Światła LED do jazdy dziennej

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Awatar użytkownika
poldiver
Zaawansowany
Auto:: Caddy 1.6TDI 2011
Imię:: Kuba
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowań: 71 razy
Kontakt:

Re: Światła LED do jazdy dziennej

Post autor: poldiver »

PIOTREL pisze:Paweł Wesoł nie mam nic do Ciebie. Nie znam Cię. Nie podważam także Twej wiedzy i doświadczenia.
Ale Twoje wywody w tym temacie mnie szokują. Ja jestem elektronikiem z wykształcenia.
Jeśli jesteś inżynierem to sorry gdzie to robiłeś??
Czytam wiele postów na tym forum. Niestety Twoich wypowiedzi często nie rozumiem, pomimo iż staram się czytać kilka razy. Nie wspominam już o literówkach, składni czy błędach. Mam gorącą prośbę do Ciebie. Zanim puścisz coś w świat przeczytaj to ze dwa razy. Staraj się pisać zrozumiale i po polsku.
Póki status użytkownika będzie zależał od ilości postów, a nie ich wartości merytorycznej, to niestety tak to będzie jeszcze długo trwało.
Panowie kończmy, bo odbiegliśmy już wystarczająco mocno od tematu.

A do kol. jakintos: zależy która moc cię interesuje. W sterowniku masz przetwornicę napięciową. Jeśli interesuje Cię moc pobierana przez lampy led z samochodu, to 13,8V razy 2A. Jeśli interesuje Cię moc pobierana przez diody ze sterownika, to za sterownikiem musisz jeszcze zmierzyć prąd idący na diody. I wtedy 20V razy prąd, który zmierzysz.
Ostatnio zmieniony śr gru 28, 2016 21:51 przez poldiver, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

tak zagadza sie przy rowoleglym bedzie sweicic mocniej bo tu wtedy nie ma praktycznie znaczenia czy jedna diode masz czy np 5 rownolegle.

Dlatego upieram sie ze napieciowo bo tak tez pisza na elektrodzie. Czemu napeiciowo bo zadna dioda nie zadziala na napiciu 0.5V co nie?? A to czy to bedzie dla takiej led 3V czy 5V czy 8V ale ograniczony prad przez rezystor to nie ma znaczenia. Zobacz sobie miernikiem jakie jest napeicie na takiej diodzie led z opronikiem zasilanej 3 V i 9 V. Zobacz czy bedzie swiecic i tu i tu. Owszem bedzie jakas tam roznica ale czemu nie jest tak jak w zarowce wloknowej ze przy malym napieciu ledwo co sie wlokno żarzy a przy odpwoiednim swieci ze tak powiem pena moca przy neico podwyzszonym swieci jeszcze jasniej ale juz jest ryzyko rychlego przepalenia a przy jeszcze wyzszym przepala zarowke z miejsca. Czmeu dioda led swieci optymalnie swoja moca swiecenia przy 3V i przy 5V. Owszem tez sie przepali przy juz znacznym napieciu ale znasz jakas zarowke ktora swieci optymalnie przy 3V a przy dwukrotnym jescze swieci i si enei przepala. Wypowiedz sie co do oporu mierzonego diody na mierniku. Jak to jest ze dioda ma 500 ohm a w alternaotrze mamy jak chyba wiesz trzy pary diod prostowniczych pary bo sa po dwie na kazde uzwojenie a uzwojen mamy trzy co nie?? Mowa o stojanie. Regulator reguluje tylko wypelnieniu jednego obwodu wirnika generuac wiecej badz mniej pradu co nie??jak to jest ze jedno uzwojenie ma jakies sladowe ilosci oporu bo to dosc gruby drut miedziany- sporo ponizej 1 ohma plus dwie diody prostownicze na uzwojenie po 500 ohm to masz nawetnei ch bedzie 1001 ohma. Ile pradu by wyprodukowal altek z takim oporem wewnetrznym jednego obwodu??

