Ile wam pali autko ???

Problemy ogólne, które nie pasują do innych tematów.
Awatar użytkownika
transporter0
Przeglądacz
Auto:: 1.9TDI BXE 2009
Imię:: Marcin
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: transporter0 »

Mamy drugi pusty bak. Znowu 100% Poznań odcinki od 1-8km i spalanie 8 z kawałkiem (Fis 7.8 - oszukuje o ok 0.4-0.5L). Widać że zrobiło się cieplej i żona chyba przyzwyczaiła się do diesla z manualem. :mrgreen:
Turek 1.9TDI '09 i BMW e61 520dA LCI 2010
insanex
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: insanex »

Przekulane na razie 18 tys. km.
Średnie rzeczywiste: 7,59
Średnie wg komputera: 6,49 (sic!)
Minimalne średnie (rzeczywiste z całego baku): 7,06
Maksymalny dystans na jednym baku: 774 km (porażerka...)

Ostatnio leciałem P-ń <-> W-wa 140km/h non stop to spalanie rzeczywiste ~9l/100km... Dużo :(

Sprawdzałem też ile idzie - powyżej 190km/h to już w zasadzie nie jest przyspieszanie, a przekomarzanie się :-). Odpuściłem chłopakowi... Pewnie 200km/h by przekroczył, ale bałem się, że mi antenę CB zerwie na tym płaskim dachu, hehe.

KriSSo: byłeś już na pierwszym przeglądzie? Korygowałeś wskazanie spalania? Coś się zmieniło odnośnie pojemności baku?

U mnie - tak z ciekawostek - padły czujniki parkowania, a co za tym idzie kamera cofania i park-assist... Serwis zwalił przedni zderzak i zamówił ostatecznie w fabryce cały nowy sterownik... Na razie jeżdżę bez żadnych czujników i przypominam sobie jak to było ;-) Albo mam pecha, albo te auta są mocno badziewne :(
Awatar użytkownika
marcelid
Auto:: BASIC, 1.9 TDi-BKC, 2004
Imię:: Marceli
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: marcelid »

a ja zo 50 zł przejechałem w trasie 170 km i pokazuje mi jeszcze 90 :) ... i nie wien czy EGR ma na to wpływ bo mój jest uwalony ;)
161GD030, SQ6KBO
Mój MAJONEZIK ... a to JA
Awatar użytkownika
KriSSo
Specjalista
Auto:: Golf MK7.5 variant
Imię:: Kris
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy
Kontakt:

Post autor: KriSSo »

insane pisze:Przekulane na razie 18 tys. km.
Średnie rzeczywiste: 7,59
Średnie wg komputera: 6,49 (sic!)
Minimalne średnie (rzeczywiste z całego baku): 7,06
Maksymalny dystans na jednym baku: 774 km (porażerka...)
No, czyli wszystko w normie. U mnie to samo w zasadzie.
insane pisze:Ostatnio leciałem P-ń <-> W-wa 140km/h non stop to spalanie rzeczywiste ~9l/100km... Dużo
Oj, tu coś dużo. Wydaje mi się, że przy tej prędkości u mnie jest nieco mniej. Załadowany jechałeś? pusty?
insane pisze:Sprawdzałem też ile idzie - powyżej 190km/h to już w zasadzie nie jest przyspieszanie, a przekomarzanie się :-).
Zgadzam się. W zasadzie w miarę sprawnie, to on jedzie do 180 km/h. Potem to już sztuka dla sztuki. Udało mi się co prawda te 200 przekroczyć, ale to już nie jest jazda.
insane pisze:KriSSo: byłeś już na pierwszym przeglądzie? Korygowałeś wskazanie spalania? Coś się zmieniło odnośnie pojemności baku?
Byłem, niedawno, mieli skalibrować i .......... zapomnieli :D. Także wciąż po staremu. Natomiast "cieszy" mnie to co piszesz ogólnie, bo to oznacza, że z moim autem jest raczej wszystko okej, a bałem się, że jest jakaś lipa z nim. Dwa te same modele uzyskują zbliżone parametry, czyli wszystko gra.
insane pisze:U mnie - tak z ciekawostek - padły czujniki parkowania, a co za tym idzie kamera cofania i park-assist... Serwis zwalił przedni zderzak i zamówił ostatecznie w fabryce cały nowy sterownik... Na razie jeżdżę bez żadnych czujników i przypominam sobie jak to było ;-) Albo mam pecha, albo te auta są mocno badziewne
U mnie wymieniono lampę przednią, bo lała się do niej woda. Byłem rekordzistą reklamacji, bo jeszcze nikt nie przyjechał na wymianę czegoś (w tym konkretnym ASO) po przebiegu bodaj 400 km na liczniku :hahaha:
Ponadto, wymieniono już u mnie tapicerkę fotela kierowcy, bo po 3000 km była już przetarta i jeszcze VW (nie ASO, tylko producent) robił fochy, bo musiałem ją jakoś przetrzeć/zmechacić własną dupą :brawa: Istne jaja.

