Skradziono VW Touran - dyskusja

Problemy ogólne, które nie pasują do innych tematów.
Awatar użytkownika
Tomasz_W-wa
Władca postów
Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
Imię:: Tomasz
Podziękował: 285 razy
Otrzymał podziękowań: 484 razy

Re: Skradziono VW Touran

Post autor: Tomasz_W-wa »

I ja dodam kilka groszy od siebie.
Cyrus myślę, że bardzo się mylisz i to nie chodzi mi o to że źle się wyraziłeś i ktoś mógł być dotkniętym Twoją wypowiedzią. (osoby które na forum sprzedawały czy chciały sprzedać coś).

W materii handlu częściami używanymi dużo się zmieniło to nie są lata 90 gdzie była wolna amerykanka i nikt tego nie kontrolował. W obecnych czasach sprzedawca który handluje częściami na skalę hurtową (tak to napisze ) musi mieć wszystko zaksięgowanie i być czysty jak łza, kontrole fiskusa są w takich miejscach i to dość drobiazgowe.

Sam kupuje na portalach dość dużo rzeczy (nie tylko motoryzacyjne) i w 99 % dostajesz paragon do zakupionej części co oznacza że sprzedający musi mieć tą cześć gdzieś w swojej bazie umieszczoną a co wiąże się z tym że fiskus ma do niej dostęp i spokojnie może sprawdzić skąd taka część pochodzi (czytaj z rozbiórki czy pojawiła się u Pan X z nieba).
Oczywiście w gronie sprzedających części znajdzie się jakiś odsetek nieuczciwych sprzedawców ale tak to już jest.
Nie wolno wrzucać wszystkich do jednego worka bo to trochę nie ładnie.
Ludzie mają takie a nie inne biznesy, żyją z tego tak jak my pracujemy w firmach czy korporacjach czy mamy po prostu swoje biznesy, oni wybrali taki zarobek i z drugiej strony powinniśmy się cieszyć bo znając polskie realia dla bardzo dużej grupy posiadaczy samochód po prostu nie stać kupować części w ASO i tu nie chodzi tylko o grupę VW.
Na tym kończę i nie będę się dalej wypowiadał na ten temat.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Awatar użytkownika
Ciapek
Expert
Auto:: 2.0 DSG BKD '05
Imię:: B
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Post autor: Ciapek »

Czy ktos mówił ze zycie jest i bedzie łatwe?
Nawet z Touranem :)
Ciągle czegoś szukamy, naprawiamy, kupujemy :)
Każdy się na to godził kupując auto.
Rynek wtórny? Fakt-jest popyt jest i podaż.
Wystarczy rzucić tylko hasło "rns 510" i niemiecki artykuł ze 8 na 10 navi na ebayu są z nielegalnego źródła :)
Na kradzież auta-zdrowy rozsadek w pozostawianiu go na ulicy, ac, strzeżony parking.
Pozdrawiam!
qwerty4u
Początkujący
Auto:: VW Touran 1.9 TDI 2006
Imię:: Rafał

Post autor: qwerty4u »

Tomasz_W-wa pisze:W materii handlu częściami używanymi dużo się zmieniło to nie są lata 90 gdzie była wolna amerykanka i nikt tego nie kontrolował. W obecnych czasach sprzedawca który handluje częściami na skalę hurtową (tak to napisze ) musi mieć wszystko zaksięgowanie i być czysty jak łza, kontrole fiskusa są w takich miejscach i to dość drobiazgowe.
Z tym "czysty jak łza" to bym nie przesadzał. O.K., może w oczach urzędnika z kontroli skarbowej, ale na pewno nie zwykłego klienta. Zgodzę się z tym, że sprzedaż jest bardziej szczegółowo ewidencjonowana, niż miało to miejsce kiedyś. Prościej wystawić paragon, odprowadzić podatek i mieć spokój ze skarbusami - no w końcu sprzedawca części samochodowych bodajże od września 2009 jest przedmiotowo zobowiązany do ewidencjonowania obrotów na kasach fiskalnych. Na paragonie masz zazwyczaj pozycję "części samochodowe używane" i szukaj wiatru w polu czego konkretnie dotyczyła ta pozycja, czy zderzaka czy błotnika, z kradzionego czy rozbitego auta.

