Czyszczenie silnika przed wymianą oleju.

Awatar użytkownika
Marko_77_
Przeglądacz
Auto:: Touran, 1.9 TDI BXE, 2007
Imię:: Marcin
Podziękował: 1 raz

Re: Czyszczenie silnika przed wymianą oleju.

Post autor: Marko_77_ »

Koledzy czy możliwe jest ze po zastosowaniu plukanki Valvoline coś uległo rozszczelnieniu i autko zaczęło dymić? Po przejechaniu około 700 km po płukaniu zaczął sie problem z dymieniem. Auto ma około 270 tys przebiegu i zaczynam sie zastanawiać czy moze to mieć jakiś związek.
Kolor dymu raczej biały. Dziś została wymieniona turbina na regenerowana (stara miała niewielkie luzy i puszczala olej do intercoolera). Dodatkowo autko ma bardzo śmierdzące spaliny przepalonym olejem. A moze poprostu musi sie jeszcze wypalić olej z układu?
Pomocy bo nie wiem co dalej robić .
Pozdrawiam Piórek
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
Imię:: Jacek
Podziękował: 213 razy
Otrzymał podziękowań: 233 razy
Kontakt:

Post autor: JacaTouran »

Marko_77_ pisze:Koledzy czy możliwe jest ze po zastosowaniu plukanki Valvoline coś uległo rozszczelnieniu i autko zaczęło dymić? Po przejechaniu około 700 km po płukaniu zaczął sie problem z dymieniem. Auto ma około 270 tys przebiegu i zaczynam sie zastanawiać czy moze to mieć jakiś związek.
Kolor dymu raczej biały. Dziś została wymieniona turbina na regenerowana (stara miała niewielkie luzy i puszczala olej do intercoolera). Dodatkowo autko ma bardzo śmierdzące spaliny przepalonym olejem. A moze poprostu musi sie jeszcze wypalić olej z układu?
Pomocy bo nie wiem co dalej robić .

Po regeneracji spręzarki auto potrafi jakieś 200-300 km dymić (wypalają się resztki specyfików użytych do czyszczenia geometrii), jednak jak dymienie nie ustępuje to siwy dym może sugerować to aby zerknąć do zbiorniczka wyrównawczego, zerknąć do układu wtryskowego.

Płukanka silnika nie spowoduje dymienia.

Nie będę wypowiadał się o pojazdach klientów którym płuczemy silniki przy wymianie... Powiem o Swoim Touranie.
Od 6 lat jak Turek jest na swiecie płucze silnik co wymiana oleju. Tak sobie nalatałem 140kkm i nigdy nic mi nie dymiło i nic nie zostało rozszczelnione i tak będe płukał aż sprzedam .
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).

O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/

https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/

tel.509963064

Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
vitCorleone
Kandydat
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: vitCorleone »

Touran AVQ, przebieg 230k km. Samochód mam od przebiegu 190k, nie znam wcześniejszej historii pojazdu (czy robił ktoś płukanie silnika). Zmieniłem olej z Castrola Edge 5W40 na Motul Specific 5W40, przed wymianą oleju wypłukałem silnik płukanką Liqui Moly Engine Flush. Do nowego oleju dodałem dodatek Archoil AR9100. Nie wiem czy to zmiana oleju, czy płukanie silnika, czy modyfikator oleju, bądź wszystko razem, ale po tych zabiegach praca silnika stała się płynniejsza, mam wrażenie, że jest trochę mocniejszy (jakby lepiej wkręcał się lepiej na obroty) oraz przede wszystkim silnik pracuje o wiele ciszej.
GSG-9
Początkujący
Auto:: Touran 1.9 tdi 2007r
Imię:: Marcin
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: GSG-9 »

Kurde je też przy następnej wymianie oleju przepłuczę silnik i zmienię olej z Castrol na Motul.Silnik mam suchy cały spodziewam się takich efektów jak większość forumowiczy.
Awatar użytkownika
siemi1
Przeglądacz
Auto:: Octavia II FL 2009 BMM
Imię:: Piotr
Podziękował: 28 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Post autor: siemi1 »

hej właśnie warto lać to do BMM przebieg 224kkm mam auto od 187km 2x wymianiny do tej pory olej z castrol edge jaki poprzedni uzytkownik wymienial na Motula Specific. boje sie czy robiąc płukankę następnym razem nie spieprzy się cos....
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

Możesz spokojnie płukac :)

NzTT
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Awatar użytkownika
g_b
Specjalista
Auto:: 2011 TOURAN
Imię:: Grześ
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy

Post autor: g_b »

Hej, czy to jest normalne? mam lekki przedmuch, odkrecilem korek zaczalem nalewac plukanke ale mi ja rozbryzgalo po silniku. lac czy nie lac? oczywiscie teraz to juz na wylaczonym....
Był VW Passat B5 1.8T 150 BHP
Był Seat Ibiza 6L 1.9 TDI 130 BHP
Był VW Passat B5 FL 1.9TDI 130 BHP 4MOTION
Był VW Polo 6N2 1.4 55 BHP
Był VW Touran 1T2 2.0 TDI 177 BHP
Był Seat Ibiza 6l FR 1.8T 150 BHP