Czyli.....
insane pisze:Albo mam pecha, albo te auta są mocno badziewne
Sądzę, że ten drugi wariant jest bardziej prawdopodobny, bo w obu nie obyło się bez problemów. Nie chce mi się wierzyć, żeby nas dwóch naraz miało akurat pecha.

P.S.
Przekoduj sobie VCDS'em coming/leaving home na światła przeciwmgłowe i diody led. Szkoda za każdym razem po zmierzchu strzelać ksenonem - żarniki wieczne nie są. Zrobił mi to Jarry na zlocie i jest superos teraz.
Obrazek
Obrazek
plessek
Początkujący

Post autor: plessek »

Na trasie Polska-Belgia ok. 1400 km średnie spalanie wg kompa 5,6 l
insanex
Początkujący

KriSSo pisze:
insane pisze:Ostatnio leciałem P-ń <-> W-wa 140km/h non stop to spalanie rzeczywiste ~9l/100km... Dużo
Oj, tu coś dużo. Wydaje mi się, że przy tej prędkości u mnie jest nieco mniej. Załadowany jechałeś? pusty?
Pusty, sam i nie wiało - także dziwna rzecz skoro piszesz, że u Ciebie jest mniej. Mi przy 140 na komputerze pokazywało w granicach 7,5 - 8l czyli +1,1 błędu pomiarowego ;-) jest 9 jak w mordę strzelił.
KriSSo pisze:Zgadzam się. W zasadzie w miarę sprawnie, to on jedzie do 180 km/h. Potem to już sztuka dla sztuki. Udało mi się co prawda te 200 przekroczyć, ale to już nie jest jazda.
Z drugiej strony - nie jeżdżę z takimi prędkościami (bo gdzie? i za dużo by palił), a kupując to auto nastawiałem się przede wszystkim na to, że będzie słabsze od poprzedniego (miałem 320d 177KM, które przy 180km/h jeszcze potrafiło odczuwalnie wcisnąć w fotel przy dodawaniu gazu). Na co dzień mocy w ogóle mi nie brakuje. 2-3 tiry spokojnie można nim przeskoczyć. Gorzej z hamulcami ;-) - te mogliby mocniejsze dać żeby tą kostkę zatrzymywać, ale... marudzę ;-)

KriSSo pisze:
insane pisze:KriSSo: byłeś już na pierwszym przeglądzie? Korygowałeś wskazanie spalania? Coś się zmieniło odnośnie pojemności baku?
Byłem, niedawno, mieli skalibrować i .......... zapomnieli :D. Także wciąż po staremu. Natomiast "cieszy" mnie to co piszesz ogólnie, bo to oznacza, że z moim autem jest raczej wszystko okej, a bałem się, że jest jakaś lipa z nim. Dwa te same modele uzyskują zbliżone parametry, czyli wszystko gra.
Też mnie to uspokaja, dlatego Cię wywołałem :-)
A co do serwisów to jak pojechałem z czujnikami to poprosiłem o uzupełnienie spinek od maty wygłuszającej maskę, które regularnie wypadają - też zapomnieli :-). Szkoda nerwów...
KriSSo pisze:
insane pisze:U mnie - tak z ciekawostek - padły czujniki parkowania, a co za tym idzie kamera cofania i park-assist... Serwis zwalił przedni zderzak i zamówił ostatecznie w fabryce cały nowy sterownik... Na razie jeżdżę bez żadnych czujników i przypominam sobie jak to było ;-) Albo mam pecha, albo te auta są mocno badziewne
U mnie wymieniono lampę przednią, bo lała się do niej woda. Byłem rekordzistą reklamacji, bo jeszcze nikt nie przyjechał na wymianę czegoś (w tym konkretnym ASO) po przebiegu bodaj 400 km na liczniku :hahaha:
Ponadto, wymieniono już u mnie tapicerkę fotela kierowcy, bo po 3000 km była już przetarta i jeszcze VW (nie ASO, tylko producent) robił fochy, bo musiałem ją jakoś przetrzeć/zmechacić własną dupą :brawa: Istne jaja.
No ja mam skórę (chociaż taka to skóra, że w ogóle nią w aucie nie pachnie więc to jakiś plastik jest) więc ufam, że nic mi się nie wytrze w tak krótkim czasie...

