Brak ogrzewania
- witek271
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1.9 TDI
- Imię:: Witek
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 10 razy
Re: Brak ogrzewania
I do tego dzisiaj doszedłem
Włożyłem swoje długie palce w wylot na nogi i czuć zmianę ciepło - zimno czyli tak jak by właśnie nagrzewnica nie oddawała ciepła choć rurki parzą mam całe ręce poparzone
Tak jak by nagrzewnica z lewej strony grzała lekko a z prawej wcale
Skoro wszyscy mamy to samo rurki gorace a ciepłą nie ma to znaczy że coś jest nie tak z nagrzewnicą lub klapy od temperatury się żle otwierają albo klapy od chłodzenia się nie zamykają
Nie mam więcej pomysłów
Włożyłem swoje długie palce w wylot na nogi i czuć zmianę ciepło - zimno czyli tak jak by właśnie nagrzewnica nie oddawała ciepła choć rurki parzą mam całe ręce poparzone
Tak jak by nagrzewnica z lewej strony grzała lekko a z prawej wcale
Skoro wszyscy mamy to samo rurki gorace a ciepłą nie ma to znaczy że coś jest nie tak z nagrzewnicą lub klapy od temperatury się żle otwierają albo klapy od chłodzenia się nie zamykają
Nie mam więcej pomysłów
-
dkowal91
- Początkujący
- Auto:: Touran, 2.0 TDI BMM, 2006
- Imię:: Dawid
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Masz takie same objawy jak ja, identyczne, ja również nagrzewnicę przy prawej stronie mam tylko ciepła, a nie gorącą, ale parę postów wcześniej zostałem zgaszony
jak pisałem o nagrzewnicy i dociekałem rozwiązania, bo już nie mogłem oczekiwać na pomoc, bo nikt nie odpisywał, chociaż wrzucałem również zdjęcia z temperaturami i ustawieniami klap... aczkolwiek, chciałbym żeby wymiana nagrzewnicy była kwestią ostateczną.....Muti pisze:Ja dopuszczam. Za to Ty nie. To nie duży Fiat, żeby się nagrzewnica zapychala. Jak jest G12 i nie kombinowane to nie ma szans.
- witek271
- Przeglądacz
Z tego co widzę można ją wyciągnąć bez darcia dechy ale łapy odrapane na pewno będą Jak nikt nie znajdzie pomysłu to i tak ją wyciągnę żeby zobaczyć na te klapy
Musiała by być strasznie zapchana żeby wcale nie grzać Faktycznie we fiatach to była dość częsta usterka
-- Śr wrz 13, 2017 18:53 --
Dla potomnych kolejny fajny obrazek silniczków klap

Musiała by być strasznie zapchana żeby wcale nie grzać Faktycznie we fiatach to była dość częsta usterka
-- Śr wrz 13, 2017 18:53 --
Dla potomnych kolejny fajny obrazek silniczków klap

-
dkowal91
- Początkujący
- Auto:: Touran, 2.0 TDI BMM, 2006
- Imię:: Dawid
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
z tego co się orientuję, bez darcia dechy jak to nazwałeś się nie obędzie... więc jak wytłumaczysz fakt że rurki gorące a nagrzewnica nie w całości??
- turek
- Specjalista
- Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
- Imię:: Michal
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
Ale w tamtych latach borygo to był już luxus bo wszyscy lali kranówkewitek271 pisze:Musiała by być strasznie zapchana żeby wcale nie grzać Faktycznie we fiatach to była dość częsta usterka
Zdjąć przewody z nagrzewnicy,płukanko octem,kwaskiem,specjalna chemia albo czym tam kto chce,wcześniej można by jeszcze założyć węża z bieżącą wodą i zobaczyć co wyleci i z jakim ciśnieniem
- turek
- Specjalista
- Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
- Imię:: Michal
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
Jak nagrzewnica drożna i silniczki działają (i poruszają prawidłowo klapami, nie mylić z cięgnami) to jak może nie grzać 
- witek271
- Przeglądacz
Przecież silniki poprzez cięgna przesuwają klapamiturek pisze:Jak nagrzewnica drożna i silniczki działają (i poruszają prawidłowo klapami, nie mylić z cięgnami) to jak może nie grzać
- hagio
- Expert
- Auto:: TRENDLINE 2.0 16V BKD2005
- Imię:: BARTOSZ
- Podziękował: 276 razy
- Otrzymał podziękowań: 153 razy
- Kontakt:
Jesli nie ma wpływu to czego dotyczy błąd?witek271 pisze:Jest tylko błąd 01274 ale on raczej nie ma wpływu na ogrzewanie
01274 - air flow flap positioning motor (v71) 41-10 - blocked or no voltage - intermittent
I tak samo ten
01809 - actuating motor for temperature flap left (v158)
Wygoogluj oba błędy i poczytaj.
- witek271
- Przeglądacz
Tylko jak napisałem wyżej błędów już nie ma bo klapy zostały rozruszane i wszystkie działają jak np na filmie pokazanym powyżejhagio pisze:Jesli nie ma wpływu to czego dotyczy błąd?witek271 pisze:Jest tylko błąd 01274 ale on raczej nie ma wpływu na ogrzewanie
01274 - air flow flap positioning motor (v71) 41-10 - blocked or no voltage - intermittent
I tak samo ten
- hagio
- Expert
- Auto:: TRENDLINE 2.0 16V BKD2005
- Imię:: BARTOSZ
- Podziękował: 276 razy
- Otrzymał podziękowań: 153 razy
- Kontakt:
To że cięgna pracują to nie znaczy że klapka się rusza. Może jest uszkodzona przekładnia......? Błędu nie będzie..... oraz grzania. Sprawdź organoleptycznie czy fizyczne klapki pracują.witek271 pisze:Tylko jak napisałem wyżej błędów już nie ma bo klapy zostały rozruszane i wszystkie działają jak np na filmie pokazanym powyżejhagio pisze:Jesli nie ma wpływu to czego dotyczy błąd?witek271 pisze:Jest tylko błąd 01274 ale on raczej nie ma wpływu na ogrzewanie
I tak samo ten
Ostatnio zmieniony sob wrz 16, 2017 15:04 przez hagio, łącznie zmieniany 1 raz.
- witek271
- Przeglądacz
Sciągałem cięgna i ruszałem klapami ręcznie i słychać że się zamykają i otwierają Nawet czuć zmianę temperatury Dziś jest zimno i jest to bardzo odczuwalne ale to tylko lekko ciepłe powietrze