VW Touran - Kierownica multifunkcyjna MFSW - manual
-
- Przeglądacz
- Auto:: Touran AVQ 1.9 2004
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 2 razy
Re: VW Touran - Kierownica multifunkcyjna MFSW - manual
Nie chodzi Panowie o wymiane kierownicy. Modul i tasma mi padla jak wymienialem przelacznik wycieraczek i chce to teraz w jedna kompletna calosc pozbierac wiec proszze was o pomoc tasme juz mam jaki modul mam teraz dokupic.Swieci mi ESP oraz bląd poduszki nie działa klaksonto jest przyczyna mojej wymiany.
Z góry dzięki za podpowiedzi.
Pozdrawiam
thomas_81
Pozdrawiam
thomas_81
Thomas_81
- GioW
- Expert
- Auto:: 2.0 TDI BKD HL '04
- Imię:: Janek
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 91 razy
Jeśli kierownicę masz czteroramienną to moduł taki jak napisałem będzie pasował pod taśmę typu 1.thomas_81 pisze:Nie chodzi Panowie o wymiane kierownicy. Modul i tasma mi padla jak wymienialem przelacznik wycieraczek i chce to teraz w jedna kompletna calosc pozbierac wiec proszze was o pomoc tasme juz mam jaki modul mam teraz dokupic.Swieci mi ESP oraz bląd poduszki nie działa klaksonto jest przyczyna mojej wymiany.
Pozdrawiam
thomas_81
-
- Zaawansowany
- Auto:: touran 2.0 BMM 2007
- Imię:: Grześ
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowań: 43 razy
Dalej problemy jak coś to dzwoń
Touran 1t3 new beetle Kymco downtwon
669 997 911
669 997 911
-
- Kandydat
- Auto:: touran 1.9tdi BKC 04/05r
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
hey, mam kierownice 4 ramienna z poduszką oraz z taśmą TYPE1. Nie chce zmieniać kierownicy ale musze zmienić taśme na TYPE2. Czy poduszka/wszystkie wtyczki będą pasować? Czy wymiana to po prostu zdjęcie starego pierscienia i założenie nowego?
Zamiana pierścienia spowodowana wymianą modułu na wyższy i pod type2.
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
- Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 285 razy
- Otrzymał podziękowań: 484 razy
Jeżeli założyłeś moduł kierownicy na pierścień typu 2 to zakładaj pierścień typu 2 i reszta klamotów będzie pasować. Czeka Cię jednak zakodowanje modułu skrętu.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
- Cesarz
- Władca postów
- Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
- Imię:: Michał
- Podziękował: 629 razy
- Otrzymał podziękowań: 223 razy
Tak jak piszesz, wszystko będzie pasowacmartinus pisze:hey, mam kierownice 4 ramienna z poduszką oraz z taśmą TYPE1. Nie chce zmieniać kierownicy ale musze zmienić taśme na TYPE2. Czy poduszka/wszystkie wtyczki będą pasować? Czy wymiana to po prostu zdjęcie starego pierscienia i założenie nowego?
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
- rzutnik
- Specjalista
- Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowań: 133 razy
Przymierzam się do wymiany kierownicy w swoim Touran-ie na wersję z multi (8 przycisków, nie gumki). Obecnie mam sterownik kierownicy 1K0 953 549 CQ, tempomat, pełny FIS, radio RNS 310. Z informacji jakie wyczytałem oprócz kierownicy będę musiał wymienić także sterownik kierownicy i wiązkę elektryczną na taką z obsługą multi.
Pytanie do znawców czy na tym wymiana się kończy czy coś jeszcze muszę brać pod uwagę?
Pytanie do znawców czy na tym wymiana się kończy czy coś jeszcze muszę brać pod uwagę?
Był Touran 1T2 był 2 Touran 1T3
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Kolego, a czy zadales sobie choć w małym stopniu tyle trudu, aby przeczytać 1 post tego tematu, nad który kolega Jarry spędził dużo czasu? Wszystko jest tam opisane. Co potrzebujesz w konkretnej sytuacji.
NzTT
NzTT
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 

- rzutnik
- Specjalista
Tak się składa że zadałem sobie trochę trudu i przeczytałem cały wątek, część Jarrego nawet 2x ale pomimo jego dobrego opisu wielu użytkowników ma różne problemy więc dlatego wolałem zapytać aby po wymianie tych 3 podzespołów nie okazało się że jeszcze czegoś mi brakuje. Nie wiem jaki mam pierścień pod kierownicą ale z opisów i wersji sterownika jaką mam wygląda że pierścień bedzie ok. Tourany forumowiczów są tak zróżnicowane że coś co u jednego działa bezproblemowo u drugiego w ogóle nie chce działać.
