BMN walka z porannym rozruchem. Co jeszcze można sprawdzić?

Awatar użytkownika
jaras99
Specjalista
Auto:: Audi A4 B6 1.9TDI AVF
Imię:: Jarek
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Re: BMN walka z porannym rozruchem. Co jeszcze można sprawdz

Post autor: jaras99 »

Muti pisze:Jaras, sprawdź może któryś z tych zaworków w filtrze nie trzyma?
Good idea. Sprawdzę to dla własnego spokoju.

Zastanawiam się jeszcze nad takim testem żeby węże wejście/wyjście pompy wacum przedluzyc i wsadzić do kanistra z ropą, dać mu trochę poklepac, wyłączyć i zostawić tak do rana. Rano raz ze zobaczę jak zapali, dwa zobaczę co idzie w wezach a trzy w ten sposób odetnę podejrzanych filtr paliwa i pompę w zbiorniku. Dobrze kombinuje?
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

Dobrze :) możesz spróbować. Tylko nie wiem czy kanister nie powinien byc wyżej niż pompa.

NzTT
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Awatar użytkownika
kriso
Przeglądacz
Auto:: Touran 1.9 TDI,BLS,2006
Imię:: Krzysiek
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 27 razy

Post autor: kriso »

Pamiętaj że omijasz filtr który ma wyłapać brudy,czystość przede wszystkim w tym przypadku
Awatar użytkownika
jaras99
Specjalista

Po tych wszystkich zabiegach pali tak:

https://www.youtube.com/watch?v=KW-pfGm3UU8

ogólnie masakra jak widać. Mam wrażenie, że po wymianie uszczelniaczy jest jeszcze gorzej. Powiedzcie mi również, skąd to kopcenie jak na filmie? Po odpaleniu daje taką zasłonę dymną koloru niebieskiego, że masakra. Tak mam w sumie od zawsze, jak zapali lepiej (krócej) to dymu mniej.

Natomiast jak chwilę pochodzi po odpaleniu to zaczyna kopcić na siwo i to dosyć mocno. Para wodna ok to normalne, ale u mnie jakoś duuużo tego:

https://www.youtube.com/watch?v=zxUIBXmW21M

przegazówka natomiast wygląda tak:

https://www.youtube.com/watch?v=NAD-hN7 ... freload=10

Dodam, że dym jest o bardzo ostrym wręcz nie do wytrzymania zapachu. Ani to palony olej, ani ropa. Przy aucie nie da się w sumie normalnie stać, bo capi strasznie. Jak się silnik zagrzeje to kopci delikatnie, wręcz nie zauważalnie ale spaliny dalej walą strasznie. Dla przypomnienia dodam, że mam wywalony DPF. Podczas wymiany uszczelnień mechanik zwrócił uwagę na gniazda pompek w głowicy. Zauważył minimalne jakby "wżerki" na wysokości uszczelnienia pompki w każdym z gniazd. Nie były to jakieś anomalne wyrobienia (pokazywał mi fotki), ale jednak coś tam widać :/ Nie dało sie dokładnie zmierzyć w którym miejscu są te wżerki, ale tak jak pisałem, ocenił, że to blisko okolic uszczelnienia pompki (środkowa uszczelka pompowtrysku). Głowicę miałem 17 kkm temu kompleksowo regenerowaną. Spawanie, nowe gniazda zaworów, nowe zawory, planowanie. Jednak nikt wtedy nawet nie zająknął się w temacie wyrobionych gniazd. To dziwne kopcenie i kiepskie odpalanie występuje cały czas ale przed wymianą głowicy było jeszcze gorzej plus nierówna praca silnika, przerywanie, szarpanie itp.

Druga sprawa to dzisiaj pomontowałem zaworki zwrotne przed i dodatkowo za pompą vacum. Rozkręciłem również filtr paliwa, żeby sprawdzić, na jakiej zasadzie działają i jak trzymają zaworki w pokrywie obudowy filtra.

opis obesrwacji:

1 - zasilanie pompy vacum. Jak dmuchnąłem w ten króciec to powietrze szło nr 5. Wg mnie powinien być jakiś zaworek na tej drodze uniemożliwiający dmuchnięcie a tym samym odpływ ropki. Nie wiem czy tak powinno być?

