Touran 1,4 TSI 150 KM HL, 2016
- siemi1
- Przeglądacz
- Auto:: Octavia II FL 2009 BMM
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 28 razy
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
Re: Touran 1,4 TSI 150 KM HL, 2016
Whispbar Tough mam super wyglad ciche rowek z gumowa uszczelka bez wymogu demontazu uszczelki po prostu wsuwach elementu na belki.
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
- Jusand
- Początkujący
- Auto:: Touran, 1.4 TSI, 2016
- Imię:: Andrzej
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Dziękuję za odpowiedź sprawdzę te o których pisaliście i kupię. Choć prawdę mówiąc myślałem że będą tańsze

- Jusand
- Początkujący
Witam ponownie
Mam pytanie czy macie podobnie?
Otóż przy wrzucaniu biegu wstecznego pojawia się zgrzyt. Pojawia się jak zrobię to szybko: wciskam sprzęgło i wsteczny, i jest mega zgrzyt. Jak odczekam 2 -3 sekundy przy wciśniętym sprzęgle lub najpierw wrzucę inny bieg to nie ma zgrzytu. Wiem, że wsteczny jest niesynchronizowany ale aż tak.
I jeszcze jedno jak puszczam sprzęgło na luzie to słuchać metalowe stuknięcie, tak samo jest z biegami. Jest to już dość długo ale myślałem, że po prostu nie umiem puszczać sprzęgła i dlatego mam takie stuknięcie. Jak puszczę bardzo powoli to jest ok.
Mam przebieg 17 tys. zacząłem szukać informacji i znalazłem od użytkowników Seata, czy skody że mają podobne problemy i trochę się zaniepokoiłem, że znów będę miał problemy z nowym autem.
We wtorek jestem już umówiony w ASO na regulację świateł i na akcję serwisową z aktualizacją sterowników samochodu (coś z zarządzaniem energią w samochodzie) to poproszę o sprawdzenie tego. Dlatego wcześniej proszę użytkowników przede wszystkim nowych touranów 1.4 TSI z manualem o sprawdzenie czy też tak mają. Muszę obrać linię ataku lub obrony w ASO.
Mam pytanie czy macie podobnie?
Otóż przy wrzucaniu biegu wstecznego pojawia się zgrzyt. Pojawia się jak zrobię to szybko: wciskam sprzęgło i wsteczny, i jest mega zgrzyt. Jak odczekam 2 -3 sekundy przy wciśniętym sprzęgle lub najpierw wrzucę inny bieg to nie ma zgrzytu. Wiem, że wsteczny jest niesynchronizowany ale aż tak.
I jeszcze jedno jak puszczam sprzęgło na luzie to słuchać metalowe stuknięcie, tak samo jest z biegami. Jest to już dość długo ale myślałem, że po prostu nie umiem puszczać sprzęgła i dlatego mam takie stuknięcie. Jak puszczę bardzo powoli to jest ok.
Mam przebieg 17 tys. zacząłem szukać informacji i znalazłem od użytkowników Seata, czy skody że mają podobne problemy i trochę się zaniepokoiłem, że znów będę miał problemy z nowym autem.
We wtorek jestem już umówiony w ASO na regulację świateł i na akcję serwisową z aktualizacją sterowników samochodu (coś z zarządzaniem energią w samochodzie) to poproszę o sprawdzenie tego. Dlatego wcześniej proszę użytkowników przede wszystkim nowych touranów 1.4 TSI z manualem o sprawdzenie czy też tak mają. Muszę obrać linię ataku lub obrony w ASO.
- marcyb3
- Expert
- Auto:: Touran 1,9 105 KM,2007r
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 141 razy
- Otrzymał podziękowań: 182 razy
Moim zdaniem nie powinno być żadnego stukniexia a tym bardziej zgrzytu. Zgłoś to. Najprawdopodobniej jest uszkodzona szykrzynia ,chyba że w trzeba wyregulowac w co wątpię że pomoże. Ostatnio jak robiłem skrzynię u wujka to przy szybkiej zmianie biegów też był zgrzyt .A zaś jak po maku to nie było okazało się ze synchronizatory drugiego i trzeciego biegu już były do wymiany. Wiem że wsteczny jest niesynchronizowany może zrobił się luz na zebatce w skrzyni
wystukane z mojego SamsunG J1
wystukane z mojego SamsunG J1
Jestem Marcin z Jastrowia
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
- Jacentyxyz
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 2.0 TDI BMM
- Imię:: Jacek
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Ładne auto
A wlepa kiedy
... do zobaczenia na spocie albo na ulicach 3-miasta