Zapraszam na forum SGA albo golfa to sobie poczytasz czy jestem taki zly @poldriver

A co do statusu t ja sie o niego nie prosilem nigdzie. na forum astry G tez mi tam zrobili jakegos eksperta czy cos w tym temacie. A ze gosc przyeszedl tez jakis z czapy i z wiedza zerowa i gadal ze opowiadam brednie i ze kto dal mi status eksperta to poprosilem o zmiane na zwyklego forumowicza. Mi to do niczego nie potrzebne wierz mi. Tu pomagam bezinteresownie. Fajnei z emozna sobie poczytac i pare rzeczy ktore potrzebuje czasami cos tam doposazyc jest w manualach. Nie wszystko musze wiedziec i w kazdejmarce. Ale zapytaj sobie kolege marcyb3 czy ja i on potrzebuje jakiejs pomocy wielkiej w naprawach aut. i ja ogarniam sobie swoje auta i Marcin tez. Czasem jest owszem problem i szuka sie przyczyny ale spytaj go czy auto ogarnal juz swoje i czy to z pomoca forum bylo.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
PIOTREL
Expert
Auto:: 2.0 173Ps BMM mod 2008
Imię:: Piotr
Podziękował: 64 razy
Otrzymał podziękowań: 108 razy

Post autor: PIOTREL »

Wesoł nikt nie neguje Twej wiedzy i udzielanych porad w dziedzinie motoryzacji. Po to tu jesteśmy aby sobie wzajemnie pomagać. Niestety Twe wypowiedzi zawierają tyle błędów, literówek, nie wspominając już o polskich znakach. Wali to po oczach. Wykorzystaj słownik i podpowiedzi podczas pisania wiadomości. Podkreślają one wszystkie błędy. Wziąłem Twą wypowiedź i wkleiłem w okno. Robi się czerwono. Zwróć uwagę na to.
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

Niestety pisuje dosc czesto z telefonu., czasami z TV a czasami z lapa. Nie wszedzie mam polskie litery. Drobne literowki to chyba nie zbrodnia a jak sie przyjrzymy to inni tez nei sa bez winy. nie jest to chyba forum polonistyczne. Tez nikt tu nie wymaga fachowego nazewnictwa kazdej z czesci w samochodzie co nie i nikt nie robi afery.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
PIOTREL
Expert
Auto:: 2.0 173Ps BMM mod 2008
Podziękował: 64 razy
Otrzymał podziękowań: 108 razy

Post autor: PIOTREL »

Nie jest to forum polonistyczne no ale zjadanie liter, przestawianie to jest drobna przesada. Tak samo jak pisanie z jakimś sensem. Brak polskich znaków nie zwalnia Cię od takiego pisania. Ja nie piszę tu o fachowym nazewnictwie części w samochodzie, gdyż większość z nas jest tu laikami i nie wymagamy tego bo to nam nic nie mówi i nie zmienia w niesieniu pomocy innym. Przepraszam mnie Twe posty pod względem błędów strasznie rażą.
Awatar użytkownika
rzutnik
Specjalista
Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
Imię:: Wojtek
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 133 razy

Post autor: rzutnik »

Popieram Piotrel. Wesol zanim wciśniesz Wyślij poświęć chwilę czasu na przeczytanie tego co napisałeś i postaraj się poprawić błędy bo wydaje się, że posty piszesz szybko aby tych postów było więcej. Ogólnie to daj trochę na luz bo czepiasz się praktycznie wszystkich, którzy mają chociaż trochę odmienne zdanie od ciebie bo "ty wiesz najlepiej".

Proponuję zamknąć ten Off-topic i wrócić do głównego tematu niniejszego wątku.
jakintos
Przeglądacz
Auto:: 2.0 TDI/BMM/DSG/140KM/06r
Imię:: jacek
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: jakintos »

poldiver pisze:A do kol. jakintos: zależy która moc cię interesuje. W sterowniku masz przetwornicę napięciową. Jeśli interesuje Cię moc pobierana przez lampy led z samochodu, to 13,8V razy 2A. Jeśli interesuje Cię moc pobierana przez diody ze sterownika, to za sterownikiem musisz jeszcze zmierzyć prąd idący na diody. I wtedy 20V razy prąd, który zmierzysz.
Panowie tyle dyskusji i tylko kolega poldiver odpowiedział na moje pytanie za co dziękuje. :piwo:
Wiem na czym stoję,mam nadzieje że nie przesadziłem z diodami, bo daje to bardzo dużą moc.

