malcolm, bierz cały komplet TRW razem z tarczami. Nie jest to pierwsza liga,ale już skutecznie spowalniają. Zapewne masz 288mm,bo w podstawie nic innego nie szło do 1.9
Panowie przepraszam jesli to głupie pytanie ale czy jest sposób zeby samemu sprawdzic czy konieczna jest juz wymiana tarcz? Mam wątpliwości co do trafności stwierdzenia pana diagnosty ze powinienem wymienic tarcze. Koniecznie musze odwiedzic mechanika zeby to potwierdzic czy jakoś mozna to sprawdzic samemu? Jak to mówią "na oko to gość w szpitalu umarł" wiec przydało by sie upewnić. Suwmiarka wchodzi w gre? W zawiazku z tym ze w Touranie sa wentylowane tarcze to jaka powinna być grubosc jednej połowy? Cała ma 25mm wiec chyba 10mm jedna połowa liczac ze wentylacja to 5mm tak? I jaka jest minimalna grubosc tarczy nadającej sie jeszcze do uzytku?
Tak 22mm dopuszczalna wartość zużycia kwalifikująca tarcze do wymiany. Najlepiej mierzy się grubość tarcz mikrometrem..... Suwmiarką w poprawności w zmierzeniu może przeszkodzić Ci rant zużytej tarczy.... Pożycz i zmierz....
Ostatnio zmieniony śr maja 15, 2013 23:13 przez jeżu, łącznie zmieniany 1 raz.
po niemal roku znowu okresowo zapala się kontrolka "check brake pads" - poprawcie mnie jeśli sie mylę ale czujnik polega na tym że w masie klocka jest zatopiony kabel, i jak klocek się odpowiednio zedrze to przerwany zostaje również kabel i kontrolka się świeci cały czas. Co w takim razie robić gdy raz się świeci a raz nie? na "oko" pozostało jeszcze około 10 mm klocka...
Jeśli większość jest o czymś przekonana, to wcale nie znaczy, iż ma rację.
naruot pisze:po niemal roku znowu okresowo zapala się kontrolka "check brake pads" - poprawcie mnie jeśli sie mylę ale czujnik polega na tym że w masie klocka jest zatopiony kabel, i jak klocek się odpowiednio zedrze to przerwany zostaje również kabel i kontrolka się świeci cały czas. Co w takim razie robić gdy raz się świeci a raz nie? na "oko" pozostało jeszcze około 10 mm klocka...
Miałem podobnie w końcu ściągnąłem koło i sprawdziłem połączenie na kostce łączącej klocek z resztą instalacji. Było oczywiście nie do końca zatrzaśnięte. Zrobiłem porządek i do tej pory żadnych komunikatów. Czujnik zużycia klocka jest tylko w jednym kole (lewe)...