2 - powrót z pompy vacum. Jak to dmuchałem to powietrze szło króćcem nr 4 (powrót do baku). To chyba działa OK

3- zasilanie filtra. Dmuchanie w ten króciec powodowało wypływ powietrza przez nr 5. W mojej ocenie tak powinno być

4 - powrót ropy do baku. Po dmuchnięciu w ten króciec powietrze po prostu gdzieś uchodziło w okolicach nr 5, gdzie dokładnie, trudno stwierdzić.

Zwróćcie uwagę jak wygląda filtr po 17 kkm :shock: :shock: O co w tym miejscu chodzi?? skąd ten olej? Jak wcześniej komunikowałem, pompę vacum mam nóweczkę sztukę. Jutro wymienię filtr i poobserwuję, czy będzie czerniał. Jeśli tak będzie to będę wiedział, że to nie wina pompy tylko czego w takim razie? A ten smród spalin to może właśnie przez dopalanie ropy z domieszką oleju? Oleju dolewam na 10 kkm jakieś 0,5l
Załączniki
filtr3.jpg
filtr2.jpg
filtr.jpg
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów

No jest tragedia... Kurde, aż dziwne. Wszystko aprawdziles i porobiles, a taka lipa. Nie mam pomysłu. Jezeli wszystko zostało dobrze zrobione, to zostały chyba tylko wtryski. Podlozyc od innego na próbę.

NzTT
Awatar użytkownika
jaras99
Specjalista

Muti a skąd to kopcenie i smród? Czego to jest wina?

Czarny filtr paliwa?
Awatar użytkownika
leszeklen
Użytkownik
Auto:: Touran
Imię::
Podziękował: 340 razy
Otrzymał podziękowań: 42 razy
Kontakt:

Post autor: leszeklen »

Nie jestem specem, mam jeszcze golfa sdi który też tak kopci rano, mechanik (dobry) powiedział, że to pierścienie zgarniajace. Coś musi być, to niemożliwe żeby tego problemu nie można rozwiązać. Bardzo Tobie współczuję, poszukaj fachowca, który ma wieloletnie doświadczenie bo naprawa na zasadzie (może to może tamto) będzie drogo kosztować nerwów i kasiory, czasami mam wrażenie, że niektórzy mechaniory uczą się na naszych autach.
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów

To tak.. Kopcenie przy odpalaniu to niespalona ropa z wypadania zaplonow (stuki/nierówna praca po odpaleniu)
Jaka uszczelkę pod głowice założył mechanik? Z iloma dziurami? Sprawdzana była kompresja?
A filtr moim zdaniem czarny od naszego cudownego paliwa, a nie oleju. U mnie zawsze taki był.
NzTT
trial70
Użytkownik
Auto:: Touran 2,0 BMM DSG 2006
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Post autor: trial70 »

Skąd to pytanie o smród spalin? Jesli masz wycięty Dpf to czego się spodziewasz? Pomogło by założenie zwykłego katalizatora z wersji bez Dpf. Lekie wżerki w gniazda pompowtrysków to norma przy większych przebiegach, kwestia jak one wyglądają.... szkoda ze przy regeneracji głowicy nie zregenerowali tych gniazd, była najlepsza okazja ku temu...
Jaro-J
Awatar użytkownika
leszeklen
Użytkownik
Auto:: Touran
Imię::
Podziękował: 340 razy
Otrzymał podziękowań: 42 razy
Kontakt:

Post autor: leszeklen »

A wiadomo czy fachowcy od głowicy ją splanowali? Diesle muszą mieć kompresję.
Awatar użytkownika
jaras99
Specjalista

