Problem z odpaleniem na ciepłym silniku
- Dodi
- Władca postów
- Auto:: Sharan 7N CFGB
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowań: 58 razy
wkońcu udało mi sie zalogować do sterownika silnika i to po paru miesiącach walki... może komuś się przyda bo jak wiem jest z tym problem w 1.9 a szczególnie w AVQ... nie wiem czy to od tego ale logowałem sie na pracującym silniku i nie wchodziłem w kodowanieII - 11 tylko w dostęp upoważniony - 16, próbowałem kilka razy i za każdym razem kod był przyjęty, a wcześniej nie było o tym mowy!
miałem wcześniej ustawioną dawke paliwa w kanale 1 na wartość 100 ( od 0 do 300 jest regulacja ) palił od strzała a wcześniej miał kłopoty i trzeba było kręcić dłużej o wiele... ale miałem wrażenie, że przy wciśnietym pedale gazu do oporu troche sie muli, teraz zmieniłem mu na 50 - pali tez od strzała ale dynamika lekko sie poprawiła
robiłem to wszystko orginalnym VDCS-em w wersji 10.6.5...
miałem wcześniej ustawioną dawke paliwa w kanale 1 na wartość 100 ( od 0 do 300 jest regulacja ) palił od strzała a wcześniej miał kłopoty i trzeba było kręcić dłużej o wiele... ale miałem wrażenie, że przy wciśnietym pedale gazu do oporu troche sie muli, teraz zmieniłem mu na 50 - pali tez od strzała ale dynamika lekko sie poprawiła
robiłem to wszystko orginalnym VDCS-em w wersji 10.6.5...
-
HoSe72
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
Ja w swoim 2.0 AZV 136 KM miałem problem z zapalaniem po aktualizacji softu, po niej silnik jak był ciepły to ciężko było go zapalić, długo trzeba było kręcić rozrusznikiem i czuć i słychać było takie uderzenie w silniku. Normalnie koszmar żeby tak silnik zapalał, myślałem że się rozleci. Po przestudiowaniu forum wziąłem lapka do samochodu i zmieniłem mu w kanale 1 dawkę paliwa tylko z "0" na "2". Od razu lepiej mi i silnikowi się zrobiło. Zapala może nie tak dobrze jak przed aktualizacją, ale dość sprawnie i już bez tego uderzenia. Zmieniałem w tym kanale dawkę na 50 i 100 i nie było różnicy w zapalaniu, dlatego zostałem przy moim pierwszym ustawieniu.
Może w moim Turanku dochodzi problem starego akumulatora bo jest od nowości i przy zapalaniu na mierniku mam tylko 9,8 - 10,2 V, ale daje rade.
Może w moim Turanku dochodzi problem starego akumulatora bo jest od nowości i przy zapalaniu na mierniku mam tylko 9,8 - 10,2 V, ale daje rade.
-
HoSe72
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
Nie wiem skąd masz takie wiadomości że AZV to 8V ?
Mój i wszystkie AZV to jednostki 16V , jest to wersja silnika sprzed BKD.
U mnie też trochę trzęsie się silnik jak jest rozgrzany. Po aktualizacji softu te drgawki uspokoiły, ale są. Często przyczyną jest padający pompowtrysk, co u mnie się nie potwierdziło. Pompki dawkują +- 0,45 mg/suw. Ja się już tym nie przejmuję, leję ropkę i ujeżdżam toranka. Z "większych" problemów to mam teraz świece żarowe do wymiany i tyle.
Pozdrawiam.
Mój i wszystkie AZV to jednostki 16V , jest to wersja silnika sprzed BKD.
U mnie też trochę trzęsie się silnik jak jest rozgrzany. Po aktualizacji softu te drgawki uspokoiły, ale są. Często przyczyną jest padający pompowtrysk, co u mnie się nie potwierdziło. Pompki dawkują +- 0,45 mg/suw. Ja się już tym nie przejmuję, leję ropkę i ujeżdżam toranka. Z "większych" problemów to mam teraz świece żarowe do wymiany i tyle.
Pozdrawiam.
- jeżu
- Władca postów
- Auto:: PB8
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 215 razy
- Otrzymał podziękowań: 681 razy
HoSe72 ma jak najbardziej rację.HoSe72 pisze:Mój i wszystkie AZV to jednostki 16V , jest to wersja silnika sprzed BKD.
Nie przejmuj się tak świecami. Wszystkie masz spalone? W audi A4 2.0 BLB miałem spalone trzy szt. i palił od razu. Świece naprawdę w tych silnikach z bezpośrednim wtryskiem spełniają swoje zadania grubo poniżej zera... A tak to mogło by ich nie być i i nie zauważył byś różnicy.