Instalacja gazowa do 1.6 FSI

Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista
Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
Imię:: Andrz3j
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 102 razy

Re: Instalacja gazowa do 1.6 FSI

Post autor: andrz3j »

Czym gazownik uzasadnił montaż NOX i usunięcie łatki? Co to za instalacja?
Mój Touran

...tylko PB98
Obrazek
Sneer
Kandydat
Auto:: Touran, 1.6FSI, 2004
Imię:: Karol

Post autor: Sneer »

Po usunięciu NOX, potrzebna była łatka, żeby komputer nie widział, że czujnik jest usunięty. Gazownik po zasięgnięciu kilku opinii odradził mi montaż gazu ze względu na to, że trzeba do kompa ładować nowe mapy i może to kolidować z ową łatką. A instalacja pod mój kod silnika (niestety nie pamiętam jaki) miałaby być z BRC.
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista

Po zamontowaniu gazu, będą zmieniać Tobie oprogramowanie w sterowniku silnika?
Oryginalne oprogramowanie silnika przez 2 sek wciągu minuty zwiększa dawkę paliwa w celu wypalenie nagromadzonych tlenków azotu w katalizatorze NOX. Podczas jazdy na gazie tak samo ma dopalać nox?
Mój Touran

...tylko PB98
Obrazek
Sneer
Kandydat

W tym problem, że ja mam czujnik NOX wycięty, i nie wypala mi tlenków z automatu, sam muszę pogonić co jakiś czas żeby wypalić NOX. Po zamontowaniu gazu wgrywają nowe mapy spalania i to może być niekompatybilne z tą łatką.
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista

Te nowe mapy gdzie wgrywają?
Katalizator nox to nie dpf nie trzeba go "przeganiać" aby się nie zapchal
Mój Touran

...tylko PB98
Obrazek
Sneer
Kandydat

Nowe mapy wgrywają do kompa. Mechanik mi to wytłumaczył w ten sposób, że jak nie ma czujnika NOX to co jakiś czas trzeba wcisnąć więcej gazu, żeby spalić tlenki bo może później jakiś problem z tym katalizatorem wyskoczyć...
Na marginesie, żeby nie było niedomówień... nie jestem jakoś super obeznany w mechanice, ale to co mi mówią gazownik i mechanik to mi się to układa wg mnie logicznie.

-- Pn lip 09, 2018 12:11 --

Teraz tak sobie pomyślałem, na mój laicki rozum...
Może mapy spalania pod gaz obejmują tą dodatkową dawkę benzyny, która po sygnale z czujnika NOX ma być dostarczona. Jeżeli ja tego czujnika nie mam, to trzeba opracować nowe mapy pomijające ten czujnik.
Nie wiem jak się takie mapy spalania robi i ile trzeba pracy włożyć żeby je napisać...
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista

Generalnie zależy jaką masz miec instalacje. Czy ma być to instalacja gdzie jeździsz na gazie i co jakiś czas wtryskiwacz aby się schłodzić ma wtryskiwana benzynę? Czy może masz mieć instalacje z gazem "płynnym" wtryskiwany wtryskiem oryginalnym benzynowym?.
Dużo niedomówień wynika z tego że mechanicy i gazownicy często mają mało do czynienia z fsi/tfsi i nie wiedzą jak z tym się obchodzić, naprawiać.
Dopytuję się aby zrozumieć w jakim celu ma działać NOX (dla własnej wiedzy). Nie zmienia to faktu że osobiście miałem 3 auta z gazem i generalnie jestem na "nie" jeśli chodzi o gaz. (Sprawowały się w miarę ok)
Mój Touran

...tylko PB98
Obrazek
Sneer
Kandydat

Szczerze mówiąc nie wiem jaka dokładnie miałaby to być instalacja, z tego ci się orientowałem to właśnie chodzi o to żeby chłodzić zawory. Co do gazu, to żona ma nissana zagazowanego już 3 lata chyba i jej to ładnie jeździ. Gazowaliśmy go u tego samego fachowca co go wspominałem wcześniej. Jeżeli on ma jakieś wątpliwości to konsultuje się z ekspertami producentów podzespołów do gazowania. A mam do niego zaufanie i wiem, że mi ściemy nie sprzeda.
ODPOWIEDZ