Świece żarowe
- GASIOR997
- Specjalista
- Auto:: SHARAN 7N2
- Imię:: GASIOR
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 61 razy
Re: Świece żarowe
Świece wymieniłem 4 oryginalne vw 2lata temu a spalona była 1 świeca. dobrze , że zostawiłem 3 dobre stare. Bo w tym roku padła mi jedna świeca już nie wymieniałem 4 tylko wziąłem wsadziłem jedną starą i śmiga. mechanik powiedział, że one tak mają ze co jakiś czas jedna pada zawsze. Wiec czasami nie opłaca się zmieniać wszystkich tylko uszkodzoną.
Jak pomogłem to podziękowanie! - Pozdrawiam
-
foxi
- Auto:: Turan 1.9 BKC 2005
- Imię:: Mariusz
Witam czy objawem spalonej 1 swiecy może być po zapaleniu nie równa praca silnika przez 3 sek , jak spr miernikiem na opór bo na 1 nie ma reakcji
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Nie musisz wyieniac 4 to nie swiece iskrowe by wymieniac kompletami. Tego tez nie wymienia sie okresowo. Poprostu maja grzac poprawnie i tyle w temacie. Ale polecam swiece NGK bo sa mega trwale, rozgrzewaja sie nieco szybciej jak bosch czy beru przy czym pobieraja nieco mniej pradu. Zreszta co tu duzo mowic- czy japonce cos keidys skiepszczyli jesli chodzi i elektryke, elektronike??
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
pavlos2
- Początkujący
- Auto:: Touran 2007 1.9 TDI BLS
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 2 razy
Witam...
Czy możecie napisać czy można wydłużyc czas grzania świec ?U mnie w bloku 12 widnieje ,że świece grzeją 1.39 .Wchodzac w adaptacje sterownika i kanał 12 mam wartość 0 .Jaką wartość wpisać ,aby wydłużyc czas grzania ?
Czy możecie napisać czy można wydłużyc czas grzania świec ?U mnie w bloku 12 widnieje ,że świece grzeją 1.39 .Wchodzac w adaptacje sterownika i kanał 12 mam wartość 0 .Jaką wartość wpisać ,aby wydłużyc czas grzania ?
- PIOTREL
- Expert
- Auto:: 2.0 173Ps BMM mod 2008
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 64 razy
- Otrzymał podziękowań: 108 razy
Tylko po co to?pavlos2 pisze:Witam...
-
pavlos2
- Początkujący
Po odpaleniu samochód chodzi jakby na 3 garach przez chwile,puści dymka.W trakcie odpalania w miare ciężko łapie.Oringi wymienione na pompkach .Korekcje wzorowe.Chciałbym spróbować zwiększyć czas grzania i zobaczyć efekty czy jakieś będą .Tylko nie wiem jaka wartośc wpisać dla testu.
- PIOTREL
- Expert
Grzanie świec jest dobrane przez producenta optymalnie. Ciśnienie na tłokach sprawdziłeś, filtr paliwa wymieniłeś?
Jest tak zawsze, czy tylko jak jest chłodno?
Jest tak zawsze, czy tylko jak jest chłodno?
-
pavlos2
- Początkujący
Więc tak co zrobiłem w tym temacie :
-Świece wymienione na Bosch w Marcu
-Czujnik według vaga sprawny temperatury się zgadzają
-Nowy Akumulator Centry 760Ah
-Rozrusznik rozebrany i wyczyszczony od podstaw
-Synchro ustawione na -1
-Oringi pompek wymienione w Czerwcu
-Filtr Paliwa wymieniony również około roku temu (Marzec-Kwiecień) przejechane około 15 tys.
-Paliwo lane tylko na markowych stacjach
-Błędów brak
Przed odpaleniem na zimno ,uruchamiałem 3 krotnie pompe paliwa VCDS-em ,sądziłem że może vacum nie trzyma ciśnienia ,bądz wraca paliwo- nic to nie dało.Spróbuje wymienić jeszcze raz filtr paliwa .Nie wymieniałem go na zimę ,ale wątpię żeby coś pomogło,ale nie mówię że nie .Z paleniem mam problem tylko jak temperastura jest poniżej 5 stopni .Jak już raz zagada to potem jest bez problemu .Cisnienia na cylindrach nie sprawdzałem ,bo problem jest tylko jak jest zimniej .Tak więc chce jeszcze sprawdzić tą opcję i wydłużyć grzanie świec .Dynamika auta jest w porządku .Spalanie na jałowym 0.5.
-Świece wymienione na Bosch w Marcu
-Czujnik według vaga sprawny temperatury się zgadzają
-Nowy Akumulator Centry 760Ah
-Rozrusznik rozebrany i wyczyszczony od podstaw
-Synchro ustawione na -1
-Oringi pompek wymienione w Czerwcu
-Filtr Paliwa wymieniony również około roku temu (Marzec-Kwiecień) przejechane około 15 tys.
-Paliwo lane tylko na markowych stacjach
-Błędów brak
Przed odpaleniem na zimno ,uruchamiałem 3 krotnie pompe paliwa VCDS-em ,sądziłem że może vacum nie trzyma ciśnienia ,bądz wraca paliwo- nic to nie dało.Spróbuje wymienić jeszcze raz filtr paliwa .Nie wymieniałem go na zimę ,ale wątpię żeby coś pomogło,ale nie mówię że nie .Z paleniem mam problem tylko jak temperastura jest poniżej 5 stopni .Jak już raz zagada to potem jest bez problemu .Cisnienia na cylindrach nie sprawdzałem ,bo problem jest tylko jak jest zimniej .Tak więc chce jeszcze sprawdzić tą opcję i wydłużyć grzanie świec .Dynamika auta jest w porządku .Spalanie na jałowym 0.5.
- PIOTREL
- Expert
Uzupełnij profil o silnik łatwiej wszystkim kolegom będzie dostosować pomoc.
A jak z dozowaniem mieszanki?
A jak z dozowaniem mieszanki?
-
pavlos2
- Początkujący
Piotrel nie wiem konkretnie o co pytasz,będe wdzięczny jak napiszesz trochę jaśniej .
- marcyb3
- Expert
- Auto:: Touran 1,9 105 KM,2007r
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 141 razy
- Otrzymał podziękowań: 182 razy
Prosi Cię żebyś uzupełnił swój profil wpisał jaki masz silnik i który rok auta
wystukane z mojego Siamsiunga
wystukane z mojego Siamsiunga
Jestem Marcin z Jastrowia
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Mozesz i sto razy sobie uruchamiac pompke w baku bo i rak nie przepcha paliwa przez tandemowa pompe. Co za pomysly. Ludzie nadal nie rozumieja ze pompa w baku to tylko pompa podajaca. Poczatkowe tdi pd takowej pompi nawet nie mialy. Pytanie jest raczej tutaj takie jakie cisnienie tworzy pompa tandem. Zalozyc tez wezyk na powrot paliwa z glowicy. To ze oringi wymieniane nie znaczy ze tam jest okej. Poprostu trzeba wiedziec jak je zamontowac z pompkami tak zeby gorzej nie bylo jak wczesniej. Czas grzania swiec tu nie ma nic do odpakania bo ani to nie jest stary silnik na wtrysku postednim ani nie ma na dworze - 12 czy nawet jeszcze wiecej mrozu. Mi bez grzania pali na -2 czy -3 stopniach.
Diesel nie ma zadnej mieszanki bo to silnik zs.
Diesel nie ma zadnej mieszanki bo to silnik zs.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC