Pochwalcie się, jak wasze dachy. Ktoś coś robił? Jabra efekty??? Ja miałem dzień wolnego i dzień bez deszczu więc zabrałem się za wyczyszczenie starego silikonu i ponowne uszczelnienie innym. Wiec zakleilem od środka co się dało i z zewnątrz łącznie też na tyle na ile mogłem. Dodatkowo zauważyłem że uszczelka tylnej części dachu odstaje troche I nie wiem czy tamtędy też woda przypadkiem nie dostaje się do środka. Wiec oczyscilem I też uszczelnilem to delikatnie. No i pewnie wkrótce zacznie padać to zobaczę na ile to pomogło.........
Wysłane z mojego ONEPLUS A6013 przy użyciu Tapatalka
Był VW Passat B5 1.8T 150 BHP
Był Seat Ibiza 6L 1.9 TDI 130 BHP
Był VW Passat B5 FL 1.9TDI 130 BHP 4MOTION
Był VW Polo 6N2 1.4 55 BHP
Był VW Touran 1T2 2.0 TDI 177 BHP
Był Seat Ibiza 6l FR 1.8T 150 BHP
Woda z dachu będzie się dostawać do środka ,tylko będzie spływać rynną aż do nadkola zobacz sam narożnik na łączeniu panoramy jest mała szparka u mnie też tak jest lałem wodę delikatnie i spływa ważne jest żeby wężyki od rynienek panoramy aż do błotników były drożne
Stary podsufitka od miesiaca jest w mieszkaniu, problem w tym ze jesli udalo mi sie zatamowac wyciek w jednym miejscu woda zaczyna cieknac w innym... zabawa w kotka i myszke....
Sorki ze nie na temat, ale jak ja szukałem tourana to unikałem panoramy bo prędzej czy później i tak zacznie przeciekać
wystukane w garażu z kluczem w ręku
Jestem Marcin z Jastrowia
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
To ja bym postawił auto do mechanika żeby wszystko zerwać wyczyscic i od nowa wkleić na odpowiedni środek
Moja panorama narazie nie cieknie to pewnie wszystko przedemną.
U mnie już kilka miesięcy spakoj z przeciekami
Myślę że jak uszczelnuasz od dołu to woda i tak przedostaje się do wnętrza konstrukcji szyberdachu I zawsze gdzieś musi wylecieć ja szukałem miejsca gdzie woda od góry się dostaje i tam uszczelniłem zobacz moje wcześniejsze posty może ci pomogą
g_b pisze:jesli chcesz skalibrowac dach zrob tak: przekrec pokretlo do oporu zeby sie otwarl dach, ile sie otworzy tyle sie otworz, zasun rolete, wcisnij strzalke do przodu od rlety jednoczesnie pociagajac w dol galke od panoramy (zamnknieice uchylonego), moze byc lekkie opoznienie, trzymaj ta kombinaacje dopoki sie nie zamnknie. odepnij aku podepnij, powtorz kombinacje strzalka w przod od rolety + pociagniece w dol.
PS jak uszczelnienie, ok??
mnie tez to czeka ta robota bo mam nieiwlki przeciek gdzes z gory....
Panowie ta kalibracja działa ? Bo dziś coś mi panorama zaczęła szaleć jak u kolegi na filmie 1 stronie tego tematu
Jakoś się zamknęła i nie ruszam
g_b pisze:jesli chcesz skalibrowac dach zrob tak: przekrec pokretlo do oporu zeby sie otwarl dach, ile sie otworzy tyle sie otworz, zasun rolete, wcisnij strzalke do przodu od rlety jednoczesnie pociagajac w dol galke od panoramy (zamnknieice uchylonego), moze byc lekkie opoznienie, trzymaj ta kombinaacje dopoki sie nie zamnknie. odepnij aku podepnij, powtorz kombinacje strzalka w przod od rolety + pociagniece w dol.
