TOURAN 2015 (5T1)
- freebaby
- Początkujący
- Auto:: 5T1,CZDA(1.4tsi),2015
- Imię:: Marek
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Re: TOURAN 2015 (5T1)
znalazlem ciekawe watki dotyczace oswietlenia:
https://forum.vw-passat.pl/topic/55950- ... i-halogen/
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic574161.html
w skrócie wynika z nich, że led basic sa to zrodla ledowe z odblysnikiem, natomiast led top to zrodla ledowe z soczewka. zalety soczewek : to precyzyjny strumien wiazacy sie z tym, ze wystepuje dokladniejsze odciecie pola oswietlanego od pola cienia.
w skrócie wynika z nich, że led basic sa to zrodla ledowe z odblysnikiem, natomiast led top to zrodla ledowe z soczewka. zalety soczewek : to precyzyjny strumien wiazacy sie z tym, ze wystepuje dokladniejsze odciecie pola oswietlanego od pola cienia.
-
- Użytkownik
- Auto:: VW Touran 1.4 TSI 2018
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 8 razy
Czyli wg mnie podstawową różnicą/zaletą Top Led jest skrętna wiązka. Jak ktoś dużo po nocach jeździ to może to być fajna rzecz. W basic led zakręty są doświetlane halogenami?freebaby pisze:znalazlem ciekawe watki dotyczace oswietlenia:
-
- Przeglądacz
- Auto:: Touran III,1.4 TSI DSG
- Imię:: Łukasz
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowań: 9 razy
Tak w basicach powinno byc statyczne doswietlanie zakretow halogenami przeciwmglowymi.
I tu uwaga na wersje r-line gdyz nie ma przeciwmglowych przednich. Wtedy Top-y obowiazkowe!
I tu uwaga na wersje r-line gdyz nie ma przeciwmglowych przednich. Wtedy Top-y obowiazkowe!
-
- Przeglądacz
No chyba, że HL R-linetoomas08 pisze: więc problemu nie będzie

-
- Użytkownik
No takLukaszn pisze:No chyba, że HL R-linetoomas08 pisze: więc problemu nie będzie
R-line to pakiet a właściwie dwa (zewn/wewn) który można dołożyć do Highline lub Comfortline.

-- Wt lut 13, 2018 17:40 --
Się pochwalę..zamówienie złożone...Wstępny termin odbioru koniec kwietnia....

- KriSSo
- Specjalista
- Auto:: Golf MK7.5 variant
- Imię:: Kris
- Podziękował: 26 razy
- Otrzymał podziękowań: 82 razy
- Kontakt:
Prawdopodobnie nie będzie to white silver (chociaż wciąż biję się z myślami), ani R-Line.Lukaszn pisze:Czy bedzie Rline, white silver?
Będzie to pełne R, czyli mk7 MY2018 R variant, w kolorze deep black pearl, ale kolor jeszcze może ulec zmianie.
Postawiłem na 2.0 turboelkrecik pisze:Witam, a jaki silnik wybrałeś?

- KriSSo
- Specjalista
- Auto:: Golf MK7.5 variant
- Imię:: Kris
- Podziękował: 26 razy
- Otrzymał podziękowań: 82 razy
- Kontakt:
Ależ skąd. Od zawsze chciałem mieć trochę frajdy z jazdy oprócz przejazdu z punktu A do B. Natomiast od 20-paru lat marzyłem o Golfie GTI - zaczęło się od mk2 gti 16v, potem mk3, mk4, mk5 itd. Jak to w życiu bywa, długie lata nie było mnie stać na GTI, a gdy pojawiła się wreszcie szansa na zakup, to urodziły się również dzieci (wiadomo - najważniejszy skarb) i znowu z marzeń samochodowych nici. Niestety, samochód mogliśmy mieć tylko jeden, więc zakup GTI jako drugie auto nie wchodził w rachubę. Z tego powodu (dzieci) pojawił się Touran. Dla 2+2? Znakomite autoLukaszn pisze:Taki zwrot akcji?

