Szarpanie podczas ruszania skrzynia DSG .

Problemy dotyczące manualnych skrzyń biegów, a także DSG.
toorano
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: toorano »

rofal pisze:A nie wymieniłeś mechatronika ?
Nie wymieniałem :!:
vwmaniak

Post autor: vwmaniak »

Witam wszystkich serdecznie!

Nie mam Tourana ale Scirocoo 2.0 TSI z DSG (6 biegów, mokre sprzęgła). Co łączy te samochody to problem podobny do tego który opisał kolega Rofal oraz nawiązał kolega Toorano.

Mój ból jest taki. Przy niecałych 20000 km przebiegu skrzynia zaczęła poszarpywać przy zmianie biegów i bardzo mocno szarpać przy ruszaniu z miejsca przy szybkim przełożeniu buta z hamulaca na gaz (to ostatnie tylko na zimnym silnku) - podobnie jak u kolegi Rofala. Żadnych błędów w komputerze. Jeździłem po różnych serwisach, byłem na diagnozie on-line w ASO. Nikt nic nie wie, wszyscy kręcą głowami i mówią że to pewnie mechatronika. Wymieniłem więc mechatronikę (plus olej i filtr) - "raptem" 7,5k zł - i dalej jest to samo. :cry: Czy ktoś wie o co w tym chodzi?

Rofal - jakie były Twoje dalsze losy? Naprawiłeś swoje DSG? Na forum napisałeś, że ktoś Ci podpoweidział, że to nie mechatronika ale skrzęgło i dwumasa. Możesz to rozwinąć?

Toorano - napisałeś że padło Ci sprzęgło w DSG. Jakie miałeś objawy tego padnięcia? Jakieś szarpanie, poślizgi ? Możesz opisać objawy?
rafi
Przeglądacz

Post autor: rafi »

vwmaniak pisze:Wymieniłem więc mechatronikę (plus olej i filtr) - "raptem" 7,5k zł - i dalej jest to samo. :cry: Czy ktoś wie o co w tym chodzi?
A robiles adaptacje po wymianie mechatroniki?
VW Touran 1,9 TDI 2005r. DSG
Obrazek
zibi1961
Użytkownik
Auto:: 2.0 TDI 140 KM ,DSG 2005
Imię:: Zbigniew
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: zibi1961 »

Po puszczeniu pedału hamulca powinno być pełzanie. Kiedyś ustawiłem sobie wyższe obroty biegu jałowego i też trochę szarpało przy ruszaniu.
rafi
Przeglądacz

Post autor: rafi »

jeżu pisze:Wskazaniem do wykonania poniższej procedury czyli "adaptacji DSG" mogą być następujące błędy:
• 18115 - Zakłócenia w jednostce Mechatronik
lub
• 01087 - Niewykonane nastawy podstawowe

Nastawy podstawowe należy wykonać również w przypadku wymiany jednostki Mechatronik lub wymiany sprzęgła. W innych przypadkach raczej tego bym nie robił. :mrgreen:
Poniżej adaptacja w pliku
A dlaczego nie wolno przeprowadzac nastawy podstawowe? Z tego co wiem to np. po naprawie mechatroniki powinno sie to zrobic, chyba ze skrzynie nie bedzie szarpac tak jak to bylo w moim przypadku.
VW Touran 1,9 TDI 2005r. DSG
Obrazek
vwmaniak

1. Jasne, że zrobiłem adaptację. Bez tego chyba nawet nie da się jeździć. Nowy mechatronik nie ma nastawów podstawowych (czyli właśnie adaptacji) i wywala błąd w rodzaju "brak nastawów podstawowych"

2. Auto pełza OK. Problemem jest w miarę szybkie przełożenie buta z hamulca na gaz (przy ruszaniu z miejsca) i czasami szarpnięcia przy zmianie biegów.
pausinio
Kandydat

Post autor: pausinio »

Witam.
mam turaka 2.0TDI 170KM i mam ten sam problem co Wy. podczas ruszania z miejsca na R lub D mocno szarpnie mimo że auto po puszczeniu hamulca sie już toczy to jak dodam gazu (nie mocno) to czuję udeżenie (szarpnięcie). Najgożej jest jak cofam pod stromą górkę na R straszne wali ta skrzynia. DSG to wcale ne taki piękny wynalazek.
Jadę do mechanika w poniedziałek w sprawie drgań podczas przyspieszania i odrazu zarzucę mu temat przy ruszaniu. Ale z tego co mi wstępnie mówił to nie ma co grzebać w skrzyni bez wymiany mechatroniki (mechanik z ASO).
chyba, że nadzieja- tak jak pisze rofal- jest w adaptacji. Oby to było to :?
vwmaniak