PS jak uszczelnienie, ok??
mnie tez to czeka ta robota bo mam nieiwlki przeciek gdzes z gory....
Panowie ta kalibracja działa ? Bo dziś coś mi panorama zaczęła szaleć jak u kolegi na filmie 1 stronie tego tematu
Jakoś się zamknęła i nie ruszam
Wydaje mi sie ze muszisz lubrykantu uzyc, jesli nie chce sie zaknac to moze cos blokuje albo ciezko mechanizm chodzi. Mi czasem tez tak swiruje, delikatnie ciagnalem szybe i sie zaknela.
-- 1 lis 2019, o 14:20 --
TOMASZ PLUTA pisze:U mnie już kilka miesięcy spakoj z przeciekami
Myślę że jak uszczelnuasz od dołu to woda i tak przedostaje się do wnętrza konstrukcji szyberdachu I zawsze gdzieś musi wylecieć ja szukałem miejsca gdzie woda od góry się dostaje i tam uszczelniłem zobacz moje wcześniejsze posty może ci pomogą
Napisalem do Ciebie PW
Zona przeslala zdjecie rano ze swojego Tourana. https://www.dropbox.com/s/6b9sxs2xysevt ... 5.jpg?dl=0
Dopiero co w serwisie VW wymieniali kilka tygodni temu na gwarancji cale okno panoramiczne z uszczelkami bo mocno przeciakalo i jak widac woda dalej sie dostaje
Tomas99 pisze:Zona przeslala zdjecie rano ze swojego Tourana. https://www.dropbox.com/s/6b9sxs2xysevt ... 5.jpg?dl=0
Dopiero co w serwisie VW wymieniali kilka tygodni temu na gwarancji cale okno panoramiczne z uszczelkami bo mocno przeciakalo i jak widac woda dalej sie dostaje
No to współczuć tylko... Jeśli przy nowym samochodzie tak się dzieje to co będzie się działo za kilka lat jak dach przejdzie kilka zim i postoi latem w słońcu... Powodzenia...
Dokladnie tak jak mowisz, niestety nie wyglada to dobrze. Auto wczoraj wrocilo do serwisu a dzisiaj juz do nas dzwonili ze nie moga znalezc przyczyny przeciekajacego dachu. Pytali czy mamy pochylony podjazd, jak duzo wody dostaje sie do srodka (ciekawe jak mamy to zmierzyc). Przygotowujemy sie na dluga sage zwiazana z naprawa tego dachu.
-- 19 stycznia 2020, o 13:34 --
I kolejny raz czeka mnie wizyta w aso. Tym razem woda przedosaje sie w miejscu przyciskow rolety.
Trace wiare ze VW jest w stanie poradzic sobie z problemem.
Dokladnie tak jak mowisz, niestety nie wyglada to dobrze. Auto wczoraj wrocilo do serwisu a dzisiaj juz do nas dzwonili ze nie moga znalezc przyczyny przeciekajacego dachu. Pytali czy mamy pochylony podjazd, jak duzo wody dostaje sie do srodka (ciekawe jak mamy to zmierzyc). Przygotowujemy sie na dluga sage zwiazana z naprawa tego dachu.
-- 19 stycznia 2020, o 13:34 --
I kolejny raz czeka mnie wizyta w aso. Tym razem woda przedosaje sie w miejscu przyciskow rolety.
Trace wiare ze VW jest w stanie poradzic sobie z problemem.
Masz 2 wyjścia, albo zrobisz sam albo będziesz się pitolił z serwisem który nie bardzo Ci pomoże ponieważ nawet nowy dach zaraz się rozklei i problem wróci. I tak wkoło. Możesz sam uszczelnic i będziesz miał spokój. Tyle mogę doradzić... Kup dobry silikon, 3 godziny roboty łącznie z czyszczeniem i konserwacją i smarowaniem mechanizmu dachu. Problem będzie z głowy. Z salonu kupiłeś samochód?