Chorwacja - Tylko gdzie ?

Ciężkie problemy ze stolcem tak to tutaj
Awatar użytkownika
Maciej_F
Expert
Auto:: Alhambra 7N
Imię:: Maciej
Podziękował: 49 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy

Re: Chorwacja - Tylko gdzie ?

Post autor: Maciej_F »

Aspro pisze:My pod koniec sierpnia wybieramy sie do Baski, na wyspie Krk. Nie mam zadnych doswiadczen z Chorwacji, bo jeszcze nas tam nie bylo. Prawie 2000km z naszej dziury. Ciekawe, jak BSE to zniesie
Byłem w Baśce 2 lata temu . Taki sobie mały kurorcik . Nic specjalnego . Jak dla mnie tłumy . Ale plaza wyżywienie czystość ok . Na KRK jak kto woli uroki i ciszę : to Stara Baska , Vrybnik , wytarzać się w błotku . Jest co robić na wyspie . Da się też wyskoczyć stamtąd na Plitwickie jeziora w jeden dzień . To jest to !
Aspro
Początkujący
Auto:: 1T2, 1.6 BSE, pb95+lpg
Imię:: Andrzej
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: Aspro »

Jeziora mamy w planach i park wodny na zachodzie rowniez.
Awatar użytkownika
turek
Specjalista
Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
Imię:: Michal
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Post autor: turek »

Aspro pisze:A jak wyglada kwestia CB w Chorwacji i po drodze do niej? Mozna czy nie mozna uzywac?
W Austrii zakaz używania,Chorwacja i Słowenia jakieś zezwolenie trzeba mieć :roll: wiesz 100 ojro mandatu jakoś zapomnisz ale 200-500 jak przyglupawy policjant wystawi to już zapamiętasz na całe zycie :mrgreen: wejdz na strone PZM tam masz sporo informacji
Aspro
Początkujący

No wlasnie, wcale nie jestem pewien, czy te informacje nie sa mocno przeterminowane. Znalazlem artykul w prasie fachowej, ze od 2014 roku na terenie Austrii mozna uzywac modulacji AM i SSB, w dolaczeniu do dawniej dopuszczonego FM. Znaleziony material zrodlowy w jezyku angielskim http://radioaficion.com/cms/austria-am- ... o-enabled/
Na terenie Unii Europejskiej wszelkie zezwolenia na posiadanie i uzytkowanie CB zostaly zniesione w 2014 roku, jak dlugo urzadzenie pracuje w zakresie 26.960- 27.405MHz z moca 4W AM/FM i 12 SSB.

Nie chce robic off topa, ale jest planowana likwidacja pasma 27MHz w zupelnosci, w ciagu najblizszych 10 lat.
Awatar użytkownika
turek
Specjalista

Tu http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosc ... Id,1392272 też masz troche o cb za granica ale jak jest faktycznie :?:
Aspro
Początkujący

Ten artykul tez nie uwzglednia nowych regulacji w strefie CEPT... Gniot typu kopiuj wklej

https://simonthewizard.com/2014/03/28/a ... ets-amssb/

Znany mi osobiscie zawodnik, ktory wie, o czym pisze
Awatar użytkownika
turek
Specjalista

Artykuł stary ale nic nowszego nigdzie nie ma,zresztą na wp to samo wałkują http://moto.wp.pl/gid,18430061,kat,5519 ... jecie.html :mrgreen: akurat jak ostatnio byłem na cro to nie wolno było mieć ale to było 3 lata wstecz ,ale zresztą najlepsze info można uzyskać od kierowców tirów
Awatar użytkownika
poldiver
Zaawansowany
Auto:: Caddy 1.6TDI 2011
Imię:: Kuba
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowań: 71 razy
Kontakt:

Post autor: poldiver »

Jeżdżę regularnie do Chorwacji od 2000 roku. Zawsze z CB radiem. I nigdy, przenigdy nikogo na całej trasie nie zainteresowało moje radio i prawie 1,5 metrowy bat na dachu.
Aspro
Początkujący

Czy na miejscu dostane jakis parasol sloneczny, czy tez lepiej go wiezc przez cala europe w bagazniku? Chodzi mi o to zeby sie miec pod czym schowac na wypadek ewentualnej slonecznej pogody na plazy ;-)
Awatar użytkownika
poldiver
Zaawansowany
Auto:: Caddy 1.6TDI 2011
Imię:: Kuba
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowań: 71 razy
Kontakt:

