chciało nie chciało ale Wasz pomoc się do niczego nie przydała. Okazało się, że sposób naprawy jest banaly i nie ma potrzeby używania lutownicy. Sprawa do rozwiązania za pomocą vcds. Ale dzięki za chęci.
-- Pt wrz 04, 2015 09:33 --
a i dodam że nie chodziło od kodowanie przez dodanie 64
W temacie, ale o innym szczególe.
Dobra rada dla właścicieli Turlaków po 2006 z elektryką z tyłu. Piny nr 9 (masa/ minus) we wtyczce sterowników w tylnych drzwiach pięknie się wypina włożoną od frontu (wtyczki) uciętą na równo najzwyklejszą, metalową wsuwką do włosów. Należy tylko trochę poruszać kabelkiem od tyłu i nic na siłę. Wypiąłem bez niszczenia wtyczki i pinów (zatrzaski całe i działające) obie 9-tki i dolutowałem do tego przewodziki w miejscu gdzie zaciska się przewód w pinie. Nic nie tniemy, nic nie izolujemy, bajka. Koszt wsuwki, a kto to wie?
ps. oczywiście należy pamiętać o wcześniejszym przesunięciu fioletowej blokady pinów we wtyczce do pozycji "otwarte"
PZDR
Dzięki za manuala U mnie w Caddylaku zasilanie było na 1 pinie, i masa na PIN2.
Zrobione + Przy okazji zrobiony poler "gumowych" elementów wg. manuala andrz3j'a
Odkąd jestem na forum zrobiłem/zakupiłem:
- Fałcedees
- Tempomat (manetka+moduł AF)
- CAN Gateway - zmiana z H na P
- Licznik z pełnym FIS od Tourana +manetka prawa
- Lusterko fotochromatyczne +ambient
- Czujnik deszczu/zmierzchu
- Hak + wiązka 13pin oryginał Westfalia
- Door Warning Lights
- Kierownica z 1T3 - 12-to przyciskowa + moduł CH
- Oświetlenie wnętrza LED
- Wypolerowane elementy (uchwyty) drzwi a'la andrz3j
- Podświetlane wskazówki zegarów by Krzycho
Witam szanowne grono kolegów a dokładnie wita starszy brat Sharan II. Nie chcę zakładać nowego wątku bo sprawa pośrednio dotyczy tego samego oświetlenia ale nie do końca niby miało być tak samo jak w waszych furach banalnie proste a wyszło inaczej. Do rzeczy zakupiłem lampki do swojego Sharika II od kolegi z waszego forum . Demontaż tapicerki wypięcie w tyczki miał być kolor szary był kolor niebieski ale muwię sobie pewnie kolor a tu zonk siedzi całkiem inny moduł 7NO 959 793 b taki ja w passacie 7 . Piny 17 i 18 w ogóle nie istnieją . No i klops . Wczoraj próbowałem podpiąć się pod okablowanie zamka od drzwi ale tam nie ma plusa na żadnym pinie . I na tym moja wiedza się kończy . Może razem z wami drodzy koledzy jakoś rozwikłamy ten problem . Z góry
rafi.zafi pisze:Witam szanowne grono kolegów a dokładnie wita starszy brat Sharan II. Nie chcę zakładać nowego wątku bo sprawa pośrednio dotyczy tego samego oświetlenia ale nie do końca niby miało być tak samo jak w waszych furach banalnie proste a wyszło inaczej. Do rzeczy zakupiłem lampki do swojego Sharika II od kolegi z waszego forum . Demontaż tapicerki wypięcie w tyczki miał być kolor szary był kolor niebieski ale muwię sobie pewnie kolor a tu zonk siedzi całkiem inny moduł 7NO 959 793 b taki ja w passacie 7 . Piny 17 i 18 w ogóle nie istnieją . No i klops . Wczoraj próbowałem podpiąć się pod okablowanie zamka od drzwi ale tam nie ma plusa na żadnym pinie . I na tym moja wiedza się kończy . Może razem z wami drodzy koledzy jakoś rozwikłamy ten problem . Z góry
Pin 5 minus, pin16 plus ja tak mam w Alhambrze 7N a to chyba ten sam moduł
[url=http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?f=9&t=10627]Touran by mirek1967]
The Man Who Sold The World
mirek1967 pisze:
Pin 5 minus, pin16 plus ja tak mam w Alhambrze 7N a to chyba ten sam moduł
Z tego co koledzy Ci piszą to 16 (+), jak nie ma to musisz dołożyć, a 5 (brązowy) to masa więc trzeba się wlutować. Najpierw jednak spróbowałbym podłączyć się bez większych strat ("na pająka") i sprawdzić czy to działa. Przynajmniej ja tak robiłem u siebie najpierw sprawdzałem na szpileczkach.