Kolego Pausinio, daj znać jak sytuacja się rozwija.
Awatar użytkownika
Robert
Przeglądacz
Auto:: 1,9TDI DSG 7 rocznik;2009
Imię:: Robert
Podziękował: 1 raz
Kontakt:

Re: Szarpanie podczas ruszania skrzynia DSG .

Post autor: Robert »

jeżu mógł byś wrzucić jeszcze jeden link do adaptacji nastawy bo ten co tu jest coś nie moge odczytać

Z góry dzięki
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 678 razy

Post autor: jeżu »

Awatar użytkownika
Robert
Przeglądacz
Kontakt:

jeżu pisze:Proszę.....
:cze:

http://www.sendspace.com/file/3vrc53

jeżu jak to pobrać próbowałem antywirus nie pozwala wyłączyłem go to jakieś programy mi pościągało
i nie mogłem sobie z tym poradzić może jestem zacofany ale nie po trafie tego uruchomić

Pozdrawiam Robert :bry:
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów

Robert pisze:jeżu jak to pobrać próbowałem antywirus nie pozwala wyłączyłem go to jakieś programy mi pościągało
i nie mogłem sobie z tym poradzić może jestem zacofany ale nie po trafie tego uruchomić
Naciśnij...
Click here to start download from sendspace
plik to pdf
Awatar użytkownika
Robert
Przeglądacz
Kontakt:

dzięki jeżu śmiga :piwo:
tylko ja mam 7 biegową skrzynie nastawy robi się tak samo jak w 6biegowej?

Z góry dzięki :bry:
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów

Poszukam....
Awatar użytkownika
Robert
Przeglądacz
Kontakt:

Mam pytanie a co z siedmnio stopniową skrzynią DSG tzw. suchą co w niej podlega wymianie czy absolutnie jest bez obsługowa?Wydaje mi się że skoro pracuje to trzeba serwisować tylko co podlega zużyciu i wymianie jakie elementy

Z góry dziękuje Robert.

Panowie napiszcie coś na ten temat.Proszę.

Skrzynia biegów „0AM” posiada 2 obiegi oleju. Jedno napełnianie olejem przeznaczone jest dla kół i wałków (1,7 l oleju przekładniowego -G 052 171-). Drugie napełnianie olejem przeznaczone jest dla jednostki Mechatronik skrzyni biegów z podwójnym sprzęgłem -J743- (1 l oleju do centralnego układu hydraulicznego i oleju do przekładni kierowniczej ze wspomaganiem -G 004 000-). Oleju przekładniowego nie wymienia się. :!:

tzn w przekładni oleju nie wymienia się pozatym reszta podlega wymianie??Pytam bo skrzynia zaczeła mi przeciągać tzn.np. na 5 skaczą obroty zaczyna się od 2,5t potem 2,8t do 3t no i wrzuca 6 tak jak by sprzęgło się ślizgało o potem łapało czytałem coś o pół sprzęgłach biegów parzystych i nie parzystych że siadają i takie są objawy ale wolał bym nie :cry: bo to kolosalny wydatek dlatego chciał bym wykluczyć wszystkie potencjalne mniej kosztowne przyczyny :/

z góry dziękuje Pozdrawiam

-- 19 sty 2014, o 15:08 --

Skopiowałem moje pytanie z innego tematu bo nikt tam się nie odezwał

Pozdrawiam Robert

-- 21 sty 2014, o 20:40 --

Panowie nap,coś na ten temat

Proszę

-- 29 sty 2014, o 23:00 --

wie może ktoś czy sprzęgła suche do DSG 7 OAM ktoś regeneruje i wzmacnia mój touran jest po programie i zaczeły się ślizgać sprzęgła a mają najechane dopiero 90tyś.jak z rosądkiem operuje gazem jest ok ale jak przycisne to zaczynają się ślizgać no i wtedy po mocy :/ żadnych błędów w skrzyni nie ma.

Pozdr..
ODPOWIEDZ