stuki coraz wyraźniejsze

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.
Awatar użytkownika
rock4
Specjalista
Auto:: Touran 1,9 AVQ 2003
Imię:: Marek
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy
Kontakt:

Post autor: rock4 »

Dzięki jeżu za błyskawiczną odpowiedź.
jeżu pisze:Wg prawideł 2 lata... podjedź do mechanika, u którego robiłeś i zgłoś problem...
też mi się coś bujało po głowie że to 2 lata, ale nie mogłem znaleźć w necie potwierdzenia, a nie chciałem sugerować odpowiedzi ;) Co do mechanika to podjadę na pewno...
jeżu pisze:Wg prawideł Lobro/Spidan się nie psuja....Jeszcze nie miałem przyjemności reklamować, a nasprzedawało się...
No właśnie jak usłyszałem cenę tego przegubu, porównałem z innymi - tańszymi ofertami to już dawało mi do myślenia, że to musi być coś z wyższej półki. Dodatkowo mój kuzyn - mechanik (niestety nie dane mi serwisować auta u niego z racji odległości) powiedział: LOBRO bierz w ciemno. No to się skusiłem...
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Gregor
Zaawansowany
Auto:: 1T1 AVQ 1.9 tdi
Imię:: Grzegorz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Gregor »

A u mnie zaczął stukać wczoraj chyba lewy i chyba przegub słychać go w momencie kiedy jadę prosto (radio wyłączone) zarówno na luzie jak i nasila się przy początkowej fazie dodawania gazu oraz skrętach w lewo. Prędkość nie ma znaczenia aczkolwiek mam wrażenie żę przy niższych prędkościach jest on głośniejszy. Na diagnostyce gość powiedział że na 90% przegub.Jutro jadę do mechanika zobaczę co powie. a was proszę o rady.

[ Dodano: Sro Gru 19, 2012 13:09 ]
Dzięki diagnoście który stwierdził że to przegub około 400 zł byłbym lzejszy gdyby nie moja czujność pojechałem do mojego mechanika okazało się że kamień wpadł między klocek hamulcowy a tarcze i to dawało takie stukowate dźwieki . KOszt 20 zł a mogłem zrobić za 0 zł sam
Touran Gregora

COGITO ERGO SUM
kontakt tel 697669476
Awatar użytkownika
darek8677
Użytkownik
Auto:: Touran'06BXE 105KM
Imię:: Darek

powitać

Post autor: darek8677 »

to ja moze opiszę swój przypadek ;) po kupnie auta po miesiącu zaczęło lekko postukiwać ale tylko przy jeżdzie na wprost i tylko na 5-6 biegu.Dwa kursy Paryż-Rzeszów, stuki coraz glośniejsze. Wpadam na kanal targam za półoś czuję wyrażny luz...na przegubie wewnętrznym. Wymieniam go (przegub firmy spidan) i niby spokój.Powrót do Paryża a tu w de oczywiście załadowany słyszę delikatny stukot.Myślę czyżby półos miala bicie? Teraz podczas powrotu na święta do Pl oprócz stuków na wprost na 5-6 biegu (tylko przy dodawaniu gazu,przy obciążeniu) slyszę wyrażnie buczenie,szum właśnie z tej strony(lewy przód)Po rozebraniu lewej strony ewidentnie slychać było piaste(łożysko) Wymieniłem piastę i dla spokoju przegub przy kole. Teraz spokój :brawa: Widocznie zaczęło sie od przegubu wew. a przy okazji z czasem piasta dostała po dupie.Troszkę zainwestowalem ale robilem sam i teraz wiem co założyłem i na czym stoję :piwo: SZKODA TYLKO ZE NIE ROBILEM ZDJÊÆ :/ mozna by jakis manual posklejac
hadzii123
Przeglądacz
Auto:: Touran 2.0 TDI CFHC
Imię:: Paweł

Post autor: hadzii123 »

Podepnę się do tematu. Czasami podczas jazdy pojawia się przez ułamek sekundy odgłos chrobotania / tarcia (dźwięk przypomina odgłos rozwalonego łożyska). Ciężko nagrać ten dźwięk, trwa może sekundę podczas jazdy na wprost. Podczas tego dźwięku nic z autem się nie dzieje, normalnie się zachowuje. Dźwięk pojawia się niezależnie od prędkości, dlatego ciężko mi to namierzyć. Przy skręconych kołach nie słychać przegubów, piasty się nie grzeją, przy hamowaniu nie ma tarcia. Może ktoś spotkał się z czymś takim?
Hadzii123
piotr_poznan1
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::
Podziękował: 2 razy

Post autor: piotr_poznan1 »

200 km wstecz wymieniałem gumę lewego przegubu w http://volksklinika.com/
Od tego momentu szczególnie przy skrętach w prawo przy dużych prędkościach coś delikatnie chrobotało w okolicy lewego koła.
Dzisiaj przy ruszaniu pod górę, auto stanęło. Myślałem że poszedł przegub chociaż nie wykazywał żadnych objawów poza tym chrobotaniem od 200 km. Mechanik jednak (oddałem auto do najbliższego, Zbyszek Drabik, ul. Rawicka 4) ) po zdemontowaniu koła i przegubu stwierdził jednak, że uszkodzeniu uległa półośka, została zerwana na wysokości zawleczki zabezpieczającej.
Jutro jadę z tym do rzeczoznawcy, jestem przekonany że uszkodzenie nastąpiło przez nieprawidłowy montaż półośki do przegubu podczas wymiany.

Osobiście odradzam jakiekolwiek wizyty w http://volksklinika.com/
Znalazłem już trochę negatywnych opinii na temat tego warsztatu, szkoda żeby kolejny forumowicz stracił czas i pieniądze.

Bilans ciągle się pogłębia:
Mam już niesprawną klimę, teraz wymiana całej półośki - bilans napraw ponad 1000 pln
Pojechałem na usunięcie usterki opisanej w http://touranklub.pl/forum/viewtopic.ph ... ydechowego a teraz zaczynam zaliczać całą serię skutków ubocznych tej wizyty.
ODPOWIEDZ