Akumulatory w Waszych autkach. Jaka pojemność, moc itd?

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Awatar użytkownika
winetu_vip
Zaawansowany
Auto:: Touran 2.0, AZV+, 2004
Imię:: Tomek
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 36 razy

Re: jakie macie akumulatory parametry

Post autor: winetu_vip »

pabloxxx pisze:Dużo zależy od użytkowania aku, krótkie trasy, częste odpalenia na pewno służą dobrze nie służą.
Kolego coś w tym zdaniu się wyklucza :drinks:
Damian15
Specjalista
Auto:: Touran '03 AZV
Imię:: Damian
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 24 razy

Post autor: Damian15 »

A po co jest na aku te oczko przez które można zajrzeć do akumulatora ?? Czemu ma to służyć ???
Davido
Początkujący
Auto:: Trendline, 1.9 BLS, 2009
Imię:: Dawid
Podziękował: 1 raz

Post autor: Davido »

Jest to wizjer informujący o stanie akumulatora. Jeśli jest zielony oznacza to, że akumulator jest naładowany, a poziom elektrolitu prawidłowy. “Oko” czarne oznacza konieczność doładowania, a białe lub żółte wymiany. Te oko znajdziesz w akumulatorach bezobsługowych, gdzie niestety nie po czarujesz z dolaniem wody destylowanej, tylko wymiana na nowy.

Pytanie z innej beczki. Przy wymianie akumulatora w turku trzeba coś więcej adaptować oprócz pokręcenia kierownicą w skrajne pozycje i przejechania się kawałek?
Damian15
Specjalista
Auto:: Touran '03 AZV
Imię:: Damian
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 24 razy

Post autor: Damian15 »

Z tego co wiem nie ponieważ iż bo dlatego ostatnie czasy mój się rozładował przy odpalaniu że komputer się zresetował, a po za tym to było dawne czasy starsze od węgla jak nie miałem interfejsu to kasowałem check engine po przez odłączenie klemy na kilkanaście minut :D także mój jeździ normalnie :)
Ostatnio zmieniony czw sty 30, 2014 03:38 przez Damian15, łącznie zmieniany 1 raz.
Davido
Początkujący
Auto:: Trendline, 1.9 BLS, 2009
Imię:: Dawid
Podziękował: 1 raz

Post autor: Davido »

Gdzieś w gąszczu postów i tematów wyczytałem że trzeba "pomęczyć" trochę silniki szyb ale nie pamiętam czego wymiany to się konkretnie tyczyło dlatego lepiej zapytać zanim coś się sfajczy :D
Awatar użytkownika
pabloxxx
Zaawansowany
Auto:: Touran 1,9 TDI
Imię:: Paweł
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: pabloxxx »

Davido pisze:Jest to wizjer informujący o stanie akumulatora. Jeśli jest zielony oznacza to, że akumulator jest naładowany, a poziom elektrolitu prawidłowy. “Oko” czarne oznacza konieczność doładowania, a białe lub żółte wymiany. Te oko znajdziesz w akumulatorach bezobsługowych, gdzie niestety nie po czarujesz z dolaniem wody destylowanej, tylko wymiana na nowy.Pytanie z innej beczki. Przy wymianie akumulatora w turku trzeba coś więcej adaptować oprócz pokręcenia kierownicą w skrajne pozycje i przejechania się kawałek?
Nie do końca masz rację, w szeregu akumulatorów w których jest zielone oczko,
występują korki tylko są ukryte pod naklejką.
Po wymianie zostaje jeszcze ustawienie krańcówek szyb elektrycznych, poprzez przytrzymanie przez kilka sekund przycisków do zamykania szyb w górnym położeniu( po domknięciu do końca szyby)
Awatar użytkownika
Loren
Auto:: Touran 1.9 TDI AVQ 2003
Imię:: Marcin
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Loren »

Odświeżę kotleta, parę dni temu zakupiłem Vartę Silver 780 77ah za 315 zł z 2 letnia gwarancja. Znalazłem Pana, który dopiero zakłada sklep w Poznaniu - ma też tanie oleje (jak ktoś chce namiary to na PW) - auto zupełnie inaczej jeździ. Wydaje mi się, że jakoś tak "bardziej miękko" - chociaż nie potrafię tego opisać bardziej namacalnie. Szybciej odpala, mam wrażenie jakby też nieznacznie obroty mi zmalały (tak ciut poniżej 900). Stary też miałem Varty - 11 lat od nowości w tym aucie dlatego zdecydowałem się na tą samą firmę.
PS. Ja bardzo mało jeżdżę i sprzedawca powiedział, żeby miernikiem sprawdzać stan naładowania - powinno być 12.67 - a jak jest mniej niż 12,50 to trzeba na prostownik na parę godzin - wtedy aku będzie długo służył.
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 678 razy

