przeczesałem jeszcze inne wątki i fora. jeśli chciałbym się bawić w naprawę/wymianę to i tak muszę zdobyć cały magiel, bo czujnik sam jako zamiennik nie występuje - z tego co zrozumiałem.
zatem jeśli dobrze myślę, to muszę ustalić jaką maglownice mam u siebie, kupić całość (lub bez silnika), najlepiej 2 generacji (czyli 1K1.909.144.E do M) bo ta nie ma jeszcze czujnika kąta skrętu tylko współgra z tym po kierownica, i przełożyć.
brzmi prosto...
-- So lip 29, 2017 16:52 --
A nie da się tego badziewia poprostu dezaktywować żeby nie siało błędem po desce?
Skoro wszystko działa prawidłowo (teoretycznie) to za co jest odpowiedzialny ten czujnik lub na czego pracę może niekorzystnie wpływać?
Witam serdecznie wszystkich.
Panowie i Panie może jakieś ciekawe podpowiedzi w takiej sprawie.
Po wymianie piasty w przednim lewym kole zapaliła się kontrolka wspomagania na czerwono (może to być związane z wymianą piasty czy tylko zwykły przypadek).
Ciekawa jest sprawa, że wspomaganie działa jak działało tylko problem polega na tym, że nie można skasować błędu (00573 - Steering Torque Sensor G269). Wykonane ponowne adaptacje czujnika G 85 i nadal nie można skasowac błędu. Sprawa przedstawia się nastepujaco po skasowaniu błędu nie pojawia się ponownie dopóki nie zgaszę silnika i nie przekręce stacyjk ponownie. Gdy błąd skasuje na pracujacym silniku moge jeżdzic błąd nie wyskakuje wspomaganie jest.
Błąd kasuje wyłączam stacyjkę, włączam ponownie i odrazu pojawia się czerwona kierownica.
Akumulator naładowany, przewody sprawdzone, bezpieczniki sprawdzone więc co jeszcze ?
Z góry dziękuje za wskazówki.
Jeśli przed geometrią się nic nie świeciło to wszystko wskazuje że została uszkodzona maglownica.
Nic z tym nie zrobisz, Jedynie wymiana . Sam czujnik się da wymienić ale ....no własnie, skąd go wziąć itd.
Jeśli przewody zasilania są ok to cudów nie ma.
Możliwe że szarpali piastą na prawo i lewo kręcąc zwrotnicą lub uderzali solidnie młotkiem po drążkach.
Nie jesteś pierwszy i nie ostatni z powitaniem na liczniku po takiej naprawie.
dexter23pl pisze:Możliwe że szarpali piastą na prawo i lewo kręcąc zwrotnicą lub uderzali solidnie młotkiem po drążkach.
Nie jesteś pierwszy i nie ostatni z powitaniem na liczniku po takiej naprawie.
też jestem tego zdania , a przypadki jak skopiowane z książki jeden po drugim taki sam
Dzięki. Kurde dasz coś do zrobienia to znowu drugie zepsują. To jednym zdaniem magiel do wymiany albo przyzwyczaić się do czerwonej kontrolki. A le ten czujnik jest na maglu czyli silnika nie potrzebuje, możne uda się dokupić jakiś magiel.
-- 29 sie 2017, o 13:39 --
Drążąc dalej temat to może ktoś się orientuje czy jak kupie magla od wersji angielskiej to czy sam czujnik kąta skrętu będzie pasował do wersji europejskiej. Jeszcze jedno pytanko gdzie odczytam numer maglownicy?
Witam. Mam pytanie czy da radę sprawdzić działanie maglownicy przed montażem do auta? Pytam ponieważ moja ma lekko zajęty drążek (pochodzi z auta powypadkowego)
dzwonek17 pisze:Dzięki. Kurde dasz coś do zrobienia to znowu drugie zepsują. To jednym zdaniem magiel do wymiany albo przyzwyczaić się do czerwonej kontrolki. A le ten czujnik jest na maglu czyli silnika nie potrzebuje, możne uda się dokupić jakiś magiel.
autoscan wklej CAŁY, bo 2003/4 miały magle pierwszej generacji
Witam
Od niedawna dochodza mnie dziwne dziweki z kierownicy taki dziwny szum przy skrecaniu kierownica plus co jakis czas trzask metalowy tak jakby cos przeskawiwalo bylem u jednego z mechanikow i mowil ze maglownica do regemeracji jak myslicie trafna diagnoza? Dodam ze troche mi sie pali bo 16 wrzesnia wyjezdzam autem do wloch i musze szbko sie tego pozbyc