1.5 TSI, zamówienie „świeże” bo z końca stycznia br.rolmik pisze:zależy kiedy zamawiałeś jaka wersja i silnik
ja zamawiałem połowa września tdi produowali od połowy listopada mój wszedł do prod 50 tydz a odebrałem 25 stycznia miesiąc po terminie
po 2 widzę ze z poznania to ci odpadnie z dzień na transport z placu vw do dealera
TOURAN 2015 (5T1)
- dewiant
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 2.0 TDI BMM 2008
- Imię:: Rafał
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowań: 9 razy
Re: TOURAN 2015 (5T1)
-
- Przeglądacz
- Auto:: 5t1 2,0 tdi
- Imię:: adam
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
to dowiedz sie kiedy dany silnik wchodzi na produkcje ja ja zamawiałem na tdi czekało się ok 4 a na tsi ok 6 miesięcy bo takie były zamówienia jak bedą się opóźniać powyżej tyg telefon i oficjalne pismo do salonu z prośbą o wyjaśnienie i rekompensatę
jeżeli dobrze pamiętam to jedyny termin wydania masz w 1 ptk umowy
więc jeśli nie podniesie sie vat lub akcyza to ten termin jest nie przesuwalny
jeżeli dobrze pamiętam to jedyny termin wydania masz w 1 ptk umowy
więc jeśli nie podniesie sie vat lub akcyza to ten termin jest nie przesuwalny
proste są dla szybkich samochodów zakręty dla szybkich kierowców...
Can You Be Faster ?
Colin McRae
Can You Be Faster ?
Colin McRae
- Gandalf
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1.4 TSI HL 2016
- Imię:: Jarek
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowań: 49 razy
Jest po lewej stronie bagażnika w formie wyjmowanej lampko-latarki. W tych modelach, które tego nie mają znajduje się tam dobrze widoczne prostokątne przetłoczenie.szach11 pisze:W touranie nie ma światełka w bagażniku. Orientujecie się, w którym miejscu oryginalnie się ono mieści?
Bez dodatkowego oświetlenia w bagażniku niestety jest ciemno, bo "żyrandol" nie dość, że świeci słabo to jeszcze w głąb samochodu (jest nakierowany na dodatkowe fotele - bez względu czy w bagażniku są czy nie).
-
- Początkujący
- Auto:: touran 5t1
- Imię:: Renio
- Podziękował: 3 razy
Witajcie
Kilka pytań.
1.Jak u was się sprawuje się zawieszenie w 5t1?
2.Czy jakieś naprawy zawieszenia już przeprowadzaliście?
3.Co najczęściej pada w zawieszeniu w touranie 5t1?
4. Czy przy 130 tys. powinienem na jakiś element w zawieszeniu zwrócić bardziej uwagę?
Kilka pytań.
4. Czy przy 130 tys. powinienem na jakiś element w zawieszeniu zwrócić bardziej uwagę?
- Gandalf
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1.4 TSI HL 2016
- Imię:: Jarek
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowań: 49 razy
1. dobrze, jest sprężyste ale stosunkowo komfortoweszach11 pisze:Witajcie
Kilka pytań.
2. nie, ale u mnie są dopiero 34 tys. km na liczniku
3. na razie z praktyki nic

4. ew. luzy, łączniki stabilizatora, standardowa weryfikacja stanu zawieszenia, ale jak nic się nie dzieje to nie za bardzo jest co sprawdzać

-
- Początkujący
- Auto:: touran 5t1
- Imię:: Renio
- Podziękował: 3 razy
Panowie opiszę problem, jaki spotkał mojego znajomego, może jesteście wstanie pomóc. O tuż zgłosił w serwisie, że paruje mu jedne z przednich lamp led. Serwis po perturbacjach zdecydował się mu ją wymienić. Teraz chłop ma problem, bo auto trzymane jest już prawie 3 tyg. w serwisie, bo za każdym razem, kiedy maje odebrać okazuje się, że lampa nie już tak wpasowana, jak ta oryginalna. Albo jest wciśnięta za głęboko, albo odstaje z którejś strony. Mówią mu, że nie da się jej już tak dopasować, bo przy montażu muszą zdejmować grill środkowy i zderzak. Ma ktoś może dostęp do dokumentacji demontażu i montażu reflektora w nowy touranie 5t1 bądź już to robił i ma w tym jakieś doświadczenie?
-
- Auto:: Touran 5T 1.4 DSG
- Imię:: Jakub
Witam wszystkich jako, że to mój pierwszy post na forum Tourana.
Od roku posiadam nowego 5T1 w 1.4 DSG i od początku trochę mnie zastanawiała praca DSG. Jakoś nie sprawia wrażenia solidności. No, ale nowe auto to człowiek myślał, że OK tak ma być.
