Miki76 pisze:koledzy czy ktoś kupował już czujniki parkowania firmy valeo bo przymierzam się do kupna
Ja mam założone u siebie. Ogólnie jestem z nich zadowolony. Jedyny minus to taki, że jak pada deszcz to po wrzuceniu wstecznego czujniki już piszczą mimo że za autem nic nie ma. Ale o tym to nawet producent informuje w instrukcji obsługi.
Miki76 pisze:koledzy czy ktoś kupował już czujniki parkowania firmy valeo bo przymierzam się do kupna
Ja mam założone u siebie. Ogólnie jestem z nich zadowolony. Jedyny minus to taki, że jak pada deszcz to po wrzuceniu wstecznego czujniki już piszczą mimo że za autem nic nie ma. Ale o tym to nawet producent informuje w instrukcji obsługi.
W oryginalnym zestawie czujników (zamontowanym od nowości) raz jedyny ale się zdarzyło, że po deszczu czujniki zwariowały w taki sam sposób. Opryskałem czujniki płynem z detergentem, przepłukałem wodą i wszystko wróciło do normy- nadal były mokre.
kurcze a mnie zapewniają że są lepsze od innych i nie działa na nie woda a inne przemakają i robi się zwarcie cena za nie 470zł oczywiście przód i tył tak mi powiedział mój elektryk a może macie jakieś tańsze sprawdzone
czy posiadajac wersje basic z 2003 roku mozna zakupic z allegro czujniki z wersji po lifcie lub przed i zamontowac i zaadopotowac sterowniki? czy jakies dodatkowe zakupy sa konieczne?
mam jeszcze jedno pytanie do znawców tematu czy da się zamontować oryginalny zestaw cofania na pewno będzie potrzebny sterownik okablowanie oraz czujniki czy może coś jeszcze ogólnie chodzi mi o to czy koszt nie będzie podobny
Kris_Poland pisze:czy posiadajac wersje basic z 2003 roku mozna zakupic z allegro czujniki z wersji po lifcie lub przed i zamontowac i zaadopotowac sterowniki? czy jakies dodatkowe zakupy sa konieczne?
Musisz miec zderzak wraz z mocowaniami do czujnikow, czujniki z wiazka, centralke do czujnikow i poprowadzic kabel od centralki do przodu auta.
Zderzak poliftowy mam (oddam za 30 pln) ale odbior osobisty.
Zderzak mam w miejscowosci Babimost ok 20 km od Wolsztyna. Jak jestes chetny, zdjecia moge podeslac na priv.Wiecej info i szczegóły na priv aby nie zaśmiecać forum.
Kolor nawet powinien podpasowac: "majonezowy"
andrz3j pisze:Zderzak mam w miejscowosci Babimost ok 20 km od Wolsztyna. Jak jestes chetny, zdjecia moge podeslac na priv.Wiecej info i szczegóły na priv aby nie zaśmiecać forum.
Kolor nawet powinien podpasowac: "majonezowy"
na allegro sa wiazki z czujnikami, uzywki, wyglada to na komplet, czyli wystarczy przewiercic dziury i zamontowac, dokupic centralke i podlaczac? centralka do czujnikow jest jedna czy jest kuilka typow ktore roznie wspolpracuja ? jaki jest oreintacyjny koszt? z tego co wyczytalem do sie to podpiac do radia rcd310 ?
Kriss aby zamontowac ori czujniki musisz miec mocowanie w zderzaku (uchwyt czujnika), czyli generalnie, zderzak ori z otworami. Postaram sie w piatek przeslac zdjecia jak to wyglada z bliska.
andrz3j pisze:Kriss aby zamontowac ori czujniki musisz miec mocowanie w zderzaku (uchwyt czujnika), czyli generalnie, zderzak ori z otworami. Postaram sie w piatek przeslac zdjecia jak to wyglada z bliska.
mysle ze dobrze sie rozumiemy, albo do dzis jestem w bledzie..
w czyjnikach dostepnych na alleg.. sa kolnierze, zwal jak zwal
czyli wystarczy przewiercic nominalne otwory, umiejscowic je i podlaczyc?
byc moze myslimy o tym samym a mowimy o czyms innym?:)
Kriss Poland jeśli mówimy o ori VW jakie montowane są fabrycznie to potrzebny jest zderzak z mocowaniami do czujników.
Jeśli mówimy o dokładanych np. Valeo, Amervox, Parktronik itd to wystarczy wywiercic otwory i podłączyć. (patrz mój manual o montażu czujnikow parkowania http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?t=3064 )
P.S. Jak wyglądaja mocowania do czujników w ori zderzaku postaram się dzisiaj wrzucic fotki
Tak wygląda uchwyt czujnika ori w zderzaku
IMO przy czujnikach ori z takimi mocowaniami belka pod zderzakiem nie moze byc z "wytloczki" tylko "rurowa" (jak przy zderzakach z hakiem lub pelna belka).
Witam
Panowie mam pytanie odnośnie czujników. Mam orginalnie montowane z OPS na tył i jeden mi świruje ale nie wywala błędu. Czujniki mam o numerze 7L5919275B.
Czy będzie pasował czujnik z numerem 7L5919275 czy musi być jeszcze z literką???
I ja odświeżę temat... konkretnej odpowiedzi nie wyczytałem... myślę nad zakupem nie oryginalnych czujników parkowania, co polecicie, najlepiej aby czujniki byly kompletne włącznie z nasadką do przewiercenia, nie mówię juz o plug & play ,bo musiałbym mieć odpowiedni zderzak, więc zostaje zrób to sam