A tak na marginesie, to celnicy jednego z urzędów w Polsce znaleźli sposób na korektę liczników importowanych aut. Dotyczy to na razie droższych modeli z większą pojemnością, gdzie przy formalnościach związanych z naliczeniem akcyzy, spisują stan licznika z deklaracji, a następnie po ok. tygodniu kontrola celna odwiedza autokomis importera i ponownie spisuje stan licznika. Jak jest różnica ( a zazwyczaj jest i to znaczna) to zaczyna się postępowanie karne o zaniżenie wartości auta do celów naliczenia podatku akcyzowego.
Obrazek

Jest: VW Touran 1.9 TDI, Hyundai i10
Było: VW 1600L, VW Golf Mk1, Opel Ascona 1.6d, Fiat 126p, Fiat CC, VW Golf Mk3, SEAT Toledo 2.0 16V GTI, Skoda Fabia 1.4 MPI, Skoda Fabia 1.4 TDI PD,
Awatar użytkownika
GioW
Expert
Auto:: 2.0 TDI BKD HL '04
Imię:: Janek
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 91 razy

Post autor: GioW »

qwerty4u pisze:bodajże od września 2009 jest przedmiotowo zobowiązany do ewidencjonowania obrotów na kasach fiskalnych. Na paragonie masz zazwyczaj pozycję "części samochodowe używane" i szukaj wiatru w polu czego konkretnie dotyczyła ta pozycja, czy zderzaka czy błotnika, z kradzionego czy rozbitego auta.
Od 2013r. na paragonie powinno być jasno napisane co klient kupuje czyli nie "części" a "sprzęgło", "kierownica", "piasta" itp. Przerabiałem to w naszej firmie gdzie musieliśmy również zmienić drukowanie paragonów z "Art. lakiernicze" na np. "lakiery", "szpachle" itp.
qwerty4u
Początkujący
Auto:: VW Touran 1.9 TDI 2006
Imię:: Rafał

Post autor: qwerty4u »

GioW pisze:Od 2013r. na paragonie powinno być jasno napisane co klient kupuje czyli nie "części" a "sprzęgło", "kierownica", "piasta" itp. Przerabiałem to w naszej firmie gdzie musieliśmy również zmienić drukowanie paragonów z "Art. lakiernicze" na np. "lakiery", "szpachle" itp.
Wszystko się zgadza :) tyle tylko, że nadal nie wiesz czy ta piasta to od VW czy BMW, o modelu czy nr części nie wspominając., no chyba że masz kompa z programem magazynowym + drukarka fiskalna + czytnik kodów + drukarka kodów + oddany pracownik co wszystko prawidłowo wprowadzi i będzie pilnował porządku w bazie danych. Z autopsji wiem, że na autoszroty szły najtańsze kasy za 1000 zł, czyli max. 500 kodów i nazwa towaru 16 znaków. Poza tym, przepisy RMF z kwietnia 2013 mówią, że jeżeli kasa nie spełnia wymogów technicznych RMF, to przepis o szczegółowości nazwy stosuje się z ograniczeniem na ile jest to możliwe, lub nie stosuje się go wcale.
Ostatnio zmieniony pn lut 17, 2014 23:54 przez qwerty4u, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Jest: VW Touran 1.9 TDI, Hyundai i10
Było: VW 1600L, VW Golf Mk1, Opel Ascona 1.6d, Fiat 126p, Fiat CC, VW Golf Mk3, SEAT Toledo 2.0 16V GTI, Skoda Fabia 1.4 MPI, Skoda Fabia 1.4 TDI PD,
Awatar użytkownika
GioW
Expert