A wlepa kiedy

... do zobaczenia na spocie albo na ulicach 3-miasta

- Jusand
- Początkujący
Nie długo coś będzie wlewa albo znaczek
A ktoś sprawdził z tym sprzęgłem ma tak samo?
- Gandalf
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1.4 TSI HL 2016
- Imię:: Jarek
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowań: 49 razy
CześćJusand pisze:Nie długo coś będzie wlewa albo znaczek
Sprawdziłem.
Mam podobnie.
Czasem jest delikatny zgrzyt przy wrzuceniu wstecznego. Wg mnie to wynik braku synchronizacji.
Jeśli chodzi o zmiany biegów to słychać/czuć moment załączenia skrzyni z silnikiem (coś jak lekkie uderzenie).
- Jusand
- Początkujący
No właśnie sprawdzałem w samochodzie żony (C3) I też czuć moment załączenia skrzyni. Ale wsteczny wchodzi delikatniej. Zobaczę co powiedzą w ASO.
- Jusand
- Początkujący
Witam
Zbliżają się wakacje i mam zaplanowany wyjazd w góry. W związku z tym chciałem zrobić dwa "mody".
Pierwszy to wywalenie koła zapasowego, (ja mam stalówkę 205/60/R16 i styropian pod podłogą)
i włożenie koła dojazdowego wraz z wkładką na narzędzia, aby móc obniżyć półkę. Tylko z tego co widzę na allegro to jest 125/70/R18, i nie jest napisane czy będzie pasować do mojego auta. Z obliczeń wynika, że jest 5% różnicy względem oryginału (215/55/R17). Czy to nie będzie przeszkadzać i czy ta dojazdówka schowa się na tyle aby podłoga pasowała w dolne prowadzenie.
Drugi mod to założenie siatki odgradzającej przestrzeń bagażową od pasażerskiej. Ale nie mam żadnych mocowań w aucie i specjalnie też nie znalazłem w akcesoriach takiej pozycji.
Przerabiał ktoś te tematy i znalazł rozwiązanie.
Zbliżają się wakacje i mam zaplanowany wyjazd w góry. W związku z tym chciałem zrobić dwa "mody".
Pierwszy to wywalenie koła zapasowego, (ja mam stalówkę 205/60/R16 i styropian pod podłogą)
i włożenie koła dojazdowego wraz z wkładką na narzędzia, aby móc obniżyć półkę. Tylko z tego co widzę na allegro to jest 125/70/R18, i nie jest napisane czy będzie pasować do mojego auta. Z obliczeń wynika, że jest 5% różnicy względem oryginału (215/55/R17). Czy to nie będzie przeszkadzać i czy ta dojazdówka schowa się na tyle aby podłoga pasowała w dolne prowadzenie.
Drugi mod to założenie siatki odgradzającej przestrzeń bagażową od pasażerskiej. Ale nie mam żadnych mocowań w aucie i specjalnie też nie znalazłem w akcesoriach takiej pozycji.
- Gandalf
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1.4 TSI HL 2016
- Imię:: Jarek
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowań: 49 razy
Popatrz na te dwie aukcje:Jusand pisze:Witam
http://allegro.pl/mont-blanc-kratka-kra ... 83392.html
http://allegro.pl/przegroda-bagaznika-d ... 96944.html
Przegroda mont blanc wygląda na prostą w montażu, nieinwazyjną i zajmująca mało miejsca.