TOURAN 2015 (5T1)

Nowości ze świata motoryzacji
toomas08
Użytkownik
Auto:: VW Touran 1.4 TSI 2018
Imię:: Tomasz
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Re: TOURAN 2015 (5T1)

Post autor: toomas08 »

Lukaszn pisze:Tak, kierowca ma przycisk blokady, obok przycisków sterowania szybami.
Działa to tak ze po aktywowaniu blokady tylko kierowca steruje tylnymi szybami
Ok bo już się przestraszyłem tym co Gandalf napisał bo akurat blokady okien używam często :)

-- Pn lut 12, 2018 10:08 --

Powiedzcie mi jeszcze z doświadczenia - czy uważacie, że gniazdko 230V jest przydatne? Naładuje przez to np. laptopa?
--
Obrazek
Awatar użytkownika
Gandalf
Użytkownik
Auto:: Touran 1.4 TSI HL 2016
Imię:: Jarek
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowań: 49 razy

Post autor: Gandalf »

[quote="toomas08"][quote="Lukaszn"]Tak, kierowca ma przycisk blokady, obok przycisków sterowania szybami.
Działa to tak ze po aktywowaniu blokady tylko kierowca steruje tylnymi szybami[/quote]

Ok bo już się przestraszyłem tym co Gandalf napisał bo akurat blokady okien używam często :)

-- Pn lut 12, 2018 10:08 --

Powiedzcie mi jeszcze z doświadczenia - czy uważacie, że gniazdko 230V jest przydatne? Naładuje przez to np. laptopa?[/quote]

U mnie nie ma przycisku od blokady tylnych okien. W tym miejscu są przyciski od elektronicznej blokady tylnych drzwi.

Myślę, że gniazdko 230V jest przydatne. Trzeba tylko pamiętać, że ma ograniczenie mocy do 150W.

Nie mam go niestety i bardzo żałuję szczególnie z tego powodu, że oznacza to również brak latarki/lampki w bagażniku.

Do ładowania laptopa używam urządzenia Innergie (mCube 90 watt mocy) z wymiennymi końcówkami do różnych komputerów. Ładuje sprawnie i szybko.
toomas08
Użytkownik

Gandalf pisze:
U mnie nie ma przycisku od blokady tylnych okien. W tym miejscu są przyciski od elektronicznej blokady tylnych drzwi.
Czyli nie da się zablokować otwierania szyb z tyłu?
--
Obrazek
Lukaszn
Przeglądacz
Auto:: Touran III,1.4 TSI DSG
Imię:: Łukasz
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Post autor: Lukaszn »

toomas08 pisze: Czyli nie da się zablokować otwierania szyb z tyłu?
Nie da się gdy ma się pakiet rodzinny z elektroniczną blokadą tylnych drzwi.
Bez tego pakietu i ze zwykłą manualną blokadą tylnych drzwi da się blować otwieranie tylnych szyb. Mam nadzieję, że to info pomoże Ci w wyborze :)
toomas08
Użytkownik

Lukaszn pisze:
Bez tego pakietu i ze zwykłą manualną blokadą tylnych drzwi da się blować otwieranie tylnych szyb. Mam nadzieję, że to info pomoże Ci w wyborze :)
No to lipa trochę bo pakiet rodzinny chce ze wzgledu na rolety na szybach....No to mam myślenie a chcialem jutro zamówienie zrobić.

Nabazgrane z telefonu
--
Obrazek
Lukaszn
Przeglądacz

toomas08 pisze:
Lukaszn pisze:
No to lipa trochę bo pakiet rodzinny chce ze wzgledu na rolety na szybach....No to mam myślenie a chcialem jutro zamówienie zrobić.

Nabazgrane z telefonu
Rolety pewnie nie są do pogardzenia ale pakiet dość drogi i zabiera użyteczna funkcje. Nie tragizowalbym z braku roletek. Zawsze mozna cos bardziej prostego zalozyc lub nawet przykleic z allegro za kilka lub kilkadziesiat pln
elkrecik
Przeglądacz
Auto:: Touran 1.8 TSI
Imię:: Krzysiek
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Post autor: elkrecik »

Witam, już pisałem tu na forum w sprawie roletek: te w pakiecie rodzinnym są dość wąskie i słońce bokami wpada do środka. Firmowe rolety VW do Tourana do ponad 900 zł :omatko: Na necie znalazłem roletki dedykowane http://epc.net.pl/cortinillas/ rozmawiałem telefonicznie, do naszego najnowszego Tourana nie mają, ale chętnie zrobią jeżeli ktoś z klubowiczów by do nich podjechał i wtedy zrobiliby miarę i puścili do produkcji. Dodatkowo osoba która udostępni na chwilę auto do pomiarów, roletki dostanie za darmo. Może podjechałby ktoś ? Ja niestety mieszkam za daleko. Myślę że byłoby warto bo np. do nowego Golfa Sportsvana już w ofercie mają...
Awatar użytkownika
freebaby
Początkujący
Auto:: 5T1,CZDA(1.4tsi),2015
Imię:: Marek
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: freebaby »