Ale ostatnio miałem okazję się przejechać Skodą Kodiaq 2.0 TSI DSG i Kią Proceed 1.6 z dwusprzęgłówką i doszło do mnie, że moja skrzynia bardzo przeciąga biegi.
Rozpędzając się od 0 do 50 chyba 40-50% czasu jedziemy na pół sprzęgle.
Zakładam, że to ma zapobiec szarpaniu, ale widać, że skrzynia może nie szarpać i szybko zmieniać biegi (patrz auta wyżej).
Czy u Was wygląda to tak samo?
Od roku posiadam nowego 5T1 w 1.4 DSG i od początku trochę mnie zastanawiała praca DSG. Jakoś nie sprawia wrażenia solidności. No, ale nowe auto to człowiek myślał, że OK tak ma być.
Ale ostatnio miałem okazję się przejechać Skodą Kodiaq 2.0 TSI DSG i Kią Proceed 1.6 z dwusprzęgłówką i doszło do mnie, że moja skrzynia bardzo przeciąga biegi.
Rozpędzając się od 0 do 50 chyba 40-50% czasu jedziemy na pół sprzęgle.
Zakładam, że to ma zapobiec szarpaniu, ale widać, że skrzynia może nie szarpać i szybko zmieniać biegi (patrz auta wyżej).
Czy u Was wygląda to tak samo?
-
- Auto:: vw touran 2.0tdi 2015
- Imię:: piotr
Komunikat
Hallo mam pytanie czy wie ktoś czego konkretnie dotyczy komunikat na wyswietlaczu
Sprawdź prawe św. hamowania/TP św.pozyc..!
Dodam ze oświetlenie auta Ok !
Dzięki
-- Wt mar 12, 2019 19:01 --
Sprawdź prawe św. hamowania/TP św.pozyc..!
Dodam ze oświetlenie auta Ok !
Dzięki
-- Wt mar 12, 2019 19:01 --
-
- Przeglądacz
@Arokis
po 1 najpierw wypadało by się przywitać w odpowiednim dziale
po 2 ja mam nówkę i powiem ci że u mnie 1na 2 to chwile po ruszeniu i po dodaniu gazu jakoś nie mam odczucia że na pół sprzęgle
po 3 jak masz jakieś wątpliwości a auto na gwarancji to aso i sprawdzenie (kilku chłopaków z forum vw miało źle złożone sprzęgła oczywiście wymiana w ramach gwarancji
@ dulec poproś kogoś niech ci depnie hamulec i zobaczysz czy świeci czy nie prawdopodobnie żarówka sie spaliła od stopu lub lekko sie naderwał wolfram i robi ci błąd w czasie jazdy
po 1 najpierw wypadało by się przywitać w odpowiednim dziale
po 2 ja mam nówkę i powiem ci że u mnie 1na 2 to chwile po ruszeniu i po dodaniu gazu jakoś nie mam odczucia że na pół sprzęgle
po 3 jak masz jakieś wątpliwości a auto na gwarancji to aso i sprawdzenie (kilku chłopaków z forum vw miało źle złożone sprzęgła oczywiście wymiana w ramach gwarancji
@ dulec poproś kogoś niech ci depnie hamulec i zobaczysz czy świeci czy nie prawdopodobnie żarówka sie spaliła od stopu lub lekko sie naderwał wolfram i robi ci błąd w czasie jazdy
Can You Be Faster ?
Colin McRae
Can You Be Faster ?
Colin McRae
-
- Auto:: Touran 5T 1.4 DSG
- Imię:: Jakub
@Admin
Tak jak w manualu - czyli czuć, że prędkość rośnie wolniej niż obroty, szczególnie jak dodasz mocniej gazu w tym momencie ( co zresztą często kończy się szarpnięciem, bo właśnie jeszcze nie wysprzęglił, a Ty zmieniasz mu położenie pedału gazu)
Przy ruszaniu jest to mega uciążliwe, bo 1 jest przez 0,5sek i od razu wrzuca 2kę i na tej 2ce to trudno dynamicznie opuścić skrzyżowanie. Jak wiem, że będzie taka sytuacja to od razu daję w tryb manualny, co jest uciążliwe, bo to automat ma być lepszy, nie ja.
@rolmik
Widzę, że masz 2.0 TDI czyli inną skrzynie. Chyba ta sama co w Kodiaqu i tam właśnie nie ma tego efektu.
Generalnie mam w planie umówienie jazdy testowej 1.5 DSG, żeby zobaczyć jak to jeździ w innych autach i umawiać się do serwisu, żeby to sprawdzili. Wolę się tylko trochę przygotować, bo to taka sprawą, którą łatwo zbyć "jest OK".
Czy ktoś z 1.4 czy 1.5 TSI mógłby dodać jakiś komentarz?