Post autor: poldiver »

Aspro pisze:Czy na miejscu dostane jakis parasol sloneczny, czy tez lepiej go wiezc przez cala europe w bagazniku? Chodzi mi o to zeby sie miec pod czym schowac na wypadek ewentualnej slonecznej pogody na plazy ;-)
Dostaniesz. Jeśli nie od właściciela kwatery za darmo, to na licznych straganach na deptakach za kuny (walutę, bo żywych kun też nie polecam zabierać do Chorwacji ) :haha:
Awatar użytkownika
piotrekfire
Użytkownik
Auto:: 2.0 Tdi BKD 2005 DSG 140+
Imię:: Piotrek
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowań: 23 razy

Post autor: piotrekfire »

Aspro pisze:Czy na miejscu dostane jakis parasol sloneczny, czy tez lepiej go wiezc przez cala europe w bagazniku? Chodzi mi o to zeby sie miec pod czym schowac na wypadek ewentualnej slonecznej pogody na plazy ;-)
Tak jak kolega pisze niżej. Z reguły w apart. są parasole dla gości, ale.... sprawdzają się świetnie namioty typu 1/2 czyli połówki plażowe no i coś pod tyłek - mata, karimata itp.
Aspro
Początkujący

poldiver pisze:
Dostaniesz. Jeśli nie od właściciela kwatery za darmo, to na licznych straganach na deptakach za kuny (walutę, bo żywych kun też nie polecam zabierać do Chorwacji ) :haha:
Cholerka, a juz chcialem jechac i kilka zlapac dla oszczednodci

-- Wt sie 23, 2016 16:46 --

Czy ktos z szacownego grona bawi sie w Basce? Killa touranow z PL blachami widzialem w okolicy
Awatar użytkownika
Maciej_F
Expert
Auto:: Alhambra 7N
Imię:: Maciej
Podziękował: 49 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy

Post autor: Maciej_F »

Witam . Co by trochę rozgrzać zimową atmosferę . W tym roku może też na Chorwację ?
Ale trochę dalej . W okolice Dubrownika , Korculi itp ,

Mnie zastanowił przejazd przez ten przesmyk Bośni i Hercegowiny ( miasto Neum ) . Widzę dwa punkty graniczne .
A pamiętam co się dzieje na przejazdach bez strefy Shengen .
:shock: Do dzisiaj pamiętam przejście Słowenia -Chorwacja Gornji Macelj :> :> :>

W lato długo się tam kwitnie ??? :?
Awatar użytkownika
freebaby
Początkujący
Auto:: 5T1,CZDA(1.4tsi),2015
Imię:: Marek
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: freebaby »

Maciej_F pisze:Witam . Co by trochę rozgrzać zimową atmosferę . W tym roku może też na Chorwację ?
Ale trochę dalej . W okolice Dubrownika , Korculi itp ,

Mnie zastanowił przejazd przez ten przesmyk Bośni i Hercegowiny ( miasto Neum ) . Widzę dwa punkty graniczne .
A pamiętam co się dzieje na przejazdach bez strefy Shengen .
:shock: Do dzisiaj pamiętam przejście Słowenia -Chorwacja Gornji Macelj :> :> :>

W lato długo się tam kwitnie ??? :?
bylem latem, baza wypadowa w Czarnogorze. kilka razy pojechalismy za granice : m.in. Dubrownik, Bośnia itd. Kolejki na granicach na początku sierpnia b. znosne. Max 30 minut.
GSG-9
Początkujący
Auto:: Touran 1.9 tdi 2007r
Imię:: Marcin
Podziękował: 1 raz

Post autor: GSG-9 »

Ja w tym roku jadę w ciemno bez żadnego planu.
W Chorwacji będę w sumie teraz 6 raz.Mam zamiar zrobić objazdowe i dojechać do Czarnogóry aż po granicę z Albania.
Zawsze miałem nocleg zorganizowany ale za każdym razem jadąc przez Chorwacja miałem wiele miejsc gdzie były wolne miejsca.
W tym roku biorę namiot żonę i psa i przed siebie.
ODPOWIEDZ