A teraz bardziej poważnie - pisałem o tym, nawet w tym wątku, kilkakrotnie, że gdyby do Tourana można byłoby zamówić napęd 4x4 oraz motor 2.0 TSI 230 (z GTI), to wtedy w pakiecie R-line ........ wziąłbym Tourana. Tiguan, jako zamiennik, mi nie pasuje, a Passat jest trochę za duży. Optymalny to Golf variant i Touran.
-
- Przeglądacz
W 100% popieram mialem jeszcze 2 mies. temu Golfa Varianta (nie R) i od dawna marze o GTI. Variant dla 2+2 optymalny, tylko u mnie od niedawna 2+3.
Ale moze kiedys kupie GTI tylko dla siebie jako drugiego
, albo BMW 125, 140i np 
Ale moze kiedys kupie GTI tylko dla siebie jako drugiego

-
- Użytkownik
Ja zasmakowalem wygody jaką daja auta typu MPV i pomimo 2+2 postawilem na wiekszego Tourana.Lukaszn pisze:W 100% popieram mialem jeszcze 2 mies. temu Golfa Varianta (nie R) i od dawna marze o GTI. Variant dla 2+2 optymalny, tylko u mnie od niedawna 2+3.
Ale moze kiedys kupie GTI tylko dla siebie jako drugiego, albo BMW 125, 140i np
Nabazgrane z telefonu
-
- Początkujący
- Auto:: golf VI var 1.6 TDI 2011
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
A propos... Znalazłem ostatnio zdjęcia 5T1 w kolorze White Silver Metallic w pakiecie R-line - taki był mój faworyt do nadchodzącego zamówienia. Nie można go było nigdzie wygooglować, wcześniej podsyłałem zdjęcia Black Edition ale klasycznego R-line nigdzie nie było.
Zerknijcie:

Jestem rozczarowany... Kolor fajnie wygląda na Golfie R ale tu mi nie pasuje. Wróciłem od Białego i nie zawaham się go zamówić w sobotę
Zerknijcie:

Jestem rozczarowany... Kolor fajnie wygląda na Golfie R ale tu mi nie pasuje. Wróciłem od Białego i nie zawaham się go zamówić w sobotę

-
- Początkujący
- Auto:: LEON ST 1.4TSI 2016
- Imię:: Grzesiek
Szanowni,
mam pytanie do osób użytkujących 1.8TSI DSG - jak wygląda kwestia spalania w mieście? Realny wynik podejrzewam to 10l ?
Stoję w przededniu wymiany auta - 85% to Touran 1.8TSI DSG, aktualnie jeżdżę Leonem ST 1.4TSI 150KM DSG dynamika powinna być podoba, ale Leon potrafi zaskoczyć na plus
mam pytanie do osób użytkujących 1.8TSI DSG - jak wygląda kwestia spalania w mieście? Realny wynik podejrzewam to 10l ?
Stoję w przededniu wymiany auta - 85% to Touran 1.8TSI DSG, aktualnie jeżdżę Leonem ST 1.4TSI 150KM DSG dynamika powinna być podoba, ale Leon potrafi zaskoczyć na plus

-
- Przeglądacz
Tak spalanie będzie 10+ w mieście. Jeździłem takim w testówce. Niektórzy się pewnie ze mną nie zgodzą, ale w Touranie wg mnie lepiej wziąźć 1.4 150KM. 1.8 jest tylko z DSG-7 (ta sama co z 1.4) a ta skrzynia ogranicza moment obrotowy silnika z 320 do 250Nm.grzelmo pisze:tanie do osób użytkujących 1.8TSI DSG - jak wygląda kwestia spalania w mieście? Realny wynik podejrzewam to 10l ?
Stoję w przededniu wymiany auta - 85% to Touran 1.8TSI DSG, aktualnie jeżdżę Leonem ST 1.4TSI 150KM DSG dynamika powinna być podoba, ale Leon potrafi zaskoczyć na plus![]()
Więc mamy:
1.4 150KM 250Nm
1.8 180KM 250Nm
Wskutek obniżenia momentu, różnice w osiągach nie są duże a w spalaniu są zdecydowanie zauważalne (średnio + ok. 1.5l/100km). No i silnik droższy. Wg mnie słabo się kalkuluje, a sam raczej wolę mocniejsze silniki, Np. 2.0 TSI z inną DSG jakby było do wyboru

-
- Początkujący
- Auto:: LEON ST 1.4TSI 2016
- Imię:: Grzesiek
Generalnie macie rację ze skrzynią, ale 1.8TSI z uwagi na inaczej rozłożony moment obrotowy powinien jechać lepiej i dłużej (co by to nie znaczyło
). Jeździłem Passatem w manualu (jest torchę dynamiczniejszy niż taki sam z DSG), ale od 2 lat mam DSG i nie wyobrażam sobie życia bez tej skrzyni 
1.4TSI DSG po Salonach jak na lekarstwo, a tu obok mnie stoi taki piękny biały z pakietem TOP
....

1.4TSI DSG po Salonach jak na lekarstwo, a tu obok mnie stoi taki piękny biały z pakietem TOP