mijania+drogowe(bi-xenon) plus H7 drogowe.
turek pisze:nie każdy reflektor da się przerobić u mnie nie pasowały mocowania soczewka-zwykły odbłyśnik ale może to być zależne od marki reflektora
W touranach tzw przedliftach były stosowane tylko reflektory AL (Automotie Lighting). Były jeszcze Visteon z zintegrowanym światłem postojowym ale te stosowane są w CADDY!!!!
Ostatnio zmieniony śr kwie 30, 2014 21:29 przez winetu_vip, łącznie zmieniany 1 raz.
https://SecreLocal.com - Meet Local Singles - No Verify - Anonymous Sex Dating - Live Dating Site
diesel
Początkujący
Auto:: Touran 1,9 AVQ 2004
Imię:: Diesel
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: diesel »

Wydawało mi się, że wszystkie przednie lampy w touranach są firmy AL ale może się mylę. Na moich oryginalnych (które mam fabrycznie zamocowane w aucie) są wszystkie możliwe oznaczenia i do xenonów i do zwykłych żarówek halogenowych, na "dawcach" soczewek również są wszystkie oznaczenia i oba zestawy są firmy AL.
PS. Sorki.Błąd już poprawiony :oops:
Awatar użytkownika
winetu_vip
Zaawansowany

diesel pisze:Wydawało mi się, że wszystkie przednie lampy w touranach są firmy AL
I tak jest !!! Tym razem ja za bardzo sie rozpędziłem :omatko:
https://SecreLocal.com - Meet Local Singles - No Verify - Anonymous Sex Dating - Live Dating Site
Awatar użytkownika
turek
Specjalista
Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
Imię:: Michal
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Post autor: turek »

w piątek cyknę fotki to pokaże wam czym się różniły i nie były to zamienniki
winetu_vip pisze:W touranach tzw przedliftach były stosowane tylko reflektory AL (Automotie Lighting). Były jeszcze Visteon z zintegrowanym światłem postojowym ale te stosowane są w CADDY!!!!
tez tak mi wszyscy mówili i dwa lata mi zeszło i nie sprawdziłem o co to chodziło ze nie pasowało :idea: :?: a założyłem org.ksenony tylko instalacja została zmodyfikowana
shaman82
Przeglądacz
Auto:: 1T1 BXF '06
Imię:: Pablo
Podziękował: 1 raz

Post autor: shaman82 »

winetu_vip pisze:W touranach tzw przedliftach były stosowane tylko reflektory AL (Automotie Lighting). Były jeszcze Visteon z zintegrowanym światłem postojowym ale te stosowane są w CADDY!!!!
Tutaj muszę was wyprostować. Światła ze zintegrowanym światłem postojowym nagminnie były wkładane do Conceptline z 2006 roku (koniec produkcji przedlifta). I jest ku temu wiele dowodów na forum w postaci zdjęć turanów z tego rocznika i w wyszukiwarce obrazków od google.
Awatar użytkownika
winetu_vip
Zaawansowany

shaman82 pisze:Tutaj muszę was wyprostować. Światła ze zintegrowanym światłem postojowym nagminnie były wkładane do Conceptline z 2006 roku (koniec produkcji przedlifta). I jest ku temu wiele dowodów na forum w postaci zdjęć turanów z tego rocznika i w wyszukiwarce obrazków od google.
Też zerknołem do fachowej literatury i muszę zwrócić honor koledze turek :bry:
diesel
Początkujący

A tak w ogóle to HID'y powinno się przekodowywać w bordnetzie czy nie??
Awatar użytkownika
winetu_vip
Zaawansowany

diesel pisze:A tak w ogóle to HID'y powinno się przekodowywać w bordnetzie czy nie??
Nic nie kodujesz. Podłączasz i działa.
Awatar użytkownika
turek
Specjalista
Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
Imię:: Michal
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Post autor: turek »

no właśnie miałem chyba te reflektory z postojówką w komorze od drogowych
winetu_vip pisze:diesel napisał(a):
A tak w ogóle to HID'y powinno się przekodowywać w bordnetzie czy nie??

Nic nie kodujesz. Podłączasz i działa.
Dokładnie a nawet nie powinno się nic zmieniać w ustawieniach chyba ze wszystko jest jak w oryginale (reflektory,instalacja,czujniki poziomu ) jedyny błąd jaki może wywalić to jest wtedy jak zapalimy światła na przełączonej manetce na drogowe i wtedy nawet po wyłączeniu drogowych nie działają mijania(ksenony) trzeba wyłączyć i włączyć normalnie pokrętłem i wszystko wraca do normy :mrgreen: (a i występuje ten problemik tylko przy uruchamianiu silnika w czasie jazdy wszystko działa cacy :mrgreen: )

-- 3 maja 2014, o 12:00 --
winetu_vip pisze:shaman82 napisał(a):
Tutaj muszę was wyprostować. Światła ze zintegrowanym światłem postojowym nagminnie były wkładane do Conceptline z 2006 roku (koniec produkcji przedlifta). I jest ku temu wiele dowodów na forum w postaci zdjęć turanów z tego rocznika i w wyszukiwarce obrazków od google.

