Problem z odpaleniem na ciepłym silniku

Awatar użytkownika
Gregor
Zaawansowany
Auto:: 1T1 AVQ 1.9 tdi
Imię:: Grzegorz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Gregor »

witam ponownie czy nikt nie mial podobnego problemu jak post wyżej
Misiak3
Kandydat
Auto:: Touran
Imię::

login

Post autor: Misiak3 »

A ja mam problem ze swoim AVQ...nie mogę się zalogować ..12233 - Vag odrzuca login
Może coś nie tak robię?
Misiak3
Kandydat

Post autor: Misiak3 »

Control Module Part Number: 03G 906 016 BT
Component and/or Version: R4 1,9L EDC 0000SG 5644
Software Coding: 0000072
Work Shop Code: WSC 00022
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

Misiak3 pisze:A ja mam problem ze swoim AVQ...nie mogę się zalogować ..12233 - Vag odrzuca login
Może coś nie tak robię?
mi sie udało tylko raz zalogowac tym kodem w AVQ, nastepne proby nie powiodły sie... mi tak samo wyrzuca błąd 22...
Awatar użytkownika
Gregor
Zaawansowany
Auto:: 1T1 AVQ 1.9 tdi
Imię:: Grzegorz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Gregor »

musicie panowie podłączyc interfejs zapłon w pozycję załącz i zostawić auto na 10-15 minut na włączonym zapłonie po tym czasie jest możliwe zalogowanie przynajmniej u mnie
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów

wkońcu udało mi sie zalogować do sterownika silnika i to po paru miesiącach walki... może komuś się przyda bo jak wiem jest z tym problem w 1.9 a szczególnie w AVQ... nie wiem czy to od tego ale logowałem sie na pracującym silniku i nie wchodziłem w kodowanieII - 11 tylko w dostęp upoważniony - 16, próbowałem kilka razy i za każdym razem kod był przyjęty, a wcześniej nie było o tym mowy!

miałem wcześniej ustawioną dawke paliwa w kanale 1 na wartość 100 ( od 0 do 300 jest regulacja ) palił od strzała a wcześniej miał kłopoty i trzeba było kręcić dłużej o wiele... ale miałem wrażenie, że przy wciśnietym pedale gazu do oporu troche sie muli, teraz zmieniłem mu na 50 - pali tez od strzała ale dynamika lekko sie poprawiła ;)

robiłem to wszystko orginalnym VDCS-em w wersji 10.6.5...
Awatar użytkownika
Maciej_F
Expert
Auto:: Alhambra 7N
Imię:: Maciej
Podziękował: 49 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy

Post autor: Maciej_F »

Dodi pisze: miałem wcześniej ustawioną dawke paliwa w kanale 1 na wartość 100 ( od 0 do 300 jest regulacja ) palił od strzała a wcześniej miał kłopoty i trzeba było kręcić dłużej o wiele....
Witam .
Czy ktoś wie czy ta akcja z wartością dawki jest możliwa także dla silnika BKD 2.0 ?????
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów

Witam .
Czy ktoś wie czy ta akcja z wartością dawki jest możliwa także dla silnika BKD 2.0 ?????
tak jest możliwa bo sam osobiscie robiłem to koledze z takim motorem... ale u niego za duzo nie pomogło...
forest
Użytkownik
Auto:: Touran 2.0
Imię:: Tymek

Post autor: forest »

Dodi dawka rozruchowa w BKD się nie zmienia w kanale 05. Nie da się zapisac nowej wartości. Chyba że ktoś już to ogarnął. Można zmienić dawkę paliwa w kanale 01. O ile u mnie w BKD było latem trochę lepiej jak miałem ustawione 50, tak teraz znowu się telepie cały samochód etc :(
HoSe72
Początkujący

Post autor: HoSe72 »

Ja w swoim 2.0 AZV 136 KM miałem problem z zapalaniem po aktualizacji softu, po niej silnik jak był ciepły to ciężko było go zapalić, długo trzeba było kręcić rozrusznikiem i czuć i słychać było takie uderzenie w silniku. Normalnie koszmar żeby tak silnik zapalał, myślałem że się rozleci. Po przestudiowaniu forum wziąłem lapka do samochodu i zmieniłem mu w kanale 1 dawkę paliwa tylko z "0" na "2". Od razu lepiej mi i silnikowi się zrobiło. Zapala może nie tak dobrze jak przed aktualizacją, ale dość sprawnie i już bez tego uderzenia. Zmieniałem w tym kanale dawkę na 50 i 100 i nie było różnicy w zapalaniu, dlatego zostałem przy moim pierwszym ustawieniu.
Może w moim Turanku dochodzi problem starego akumulatora bo jest od nowości i przy zapalaniu na mierniku mam tylko 9,8 - 10,2 V, ale daje rade.
forest
Użytkownik

HoSe72 w którym kanale robiłeś zmiany w 01 czy w 05? Jak silnik jest gorący to aż czuć taki strzał jak odpali ale trzęsie się że hej :)

U mnie w BKD w 5 nie da się zmienić dawki a w 01 jak pisałem wyżej
HoSe72
Początkujący

Tylko w kanale "1" , kanał "5" jest w 2-u litrówkach niedostępny.
forest
Użytkownik

No to może w 16V nie poprawia to za dużo AZV jest 8V.Już sam nie wiem, u mnie czy dam 20 czy 50 czy 100 nie ma to znaczenia. Latem było ok teraz znowu się męczy. Chyba pozostanie tuner i mapy :( Chyba że ktoś ma jeszcze jakiś pomysł.
HoSe72
Początkujący

Nie wiem skąd masz takie wiadomości że AZV to 8V ?
Mój i wszystkie AZV to jednostki 16V , jest to wersja silnika sprzed BKD.
U mnie też trochę trzęsie się silnik jak jest rozgrzany. Po aktualizacji softu te drgawki uspokoiły, ale są. Często przyczyną jest padający pompowtrysk, co u mnie się nie potwierdziło. Pompki dawkują +- 0,45 mg/suw. Ja się już tym nie przejmuję, leję ropkę i ujeżdżam toranka. Z "większych" problemów to mam teraz świece żarowe do wymiany i tyle.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 215 razy
Otrzymał podziękowań: 681 razy

Post autor: jeżu »

HoSe72 pisze:Mój i wszystkie AZV to jednostki 16V , jest to wersja silnika sprzed BKD.
HoSe72 ma jak najbardziej rację.
Nie przejmuj się tak świecami. Wszystkie masz spalone? W audi A4 2.0 BLB miałem spalone trzy szt. i palił od razu. Świece naprawdę w tych silnikach z bezpośrednim wtryskiem spełniają swoje zadania grubo poniżej zera... A tak to mogło by ich nie być i i nie zauważył byś różnicy.
ODPOWIEDZ