Tak jak w manualu - czyli czuć, że prędkość rośnie wolniej niż obroty, szczególnie jak dodasz mocniej gazu w tym momencie ( co zresztą często kończy się szarpnięciem, bo właśnie jeszcze nie wysprzęglił, a Ty zmieniasz mu położenie pedału gazu)
Przy ruszaniu jest to mega uciążliwe, bo 1 jest przez 0,5sek i od razu wrzuca 2kę i na tej 2ce to trudno dynamicznie opuścić skrzyżowanie. Jak wiem, że będzie taka sytuacja to od razu daję w tryb manualny, co jest uciążliwe, bo to automat ma być lepszy, nie ja.
@rolmik
Widzę, że masz 2.0 TDI czyli inną skrzynie. Chyba ta sama co w Kodiaqu i tam właśnie nie ma tego efektu.
Generalnie mam w planie umówienie jazdy testowej 1.5 DSG, żeby zobaczyć jak to jeździ w innych autach i umawiać się do serwisu, żeby to sprawdzili. Wolę się tylko trochę przygotować, bo to taka sprawą, którą łatwo zbyć "jest OK".
Czy ktoś z 1.4 czy 1.5 TSI mógłby dodać jakiś komentarz?
- admin
- Władca postów
- Auto:: Touran
- Imię:: Maciek
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowań: 122 razy
- Kontakt:
To bardziej Ci sie sprzęgło ślizga 
Ja nic takiego nie zauważyłem. Tez mam 1.4dsg z 02.2018 12 tys km. Ale sama praca skrzyni nie jest idealna, jak to dsg7.
Na trybie D wydaje dziwne dźwięki, w ASO stwierdzili że to normalne, bo na S jest wszystko ok. Ale takie uroki suchej DSG.
Jakby wkładali normalne skrzynie do benzyn w 5T1 to by nie było problemów

Ja nic takiego nie zauważyłem. Tez mam 1.4dsg z 02.2018 12 tys km. Ale sama praca skrzyni nie jest idealna, jak to dsg7.
Na trybie D wydaje dziwne dźwięki, w ASO stwierdzili że to normalne, bo na S jest wszystko ok. Ale takie uroki suchej DSG.
Jakby wkładali normalne skrzynie do benzyn w 5T1 to by nie było problemów

-
- Przeglądacz
ja na szczęście mam już te nową dq381 7b chociaż w zamówieniu była dq250 6b
generalnie skrzynia jest ta sama tylko bebechy się różnią więc tak jak pisałem może być ze trafiłeś skrzynie z źle zmontwanym koszem sprzęgła i sie ślizga
mi na s sie wydaje że slnik chyba ciut głośniej chodzi przy tych samych obrotach kierownica
zaczyna ciężej pracować i nie mówiąc tu o pedale gazu i hamulca czy wy też macie takie same odczucia
generalnie skrzynia jest ta sama tylko bebechy się różnią więc tak jak pisałem może być ze trafiłeś skrzynie z źle zmontwanym koszem sprzęgła i sie ślizga
mi na s sie wydaje że slnik chyba ciut głośniej chodzi przy tych samych obrotach kierownica
zaczyna ciężej pracować i nie mówiąc tu o pedale gazu i hamulca czy wy też macie takie same odczucia
Can You Be Faster ?
Colin McRae
Can You Be Faster ?
Colin McRae
-
- Przeglądacz
- Auto:: Touran III,1.4 TSI DSG
- Imię:: Łukasz
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowań: 9 razy
cześć, pisałem na ten temat jakiś czas temu, jednak u mnie nadal problem występuje - czy przy zimnym silniku, słyszycie trykot przy przyspieszaniu (obroty około 1.5-2tys), 1.4tsi dsg. Trykot słyszalnie dochodzi z komory silnika, od strony pasażera. Nie jest bardzo głośny ale jednak jest, na cichej ulicy, bez lub z cicho włączonym radiem - słychać.
-
- Przeglądacz
opcja 1 na aso niech sprawdzają za to przecież za to biorą też kase jak kupujesz auto (chodzi mi o gwarancje a chyba do listopada ją masz? )
opcja 2 jak rozumiem masz silnik na pasku to może być coś z napędem pompy oleju(łańcuszek) skoro jest pasek rozrządu
opcja 3chyba że masz wersje z łańcuchem rozrządu to wtedy łańcuszek sie kończy
tak czy siak ja bym się nie zastanawiał i dzwonił do aso że są problemy i niech sprawdzają
opcja 2 jak rozumiem masz silnik na pasku to może być coś z napędem pompy oleju(łańcuszek) skoro jest pasek rozrządu
opcja 3chyba że masz wersje z łańcuchem rozrządu to wtedy łańcuszek sie kończy
tak czy siak ja bym się nie zastanawiał i dzwonił do aso że są problemy i niech sprawdzają
Can You Be Faster ?
Colin McRae
Can You Be Faster ?
Colin McRae