Jest

VW TOURAN 1T3 2.0 TDI 177 BHP CFHC www.touranklub.pl/forum/viewtopic.php?f=9&t=2402
Seat Ibiza 6J 1,4 85 BHP
PRAWDZIWI MĘŻCZYZNI NIE JEDZA MIODU... PRAWDZIWI MĘŻCZYZNI ŻUJA PSZCZOLY!
Awatar użytkownika
swimmer
Expert
Auto:: VW Touran
Imię:: Lukasz
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Post autor: swimmer »

g_b pisze:Hej, czy to jest normalne? mam lekki przedmuch, odkrecilem korek zaczalem nalewac plukanke ale mi ja rozbryzgalo po silniku. lac czy nie lac? oczywiscie teraz to juz na wylaczonym....
normalne... zalewaj ciepłym, wyłączonym. po co zalewać na włączonym?
zibi1961
Użytkownik
Auto:: 2.0 TDI 140 KM ,DSG 2005
Imię:: Zbigniew
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: zibi1961 »

Silnik rozgrzany ,poczekać aż wszystko spłynie i wymienić olej . Po co te płukanki ,nie wiem. Silnik jest umyty przez rozgrzany olej .
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 418 razy

Post autor: wesol »

Ten wymyśl z tymi plukankami to taka durnota i robienie ludziom wody z mózgu. Nic to tam nie wyplucze ani przez zalanie na 15 minut przed wymianą ani nawet zalewając nawet dwa dni przed wymianą. Jeszcze śmieszna sprawą jest to że w silnikach benzynowych to przy przebiegu 10-12 tys km w tych 4.5 litra oleju to jest conajmniej litr albo i więcej benzyny. A nic tak nie wymyje silnika i nie rozpuszcza syfu, nagaru itp jak benzyna. No chyba że bremsen bo to zmywacz w końcu.
Wymieniajcie olej tylko często w miarę (tak 10-15 tys km) i jeździjcie tymi autami a nie wkoło komina emerycko po 5 km w jedną stronę to sam silnik się wymyje.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
g_b
Specjalista
Auto:: 2011 TOURAN
Imię:: Grześ
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy

Post autor: g_b »

No i zrobiłem plukanie. Nalałem w silnik specyfik, tak jak producent zaleca silnik sobie popracował, i podczas spuszczania pozwoliłem żeby sobie przez godzinę olej dokładnie wściekł. Jak wygląda olej przed wymiana każdy wie natomiast na zdjęciach widoczny jest olej po przejechaniu 2300km. Według mnie czysciutki co oznacza że płukanie silnika rzeczywiście usunęło nagar i syf z silnika gdyż poprzednio po wymianie olej tak czysty nie był. Był wręcz czarny, tak jak podczas wymiany.
Według mnie miało to jak najbardziej sens.ObrazekObrazek

Wysłane z mojego ONEPLUS A6013 przy użyciu Tapatalka
Był VW Passat B5 1.8T 150 BHP
Był Seat Ibiza 6L 1.9 TDI 130 BHP
Był VW Passat B5 FL 1.9TDI 130 BHP 4MOTION
Był VW Polo 6N2 1.4 55 BHP
Był VW Touran 1T2 2.0 TDI 177 BHP
Był Seat Ibiza 6l FR 1.8T 150 BHP

Jest

VW TOURAN 1T3 2.0 TDI 177 BHP CFHC www.touranklub.pl/forum/viewtopic.php?f=9&t=2402
Seat Ibiza 6J 1,4 85 BHP
PRAWDZIWI MĘŻCZYZNI NIE JEDZA MIODU... PRAWDZIWI MĘŻCZYZNI ŻUJA PSZCZOLY!
car2016
Początkujący
Auto:: Touran 1T2 1,9 BLS 2010
Imię:: Darek
Podziękował: 8 razy

Post autor: car2016 »

JacaTouran pisze:płucz, nic się nie stanie pod warunkiem , że nie ma wycieków z miski ani silnika
Witam wszystkich
W 2013r JacaTouran napisał "pod warunkiem , że nie ma wycieków z miski ani silnika"
W moim touranie silnik poci się od strony skrzyni i pompy vacum czy mimo tego mogę zrobić płukankę? A może lepiej nie bo wycieki sie zwiększą. Jakiego środka ewentualnie użyć? Myślałem o Liqui Moly Pro-Line Engine Flush 500ml
Awatar użytkownika
Dziadek13
Specjalista
Auto:: Touran '04 1.9TDI AVQ
Imię:: Jorg
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowań: 67 razy

Post autor: Dziadek13 »

Masz wycieki bo ci leci właśnie z pod pompy wakum i po bloku leci na dół i po tyle silnika, tam nie ma co się rozpuścić tam jest metalowa uszczelka u ciebie akurat do wymiany i płukanka nic więcej już nie zrobi
car2016
Początkujący
Auto:: Touran 1T2 1,9 BLS 2010
Imię:: Darek
Podziękował: 8 razy

Post autor: car2016 »

A wlać tej płukanki 400ml bo tak wychodzi z przeliczenia czy całe 500ml?
Wiem, że ta LM Pro-Line jest chyba mocniejsza od tej engine flush 300ml w białym opakowaniu.
ODPOWIEDZ