Czujniki parkowania / cofania - na co zwrócić uwagę
-
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1.9 BLS
- Imię:: Robert
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Re: Czujniki parkowania / cofania - na co zwrócić uwagę
.......
Ostatnio zmieniony sob kwie 19, 2014 22:33 przez jeżu, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zapraszam do działu- giełda.....
Powód: Zapraszam do działu- giełda.....
- Eljot
- Władca postów
- Auto:: 1T1 BLS 1,9 2006
- Imię:: Lesław
- Podziękował: 780 razy
- Otrzymał podziękowań: 344 razy
- Kontakt:
Autowymoderowany!
Odciążam moderatorów!
Ups...

Odciążam moderatorów!
Ups...

Ostatnio zmieniony sob kwie 19, 2014 18:31 przez Eljot, łącznie zmieniany 1 raz.
- Cesarz
- Władca postów
- Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
- Imię:: Michał
- Podziękował: 629 razy
- Otrzymał podziękowań: 223 razy
cholo, Eljot tu nie GIEŁDA 

1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
- Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 285 razy
- Otrzymał podziękowań: 484 razy
cholo a czy ta centralka o numerze 1K0-919-475 to jest tylko PDC czy PDC z OPS-em ?
Rozumiem, że centralka obsługuje tylko tył ?
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
- Miki76
- ____________________
- Auto:: Touran 1,9 BXE 133KM 2006
- Imię:: Damian
- Podziękował: 89 razy
- Otrzymał podziękowań: 194 razy
raczej tylko PDC i na tył gdyż na alledrogo widziałem te same po 50zł i to był najtańszy z gwarancją trzy miesięcznąTomasz_W-wa pisze:cholo a czy ta centralka o numerze 1K0-919-475 to jest tylko PDC czy PDC z OPS-em ?
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
-
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1.9 BLS
- Imię:: Robert
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
tylko tyl i bez radiaTomasz_W-wa pisze:cholo a czy ta centralka o numerze 1K0-919-475 to jest tylko PDC czy PDC z OPS-em ?
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
- rzutnik
- Specjalista
- Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowań: 133 razy
Tutaj mariusz788004 napisał że odpalił OPS na sterowniku 1K0919475K. Wyglądana to, że znaczenie ma ta literka na końcu?
Dopytuję bo przymierzam się do zakupu i nie chcę kupować 2x.
--Edit--
Na tej aukcji podają moduł 2K0919475 i że obsługuje tył + OPS.
Dopytuję bo przymierzam się do zakupu i nie chcę kupować 2x.
--Edit--
Na tej aukcji podają moduł 2K0919475 i że obsługuje tył + OPS.
Był Touran 1T2 był 2 Touran 1T3
- Miki76
- ____________________
- Auto:: Touran 1,9 BXE 133KM 2006
- Imię:: Damian
- Podziękował: 89 razy
- Otrzymał podziękowań: 194 razy
tak tylko ta cena jest kosmiczna to taki zestaw jak ja podałem wyjdzie o wiele taniej i jest też oryginał i masz przód i tył zobacz na mój manual o montażu oryginalnych czujników
- rzutnik
- Specjalista
Wiem, że cena kosmiczna, ale tą aukcję podałem ze względu na inny moduł kontrolera. Za tą cenę to nawet nie brałbym pod uwagę montażu.