Zauważ że w opisie Jarrego jest pewna sprzeczność z wypowiedzią Spacewalkera: Jarry napisał że można dołożyć tylko łopatki natomiast spacewalker napisał że jest to niemożliwe ze względu na inną konstrukcję kierownicy.
Od kiedy kupiłem Tourana stałem się stałym czytelnikiem tego forum. W swoim autku coś już "pomodziłem" i mam kolejne plany. Pomimo dobrych opisów modów (wszystkim bardzo dziękuję) i tak musiałem podchodzić do wszystkiego indywidualnie bo się okazało że brakuje jakiegoś kabelka, pinu, obsadzenia bezpiecznika, zamiast plastiku mam jakąś gąbkę itp. - oczywiście opisy były bardzo przydatne.
Zauważ że w opisie Jarrego jest pewna sprzeczność z wypowiedzią Spacewalkera: Jarry napisał że można dołożyć tylko łopatki natomiast spacewalker napisał że jest to niemożliwe ze względu na inną konstrukcję kierownicy.
Od kiedy kupiłem Tourana stałem się stałym czytelnikiem tego forum. W swoim autku coś już "pomodziłem" i mam kolejne plany. Pomimo dobrych opisów modów (wszystkim bardzo dziękuję) i tak musiałem podchodzić do wszystkiego indywidualnie bo się okazało że brakuje jakiegoś kabelka, pinu, obsadzenia bezpiecznika, zamiast plastiku mam jakąś gąbkę itp. - oczywiście opisy były bardzo przydatne.
- hagio
- Expert
- Auto:: TRENDLINE 2.0 16V BKD2005
- Imię:: BARTOSZ
- Podziękował: 276 razy
- Otrzymał podziękowań: 153 razy
- Kontakt:
rzutnik masz moduł z końcówka CQ i on nie obsługuje czujnika kąta skrętu,musisz szukać modułu który nie obsługuje czujnika kąta skrętu,ewentualnie taki z obsługą, i o ile się nie mylę odpowiednio go zakodować.Druga ważna sprawa Soft Level w twoim przypadku SW0111 MIDLINE .Musisz szukać HIGHLINE.Co do taśmy/zwijaka masz TYP 2 więc nie musisz wymieniać.
- rzutnik
- Specjalista
Zapomniałem dopytać o czujnik skrętu. Mój obecny moduł nie obsługuje czujnika skrętu więc go nie ma fizycznie czy tylko jest nieobslugiwany? Czy jest możliwość sprawdzenia tego bez rozbierania kolumny kierownicy? Jeśli kupię moduł z obsługą czujnika skrętu a fizycznie go nie będzie to bedzię to działać czy trzeba będzie dołożyć taki czujnik?hagio pisze:rzutnik masz moduł z końcówka CQ i on nie obsługuje czujnika kąta skrętu,musisz szukać modułu który nie obsługuje czujnika kąta skrętu,ewentualnie taki z obsługą, i o ile się nie mylę odpowiednio go zakodować.Druga ważna sprawa Soft Level w twoim przypadku SW0111 MIDLINE .Musisz szukać HIGHLINE.Co do taśmy/zwijaka masz TYP 2 więc nie musisz wymieniać.
Rozumiem że czujnik skrętu wykrywa odchylenie kierownicy od położenia środkowego (jazdy na wprost) ale do czego jest to potrzebne w praktyce - ABS, ESP, coś jeszcze?
- hagio
- Expert
- Auto:: TRENDLINE 2.0 16V BKD2005
- Imię:: BARTOSZ
- Podziękował: 276 razy
- Otrzymał podziękowań: 153 razy
- Kontakt:
Na moje skoro jest w tej chwili nieobsługiwany to go fizycznie nie ma bo go moduł nie obsługuje.Po co pakować coś co nie działa? tabelka jasno mówi, no chyba ze ktoś fabrykę poprawiał.Niestety żeby to sprawdzić plastiki OUT.Mój obecny moduł nie obsługuje czujnika skrętu więc go nie ma fizycznie czy tylko jest nieobslugiwany?
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Oczywiście, że czujnik g85 jest. Bez niego nie ma możliwości, żeby działało poprawnie wspomaganie i systemy bezpieczeństwa. Jedyna różnica jest w tym, że kiedyś był on montowany pod kierownica, stad konieczność obsługi go przez sterownik. U ciebie czujnik jest w maglownicy.
NzTT
NzTT
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy