Skradziono VW Touran - dyskusja
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
- Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 285 razy
- Otrzymał podziękowań: 484 razy
Re: Skradziono VW Touran
I ja dodam kilka groszy od siebie.
Cyrus myślę, że bardzo się mylisz i to nie chodzi mi o to że źle się wyraziłeś i ktoś mógł być dotkniętym Twoją wypowiedzią. (osoby które na forum sprzedawały czy chciały sprzedać coś).
W materii handlu częściami używanymi dużo się zmieniło to nie są lata 90 gdzie była wolna amerykanka i nikt tego nie kontrolował. W obecnych czasach sprzedawca który handluje częściami na skalę hurtową (tak to napisze ) musi mieć wszystko zaksięgowanie i być czysty jak łza, kontrole fiskusa są w takich miejscach i to dość drobiazgowe.
Sam kupuje na portalach dość dużo rzeczy (nie tylko motoryzacyjne) i w 99 % dostajesz paragon do zakupionej części co oznacza że sprzedający musi mieć tą cześć gdzieś w swojej bazie umieszczoną a co wiąże się z tym że fiskus ma do niej dostęp i spokojnie może sprawdzić skąd taka część pochodzi (czytaj z rozbiórki czy pojawiła się u Pan X z nieba).
Oczywiście w gronie sprzedających części znajdzie się jakiś odsetek nieuczciwych sprzedawców ale tak to już jest.
Nie wolno wrzucać wszystkich do jednego worka bo to trochę nie ładnie.
Ludzie mają takie a nie inne biznesy, żyją z tego tak jak my pracujemy w firmach czy korporacjach czy mamy po prostu swoje biznesy, oni wybrali taki zarobek i z drugiej strony powinniśmy się cieszyć bo znając polskie realia dla bardzo dużej grupy posiadaczy samochód po prostu nie stać kupować części w ASO i tu nie chodzi tylko o grupę VW.
Na tym kończę i nie będę się dalej wypowiadał na ten temat.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Cyrus myślę, że bardzo się mylisz i to nie chodzi mi o to że źle się wyraziłeś i ktoś mógł być dotkniętym Twoją wypowiedzią. (osoby które na forum sprzedawały czy chciały sprzedać coś).
W materii handlu częściami używanymi dużo się zmieniło to nie są lata 90 gdzie była wolna amerykanka i nikt tego nie kontrolował. W obecnych czasach sprzedawca który handluje częściami na skalę hurtową (tak to napisze ) musi mieć wszystko zaksięgowanie i być czysty jak łza, kontrole fiskusa są w takich miejscach i to dość drobiazgowe.
Sam kupuje na portalach dość dużo rzeczy (nie tylko motoryzacyjne) i w 99 % dostajesz paragon do zakupionej części co oznacza że sprzedający musi mieć tą cześć gdzieś w swojej bazie umieszczoną a co wiąże się z tym że fiskus ma do niej dostęp i spokojnie może sprawdzić skąd taka część pochodzi (czytaj z rozbiórki czy pojawiła się u Pan X z nieba).
Oczywiście w gronie sprzedających części znajdzie się jakiś odsetek nieuczciwych sprzedawców ale tak to już jest.
Nie wolno wrzucać wszystkich do jednego worka bo to trochę nie ładnie.
Ludzie mają takie a nie inne biznesy, żyją z tego tak jak my pracujemy w firmach czy korporacjach czy mamy po prostu swoje biznesy, oni wybrali taki zarobek i z drugiej strony powinniśmy się cieszyć bo znając polskie realia dla bardzo dużej grupy posiadaczy samochód po prostu nie stać kupować części w ASO i tu nie chodzi tylko o grupę VW.
Na tym kończę i nie będę się dalej wypowiadał na ten temat.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
- Ciapek
- Expert
- Auto:: 2.0 DSG BKD '05
- Imię:: B
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
Czy ktos mówił ze zycie jest i bedzie łatwe?
Nawet z Touranem
Ciągle czegoś szukamy, naprawiamy, kupujemy
Każdy się na to godził kupując auto.
Rynek wtórny? Fakt-jest popyt jest i podaż.
Wystarczy rzucić tylko hasło "rns 510" i niemiecki artykuł ze 8 na 10 navi na ebayu są z nielegalnego źródła
Na kradzież auta-zdrowy rozsadek w pozostawianiu go na ulicy, ac, strzeżony parking.
Nawet z Touranem
Ciągle czegoś szukamy, naprawiamy, kupujemy
Każdy się na to godził kupując auto.
Rynek wtórny? Fakt-jest popyt jest i podaż.
Wystarczy rzucić tylko hasło "rns 510" i niemiecki artykuł ze 8 na 10 navi na ebayu są z nielegalnego źródła
Na kradzież auta-zdrowy rozsadek w pozostawianiu go na ulicy, ac, strzeżony parking.
Pozdrawiam!
-
qwerty4u
- Początkujący
- Auto:: VW Touran 1.9 TDI 2006
- Imię:: Rafał
Z tym "czysty jak łza" to bym nie przesadzał. O.K., może w oczach urzędnika z kontroli skarbowej, ale na pewno nie zwykłego klienta. Zgodzę się z tym, że sprzedaż jest bardziej szczegółowo ewidencjonowana, niż miało to miejsce kiedyś. Prościej wystawić paragon, odprowadzić podatek i mieć spokój ze skarbusami - no w końcu sprzedawca części samochodowych bodajże od września 2009 jest przedmiotowo zobowiązany do ewidencjonowania obrotów na kasach fiskalnych. Na paragonie masz zazwyczaj pozycję "części samochodowe używane" i szukaj wiatru w polu czego konkretnie dotyczyła ta pozycja, czy zderzaka czy błotnika, z kradzionego czy rozbitego auta.Tomasz_W-wa pisze:W materii handlu częściami używanymi dużo się zmieniło to nie są lata 90 gdzie była wolna amerykanka i nikt tego nie kontrolował. W obecnych czasach sprzedawca który handluje częściami na skalę hurtową (tak to napisze ) musi mieć wszystko zaksięgowanie i być czysty jak łza, kontrole fiskusa są w takich miejscach i to dość drobiazgowe.
A tak na marginesie, to celnicy jednego z urzędów w Polsce znaleźli sposób na korektę liczników importowanych aut. Dotyczy to na razie droższych modeli z większą pojemnością, gdzie przy formalnościach związanych z naliczeniem akcyzy, spisują stan licznika z deklaracji, a następnie po ok. tygodniu kontrola celna odwiedza autokomis importera i ponownie spisuje stan licznika. Jak jest różnica ( a zazwyczaj jest i to znaczna) to zaczyna się postępowanie karne o zaniżenie wartości auta do celów naliczenia podatku akcyzowego.

Jest: VW Touran 1.9 TDI, Hyundai i10
Było: VW 1600L, VW Golf Mk1, Opel Ascona 1.6d, Fiat 126p, Fiat CC, VW Golf Mk3, SEAT Toledo 2.0 16V GTI, Skoda Fabia 1.4 MPI, Skoda Fabia 1.4 TDI PD,
- GioW
- Expert
- Auto:: 2.0 TDI BKD HL '04
- Imię:: Janek
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 91 razy
Od 2013r. na paragonie powinno być jasno napisane co klient kupuje czyli nie "części" a "sprzęgło", "kierownica", "piasta" itp. Przerabiałem to w naszej firmie gdzie musieliśmy również zmienić drukowanie paragonów z "Art. lakiernicze" na np. "lakiery", "szpachle" itp.qwerty4u pisze:bodajże od września 2009 jest przedmiotowo zobowiązany do ewidencjonowania obrotów na kasach fiskalnych. Na paragonie masz zazwyczaj pozycję "części samochodowe używane" i szukaj wiatru w polu czego konkretnie dotyczyła ta pozycja, czy zderzaka czy błotnika, z kradzionego czy rozbitego auta.
-
qwerty4u
- Początkujący
- Auto:: VW Touran 1.9 TDI 2006
- Imię:: Rafał
Wszystko się zgadzaGioW pisze:Od 2013r. na paragonie powinno być jasno napisane co klient kupuje czyli nie "części" a "sprzęgło", "kierownica", "piasta" itp. Przerabiałem to w naszej firmie gdzie musieliśmy również zmienić drukowanie paragonów z "Art. lakiernicze" na np. "lakiery", "szpachle" itp.
Ostatnio zmieniony pn lut 17, 2014 23:54 przez qwerty4u, łącznie zmieniany 1 raz.

Jest: VW Touran 1.9 TDI, Hyundai i10
Było: VW 1600L, VW Golf Mk1, Opel Ascona 1.6d, Fiat 126p, Fiat CC, VW Golf Mk3, SEAT Toledo 2.0 16V GTI, Skoda Fabia 1.4 MPI, Skoda Fabia 1.4 TDI PD,
- GioW
- Expert
Amenqwerty4u pisze:Wszystko się zgadzaGioW pisze:Od 2013r. na paragonie powinno być jasno napisane co klient kupuje czyli nie "części" a "sprzęgło", "kierownica", "piasta" itp. Przerabiałem to w naszej firmie gdzie musieliśmy również zmienić drukowanie paragonów z "Art. lakiernicze" na np. "lakiery", "szpachle" itp.tyle tylko, że nadal nie wiesz czy ta piasta to od VW czy BMW, o modelu czy nr części nie wspominając., no chyba że masz kompa z programem magazynowym + drukarka fiskalna + czytnik kodów + drukarka kodów + oddany pracownik co wszystko prawidłowo wprowadzi i będzie pilnował porządku w bazie danych. Z autopsji wiem, że na autoszroty szły najtańsze kasy za 1000 zł, czyli max. 500 kodów i nazwa towaru 16 znaków. Poza tym, przepisy RMF z kwietnia 2013 mówią, że jeżeli kasa nie spełnia wymogów technicznych RMF, to przepis o szczegółowości nazwy stosuje się z ograniczeniem na ile jest to możliwe, lub nie nie stosuje się go wcale.
- pabloxxx
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 1,9 TDI
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 30 razy
Takie zestawienie byłoby miarodajne jeśli w tabeli podano by ,
liczbę pojazdów użytkowanych w Polsce.
Wiadomo golfów jest w brud = najczęściej kradzione.
liczbę pojazdów użytkowanych w Polsce.
Wiadomo golfów jest w brud = najczęściej kradzione.
- GioW
- Expert
Pablo, właśnie dlatego masz te liczby z prawej.
Touran masakra - prawie 6szt na 1000 zarejestrowanych
tylko Leon jest blisko reszta to tylko epizody 
Touran masakra - prawie 6szt na 1000 zarejestrowanych
- andrz3j
- Specjalista
- Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
- Imię:: Andrz3j
- Otrzymał podziękowań: 101 razy
Re: Odp: Skradziono VW Touran
W przeciągu 2 tygodni w mojej miejscowosci ukradli:
Audi A3
VW caddy
VW caddy
Nieudana proba kradziezy vw passata
Uwaga wszystkie auta 1.9tdi
I jedna kradziez na obwodnicy mercedesa (przebrani policjanci)
Audi A3
VW caddy
VW caddy
Nieudana proba kradziezy vw passata
Uwaga wszystkie auta 1.9tdi
I jedna kradziez na obwodnicy mercedesa (przebrani policjanci)
- aawol
- ____________________

- Auto:: 1t 1,9 tdi,05, bkc, conce
- Imię:: Andrzej
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowań: 126 razy
w niedziele w sąsiedniej miejscowości powieźli paska z kościelnego parkingu podczas mszy. W samo południe...
rąbią coraz zuchwalej....
ZWzPD - ale jaja!!!!
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę
auto touran aawol
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę
auto touran aawol
-
grzegomir
- Użytkownik
- Auto:: Touran BKC 2004
- Imię:: grzesiek
- Otrzymał podziękowań: 18 razy
a co w tym dziwnego że szukają pod kościołem? czysty umyty a no i szukać nie trzeba bo samo przyjedzie... ja jestem tego zdania że samochód musi zmieniać miejsca a przynajmniej nie być wszędzie o tej samej porze... trudniej go wyśledzić... garaż też nie daje 100% pewności no chyba że są nisko wentylatory tak jak u mnie że touran wchodzi na styk...
ale białystok to chyba bezpieczne miasto nic nie słyszałem że ukradli jakiegoś tourana a jeździ tego coraz więcej... tylko nikt na forum się nie pojawia...
ale białystok to chyba bezpieczne miasto nic nie słyszałem że ukradli jakiegoś tourana a jeździ tego coraz więcej... tylko nikt na forum się nie pojawia...
grzegomir
- cheles
- Władca postów
- Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
- Imię:: Leszek
- Podziękował: 33 razy
- Otrzymał podziękowań: 129 razy
Re: Odp: Skradziono VW Touran
A co mają wentylatory do kradzieży bo nie kapuje jak będą chcieli to i tak wezmą. A że kradną gdzie im wpadnie to przeciez wiadomo.
-
grzegomir
- Użytkownik
- Auto:: Touran BKC 2004
- Imię:: grzesiek
- Otrzymał podziękowań: 18 razy
teraz patentem na kradzież samochodu nie jest odpalenie go, tylko załadunek go na lawete i w drogę... a jak załadujesz na lawetę to touran mocno rośnie w górę
grzegomir