-
- Specjalista
- Auto:: 2.0tdi AZV,2004r
- Imię:: andrzej
- Podziękował: 82 razy
- Otrzymał podziękowań: 30 razy
koledzy podpowiecie czy ten moduł 5K0919475C i takie czujniki 4H0919275 mają szanse zadziałać bo naprawdę nie wiem czy w ogóle zaczzynać zabawe?
pozdrawiam
- rzutnik
- Specjalista
Nie moge odpalić PDC u siebie a dokładniej sterownik 1K0919475K jest poprawnie wykrywany ale nie wykrywa mi czujek -"open or short to ground". Zmierzyłem napięcie na wyjściu zasilania czujek i mam 8.6V z podpiętymi czujkami jak i bez. Czy nie powinno być tam 12V? Czy ktoś kto posiada taki moduł i działający PDC mógłby zmierzyć napięcie zasilające czujki (piny 8 i 11 w 12-pinowej wtyczce)?
Napięcie można też sprawdzić w blokach pomiarowych - kanał 3 opcja "sensor voltage supply".
---edycja---
Chyba sam sobie odpowiem. W opcji adv.meas.values można podglądnąc aktualne parametry dla wybranych opcji. Dla sensor-voltage supply w polu actual pokazuje 8.5V a w polu specified jest zapis 10.0...14.5V. Wygląda na to że chyba mam uwalony moduł.
Ale i tak byłbym wdzięczny za sprawdzenie.
--- edycja 2014.09.06---
Zrobiłem dzisiaj test: wypiąłem przewód zasilania czujek z modułu i zasiliłem czujki bezpośrednio z 12V. Błędy pozostały takie same. Na radyjku tak jak poprzednio pojawia sie na chwilkę autko po czym komunikat że wizualizacja parkowania nie może być obsłużona w tej chwili. Już nie bardzo wiem co jeszcze mogę zrobić. Pewnie trzeba będzie zaryzykować i kupić inny moduł parkowania do sprawdzenia.
--- edycja 2014.09.14 ---
Przeglądnąłem w Elsie schematy podłączenia PDC dla Tourana i nie znalazłem sposobu jaki opisał Turanek. Znalazłem go dla modelu Sirocco. Podłączyłem moduł 1K0919475K tak jak opisał Turanek czyli CAN na piny 9 i 10 (wtyczka 16) i moduł jest wykrywany. Jeśli CAN podłączyłem tak jak w schematach dla Tourana 1T3 tj CAN na piny 6 i 15 (wtyczka 16) to ten moduł nie został wykryty. Czujki założyłem 1S0919275 - gdzieś (chyba na tym forum) doczytałem że mają działać z tym modułem i OPS ale teraz już nie mogę znaleźć gdzie. Kupiłem całą wiązkę z takimi czujnikami. Sprawdzałem połączenia w wiązce i jest tak jak w opisie Turanka ale moduł sygnalizuje błędy zarówno przy podłączonych czujkach jak i nie. Porównałem błędy i przy odłączonych czujkach dla wszystkich czujek mam komunikat "Open or Short to Ground" natomiast przy podłączonych dla zewnętrznych jest bez zmian natomiast dla wewnętrznych czujek komunikat zmienia się na "Short to Plus" oraz pojawia się drugi "No Signal/Communication - Intermittent".
Wygląda na to, że mam dwa rozwiązania albo moduł jest uszkodzony albo jednak muszą czujki 7L5919275B bo inaczej będzie sygnalizować błędy. Będę pewnie musiał zainwestować w moduł lub czujki aby to sprawdzić.
-- N lis 30, 2014 23:56 --
Jaka jest numeracja pinów dla czujników 7L5 919 275 B?