Post autor: jeżu »

Loren pisze: powinno być 12.67 - a jak jest mniej niż 12,50 to trzeba na prostownik na parę godzin - wtedy aku będzie długo służył.
Skąd wziął dokładnie 12,67V ? To wiadomo,ze jak będziesz miał aku naładowany prawie lub w 100% to małe prawdopodobieństwo zasiarczenia aku. W zimie po kilkugodzinnym staniu na mrozie -10oC nie jest realne osiągniecie takiej wartości... mimo że aku jest naładowany w 100%. Nawet Footwel się wyłącza by zaoszczędzić na "rozpałce" silnika....
Awatar użytkownika
Loren

Re: Akumulatory w Waszych autkach. Jaka pojemność, moc itd?

Jeżu, jak kupowałem aku to koleś zmierzył wartość i właśnie taka była 12.67. Takie info dostałem od sprzedawcy i takim się dziele - jeszcze tego nie sprawdzałem bo aku mam może tydzień - ale za miesiąc sprawdzę i się podzielę spostrzeżeniami.
Awatar użytkownika
Blupol
Przeglądacz
Auto:: '12 1.6 TDI Bluemotion
Imię:: Tom
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: Blupol »

cześć,

z ciekawości zerknąłem jaki ja mam: a więc od początku (końcówka 2006 r) 72Ah 640A "Volkswagen Oryginal Battery" ;)
nie rozumiem po co kitować wyższe niż 74Ah.
Jak mi padnie (a już w kilkunastostopniowych mrozach po nocy jest ciężko) to na oku mam Vartę Blue 74Ah 680A. Wg mnie wystarczający :)
Awatar użytkownika
Loren

nie rozumiem po co kitować wyższe niż 74Ah.
Jak mi padnie (a już w kilkunastostopniowych mrozach po nocy jest ciężko) to na oku mam Vartę Blue 74Ah 680A. Wg mnie wystarczający :)
Też na niego patrzyłem ale różnica w cenie to tylko parę złotych, czytałem wcześniej, że ludzie tutaj polecają właśnie Vartę 77 780 lub Bosh S4 ale oryginalnie mailem właśnie taką Vartę jak piszesz - dlatego też się zdecydowałem na taki - kwestia gustu :) Mi to nie przeszkadza, że jest nieco bardziej pojemny :)
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów

Loren pisze:Jeżu, jak kupowałem aku to koleś zmierzył wartość i właśnie taka była 12.67. Takie info dostałem od sprzedawcy i takim się dziele - jeszcze tego nie sprawdzałem bo aku mam może tydzień - ale za miesiąc sprawdzę i się podzielę spostrzeżeniami.
Napisałeś ze powinno być 12,67V a tyle nie musi bo jak miałbym np 12,55V to ?
Napięcie mierzone w aucie jest m.in uzależnione choćby od tego po jakim czasie jest mierzone od zgaszenia silnika. Może być i 13V albo inny wynik. Wiarygodny stan odzwierciedlający jego sprawność to pomiar pod obciążeniem.... ;)
Adi6K
Początkujący
Auto:: Touran 2007 Leon 2005
Imię:: Adrian

Post autor: Adi6K »

Witam, jako ze sprzedaje akumulatory proponuje odwiedzenie strony internetowej firmy :)
http://....... dzialamy na terenie śląska oraz małopolski :) [wymoderowano]
Awatar użytkownika
Loren

Napisałeś ze powinno być 12,67V a tyle nie musi bo jak miałbym np 12,55V to ?
Napięcie mierzone w aucie jest m.in uzależnione choćby od tego po jakim czasie jest mierzone od zgaszenia silnika. Może być i 13V albo inny wynik. Wiarygodny stan odzwierciedlający jego sprawność to pomiar pod obciążeniem....
Jak będzie 12,55V to nic- jeżeli spada poniżej 12.50V na dłuższy czas to mam podpiąć pod prostownik. Napisałem tylko instrukcję jakie otrzymałem od sprzedawcy - zgadzam się, że pomiar pod obciążeniem to miarodajny wynik ale tutaj sprzedawca miał na myśli nie obciążony akumulator :)
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów

Adi6K pisze:Witam, jako ze sprzedaje akumulatory proponuje odwiedzenie strony internetowej firmy :)
http://www.xxxxxxxxxx dzialamy na terenie śląska oraz małopolski :)
Ja tez działam ( i się z tym nie afiszuję) ale o zgodę na reklamę to popytaj administratora forum.... :bry:
ODPOWIEDZ