U mnie blokada drzwi powoduje zarówno blokadę otwierania drzwi jak i opuszczania okien. Roletki są bardzo przydatne, pomimo tego ,ze nie zasłaniają całego okna to wystarczają aby nie świeciło słońce dzieciom w fotelikach.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
toomas08
Użytkownik

freebaby pisze:U mnie blokada drzwi powoduje zarówno blokadę otwierania drzwi jak i opuszczania okien. Roletki są bardzo przydatne, pomimo tego ,ze nie zasłaniają całego okna to wystarczają aby nie świeciło słońce dzieciom w fotelikach.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
No i taka informacja mnie cieszy. Ja tak mam teraz w moim reno. U mnie teraz roletki tez nie zasłaniają calego okna ale dzieci bardzo czesto je używają. Podane wyżej zasłonki na całe okna mozna sobie dokupic jak bedza w ofercie bo ok300 zl to nie tak drogo a na pewno sie przydadzą.

Nabazgrane z telefonu
--
Obrazek
Awatar użytkownika
Gandalf
Użytkownik
Auto:: Touran 1.4 TSI HL 2016
Imię:: Jarek
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowań: 49 razy

Post autor: Gandalf »

[quote="elkrecik"] Na necie znalazłem roletki dedykowane http://epc.net.pl/cortinillas/ rozmawiałem telefonicznie, do naszego najnowszego Tourana nie mają, ale chętnie zrobią jeżeli ktoś z klubowiczów by do nich podjechał i wtedy zrobiliby miarę i puścili do produkcji. .[/quote]

Miałem takie zasłonki w poprzednim samochodzie.

Mają jedną niezaprzeczalną zaletę - chronią przed słońcem na całej powierzchni szyby.

Mają też cały szereg wad:
- są praktycznie umieszczone na stałe tj. nie da się ich zakładać i zdejmować na bieżąco w zależności od potrzeby
- nie przepuszczają powietrza i szyby są notorycznie zaparowane a nie da się ich przetrzeć bo nie można łatwo zdjąć zasłonek
- z otwartych okien nie można skorzystać bo w środku jest siatka.

Dlatego też wziąłem te fabryczne roletki.

Nie są bez wad ale można je rozwijać/zwijać w razie potrzeby. Nie zasłaniają całej szyby i czasem jak się ich nie przytrzyma przy zwijaniu to potrafią wejść w głąb tapicerki.
Awatar użytkownika
KriSSo
Specjalista
Auto:: Golf MK7.5 variant
Imię:: Kris
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy
Kontakt:

Post autor: KriSSo »

A jednak, GPF pojawi się w benzynach już w tym roku, a konkretnie w przy zmianie rocznika modelowego 2019. Zatem zamawiam samochód w przyszłym tygodniu, jeśli chcę zdążyć wejść na taśmę produkcyjną przed zmianą czyli 22 tygodniem 2018. Tak to wygląda.
Obrazek
Obrazek
Lukaszn
Przeglądacz

KriSSo pisze:A jednak, GPF pojawi się w benzynach już w tym roku, a konkretnie w przy zmianie rocznika modelowego 2019. Zatem zamawiam samochód w przyszłym tygodniu, jeśli chcę zdążyć wejść na taśmę produkcyjną przed zmianą czyli 22 tygodniem 2018. Tak to wygląda.
Tak jak pisalem bylem tego prawie pewny:(
Dostales oficjalne potwierdzenie?
Awatar użytkownika
KriSSo
Specjalista
Kontakt:

Tak, o ile stanowisko dilera można uznać za oficjalne. Tak, dzwonili wczoraj i musimy działać w przyszłym tygodniu, żeby bez nerwów na spokojnie wstrzelić się w produkcję przed zmianą MY. Zatem mój Touranik będzie do kupienia nie wakacje/po wakacjach, tylko znacznie szybciej - okolice maja.
Obrazek
Obrazek
Lukaszn
Przeglądacz

Nie ma co plakac, wazne ze zdazysz. No i fajnie, ze jest forum i udalo mi sie poruszyc ten temat
Awatar użytkownika
KriSSo
Specjalista
Kontakt:

Tak, dziękuję, bo dzięki temu działamy od razu. Gdybym tego nie wiedział, to bym w błogiej nieświadomości czekał sobie do wakacji i zakupił benzynkę z filtrem na pokładzie. Zasadniczo, teraz też mam dpf i żadnych z nim problemów nigdy nie miałem, a touranek ma już 6 lat. Skoro jednak decyduję się na benzynkę, to chciałbym chociaż ten jeden element mieć z głowy.
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