Liczymy tak jak w A czy jak w B na załączonym obrazku?
Mam czujniki ale nie na nich zaznaczonej numeracji pinów.
Co ciekawe: według Etki dla Touran-ów i dla Scirocco na tył podchodzą takie właśnie czujniki (w obu takie same), ale według Elsy podłączenie czujników już jest inne:
dla Tourana (schemat 222/3 - sygnalizacja przy parkowaniu (PDC) bez automatycznego pilota parkowania (Park Assist), od maja 2010):
1 - zasilanie
2 - sygnał
3 - masa
dla Scirocco (schemat 16/2 - sygnalizacja przy parkowaniu (PDC) od maja 2008):
1 - sygnał
2 - masa
3 - zasilanie
W Elsie dla Tourana dopiero od rocznika 2011 pojawia się wersja PDC z CAN-em napędu.
Być może ja coś źle sprawdzam w Etce i w Elsie bo niby takie same czujki ale inaczej podłączane?
Czy czujniki można uszkodzić przy niewłaściwym podłączeniu czy tylko po prostu nie będą działać?
Kombinuję u siebie z czujnikami parkowania i nie mogę tego odpalić - sterownik widzę ale czujników już nie. Sprawdzałem na 2 modułach 1K0919475K z czujkami 1S0919275 (takie kupiłem wraz z wiązką) i w obu przypadkach tak samo. Mam już czujki 7L5919275B ale przed podłączeniem wolę zapytać. Kupiłem wiązkę 5J9971065 z czujnikami 1S0919275 bo niby miało to działać w Touranie ale teraz mam już wątpliwości. Wiązka ma układ połączeń jak w schemacie dla Touran-a.
Napięcie można też sprawdzić w blokach pomiarowych - kanał 3 opcja "sensor voltage supply".
---edycja---
Chyba sam sobie odpowiem. W opcji adv.meas.values można podglądnąc aktualne parametry dla wybranych opcji. Dla sensor-voltage supply w polu actual pokazuje 8.5V a w polu specified jest zapis 10.0...14.5V. Wygląda na to że chyba mam uwalony moduł.
Ale i tak byłbym wdzięczny za sprawdzenie.
--- edycja 2014.09.06---
Zrobiłem dzisiaj test: wypiąłem przewód zasilania czujek z modułu i zasiliłem czujki bezpośrednio z 12V. Błędy pozostały takie same. Na radyjku tak jak poprzednio pojawia sie na chwilkę autko po czym komunikat że wizualizacja parkowania nie może być obsłużona w tej chwili. Już nie bardzo wiem co jeszcze mogę zrobić. Pewnie trzeba będzie zaryzykować i kupić inny moduł parkowania do sprawdzenia.
--- edycja 2014.09.14 ---
Przeglądnąłem w Elsie schematy podłączenia PDC dla Tourana i nie znalazłem sposobu jaki opisał Turanek. Znalazłem go dla modelu Sirocco. Podłączyłem moduł 1K0919475K tak jak opisał Turanek czyli CAN na piny 9 i 10 (wtyczka 16) i moduł jest wykrywany. Jeśli CAN podłączyłem tak jak w schematach dla Tourana 1T3 tj CAN na piny 6 i 15 (wtyczka 16) to ten moduł nie został wykryty. Czujki założyłem 1S0919275 - gdzieś (chyba na tym forum) doczytałem że mają działać z tym modułem i OPS ale teraz już nie mogę znaleźć gdzie. Kupiłem całą wiązkę z takimi czujnikami. Sprawdzałem połączenia w wiązce i jest tak jak w opisie Turanka ale moduł sygnalizuje błędy zarówno przy podłączonych czujkach jak i nie. Porównałem błędy i przy odłączonych czujkach dla wszystkich czujek mam komunikat "Open or Short to Ground" natomiast przy podłączonych dla zewnętrznych jest bez zmian natomiast dla wewnętrznych czujek komunikat zmienia się na "Short to Plus" oraz pojawia się drugi "No Signal/Communication - Intermittent".
Wygląda na to, że mam dwa rozwiązania albo moduł jest uszkodzony albo jednak muszą czujki 7L5919275B bo inaczej będzie sygnalizować błędy. Będę pewnie musiał zainwestować w moduł lub czujki aby to sprawdzić.