qwerty4u pisze:
GioW pisze:Od 2013r. na paragonie powinno być jasno napisane co klient kupuje czyli nie "części" a "sprzęgło", "kierownica", "piasta" itp. Przerabiałem to w naszej firmie gdzie musieliśmy również zmienić drukowanie paragonów z "Art. lakiernicze" na np. "lakiery", "szpachle" itp.
Wszystko się zgadza :) tyle tylko, że nadal nie wiesz czy ta piasta to od VW czy BMW, o modelu czy nr części nie wspominając., no chyba że masz kompa z programem magazynowym + drukarka fiskalna + czytnik kodów + drukarka kodów + oddany pracownik co wszystko prawidłowo wprowadzi i będzie pilnował porządku w bazie danych. Z autopsji wiem, że na autoszroty szły najtańsze kasy za 1000 zł, czyli max. 500 kodów i nazwa towaru 16 znaków. Poza tym, przepisy RMF z kwietnia 2013 mówią, że jeżeli kasa nie spełnia wymogów technicznych RMF, to przepis o szczegółowości nazwy stosuje się z ograniczeniem na ile jest to możliwe, lub nie nie stosuje się go wcale.
Amen :brawa:
Awatar użytkownika
Chicken
Użytkownik
Auto:: Touran 1.9 BLS '06
Imię:: Adam
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy
Kontakt:

Post autor: Chicken »

Image
...sometimes agressive , never depressive , always progressive...
Awatar użytkownika
pabloxxx
Zaawansowany
Auto:: Touran 1,9 TDI
Imię:: Paweł
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: pabloxxx »

Takie zestawienie byłoby miarodajne jeśli w tabeli podano by ,
liczbę pojazdów użytkowanych w Polsce.
Wiadomo golfów jest w brud = najczęściej kradzione.
Awatar użytkownika
GioW
Expert

Pablo, właśnie dlatego masz te liczby z prawej.

Touran masakra - prawie 6szt na 1000 zarejestrowanych :!: :!: :evil: tylko Leon jest blisko reszta to tylko epizody ;)
Awatar użytkownika
Ciapek
Expert
Auto:: 2.0 DSG BKD '05
Imię:: B
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Post autor: Ciapek »

a mnie to zastanawia dlaczego Octavii nie ma w tym zestawieniu
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista
Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
Imię:: Andrz3j
Otrzymał podziękowań: 101 razy

Re: Odp: Skradziono VW Touran

Post autor: andrz3j »

W przeciągu 2 tygodni w mojej miejscowosci ukradli:
Audi A3
VW caddy
VW caddy

Nieudana proba kradziezy vw passata
Uwaga wszystkie auta 1.9tdi

I jedna kradziez na obwodnicy mercedesa (przebrani policjanci)
Mój Touran

...tylko PB98
Obrazek
Awatar użytkownika
aawol
Auto:: 1t 1,9 tdi,05, bkc, conce
Imię:: Andrzej
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowań: 126 razy

Post autor: aawol »

w niedziele w sąsiedniej miejscowości powieźli paska z kościelnego parkingu podczas mszy. W samo południe... :omatko: rąbią coraz zuchwalej....
ZWzPD - ale jaja!!!!
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę

auto touran aawol
grzegomir
Użytkownik
Auto:: Touran BKC 2004
Imię:: grzesiek
Otrzymał podziękowań: 18 razy

Post autor: grzegomir »

a co w tym dziwnego że szukają pod kościołem? czysty umyty a no i szukać nie trzeba bo samo przyjedzie... ja jestem tego zdania że samochód musi zmieniać miejsca a przynajmniej nie być wszędzie o tej samej porze... trudniej go wyśledzić... garaż też nie daje 100% pewności no chyba że są nisko wentylatory tak jak u mnie że touran wchodzi na styk...

ale białystok to chyba bezpieczne miasto nic nie słyszałem że ukradli jakiegoś tourana a jeździ tego coraz więcej... tylko nikt na forum się nie pojawia...
grzegomir
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Re: Odp: Skradziono VW Touran

Post autor: cheles »

A co mają wentylatory do kradzieży bo nie kapuje jak będą chcieli to i tak wezmą. A że kradną gdzie im wpadnie to przeciez wiadomo.
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
grzegomir
Użytkownik
Auto:: Touran BKC 2004
Imię:: grzesiek
Otrzymał podziękowań: 18 razy

Post autor: grzegomir »

teraz patentem na kradzież samochodu nie jest odpalenie go, tylko załadunek go na lawete i w drogę... a jak załadujesz na lawetę to touran mocno rośnie w górę
grzegomir
ODPOWIEDZ