Jeszcze pół biedy, że jak na razie udaje nam się to wszystko w ramach gwarancji naprawiać i nie trzeba na to ładować z własnego portfela...

Generalnie ponarzekaliśmy... ja głównie na jakość i serwis na razie narzekam. Ale generalnie auto lubię bo mi wszystko do niego wchodzi :-)
Awatar użytkownika
magic
Użytkownik
Auto:: Touran 1.6 MPI 2008
Imię:: Maciej
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 48 razy

Post autor: magic »

plessek pisze:Na trasie Polska-Belgia ok. 1400 km średnie spalanie wg kompa 5,6 l
No chyba że jechales sam bez bagaży i z prędkością nie większą niż 100 km/h :-) ja przyjechałem Polska - Irlandia z 4 osobami na pokładzie i full bagażnik = dokładnie 1998 km i zatankowalem 140 l wyszło równe 7l/ 100 dodam że 95% trasy jechałem na tempomacie .
never ever give up
krzysiek_rybak
Użytkownik
Auto:: touran '05 bkc
Imię:: Krzysiek
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: krzysiek_rybak »

moje spalanie z ostatnich trzech tankowań 7,1l, 7,6l i 6,6l.
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

Po założeniu 225/45 ZR18 przy realnych 145km/h spalanie jest około 8,4(było około 7-7,2),a przy 156km/h koło 9,5-10(było 7,5-7,8). Piszę tu o jeździe autostradowej na tempomacie...

Już kombinuję 16" na wyjazd na wakacje :hahaha:
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Awatar użytkownika
polmos
Przeglądacz
Auto:: 1T3 CFHC 2011
Imię:: ADAM
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: polmos »

Na zimówkach 195/65/15 średnia z 4300km na Fis 5.6l/100 jazda ecodriving.
Ostatni wyjazd do Zakopca na 225/45/17- 806km średnia z Fis 6.4 a z tankowania 6.02l/100 srednio 100-130km/h (średnia na Fis 78km/h)
Obrazek
Awatar użytkownika
aki
Władca postów
Auto:: VW/AUDI
Imię:: Artur
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 40 razy

Post autor: aki »

Muti, no tak na 18 takie spalanie jest choć u mnie mieści się w 7,5 l/100, ale nie ma szaleństwa :)
Był: VW TOURAN CROSS, AUDI A3 SPORTBACK S-TRONIC, PASSAT B6 VARIANT SPORTLINE, VW TOURAN R-LINE, VW Golf V TDI, VW TOURAN UNITED 2.0 TDI, FIAT PANDA
Jest: AUDI A6 Avant CR, MERCEDES A180, VW UP, SKODA CITIGO
"Lieber Geld verlieren als Vertrauen" - Robert Bosch.
Image
Awatar użytkownika
Pierka
Przeglądacz

Post autor: Pierka »

u mnie właśnie po trasie Poznań - Łeba
nad morze spokojna jazda 100-110 km/h tempomat wyszło 5,6
powrót już troszkę mniej spokojnie 120-140 wyszło 6,0 myśle że aż za dobrze:)
plessek
Początkujący

Post autor: plessek »

Jechałem sam, z prędkością dozwoloną, max 140km/h. Ile się dało to na tempomacie
KILIAN82
Początkujący

Post autor: KILIAN82 »

mam pierwszy tysiac zza sobą moim touranem więc wyniki

jazda do pracy ok 17 km w jedną strone wg fis 5.6-6 jazda do 110 km/h
średnia z 950km wg fis 5.9 litra dziś zona jechąła ok 120 km nie wiem jak to zrobiła ale komputer pokazął 4.8 litra marzenie ścietej głowy :brawa:
insanex
Początkujący

Z kobietami tak jest... Sam jestem świadkiem jak wracałem (wyjątkowo jako pasażer bo po wigilii firmowej) z żoną, w bagażniku wieźliśmy michę z karpiami więc jazda bez pośpiechu za tirami (~80km/h) - na odcinku 50km (po tankowaniu) pokazał 4,3l/100km - tyle to ja mam jak hamuję :-)
ODPOWIEDZ