Ile wam pali autko ???
- transporter0
- Przeglądacz
- Auto:: 1.9TDI BXE 2009
- Imię:: Marcin
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
-
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
Przekulane na razie 18 tys. km.
Średnie rzeczywiste: 7,59
Średnie wg komputera: 6,49 (sic!)
Minimalne średnie (rzeczywiste z całego baku): 7,06
Maksymalny dystans na jednym baku: 774 km (porażerka...)
Ostatnio leciałem P-ń <-> W-wa 140km/h non stop to spalanie rzeczywiste ~9l/100km... Dużo
Sprawdzałem też ile idzie - powyżej 190km/h to już w zasadzie nie jest przyspieszanie, a przekomarzanie się :-). Odpuściłem chłopakowi... Pewnie 200km/h by przekroczył, ale bałem się, że mi antenę CB zerwie na tym płaskim dachu, hehe.
KriSSo: byłeś już na pierwszym przeglądzie? Korygowałeś wskazanie spalania? Coś się zmieniło odnośnie pojemności baku?
U mnie - tak z ciekawostek - padły czujniki parkowania, a co za tym idzie kamera cofania i park-assist... Serwis zwalił przedni zderzak i zamówił ostatecznie w fabryce cały nowy sterownik... Na razie jeżdżę bez żadnych czujników i przypominam sobie jak to było ;-) Albo mam pecha, albo te auta są mocno badziewne
Ostatnio leciałem P-ń <-> W-wa 140km/h non stop to spalanie rzeczywiste ~9l/100km... Dużo

Sprawdzałem też ile idzie - powyżej 190km/h to już w zasadzie nie jest przyspieszanie, a przekomarzanie się :-). Odpuściłem chłopakowi... Pewnie 200km/h by przekroczył, ale bałem się, że mi antenę CB zerwie na tym płaskim dachu, hehe.
KriSSo: byłeś już na pierwszym przeglądzie? Korygowałeś wskazanie spalania? Coś się zmieniło odnośnie pojemności baku?
U mnie - tak z ciekawostek - padły czujniki parkowania, a co za tym idzie kamera cofania i park-assist... Serwis zwalił przedni zderzak i zamówił ostatecznie w fabryce cały nowy sterownik... Na razie jeżdżę bez żadnych czujników i przypominam sobie jak to było ;-) Albo mam pecha, albo te auta są mocno badziewne

- KriSSo
- Specjalista
- Auto:: Golf MK7.5 variant
- Imię:: Kris
- Podziękował: 26 razy
- Otrzymał podziękowań: 82 razy
- Kontakt:
No, czyli wszystko w normie. U mnie to samo w zasadzie.insane pisze:Przekulane na razie 18 tys. km.
Oj, tu coś dużo. Wydaje mi się, że przy tej prędkości u mnie jest nieco mniej. Załadowany jechałeś? pusty?insane pisze:Ostatnio leciałem P-ń <-> W-wa 140km/h non stop to spalanie rzeczywiste ~9l/100km... Dużo
Zgadzam się. W zasadzie w miarę sprawnie, to on jedzie do 180 km/h. Potem to już sztuka dla sztuki. Udało mi się co prawda te 200 przekroczyć, ale to już nie jest jazda.insane pisze:Sprawdzałem też ile idzie - powyżej 190km/h to już w zasadzie nie jest przyspieszanie, a przekomarzanie się :-).
Byłem, niedawno, mieli skalibrować i .......... zapomnieliinsane pisze:KriSSo: byłeś już na pierwszym przeglądzie? Korygowałeś wskazanie spalania? Coś się zmieniło odnośnie pojemności baku?

U mnie wymieniono lampę przednią, bo lała się do niej woda. Byłem rekordzistą reklamacji, bo jeszcze nikt nie przyjechał na wymianę czegoś (w tym konkretnym ASO) po przebiegu bodaj 400 km na licznikuinsane pisze:U mnie - tak z ciekawostek - padły czujniki parkowania, a co za tym idzie kamera cofania i park-assist... Serwis zwalił przedni zderzak i zamówił ostatecznie w fabryce cały nowy sterownik... Na razie jeżdżę bez żadnych czujników i przypominam sobie jak to było ;-) Albo mam pecha, albo te auta są mocno badziewne

Ponadto, wymieniono już u mnie tapicerkę fotela kierowcy, bo po 3000 km była już przetarta i jeszcze VW (nie ASO, tylko producent) robił fochy, bo musiałem ją jakoś przetrzeć/zmechacić własną dupą

