Gniazdo zapalniczki spaliło dwa radia CB

Problemy dotyczące radioodtwarzaczy, zmieniarek, systemów nawigacji, CB itp.
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Re: Gniazdo zapalniczki spaliło dwa radia CB

Post autor: wesol »

Czego wy nie rozumiecie. Wyraźnie napisałem że nie mierzyłem. Ale myślę że radia które mają wymiary dużo większe i dużo więcej wskaźników i świecidełek raczej pobiera więcej prądu. Unas na sga kolega pokazywał swoje cb i jeśli mnie pamięć nie myli to koszt takiego radyjka to 3500 zł. Za powietrze raczej się nie płaci.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
rzutnik
Specjalista
Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
Imię:: Wojtek
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 133 razy

Post autor: rzutnik »

wesol pisze:Ja ci mówię jak było 19 grudnia przed wolnym jak żeśmy godzinę przed fajrantem rozwieszali lampki a tu zonk. Nie będziemy sobie kosztów robić ściągając elektryka a miało świecić i tyle. Zrobiłem w 10 minut i działało. A ta upływność była znikoma. Ciort wie czy na wtyczkach przedłużaczy czy same lampki chińskie robiły problem a skoro rozwieszali sny na dużej choince kilka kompletów to przecie nie będę ich ściągał ponownie a z dźwiga żeśmy je wieszali.
"A po co szukać jak sam wiem lepiej". Ważne że działa a że może kogoś zabić to już jego problem że dotykał. Cykraz dobrze napisał że u nas pełno "fachowców od wszystkiego": nie dam innym zarobić bo mogę to zrobić sam. :omatko:
Kiedyś w pracy szukaliśmy co wywala bezpieczniki. W końcu trafiliśmy na jednego gościa, który stwierdził że u nich w pokoju jeden rozdzielacz czasami iskrzy. Podłączał go przy nas ale w taki sposób że był przygotowany, że zaraz pieprznie i oczywiście pieprzło i poleciały iskry. Od razu zabraliśmy mu ten rozdzielacz i wylądował w koszu i problemy się skończyły. Gość codziennie się narażał, że go porazi ale z uporem maniaka ciągle podłączał ten rozdzielacz. :omatko:
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Dlatego ty będziesz zakładał sobie w aucie dwumas a ja jednomas i będę się śmiał z ciebie. Ty robisz bo nie wiesz czemu bo tylko brniesz ślepo w jakiś utarty szlak a ja kieruje się rozumem. A jak pewnie wiesz to różnicowka nie uchroni debila przed tym żeby go prąd mimo wszystko zabił bo wystarczy że złapie za dwa kable.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
PIOTREL
Expert
Auto:: 2.0 173Ps BMM mod 2008
Imię:: Piotr
Podziękował: 64 razy
Otrzymał podziękowań: 108 razy

Post autor: PIOTREL »

Wesoł po to jest różnicówka aby nie zabił. Co do CB za powietrze się nie płaci ale cena też nie ma wpływu na pobór prądu.
Awatar użytkownika
TOMASZ PLUTA
Użytkownik
Auto:: Touran 1.6 tdi 2015
Imię:: Tomasz
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 19 razy

Post autor: TOMASZ PLUTA »

Kolega Wesiol widzę jest skrajnie niebezpieczny
Usuwa roznicowki klimatyzacje chce nabijać LPG
Pomysł chociaż o swoich dzieciach jak masz co może się stać kiedy zainteresuje się gniazdkiem
A co do sprzęgła to jak będę wymieniał na takie jak producent przewidział bo mnie stać i będę się śmiał z Ciebie że że dziadujesz na wszystkim
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Co do LPG to zainteresuj się czym nabijają klimy w autach i klimy przemysłowe? Zresztą całe USA tak robi od wielu lat i jest okej a kto jak nie oni się ciosaja z bezpieczeństwem.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
rzutnik
Specjalista

Już chyba wszyscy na forum wiedzą że wesol jest najlepszym "specjalistą" od wszystkiego. Każdy kto myśli inaczej czy robi inaczej jest uważany przez wesola za debila. Wesol, z twoich wypowiedzi widać, że coś tam zobaczyłeś ale nie masz pojęcia o pewnych rzeczach ale uważasz się za najwiekszego specjalistę bo ci coś koło ucha przeleciało.
Chcesz sprawdzić działanie różnicówki to tak jak napisałeś złap za dwa kable w obwodzie gdzie jest różnicówka, a potem dla porównania złap za dwa kable w obwodzie gdzie nie ma różnicówki. Różnicę na pewno zobaczysz ale raczej już nie będziesz miał okazji jej skomentować.
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Jak włożysz dwa gwoździe do gniazdka i potem łapkami za nie to nie wywali bo nie będzie różnicy potencjałów tylko prąd poleci jak przez odbiornik. To nawet na elektrodzie wyczytasz.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
rzutnik
Specjalista

TYLKO pod warunkiem jeśli idealnie odizolujesz się od otoczenia. W warunkach rzeczywistych jest to niemożliwe i różnicówka od razu zadziała. I po to właśnie jest różnicówka.
ODPOWIEDZ