Pozdrawiam
Moje światła dzienne: [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=4DlGrSXOJZ0[/youtube]

Radio: Icom IC-7000, Magnum S9, Yaesu VX-7R, Baofeng GT-3TP, Uniden 520XL, Uniden 310E
Antena: Santiago 1200. Sirio 1000 Turbo, Nagoya MAG-79E

Γεια σας παιδια!
Awatar użytkownika
poldiver
Zaawansowany
Auto:: Caddy 1.6TDI 2011
Imię:: Kuba
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowań: 71 razy
Kontakt:

Post autor: poldiver »

jakintos pisze: Panowie tyle dyskusji i tylko kolega poldiver odpowiedział na moje pytanie za co dziękuje. :piwo:
Wiem na czym stoję,mam nadzieje że nie przesadziłem z diodami, bo daje to bardzo dużą moc.
Pozdrawiam
Jeśli pobór prądu będzie za duży, to padnie przetwornica w sterowniku, albo się wyłączy. Uważaj, nie wiadomo z jakim zapasem mocy jest zaprojektowana przez producenta
jakintos
Przeglądacz

Niestety nie wiem jaki jest zapas mocy, mogę się jedynie domyślać.
Wiem, wiem że sterownik może iść z dymem. :omatko:
Moje światła dzienne: [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=4DlGrSXOJZ0[/youtube]

Radio: Icom IC-7000, Magnum S9, Yaesu VX-7R, Baofeng GT-3TP, Uniden 520XL, Uniden 310E

Γεια σας παιδια!
hippo
Kandydat
Auto:: VW Passat, 2009

Post autor: hippo »

takie coś jak ten patent by się przydało do Tourana. Obecnie z VW pasują tylko do Golfów.
jakintos
Przeglądacz

jakintos pisze:Niestety nie wiem jaki jest zapas mocy, mogę się jedynie domyślać.
Wiem, wiem że sterownik może iść z dymem. :omatko:
Witam po dłuższej przerwie.
Jednak udało mi się poprawić fabrykę, moje M-TECHy po wymianie diod pobierają około 25W w komplecie, wychodzi 2W na diodę.
Do minilampek dorobiłem również radiatory.
Radiatory idealnie odprowadzają ciepło z ciasnych lampek.
W między czasie eksperymentuje z DRLami w kierunkowskazach.
Na allegro różne rzeczy sprzedają i opisują, ja kupiłem 54diodowe z czego 27 diod świeci na biało i 27 na bursztynowo (kierunkowskaz).
Moim zdaniem świeci to nieźle, mogło być lepiej, niektóre chińskie dzienne za 70zł są mniej widoczne.
Moje kierunkowskazowe DRLy świecą z mocą około 3W (białe światło) na żarówkę a nie tak jak opisują 30W.
Z tego co widzę spragnieni jesteście zdjęć, wklejam kilka zdjęć z mojego eksperymentowania, na zdjęciach porównanie z żarówką led postojową.
Zdjęcia może przekłamują ale barwa świecenia jest prawdziwa biała, a nie niebieska ani żółta.
Image

Γεια σας παιδια!
Awatar użytkownika
yox
Władca postów
Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
Imię:: Marek
Podziękował: 240 razy
Otrzymał podziękowań: 673 razy

Post autor: yox »

hippo pisze:takie coś jak ten patent by się przydało do Tourana. Obecnie z VW pasują tylko do Golfów.
DRL LED w Touranie - halogenach dawno ogarnięte ;) viewtopic.php?f=24&t=4900
Awatar użytkownika
Tomi
Auto:: Touran 5t, 2.0tdi 150,dsg
Imię:: Tomasz
Podziękował: 115 razy
Otrzymał podziękowań: 48 razy

Post autor: Tomi »

Szperajac po internecie napotkalem takie DRL bardzo mi sie to spodobaly i do tej pory czegos takiego nie spotkalem w tym modelu ;)
Moze ktos wie gdzie kupic takie reflektory... bylbym bardzo zainteresowany :)
Awatar użytkownika
marcyb3
Expert
Auto:: Touran 1,9 105 KM,2007r
Imię:: Marcin
Podziękował: 141 razy
Otrzymał podziękowań: 182 razy

Post autor: marcyb3 »

Szukaj na aliexpress tam małe rączki pewnie już takie coś mają w ofercie

Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka
Jestem Marcin z Jastrowia
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
Awatar użytkownika
yox
Władca postów
Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
Imię:: Marek
Podziękował: 240 razy
Otrzymał podziękowań: 673 razy

Post autor: yox »

... to są "samoróbki" ;) widziałem takie ledy na ebay.uk http://www.ebay.co.uk/itm/Car-Switchbac ... gXUsg2bb_Q ale... całkiem, całkiem :)
ODPOWIEDZ