Czujniki parkowania / cofania - na co zwrócić uwagę

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
peterb
Władca postów
Auto:: 1.4 TSI DSG HL 2016
Imię:: Piotr
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: peterb »

Miki76 pisze:koledzy czy ktoś kupował już czujniki parkowania firmy valeo bo przymierzam się do kupna

Ja mam założone u siebie. Ogólnie jestem z nich zadowolony. Jedyny minus to taki, że jak pada deszcz to po wrzuceniu wstecznego czujniki już piszczą mimo że za autem nic nie ma. Ale o tym to nawet producent informuje w instrukcji obsługi.
PPD
Obrazek

Obrazek
Piotr1979
Specjalista
Auto:: Touran
Imię::
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: Piotr1979 »

peterb pisze:
Miki76 pisze:koledzy czy ktoś kupował już czujniki parkowania firmy valeo bo przymierzam się do kupna

Ja mam założone u siebie. Ogólnie jestem z nich zadowolony. Jedyny minus to taki, że jak pada deszcz to po wrzuceniu wstecznego czujniki już piszczą mimo że za autem nic nie ma. Ale o tym to nawet producent informuje w instrukcji obsługi.
W oryginalnym zestawie czujników (zamontowanym od nowości) raz jedyny ale się zdarzyło, że po deszczu czujniki zwariowały w taki sam sposób. Opryskałem czujniki płynem z detergentem, przepłukałem wodą i wszystko wróciło do normy- nadal były mokre.
Szukajcie a znajdziecie.
Awatar użytkownika
Miki76
Auto:: Touran 1,9 BXE 133KM 2006
Imię:: Damian
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowań: 194 razy

Post autor: Miki76 »

kurcze a mnie zapewniają że są lepsze od innych i nie działa na nie woda a inne przemakają i robi się zwarcie cena za nie 470zł oczywiście przód i tył tak mi powiedział mój elektryk a może macie jakieś tańsze sprawdzone
Awatar użytkownika
Kris_Poland
Przeglądacz

Post autor: Kris_Poland »

czy posiadajac wersje basic z 2003 roku mozna zakupic z allegro czujniki z wersji po lifcie lub przed i zamontowac i zaadopotowac sterowniki? czy jakies dodatkowe zakupy sa konieczne?
Awatar użytkownika
Miki76

mam jeszcze jedno pytanie do znawców tematu czy da się zamontować oryginalny zestaw cofania na pewno będzie potrzebny sterownik okablowanie oraz czujniki czy może coś jeszcze :?: ogólnie chodzi mi o to czy koszt nie będzie podobny
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista
Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
Imię:: Andrz3j
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 101 razy

Post autor: andrz3j »

Kris_Poland pisze:czy posiadajac wersje basic z 2003 roku mozna zakupic z allegro czujniki z wersji po lifcie lub przed i zamontowac i zaadopotowac sterowniki? czy jakies dodatkowe zakupy sa konieczne?
Musisz miec zderzak wraz z mocowaniami do czujnikow, czujniki z wiazka, centralke do czujnikow i poprowadzic kabel od centralki do przodu auta.
Zderzak poliftowy mam (oddam za 30 pln) ale odbior osobisty.
Mój Touran

...tylko PB98
Obrazek
Awatar użytkownika
Miki76

andrz3j pisze:Zderzak poliftowy mam (oddam za 30 pln) ale odbior osobisty.
a z kąd dokładnie jesteś??
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista

Zderzak mam w miejscowosci Babimost ok 20 km od Wolsztyna. Jak jestes chetny, zdjecia moge podeslac na priv.Wiecej info i szczegóły na priv aby nie zaśmiecać forum.
Kolor nawet powinien podpasowac: "majonezowy" :)
Mój Touran

...tylko PB98
Obrazek
Awatar użytkownika
Miki76

andrz3j pisze:Zderzak mam w miejscowosci Babimost ok 20 km od Wolsztyna. Jak jestes chetny, zdjecia moge podeslac na priv.Wiecej info i szczegóły na priv aby nie zaśmiecać forum.
Kolor nawet powinien podpasowac: "majonezowy" :)
ok to podeślij mi te fotki
Awatar użytkownika
Kris_Poland
Przeglądacz

na allegro sa wiazki z czujnikami, uzywki, wyglada to na komplet, czyli wystarczy przewiercic dziury i zamontowac, dokupic centralke i podlaczac? centralka do czujnikow jest jedna czy jest kuilka typow ktore roznie wspolpracuja ? jaki jest oreintacyjny koszt? z tego co wyczytalem do sie to podpiac do radia rcd310 ?
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista

Kriss aby zamontowac ori czujniki musisz miec mocowanie w zderzaku (uchwyt czujnika), czyli generalnie, zderzak ori z otworami. Postaram sie w piatek przeslac zdjecia jak to wyglada z bliska.
Mój Touran

...tylko PB98
Obrazek
Awatar użytkownika
Kris_Poland
Przeglądacz

andrz3j pisze:Kriss aby zamontowac ori czujniki musisz miec mocowanie w zderzaku (uchwyt czujnika), czyli generalnie, zderzak ori z otworami. Postaram sie w piatek przeslac zdjecia jak to wyglada z bliska.
mysle ze dobrze sie rozumiemy, albo do dzis jestem w bledzie..
w czyjnikach dostepnych na alleg.. sa kolnierze, zwal jak zwal
czyli wystarczy przewiercic nominalne otwory, umiejscowic je i podlaczyc?

byc moze myslimy o tym samym a mowimy o czyms innym?:)
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista

Kriss Poland jeśli mówimy o ori VW jakie montowane są fabrycznie to potrzebny jest zderzak z mocowaniami do czujników.
Jeśli mówimy o dokładanych np. Valeo, Amervox, Parktronik itd to wystarczy wywiercic otwory i podłączyć. (patrz mój manual o montażu czujnikow parkowania http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?t=3064 )

P.S. Jak wyglądaja mocowania do czujników w ori zderzaku postaram się dzisiaj wrzucic fotki

Tak wygląda uchwyt czujnika ori w zderzaku

Obrazek

IMO przy czujnikach ori z takimi mocowaniami belka pod zderzakiem nie moze byc z "wytloczki" tylko "rurowa" (jak przy zderzakach z hakiem lub pelna belka).
Mój Touran

...tylko PB98
Obrazek
Awatar użytkownika
arczi
Auto:: 1T2 2.0 TDI BMM,2010
Imię:: Arek

Post autor: arczi »

Witam
Panowie mam pytanie odnośnie czujników. Mam orginalnie montowane z OPS na tył i jeden mi świruje ale nie wywala błędu. Czujniki mam o numerze 7L5919275B.
Czy będzie pasował czujnik z numerem 7L5919275 czy musi być jeszcze z literką???
lock00
Władca postów
Auto:: 1T1
Imię:: -
Podziękował: 32 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Post autor: lock00 »

I ja odświeżę temat... konkretnej odpowiedzi nie wyczytałem... myślę nad zakupem nie oryginalnych czujników parkowania, co polecicie, najlepiej aby czujniki byly kompletne włącznie z nasadką do przewiercenia, nie mówię juz o plug & play ,bo musiałbym mieć odpowiedni zderzak, więc zostaje zrób to sam ;)
ODPOWIEDZ