-- N lis 30, 2014 23:56 --
Jaka jest numeracja pinów dla czujników 7L5 919 275 B?

Liczymy tak jak w A czy jak w B na załączonym obrazku?
Mam czujniki ale nie na nich zaznaczonej numeracji pinów.
Co ciekawe: według Etki dla Touran-ów i dla Scirocco na tył podchodzą takie właśnie czujniki (w obu takie same), ale według Elsy podłączenie czujników już jest inne:
dla Tourana (schemat 222/3 - sygnalizacja przy parkowaniu (PDC) bez automatycznego pilota parkowania (Park Assist), od maja 2010):
1 - zasilanie
2 - sygnał
3 - masa
dla Scirocco (schemat 16/2 - sygnalizacja przy parkowaniu (PDC) od maja 2008):
1 - sygnał
2 - masa
3 - zasilanie
W Elsie dla Tourana dopiero od rocznika 2011 pojawia się wersja PDC z CAN-em napędu.
Być może ja coś źle sprawdzam w Etce i w Elsie bo niby takie same czujki ale inaczej podłączane?

Czy czujniki można uszkodzić przy niewłaściwym podłączeniu czy tylko po prostu nie będą działać?
Kombinuję u siebie z czujnikami parkowania i nie mogę tego odpalić - sterownik widzę ale czujników już nie. Sprawdzałem na 2 modułach 1K0919475K z czujkami 1S0919275 (takie kupiłem wraz z wiązką) i w obu przypadkach tak samo. Mam już czujki 7L5919275B ale przed podłączeniem wolę zapytać. Kupiłem wiązkę 5J9971065 z czujnikami 1S0919275 bo niby miało to działać w Touranie ale teraz mam już wątpliwości. Wiązka ma układ połączeń jak w schemacie dla Touran-a.
- JEDARO
- Expert
- Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
- Imię:: Darek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 518 razy
moim zdaniem powinieneś spr czy Twoja wiązka sterująca aby jest na 100 % do czujników z OPS bo coś mi się wydaje, że masz do zwykłych PDC.
wiązka sterująca 16 PIN. Piny w tej wtyczce musisz mieć takie:
1- buzer tył pin 1
2- SC zasilanie sterownika
4- włącznik PDC pin 5
6- CAN H napędu
8- masa
9- buzer tył pin 2
13- włącznik PDC pin 2
15- CAN L napędu
pozostałe wolne jeśli dobrze pamiętam to najłatwiej jest odróżnić na podstawie głośniczka z tyłu bo przy zwykłych PDC jest z wiązką od czujników a nie z sterującą.
Jak chcesz to jakieś zestawy mam kompletne jak i też same czujniki 100% sprawne nowe
wiązka sterująca 16 PIN. Piny w tej wtyczce musisz mieć takie:
1- buzer tył pin 1
2- SC zasilanie sterownika
4- włącznik PDC pin 5
6- CAN H napędu
8- masa
9- buzer tył pin 2
13- włącznik PDC pin 2
15- CAN L napędu
pozostałe wolne jeśli dobrze pamiętam to najłatwiej jest odróżnić na podstawie głośniczka z tyłu bo przy zwykłych PDC jest z wiązką od czujników a nie z sterującą.
Jak chcesz to jakieś zestawy mam kompletne jak i też same czujniki 100% sprawne nowe
- rzutnik
- Specjalista
Z tą rozpiską pinów to już w ogóle zgłupiałem. Nie pasuje mi do żadnego schematu. Podłączałem tak jak opisał Turanek i opis ten jest zgodny z Elsą i tak jak napisałem wcześniej sterownik widzę tylko sterownik nie widzi czujek. Być może problem jest z wiązką do czujników albo samymi czujnikami ale z tego co pamiętam sprawdzając wiązkę przed założeniem to była zgodna ze schematem. Aktualnie musiałbym rozebrać zderzak aby dostać się do wiązki jednak warunki atmosferyczne są niesprzyjające a w garażu trochę mało miejsca na taką robotę.
- JEDARO
- Expert
- Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
- Imię:: Darek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 518 razy
z taką rozpiską montowałem z OPS i bez problemów działają
dlatego kolego pisałem, że nie ma jak kupujesz całość razem inaczej to szukaj wiatru w polu albo inne mądrości ludowe

-
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
- Podziękował: 1 raz
Witam mam podobny problem co kolega podpowie mi ktoś jak sprawdzić który to czujnik (bo zakładam ze to czujnik) ponieważ po nocy przestaje piszczeć problem powraca po opadach deszczu .Robcio pisze:Sluchajcie... dzis pojawilo mi sie cos takiego, ze w momencie wrzucenia biegu wstecznego czujniki brzecza ciagle... caly dzien tak bylo...co to moze byc?
Mam w VIN'ie taki kod: 7X1 E EPH Park distance control, wiec zakladam, ze czujniki sa oryginalne.
Pozdr. Robcio
Mam kabelek w auto skanie brak błędów
scan
Address 76: Park Assist Labels: 1K0-919-283.lbl
Part No: 1K0 919 283 A
Component: 02 Einparkhilfe 0101
Shop #: WSC 00000 000 00000
VCID: 2D5B176DB40A1F1
No fault code found.