Też zerknołem do fachowej literatury i muszę zwrócić honor koledze turek :bry:

Człowiek cale życie się uczy a i tak wszystkiego nie ogarnie :mrgreen:
Awatar użytkownika
winetu_vip
Zaawansowany

turek pisze: jedyny błąd jaki może wywalić to jest wtedy jak zapalimy światła na przełączonej manetce na drogowe i wtedy nawet po wyłączeniu drogowych nie działają mijania(ksenony) trzeba wyłączyć i włączyć normalnie pokrętłem i wszystko wraca do normy (a i występuje ten problemik tylko przy uruchamianiu silnika w czasie jazdy wszystko działa cacy )
Potwierdzam :)
diesel
Początkujący

Jestem już po zabiegu wymiany odbłyśników na soczewkę. Da radę zrobić to bez rozklejania lampy, wszystko ładnie wchodzi i wychodzi przez tylną pokrywę. Zwrócić trzeba uwagę aby zamienić spinki, które trzymają "kulkę" od silniczka regulacji wysokości świateł na "stare" z odbłyśników, gdyż przy oryginalnym xenonie występują silniczki krokowe, które mają większą średnicę "kulki". Sterowanie elektromagnesem odpowiadającym za opadanie przesłony (bi-xenon) podłączyłem przy oprawce żarówki od świateł drogowych. Jak kolega winetu_vip pisał kilka postów wcześniej elektromagnes odpowiadający za otwieranie przesłony jest dwu cewkowy i powinno się to zrobić fachowo na przekaźniku, ja podłączyłem tylko jedną z cewek (tą, która szybciej otwiera-kabelek koloru czarnego).
Jeśli chodzi o przetwornice, to zdecydowałem się na droższą opcję i zakupiłem zestaw "CanBus" i umieściłem ją na zewnątrz lampy przyklejając ją do pokrywy lampy na mocną taśmę dwustronną. Oryginalne przetwornice montowane są od spodu lampy, jest tam sporo miejsca jednak ja chciałem mieć dostęp do przetwornicy bez zdejmowania zderzaka.
Kodowanie bordnetz... Teoretycznie nie powinno się nic zmieniać w kodowaniu przy montażu zestawu HID, jednak w moim przypadku xenony nie zawsze "startowały" , więc eksperymentowałem z różnymi kodowaniami, i wyszło na to, że po zakodowaniu w sterowniku "świateł bi-xenonowych" lampy startują za każdym razem bez problemów. Ponad to po zakodowaniu nie występuje u mnie błąd opisany w poście wyżej.
Mam nadzieję, że komuś przydadzą się te informacje. :)
PS Powyższy opis dotyczy TYLKO lamp firmy AL.
Awatar użytkownika
scenic
Użytkownik
Auto:: 1T1, 1,9TDI 2003
Imię:: Radek
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 14 razy
Kontakt:

Post autor: scenic »

:ok:
Nie dyskutuj z idiotą !!!
Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem..

Zobacz profil mojego auta na Driiive.com
Awatar użytkownika
winetu_vip
Zaawansowany

diesel pisze:ak kolega winetu_vip pisał kilka postów wcześniej elektromagnes odpowiadający za otwieranie przesłony jest dwu cewkowy i powinno się to zrobić fachowo na przekaźniku, ja podłączyłem tylko jedną z cewek (tą, która szybciej otwiera-kabelek koloru czarnego).
No i tu zrobiłeś błąd! To właśnie ta część cewki MUSI BYĆ ROZŁĄCZONA po odchyleniu przesłony!!! Przy dłuższej jeździe na św drogowych spali się. Może dojść nawet do zablokowania trzpienia od przełony i zostaniesz ze św drogowymi!!
P.S.
Ten układzik elektroniczny jest prosty jak budowa cepa i zrobi go każdy kto ma jakieś tam pojęcie o elektryce i elektronice.
diesel
Początkujący

Konsultowałem sprawę telefonicznie z gościem, który przez ponad 10 lat zajmował się przeróbką każdych możliwych lamp i mówił, że owszem zdarzają się soczewki z dwu cewkowym elektromagnesem, ale on podłączał zawsze tylko jeden, który szybciej otwiera.
Poza tym testowałem to jeszcze "na stole" i przy podłączeniu tylko czarnego i + mniej się grzało niż przy samym brązowym, lub zmostkowanym brązowym i czarnym.
PS z elektroniki jestem noga więc takie a nie inne rozwiązanie ;)
Awatar użytkownika
winetu_vip
Zaawansowany

Ja też na stole to przerabiałem i uważam, że jest to błędem i po czasie ( zależne od korzystania ze św drogowych) uszkodzi to cewkę. Elektronika to mój dobry brat ;)
Ale ważne, że mod udany. Napisz kolego jakie żarniki zastosowałeś bo chyba nie napisałeś albo ja prześlepłem ;) ?
ODPOWIEDZ