Czyli.....
Sądzę, że ten drugi wariant jest bardziej prawdopodobny, bo w obu nie obyło się bez problemów. Nie chce mi się wierzyć, żeby nas dwóch naraz miało akurat pecha.insane pisze:Albo mam pecha, albo te auta są mocno badziewne
P.S.
Przekoduj sobie VCDS'em coming/leaving home na światła przeciwmgłowe i diody led. Szkoda za każdym razem po zmierzchu strzelać ksenonem - żarniki wieczne nie są. Zrobił mi to Jarry na zlocie i jest superos teraz.
-
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
Pusty, sam i nie wiało - także dziwna rzecz skoro piszesz, że u Ciebie jest mniej. Mi przy 140 na komputerze pokazywało w granicach 7,5 - 8l czyli +1,1 błędu pomiarowego ;-) jest 9 jak w mordę strzelił.KriSSo pisze:Oj, tu coś dużo. Wydaje mi się, że przy tej prędkości u mnie jest nieco mniej. Załadowany jechałeś? pusty?insane pisze:Ostatnio leciałem P-ń <-> W-wa 140km/h non stop to spalanie rzeczywiste ~9l/100km... Dużo
Z drugiej strony - nie jeżdżę z takimi prędkościami (bo gdzie? i za dużo by palił), a kupując to auto nastawiałem się przede wszystkim na to, że będzie słabsze od poprzedniego (miałem 320d 177KM, które przy 180km/h jeszcze potrafiło odczuwalnie wcisnąć w fotel przy dodawaniu gazu). Na co dzień mocy w ogóle mi nie brakuje. 2-3 tiry spokojnie można nim przeskoczyć. Gorzej z hamulcami ;-) - te mogliby mocniejsze dać żeby tą kostkę zatrzymywać, ale... marudzę ;-)KriSSo pisze:Zgadzam się. W zasadzie w miarę sprawnie, to on jedzie do 180 km/h. Potem to już sztuka dla sztuki. Udało mi się co prawda te 200 przekroczyć, ale to już nie jest jazda.
Też mnie to uspokaja, dlatego Cię wywołałem :-)KriSSo pisze:Byłem, niedawno, mieli skalibrować i .......... zapomnieliinsane pisze:KriSSo: byłeś już na pierwszym przeglądzie? Korygowałeś wskazanie spalania? Coś się zmieniło odnośnie pojemności baku?. Także wciąż po staremu. Natomiast "cieszy" mnie to co piszesz ogólnie, bo to oznacza, że z moim autem jest raczej wszystko okej, a bałem się, że jest jakaś lipa z nim. Dwa te same modele uzyskują zbliżone parametry, czyli wszystko gra.
A co do serwisów to jak pojechałem z czujnikami to poprosiłem o uzupełnienie spinek od maty wygłuszającej maskę, które regularnie wypadają - też zapomnieli :-). Szkoda nerwów...
No ja mam skórę (chociaż taka to skóra, że w ogóle nią w aucie nie pachnie więc to jakiś plastik jest) więc ufam, że nic mi się nie wytrze w tak krótkim czasie...KriSSo pisze:U mnie wymieniono lampę przednią, bo lała się do niej woda. Byłem rekordzistą reklamacji, bo jeszcze nikt nie przyjechał na wymianę czegoś (w tym konkretnym ASO) po przebiegu bodaj 400 km na licznikuinsane pisze:U mnie - tak z ciekawostek - padły czujniki parkowania, a co za tym idzie kamera cofania i park-assist... Serwis zwalił przedni zderzak i zamówił ostatecznie w fabryce cały nowy sterownik... Na razie jeżdżę bez żadnych czujników i przypominam sobie jak to było ;-) Albo mam pecha, albo te auta są mocno badziewne![]()
Ponadto, wymieniono już u mnie tapicerkę fotela kierowcy, bo po 3000 km była już przetarta i jeszcze VW (nie ASO, tylko producent) robił fochy, bo musiałem ją jakoś przetrzeć/zmechacić własną dupąIstne jaja.
Jeszcze pół biedy, że jak na razie udaje nam się to wszystko w ramach gwarancji naprawiać i nie trzeba na to ładować z własnego portfela...
Generalnie ponarzekaliśmy... ja głównie na jakość i serwis na razie narzekam. Ale generalnie auto lubię bo mi wszystko do niego wchodzi :-)
- magic
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1.6 MPI 2008
- Imię:: Maciej
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 48 razy
No chyba że jechales sam bez bagaży i z prędkością nie większą niż 100 km/h :-) ja przyjechałem Polska - Irlandia z 4 osobami na pokładzie i full bagażnik = dokładnie 1998 km i zatankowalem 140 l wyszło równe 7l/ 100 dodam że 95% trasy jechałem na tempomacie .plessek pisze:Na trasie Polska-Belgia ok. 1400 km średnie spalanie wg kompa 5,6 l
never ever give up
-
- Użytkownik
- Auto:: touran '05 bkc
- Imię:: Krzysiek
- Otrzymał podziękowań: 2 razy