rock4 pisze:
Podczas I OZTKP w Borkach zdecydowałem się (zupełnie nie planowanie) na wymianę Bordnetz'a (do tej pory by w samochodzie zainstalowana była wersja 17 bitowa, która nie pozwala chociażby na zakodowanie świateł w wersji Północno-Amerykańskiej). Po tej modyfikacji w dzień pięknie świecą światła mijania - tylko mijania z przodu.
ja mam też wersję 17 bajtową i u mnie sie wszystko ładnie koduje...
Dodi, właśnie ten fakt też zastanawiał np. Muti'ego który zmieniał kodowanie jeszcze podczas I spotu w Legnicy (chyba to był listopad 2011). Długo by opowiadać... Teraz nowy Bordnetz więc i nowe możliwości Plany to światła ledowe do jazdy dziennej (ze S(z)kody RS). Mam nadzieje, że realizacja nastąpi szybciej niż następny Zlot
Pytasz jak się jeździ...? Przecież jechaliśmy pierwszego dnia po "zaopatrzenie" na ognisko
Ale jeśli nie zanotowałeś wrażeń z jazdy to powiem tak. Jak kupiłem felgi z oponami od kumpla z Passata B6 opony juz były (2x Pirelli - do tej pory jeżdżą, i 2x Dunlop - już poszły na śmietnik) w rozmiarze 215/55/16 97W. Po jednym sezonie wspomniane wcześniej Dunlopy zostały wymienione na ContiPremium w rozmiarze takim jak wyżej tylko z indeksem 91H - i tu już jest poprawa bo znacznie lepiej amortyzują wszelkie nierówności. Obecnie Pirellki mam założone na tylnej osi i czuć różnicę przy tłumieniu wszelkich dziur na przedniej osi i tylnej. Indeks 91 - jest dla Tourana jak najbardziej wystarczający.
Co do przyczepności to nie zawiodły ani razu na zakrętach, choć bądźmy szczerzy - nie wjeżdżam w zakręty z prędkością 160 km/h i więcej. Myślę że przy moich prędkościach spokojnie rozmiar 205 też sobie poradzi. Bo taki rozmiar mam zamiar założyć gdy zjadą się wszystkie 4 gumki (pewnie na koniec przyszłego sezonu). Dodatkowo różnica cenowa pomiędzy oponami 215 a 205 (przy tych samych modelach) jest głównym składnikiem mojej decyzji .
Dodi, czy lepiej będzie wyglądał...? Przyznam, że lubię patrzyć na swojego Tourana widząc z tyłu takie szerokie opony ale ekonomia bierze górę... Co do spalania o którym pisze niko02, to też mam nadzieję że odbije się to pozytywnie na niższych kosztach paliwa, choć uważam że nie jest źle teraz (zimą mam szerokość 195 i spalanie w trasie prawie identyczne - jednak zimą to pracuje dogrzewacz który "swoje" bierze )