Muti pisze:To tak.. Kopcenie przy odpalaniu to niespalona ropa z wypadania zaplonow (stuki/nierówna praca po odpaleniu)
Jaka uszczelkę pod głowice założył mechanik? Z iloma dziurami? Sprawdzana była kompresja?
A filtr moim zdaniem czarny od naszego cudownego paliwa, a nie oleju. U mnie zawsze taki był.
NzTT
No właśnie u mnie jest chwilowa nierówna praca po odpaleniu. Tak trochę szarpie silnikiem po czym się stabilizuje.
Nie wiem jaka uszczelke założyli. Kompresja była sprawdzana a ba nawet wyciagane tłoki, sprawdzane gładzie pierścienie i wszystko było OK. Na oczy tego nie widziałem ale taka robota była wykonana, żeby mieć pewność

-- N lut 14, 2016 22:47 --
trial70 pisze:szkoda ze przy regeneracji głowicy nie zregenerowali tych gniazd, była najlepsza okazja ku temu...
No właśnie, nie widzieli specjaliści? Albo widzieli i stwierdzili ze nie trzeba ingerować. Choć przypominam sobie rozmowę ze sprawdzali je i nie wymagały ingerencji. No ale pewności nigdy nie ma.

Jakieś cuda z tym autem się dzieją. Coraz barze się zastanawiam żeby kupić goły słupek z pompkami z małym przebiegiem, resztę gratów przerzucić z mojego o tak to reanimowac
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów

Fajnie, tylko mechanicy maja jakiś głupi nawyk montowania grubszej uszczelki, bo głowica planowana, stąd pytam. Uszczelka powinna być dokładnie taka sama jak była założona w fabryce.
Co do nierównej pracy po odpaleniu, to u mnie i u Marcin 975 było to samo. Ja zrobiłem wszytko jak ty i dałem sobie spokój. Podniosłem trochę dawkę rozruchowa i było ok, chociaż dymek i chwilą nierównej pracy została. Tyle że u mnie zalapywal z pół obrotu - Patrz kanał muti16 na YT

NzTT
dajmler4
Początkujący
Auto:: Touran 2006 2.0tdi BMN
Imię:: OSkar
Podziękował: 1 raz

Post autor: dajmler4 »

A po tymjak vacum wymieniłem ile razy wymieniales filtr? I czy miałeś Przed wymiana pompki olej w paliwie?
Awatar użytkownika
jaras99
Specjalista

Muti pisze:Fajnie, tylko mechanicy maja jakiś głupi nawyk montowania grubszej uszczelki, bo głowica planowana, stąd pytam. Uszczelka powinna być dokładnie taka sama jak była założona w fabryce.
Co do nierównej pracy po odpaleniu, to u mnie i u Marcin 975 było to samo. Ja zrobiłem wszytko jak ty i dałem sobie spokój. Podniosłem trochę dawkę rozruchowa i było ok, chociaż dymek i chwilą nierównej pracy została. Tyle że u mnie zalapywal z pół obrotu - Patrz kanał muti16 na YT
A jakie są ew konsekwencje zamontowania grubszej uszczelki i dlaczego nie powinno się tak robić?

Niech tam jest chwila nierównej pracy z dymkiem, ale niech to auto zacznie normalnie zapalać!! bo tak jest prze....ane :omatko: Muti, do kogo się zwrócić o taki zabieg podniesienia dawki? Mój tuner co mi wywalał DPF, wyłączał EGR, klapy w kolektorze jakoś niechętnie do tego tematu podchodził jak miałem u niego auto. Nie powiedział, że nie potrafi tego zrobić ale takie odniosłem wrażenie. Coś tam wspominał, że do końca nie wiadomo jak będzie się poźniej auto zachowywać, inne spalanie (większe) no i ogólne marudzenie, że auto na siemensie itp. Masz/macie kogoś kto mi to zrobi? Najlepiej gdzieś w moich okolicach
Ostatnio zmieniony pn lut 15, 2016 08:49 przez jaras99, łącznie zmieniany 2 razy.
trial70
Użytkownik
Auto:: Touran 2,0 BMM DSG 2006
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Post autor: trial70 »

JacaTouran Łowicz :bry:
Jaro-J
ODPOWIEDZ